Bijzonder opzeggingsrecht internet: Wanneer kunt u de DSL-aansluiting onmiddellijk beëindigen?

Er zijn vele redenen om uw DSL- en internetaansluiting onmiddellijk op te zeggen. Als een verhuizing aanstaande is, als men ontevreden is over de internetprovider door voortdurende storingen of als een nieuw tarief hogere snelheden …

Bijzonder opzeggingsrecht internet: Wanneer kunt u de DSL-aansluiting onmiddellijk beëindigen?

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Bijzonder opzeggingsrecht internet: Wanneer kunt u de DSL-aansluiting onmiddellijk beëindigen?

Er zijn vele redenen om uw DSL- en internetaansluiting onmiddellijk op te zeggen. Als een verhuizing aanstaande is, als men ontevreden is over de internetprovider door voortdurende storingen of als een nieuw tarief hogere snelheden belooft, wil men meestal meteen van provider veranderen. Hoewel de meeste contracten een opzegtermijn van drie maanden bevatten, kunt u vaak vroegtijdig opzeggen – met het bijzondere opzeggingsrecht kunt u een contract onmiddellijk beëindigen. In deze gids leggen we uit wanneer en hoe je met het bijzonder opzeggingsrecht internet- en telefooncontracten kunt opzeggen.

Wat is het bijzondere opzeggingsrecht internet?

Dit is een speciale mogelijkheid om een internetcontract voor het einde van de contractperiode op te zeggen.

Wanneer kan een bijzondere opzegging worden ingediend?

Een bijzondere opzegging is alleen mogelijk onder bepaalde omstandigheden. In veel gevallen is de goodwill van de internetaanbieder doorslaggevend.

Heb ik een bijzonder opzeggingsrecht als ik verhuis?

Een verhuizing alleen is geen reden voor een bijzondere opzegging.

1. internetcontracten hebben een looptijd

sonderkündigungsrecht internet tarife kabel
Als u uw internetcontract wilt opzeggen, moet u de datum met grote letters in de kalender markeren – dat is sneller een bijzondere opzegging
.

In Duitsland wordt een DSL-contract meestal afgesloten voor een periode van 24 maanden. Aan het einde van deze twee jaar wordt het contract meestal automatisch met nog eens 12 maanden verlengd. Om het contract op te zeggen, moet je dus een bepaalde termijn doorlopen en vervolgens een opzegtermijn van drie maanden in acht nemen voordat het contract afloopt.

Veel klanten zijn echter al tijdens de looptijd ontevreden over de internetverbinding als er voortdurend storingen zijn of de snelheid te laag is. Je zou kunnen denken: De beloofde dienst wordt niet consequent geleverd en de internetprovider verdient het niet meer om maandelijks betaald te worden. Een andere veel voorkomende reden is een verhuizing die voor de opzegtermijn zou plaatsvinden.

Ook al zijn contracten er om nagekomen te worden: Je hoeft je niet altijd aan de termijn te houden. Met het recht op buitengewone opzegging kunnen consumenten de DSL-aansluiting eerder beëindigen. De redenen moeten echter correct en nauwkeurig gedocumenteerd zijn.

2. redenen voor buitengewone opzegging

Het recht van buitengewone opzegging biedt de consument de mogelijkheid om contracten vervroegd op te zeggen. Om ervoor te zorgen dat dit recht niet wordt misbruikt, zijn er zeer strikte regels over wanneer buitengewone opzegging mogelijk is. Een oneerlijke eenzijdige wijziging van de voorwaarden of een ernstige wijziging van de leveringsvoorwaarden kan een geldige reden zijn voor buitengewone beëindiging.

De meest voorkomende erkende gronden voor onmiddellijke beëindiging van een contract zijn onder meer:

  • wijzigingen in de AV
  • niet-nakoming
  • verhuizing (onder bepaalde omstandigheden)

Het vergelijkingsportaal billiger-telefonieren.de heeft de volgende top 5 redenen vastgesteld om over te stappen naar een nieuwe provider:

  1. Geld besparen met een goedkoper tarief
  2. Aantrekkelijke kortingen en bonussen voor nieuwe klanten
  3. Hogere internetsnelheid
  4. Kortere looptijd van het nieuwe contract
  5. Andere betere diensten (cloudopslag, betere router, enz.)

