Voorbeeld van Office 2013

Op 16 juli heeft Microsoft CEO Steve Ballmer het publiek uitgenodigd voor een top-secret productpresentatie en zijn vooruitzichten voor de komende Office 2013 versie – Microsofts eerste kantoor- en kantoorsoftwarepakket dat ook op het internet …

Voorbeeld van Office 2013

Office 2013
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. Voorbeeld van Office 2013

Op 16 juli heeft Microsoft CEO Steve Ballmer het publiek uitgenodigd voor een top-secret productpresentatie en zijn vooruitzichten voor de komende Office 2013 versie – Microsofts eerste kantoor- en kantoorsoftwarepakket dat ook op het internet leeft – bekendgemaakt, vlak voor het begin van wat misschien wel de “spannendste tijden voor Microsoft” zijn. Het oordeel na de eerste tests in het kort: De nieuwe Office 2013 in zijn preview laat ons echt spannende dingen verwachten en presenteert zich vanaf nu en bij voorbaat voor iedereen als de Office naar Metro en Windows 8.

De Office van het web

Waar de trend in de toekomst heen zal gaan, wordt meteen duidelijk bij de presentatie van de preview als een uitgevoerde Office365-variant – live van internet geladen en geïnstalleerd – nu al gewoon onovertroffen qua charme en aantrekkelijkheid! De Office-gebruiker ziet dan de gebruikelijke programmagroep bestaande uit Word, Excel, Outlook, OneNote, PowerPoint, Access en Publisher alsmede de nieuwe koppeling met OneDrive – als brug naar de cloud en een plek voor permanente bestandsopslag alsmede voor het parkeren van uw Office-bestanden in het netwerk voor overloop-toegang.

Installation
Installatie

OneDrive integreert zichzelf als een apart programma dat zowel in het menu Start als in Windows Verkenner wordt opgeroepen, vereist het instellen van een Microsoft-account (voorheen LiveID) en werkt zeer vergelijkbaar met Dropbox. Dat wil zeggen, de gebruiker kan bestanden in de OneDrive-map plaatsen en deze map vervolgens laten synchroniseren met zijn gratis 15 GB online OneDrive-opslag. Elk ander apparaat waarop de OneDrive-app is geïnstalleerd, kan verbinding maken om de gegevens – nadat u deze hebt goedgekeurd – te delen en de gegevensuitwisseling te voltooien.

Speichern bei SkyDrive
Opslag op OneDrive

Samen met de cross-device bruikbaarheid van Office 2013 op pc, netbook, smartphone of tablet en de geïntegreerde nieuwe touch-functie voor het aanpassen van de positieresolutie van de interface-elementen ten gunste van gebarenbesturing, tekent zich voor het komende Office een consistente fusie af naar een flexibele en wendbare software in alle richtingen. Office 2013 zet duidelijk de voor Windows 8 verwachte trendbreuk voort!

Office 2013 – The Metro Office ( of ook: The Office to Metro)

Zoals verwacht zijn de overeenkomsten ook onder het oppervlak te vinden, met als toppunt de moderne lintlook en de opgeruimde menuzones van de voorgaande jaren. Het overheersende thema is duidelijk en onmiskenbaar: Metro! Geen tegels, maar heldere structuren en, meer dan ooit tevoren, opgeruimde gebruikersinterfaces die positief barsten van datgene wat gezond minimalisme kenmerkt. Discrete verlopen en een aantrekkelijk lettertype ronden de stilistisch even geslaagde implementatie van de interfaces in alle Office 2013-programma’s af. Absoluut: nog nooit zag een kantoor er zo gezond en ontspannen uit!

Word mit Metro-Oberfläche
Word met Metro-interface
Excel mit Metro-Oberfläche
Excel met Metro interface

Wie nu echter gelooft dat de synthese van zowel coöperatief als functioneel design voldoende is, kent Microsoft niet. Het bedrijf uit Redmond geeft Office 2013 unieke sociale app-kwaliteiten mee.

Office gaat sociale app

Integratie met de sociale gemeenschap en netwerken met allerlei nuttige zaken is een andere focus van Office 2013. Het zijn vooral de vele kleine en verborgen functies die hier spannend zijn, of het nu gaat om de Bing-zoekopdracht in het contextmenu van Word, de nieuwe mogelijkheid van Outlook om – in het geval van een bestaand Skype-account en een Skype-installatie – direct verbinding te maken met contactpersonen (nog niet opgenomen in de preview), de vele mogelijkheden rond het onlangs overgenomen Yammer of People Card om universele contactgegevens in de verschillende sociale netwerken te verzamelen: De nieuwe Office-variant belooft veel.

