Belastingaangifte op de PC – met Taxman als voorbeeld

Sinds 2006 kan slechts een verwaarloosbaar deel van de kosten voor een belastingadviseur worden afgetrokken. Veel belastingplichtigen zijn daarom overgestapt op het zelf invullen van hun belastingaangifte. Inmiddels bieden tal van computerprogramma’s ondersteuning en uitgebreide …

Belastingaangifte op de PC – met Taxman als voorbeeld

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Belastingaangifte op de PC – met Taxman als voorbeeld

Sinds 2006 kan slechts een verwaarloosbaar deel van de kosten voor een belastingadviseur worden afgetrokken. Veel belastingplichtigen zijn daarom overgestapt op het zelf invullen van hun belastingaangifte. Inmiddels bieden tal van computerprogramma’s ondersteuning en uitgebreide hulp in deze jungle van paragrafen, waarmee de belastingaangifte gemakkelijk op de eigen pc kan worden ingevuld. De verschillende softwareoplossingen verschillen echter qua omvang, complexiteit en detailrijkheid. Zelfs de belastingkantoren bieden sinds enkele jaren de gratis Elster-software aan, waarmee de beslissende formulieren van internet kunnen worden gedownload en direct op het scherm kunnen worden verwerkt.

Elster: Achtergrondkennis moet beschikbaar zijn

Om de belastingaangifte via Elster te kunnen verwerken, moeten de persoonsgegevens rond adres en bankgegevens, het bijbehorende identificatienummer en het belastingnummer worden ingevoerd.

Elster
Elster

Hoewel het gebruik van deze software zeker een uiterst handige manier is om de eigen belastingaangifte naar de belastingdienst te sturen, moet bepaalde basiskennis van invoercriteria en vooral fiscale aftrekmogelijkheden al aanwezig zijn. Want:

Elster vereenvoudigt weliswaar de aangifteprocedure, maar biedt geen juridisch advies of aanvullende informatie over de aftrekmogelijkheden en de daaruit voortvloeiende mogelijke belastingbesparing!

Andere programma’s zoals WISO Steuer-Office of SteuerSparErklärung van de Academische Werkgroep bieden daarentegen gedetailleerde informatie en uitleg en veel extra mogelijkheden zoals belastingtabellen, voorbeeldtoepassingen of bijvoorbeeld een aangifte voor de bedrijfsbelasting. In de regel bouwen dit soort softwareoplossingen jaar na jaar op elkaar voort, zodat reeds verstrekte informatie direct kan worden overgenomen. In het volgende gaan we nader in op de fiscale software Taxman als voorbeeld van een mogelijke complete oplossing:

TAXMAN 2014 – Dienstenpakket

Met het programma TAXMAN heeft de Duitse fabrikant Lexware een uitgebreide softwareoplossing voor belastingaangiften op de markt gebracht. Het programma, dat voor elke soort belasting kan worden gebruikt, kent talrijke belastingtrucs om het potentieel van bestaande besparingsmogelijkheden effectief te benutten.

Taxman Startscreen
Taxman startscherm

Of u nu een werknemer, een buitenlandse werknemer, een grensarbeider, een handelaar, een zelfstandige, een freelancer, een huiseigenaar, een kapitaalinvesteerder of een student bent – dankzij een expliciete video-introductie en een aanvullende geïntegreerde stap-voor-stap handleiding kunnen alle hoofdrolspelers die geen cent te makken hebben op het gebied van belastingen gemakkelijk hun weg vinden. Naast de voor elke belastingaangifte belangrijke basisfuncties voor de elektronische aangifte, de bijbehorende overdracht van gegevens uit het voorgaande jaar en bijvoorbeeld de inachtneming van wettelijke belastingwijzigingen, overtuigt de software met waardevolle belastingbesparingstips, algemeen uitgebreide fiscale kennis en expliciete organisatie- en werkhulpen.

Van de fiscale snelheidsmeter tot het fiscale handboek

Bovendien kan TAXMAN zowel particuliere aangiften inkomstenbelasting als absoluut complexe belastingzaken professioneel afhandelen. Dit fiscale programma is geschikt voor:

 • Het opstellen van aangiften bedrijfs- en omzetbelasting
 • Het verwerken van fiscale documenten en officiële formulieren (bijv.: aangifte, kind, KAP, SO, FW, alimentatie, AV, eigenwoningforfait)
 • Genereren van uniforme of ook afzonderlijke aanslagbiljetten voor diverse vermogensbestanddelen (bijvoorbeeld: FG, V, FE-KAP etc.)
 • Zelfstandig invullen van officiële formulieren (voorbeeld: aanvraag niet-aanslag, bijlage U, N-GRE/N-AUS enz.)

Daarnaast beschikt de betreffende gebruiker over opties als een inkomensoverschotcalculator, een bonnenmanager, een reiskostencalculator of bijvoorbeeld een fiscale barometer of toerenteller, die de belastingberekening tijdig en actueel weergeeft. Ook inbegrepen is een uitgebreid archief met talloze voorbeeldbrieven, het 600 pagina’s tellende TAXMAN-belastinghandboek en een bibliotheek met richtlijnen, rulings, wetteksten en fiscale hulpmiddelen.

Taxman Werbungskosten
Taxman Werbungskosten

Het aanbod aan functies van programma’s tegen betaling zoals Taxman is dan ook zeer groot. Een andere tijdbesparende functie is de integratie van een continue plausibiliteitscontrole, die enerzijds snel fouten aan het licht brengt en anderzijds steeds waardevolle bespaartips geeft. Vooral voor freelancers en kleine bedrijven is de fee-based software een aanrader.

Het is echter mogelijk dat extra kosten moeten worden aanvaard als de software meerdere jaren wordt gebruikt: In het geval van Taxman moeten jaarlijkse upgradekosten worden betaald om de software up-to-date te houden!
Beeldbron: Lexware

Gerelateerde berichten