2.1 Wijzigingen in de algemene voorwaarden

sonderkündigungsrecht internet störung nicht erbrachte leistung
Als het internet veel te traag is of er voortdurend storingen zijn, hebt u recht op het bijzondere opzeggingsrecht.

Zodra je een contract tekent voor je internetverbinding, accepteer je de voorwaarden en prijzen van de provider. Deze staan duidelijk omschreven in de details van het contract. Maar er zijn nog de kleine lettertjes, die veel klanten niet meer lezen. De kleine lettertjes staan in de “Algemene Voorwaarden” (AGB).

Internetproviders moeten hun algemene voorwaarden regelmatig wijzigen, bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe wettelijke eisen, om nieuwe diensten te introduceren of om nieuwe voordelen te behalen. Klanten moeten van deze wijzigingen in de AV op de hoogte worden gesteld. Als de voorwaarden van het contract veranderen, heeft de klant recht op een speciale opzegging – maar niet altijd!

U kunt het contract niet automatisch onmiddellijk opzeggen alleen omdat de AV zijn gewijzigd. De wijzigingen moeten ernstig zijn en u duidelijk benadelen.

2 voorbeelden van wijzigingen in de algemene voorwaarden:

  • Als de DSL-aanbieder slechts een paar woorden anders wil formuleren, zoals advocaten graag doen, maar de betekenis van een paragraaf niet wezenlijk verandert, dan blijft het contract geldig.
  • Als echter de prijzen, voorwaarden of diensten zoals bandbreedte in het nadeel van de klant veranderen, dan geldt het bijzondere opzeggingsrecht.

Let op: Als de internet service provider zijn algemene voorwaarden moet aanpassen als gevolg van wettelijke veranderingen, heeft u meestal geen kans om aan te dringen op het speciale recht van opzegging.

2.2 Niet geleverde dienst

Als uw DSL-provider de overeengekomen dienst, d.w.z. een betrouwbaar functionerende internetverbinding met de geadverteerde snelheid, niet levert, is dit een andere belangrijke reden voor het “bijzonder opzeggingsrecht internet”.

Als er zeer vaak storingen en uitval zijn met uw internetverbinding, hoeft u dit niet te accepteren. U moet echter eerst de provider de gelegenheid geven om de storing te verhelpen. Daarom onze tip:

  • Documenteer alle meldingen van storingen en de reactie van de internetprovider. Alle pogingen om de storing te verhelpen en u te voorzien van een werkende verbinding ontlast de provider.
  • Helaas zult u als klant tussendoor kleine storingen moeten dulden, want deze zijn vaak te wijten aan technische redenen of kunnen worden veroorzaakt door overmacht, ongelukken, bouwwerkzaamheden, enz.
  • Een probleem is vaak de geleverde hardware, vaak een DSL- of kabelmodem. Als de modem of router niet werkt, moet u de provider een redelijke termijn gunnen waarbinnen het probleem kan worden opgelost. Dit geldt echter alleen voor hardware die verband houdt met het contract. Als je zelf een router hebt gekocht, is de provider niet verantwoordelijk voor een goede internetontvangst met dit apparaat.

Wat helemaal niet kan: Er zijn berichten over providers die je adviseren om bij frequente storingen tegen een extra maandbedrag een premium router te boeken. Vaak is dit een Fritz!Box. Ook al is de Fritz!Box meestal veel krachtiger dan de standaard hardware die de internetprovider levert, ga niet op dit aanbod in ! U hoeft niet extra te betalen voor extra hardware om fatsoenlijke ontvangst te krijgen als de geleverde hardware niet werkt.

Als de provider er zelfs na meerdere pogingen niet in slaagt een storing te verhelpen, kunt u het contract onmiddellijk opzeggen.