Einbindung sozialer Kontakte
Integratie van sociale contacten

Als je dan kijkt naar de verbeterde teamfunctionaliteit of de integratie van “activiteitenfeeds” van sociale diensten (Facebook en LinkedIn), dan herkent iedereen de overal aanwezige dynamiek die op ons afkomt en dat belooft echt spannende tijden voor Office-gebruikers. Essentieel hierbij is de nieuwe interface met de naam “Agave Apps” voor de directe verwerking van webinhoud of de intuïtieve inbedding ervan in uw documenten.

Termen als Task Pane of Content Apps verbergen downloadbare functionaliteiten die kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld kaartmateriaal van Bing Maps direct toe te passen en te gebruiken, of om in de toekomst direct formulieren voor hotelboekingen uit te voeren. Voor Word en Excel bevat het menu “Invoegen” in de preview al het volledig nieuwe element “Apps voor Office” in het lint, waarmee je zoals nu bijna overal gebruikelijk is extra apps kunt downloaden en toegang hebt tot de Office Store – de marktplaats voor Office-apps. De online winkel heeft ook apps voor Outlook en SharePoint, waaronder veel gratis apps en diverse betaalde aanbiedingen voor de professionele Office-werkomgeving.

Office Apps für Word
Office Apps voor Word
Office Apps für Excel
Office Apps voor Excel

Het beeld van het nieuwe Office wordt verder aangevuld met diverse gemakken zoals de weerbalk in Outlook of de Peek-functie, die afspraken cumuleert met taken en adressen en deze kan weergeven zonder van uitzicht te veranderen. Microsoft heeft zich ook opnieuw georiënteerd op het gebied van sjablonen en biedt eindelijk sjablonen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik en actueel zijn.

Word Vorlagen
Word sjablonen
PowerPoint Vorlagen
PowerPoint templates

Het is bijna een wonder dat Microsoft er eindelijk in is geslaagd de functie voor het openen en bewerken van PDF’s te implementeren die al een decennium lang ontbreekt, of dat afzonderlijke bladen in Excel nu rechtstreeks met elkaar kunnen worden vergeleken.

Exportfunktion in Word
Exportfunctie in Word

Laatste opmerking

Vooral gebruikers met een nogal vertrouwd beeld van een tot nu toe eeuwig rigide Office-programmapakket zullen en kunnen positief verrast worden. Office 2013 presenteert zich dynamischer en netter dan alle voorgaande versies. Merkbaar ontlast door Metro, geeft Office zichzelf een app-karakter dat vrij voorspelbaar Google Docs op zijn plaats zal kunnen zetten. De nieuwe variabiliteit van Microsofts Office-pakket is prettig, en het feit dat Word een nieuwe lay-outweergave heeft gekregen met de leesmodus (“ReadMode”), die met zijn verticale scrollen en kleine tools doet denken aan de sfeer van een eBook-reader, slaat natuurlijk aan.

Lesemodus in Word
Leesmodus in Word

Voor wie urenlang met kantoorproducten werkt en zich wil concentreren op de eigenlijke inhoud, is Metro misschien eindelijk de sleutel tot moeiteloze en stijlvolle vooruitgang. Als de laatste kleine foutjes in de schermlayout verdwenen zijn tegen de tijd dat het volgend jaar februari uitkomt, zal niets de triomfantelijke opmars van het nieuwe Office-pakket dat Microsoft voor ogen heeft, in de weg staan.

De Customer Preview is nu beschikbaar in de versies Home, Small Business en Enterprise en kan gedurende 60 dagen worden getest. De registratie via Windows Live Account die nodig is voor de Home-versie is snel en ongecompliceerd. Zonder Windows 7 of Windows 8 wordt het in de toekomst echter vrij lastig voor Office-gebruikers, maar dan is het gebruik van de Web Apps aan te bevelen – niet uitgerust met de kracht van het complete Office-pakket, maar misschien wel precies goed voor tussendoor.

Stefan Brätsch

Stefan Brätsch is zelfstandig softwareontwikkelaar, IT-auteur en IT-manager. Zijn bedrijfswebsite www.systemcräsh.de is gewijd aan onderwerpen als IT-projectbeheer, “Science as a Service” en HUMINT.

Gerelateerde berichten