Vergelijking van streaming software voor Twitch, YouTube en Co.

Of u nu een evenement, een videoconferentie of uw yogales wilt uitzenden: Live streaming van video’s wordt steeds populairder omdat het gewoon een geweldige manier is om in contact te blijven met klanten of je …

Vergelijking van streaming software voor Twitch, YouTube en Co.

Streaming Software für YouTube
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Vergelijking van streaming software voor Twitch, YouTube en Co.

Of u nu een evenement, een videoconferentie of uw yogales wilt uitzenden: Live streaming van video’s wordt steeds populairder omdat het gewoon een geweldige manier is om in contact te blijven met klanten of je bedrijf te promoten. Bekende streamers zoals Ninja of Shroud verdienen er zelfs hun brood mee. Met de juiste streamingsoftware kun je je meten met de profs op Twitch, YouTube & Co. In onze vergelijking presenteren we de vijf beste tools voor beginners en gevorderden.

Wat is streaming software?

Streaming software is software waarmee u de scherminhoud van uw PC kunt opnemen en in real time (live streaming) via het internet kunt verzenden.

Wat heb ik naast de software nog meer nodig om te streamen?

Naast de streaming software heb je in de meeste gevallen ook een pc of server nodig met een krachtige CPU en snel RAM-geheugen. De grafische kaart is niet relevant voor streaming, maar als je games wilt streamen moet je computer natuurlijk wel aan de systeemeisen kunnen voldoen.

Zijn de gratis streamingprogramma’s voldoende?

Voor streaming beginners is het scala aan functies van de hier gepresenteerde gratis software meer dan voldoende. Wil je echter op professioneel niveau aan streaming doen, dan raden we je aan een commercieel programma te gebruiken. Deze bieden meestal meer extra functies en een hogere resolutie en laten de integratie van tools van derden toe.

1. XSplit Broadcaster

XSplit Broadcaster van SplitmediaLabs is een uiterst succesvolle alleskunner waarmee u niet alleen video- en audio-inhoud kunt streamen, maar ook uw bestanden kunt bewerken en aanpassen. Het programma fungeert als mixer en stelt u ook in staat om inhoud uit verschillende bronnen samen te voegen. Zo kan bijvoorbeeld ook het beeld van uw webcam in de videostream worden opgenomen.

Goed om te weten: Met XSplit Gamecaster bracht SplitmediaLabs in 2014 een alternatief uit dat specifiek gericht is op gamers die zonder uitgebreide voorbereiding willen beginnen met streamen. De software automatiseert tal van instellingen en zorgt zo voor een snellere start op Twitch, YouTube & Co.

XSplit Broadcaster is vooral geschikt voor ervaren streamers die professionele software gebruiken en ook diverse plug-ins van derden willen integreren. Het programma wordt aangeboden in een freemium model. Dat betekent dat je gratis toegang hebt tot sommige functies en pas later besluit een licentie aan te schaffen. Helaas draait XSplit momenteel alleen onder Windows, andere besturingssystemen worden niet ondersteund.

2. OBS (Open Broadcaster Software) Studio

Met de gratis opnamesoftware OBS (Open Broadcaster Software) Studio kunt u ook audio en video opnemen, bewerken en live streamen naar het internet. De software knipt scherminhoud inclusief geluid en biedt talrijke opties om de opname te beïnvloeden. Daartoe behoren bijvoorbeeld diverse video-effecten, picture-in-picture-weergaven en de mogelijkheid om tussen de afzonderlijke videobronnen te schakelen. Bovendien zijn er verschillende gereedschappen beschikbaar voor bewerking en compositie. Als dit nog niet genoeg voor u is, kan OBS door middel van plug-ins met extra functies worden uitgebreid.

Ondanks het grote aantal functies is de bediening relatief eenvoudig. De instellingen voor de belangrijkste streaming providers (bijv. Twitch en YouTube) zijn al voorgedefinieerd . Er zijn ook verschillende configuratiemogelijkheden voor het opslaan van video’s (bijvoorbeeld voor de schermresolutie). De open source streaming software is beschikbaar als download voor Windows, macOS en Linux. De broncode is ook te vinden op GitHub.