2.3 Veel voorkomend geschil: internetsnelheid te laag – reden voor opzegging?

Een trage internetsnelheid is vervelend en leidt vaak tot het besluit om het contract op te zeggen. U moet echter eerst de reden voor de trage verbinding vaststellen. Als u alle apparaten in uw huishouden aansluit op WLAN, dan kan het goed zijn dat de apparaten worden gevoed met de snelheid die uw provider tot aan de huisaansluiting levert.

In dat geval heeft de internetprovider alle afgesproken diensten geleverd. De provider is niet meer verantwoordelijk voor de distributie in het huis of in uw huisnetwerk. Afhankelijk van het geval zijn de verhuurders of u zelf dan verantwoordelijk voor de verdere levering.

Bijzondere opzegging is alleen mogelijk als de snelheid naar uw huisaansluiting aantoonbaar en blijvend aanzienlijk lager is dan de opgegeven bandbreedte!

2.4 Bijzonder recht op beëindiging van de internetaansluiting bij verhuizing

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een verhuizing nog geen reden om gebruik te maken van het bijzondere recht om het internetcontract op te zeggen. Zolang de provider in de nieuwe woning dezelfde diensten kan leveren, loopt het contract normaal door. Alleen als de internet- en telefoondiensten in de nieuwe woonplaats niet tegen dezelfde voorwaarden (tarief, snelheid, hardware en technologie) beschikbaar zijn, kunt u buitengewoon opzeggen.

Volgens een rechterlijke uitspraak naar aanleiding van een klacht van Vodafone is een dergelijke opzegging echter alleen mogelijk met een opzegtermijn van drie maanden vanaf de datum van de verhuizing. Dus als u niet binnen drie maanden na uw verhuizing opzegt en het tarief blijft betalen, blijft uw DSL-contract van kracht. Dit is om te voorkomen dat klanten een verhuizing faken om onder een contract uit te komen. De voorwaarden voor het opzeggen van een contract en het veranderen van provider bij een verhuizing zijn geregeld in §46 van de Telecommunicatiewet.

Hetzelfde geldt overigens voor verhuizingen naar het buitenland! Meer informatie over het opzeggen van een contract bij verhuizing naar het buitenland vindt u in deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=tfu829lcNEI

2.5 Overlijden: bijzondere opzegging bij overlijden van de klant

Als een internetgebruiker overlijdt, kunnen de nabestaanden het internetcontract extra beëindigen. Daarvoor moet u wel de reden van beëindiging aantonen met een overlijdensakte. Indien er in het huishouden van de overledene nog meerderjarige personen zijn, is het mogelijk dat het contract wordt overgenomen door een nabestaande.

3. opzegging als gebaar van goede wil

Als u zich niet in een van de duidelijk in de wet geregelde gevallen bevindt, moet u hopen op goodwill van de DSL-aanbieder. Veel providers zijn coulant als u geloofwaardig kunt uitleggen en bewijzen dat voortzetting van het contract niet langer redelijk is. Een goede reden voor goodwill is als de provider kan aannemen dat de klant na de onmiddellijke beëindiging geen nieuw contract bij een andere provider zal tekenen.

Mogelijke redenen zijn:

  • Persoonlijk onvermogen
  • Verlies van bestaansmiddelen (bijv. bedrijf gesloten)
  • Echtscheiding
  • Verhuizing naar een nieuwe flat met een bestaand contract van een partner
  • Verhuizing naar een gedeelde flat met een bestaande internetaansluiting

4. bijzondere opzegging internetaansluiting mogelijk per e-mail?

vorlage recht frist
Online afgesloten contracten kunnen ook online worden opgezegd – handig via e-mail.
.

Ongeacht de reden van opzegging geldt voor alle opzeggingen het volgende: Dien de speciale opzeggingsbrief altijd schriftelijk in.

Om de ontvangst en de ingangsdatum van de opzegging te documenteren, kunt u opzeggingen het beste per aangetekende post met ontvangstbewijs versturen. Zo kunt u uw brief volgen en later bewijzen dat uw opzeggingsbrief is ontvangen. Alle online gesloten contracten kunnen ook per e-mail worden opgezegd.

Gerelateerde berichten