3. wirecast

Wirecast van Telestream is een professioneel omroepprogramma dat alle belangrijke functies van een audio- en videomixer in één software in kaart brengt. Het is ontworpen om AV-content van verschillende bronnen te accepteren, inclusief live desktopopnames of camerasignalen van iPhones en iPads. Dit maakt Wirecast de eerste keuze als het gaat om het streamen van grote evenementen, maar het is ook geschikt voor mobiele live-producties in kleinere productieteams.

De software biedt ook tal van extra functies. Zo kunnen zonder veel moeite videoconferenties worden gehouden, geanimeerde 3D-titels worden ingevoegd of tot 250 lagen worden gebruikt. Wirecast werkt met een vrijwel identieke reeks functies onder alle huidige Windows- en OSX-versies en kan ook verbinding maken met tablets, smartphones, camera’s en alle andere apparaten met streamingfunctionaliteit.

De ontwikkelaars van Telestream hebben Wirecast in drie verschillende versies uitgebracht. Hoewel deze dezelfde kernfuncties hebben, verschillen ze wat betreft het scala aan functies. De professionele versie biedt bijvoorbeeld NDI (Network Device Interface) output inclusief ISO opname, live scoreborden en instant replays. Alle versies kunnen 30 dagen gratis worden getest. Daarna moet u echter een licentie aanschaffen (als eenmalige betaling), wat met een prijs tussen 230 en 650 euro echt geen koopje is.

4. lightstream

Met het gratis programma Lightstream kun je van je browser een uitzendstudio maken. Het voordeel hiervan is dat de prestatie-eisen van de hardware sterk verminderd zijn, zodat je voor cloud streaming alleen een snelle internetverbinding nodig hebt. De tool heeft een praktische drag & drop editor en maakt dankzij integraties van derden (bijvoorbeeld van Streamlabs) naast motion graphics, screen sharing en on-stream waarschuwingen ook de weergave van social media content mogelijk om de interactie met kijkers te verbeteren.

De bediening van Lightstream is zeer intuïtief. De bestaande instellingen worden zelfs tijdens de live-overdracht gecontroleerd en de bitsnelheid wordt dienovereenkomstig aangepast. Bijzonder praktisch is de mogelijkheid om via een link een tweede persoon uit te nodigen voor de stream. In combinatie met de Lightstream Prism software kunnen tot vier streams aan elkaar worden gekoppeld. Desgewenst kun je alle Lightstream-opties ook via een gratis app bedienen. Zo kun je op je smartphone altijd alles in de gaten houden, ook als je onderweg bent.

Naast de gratis versie is Lightstream ook beschikbaar als creator studio (vanaf ca. 18 euro per maand) en als gaming versie (vanaf ca. 6 euro per maand), die beide 7 dagen gratis te testen zijn.

5. vMIX

Net als het hierboven genoemde Wirecast is vMix met zijn uitgebreide functies vooral gericht op professionele streamers en zenders. De software ondersteunt tal van ingangen, webcams, PTZ- en NDI-camera’s, dvd’s, geluidskaarten en afspeellijsten en scoort bovendien met een prijsmodel waarbij je kunt kiezen uit in totaal zes prestatieniveaus. De basisversie kost ongeveer 50 euro, terwijl de pro-versie maar liefst 1100 euro kost. Welke versie het beste bij uw behoeften past, hangt vooral af van de extra functies die u wenst en de gewenste streamkwaliteit.

De belangrijkste kenmerken van vMix zijn 4k-ondersteuning, parallelle streaming, opname en playout, en de mogelijkheid om tot 8 gasten op afstand te integreren (via vMix Call). De tool biedt ook in totaal 13 overgangseffecten en meer dan 100 geanimeerde graphics, titels, scoreborden en tickers. Dankzij een speciaal voor touchscreens ontwikkelde interface kan de software ook gemakkelijk worden gebruikt vanaf een mobiel apparaat. Dit maakt het bijzonder interessant voor concerten, festivals of soortgelijke evenementen.

Gerelateerde berichten