Digitalisering aanpakken: Hoe krijgt u meer verkeer voor uw website

De coronapandemie heeft ongetwijfeld sterk bijgedragen tot de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de noodsituatie moesten veel ondernemers hun bedrijfsmodel heroverwegen en online alternatieven en digitale communicatiekanalen opzetten. Daarnaast waren er talrijke …

Digitalisering aanpakken: Hoe krijgt u meer verkeer voor uw website

Der Weg ins Zeitalter der Digitalisierung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Digitalisering aanpakken: Hoe krijgt u meer verkeer voor uw website

De coronapandemie heeft ongetwijfeld sterk bijgedragen tot de digitalisering van het midden- en kleinbedrijf (mkb). In de noodsituatie moesten veel ondernemers hun bedrijfsmodel heroverwegen en online alternatieven en digitale communicatiekanalen opzetten. Daarnaast waren er talrijke start-ups. Bedrijfsontslagen hebben ertoe bijgedragen dat moedige mensen lang gekoesterde zakelijke ideeën en dromen hebben aangepakt en de weg van het zelfstandig ondernemerschap zijn ingeslagen.

Er werd inderdaad gevreesd voor veel faillissementen en bedrijfssluitingen in het Corona Jaar 2020. Maar de maatregelen van de federale regering, zoals subsidies en KfW-leningen, konden een groot aantal bedrijven het ergste besparen. Toch kon natuurlijk niet iedereen gewoon doorgaan zoals voorheen. Velen moesten zich heroriënteren. Een verrassend resultaat: tijdens de pandemie was er de eerste toename van startende ondernemingen in vijf jaar, zoals blijkt uit dit onderzoek van de KfW Bank.

Het is een sprong in het koude water: zelfstandig ondernemerschap in een tijdperk waarin vooral digitalisering veel succes belooft. Maar veel starters van zelfstandigen en vakmensen lopen helaas niet goed af. De gang van zaken vertoont vaak een vergelijkbaar patroon:

Als oprichter begin je naïef en vol passie om eenvoudige ideeën uit te voeren. En wordt geconfronteerd met de realiteit: Felle concurrentie, grote aanbieders met enorme budgetten, hoge technische hindernissen en een gebrek aan ervaring met nieuwe communicatiekanalen zoals YouTube, Twitter en andere sociale netwerken.

1. De macht van de grote bedrijven: Amazon geeft, Amazon neemt.

Menigeen beproeft zijn geluk in de e-commerce en biedt producten aan op de grootste marktplaats van Duitsland, namelijk Amazon. Maar ook hier komt men er snel achter: De concurrentie uit Azië overspoelt deze markt met ongelooflijk lage prijzen en een groot aanbod in het assortiment. Dan is er nog de afhankelijkheid van Amazon, die de handelaren bepaalde tarieven en regels oplegt.

De volgende stap naar onafhankelijkheid van Amazon is logisch: start een eigen webshop. Veel handelaren proberen dan het e-commerce platform Shopify om snel en eenvoudig een webwinkel op internet te zetten zonder webdesign vaardigheden. Op dergelijke platforms kun je zelfs als beginner zonder programmeerkennis een website maken.

1.1 Begin een webwinkel en wacht op klanten die niet komen

Vol daadkracht en met veel oog voor detail zet je na slapeloze nachten een prachtige winkel in elkaar. En dan realiseer je je: de klanten ontbreken. De geringe zichtbaarheid van uw website genereert nauwelijks verkeer. Verdere maatregelen zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO) en search engine advertising (SEA) of social media marketing zijn noodzakelijk, die weer technische kennis of ervaring vereisen om succesvol gebleken strategieën toe te passen.

Digitalisering omvat niet alleen het invoeren van producten in een webwinkel. Je kunt niets verkopen zonder klanten. Professionele marketing- en SEO-bureaus weten hoe ze het nodige verkeer moeten genereren.

Kortom: de lijst van taken wordt steeds langer en het “digitaliseringsproject” mislukt vaak door een gebrek aan knowhow, een klein budget, grote concurrentie of de overweldigende marktdominantie van de grote techbedrijven. Taken zoals het genereren van verkeer voor de website zijn tijdrovend werk voor beginners.

1.2 De oplossing: professionele online marketing

Om de uitdaging aan te gaan, moet u de kneepjes van het vak leren in een nieuwe wereld. Je moet jezelf scholen en begrijpen wat er schuilgaat achter marketingtermen als SEO, SEM, PPC, CPM en ingewikkelde buzzword bingo. En als je eenmaal hebt begrepen welke methoden en tools een online bedrijf naar succes leiden, zul je je snel realiseren: Je kunt het niet alleen. Voordat u zich hier in een haaientank stort en veel tijd en geld aan uw digitalisering besteedt: Zoek professionele hulp.

Als je jezelf online in de markt zet, moet je opletten! Er zijn talloze digitaliseringsbureaus en ervaren social media managers die u de juiste wegen kunnen wijzen en u kunnen helpen faux pas, digitale shitstorms en cyberpesten te vermijden en meer verkeer te genereren zonder het publieke imago van uw bedrijf te schaden.

Maar pas op: onder de vele social media consultants, agenten en agentschappen zijn er ook zwarte schapen die niet duurzaam werken en geen echte expertise hebben. Hier moet u voorzichtig zijn bij het kiezen van de juiste partner.

2 Hoe herkent u een goed bureau

De eerste en meest voor de hand liggende manier om uw website te laten slagen is zoekmachineoptimalisatie, waarvan de afkorting SEO is afgeleid van Search engine optimisation. SEO helpt om zonder betaalde reclame een hoge positie in de zoekresultaten van zoekmachines als Google en Bing te bereiken. Het nadeel is dat SEO tijd, geduld en knowhow vereist. Daarom is het de moeite waard om de strategie en de uitvoering van SEO-maatregelen toe te vertrouwen aan een SEO-bureau dat hierin is gespecialiseerd en goed op de hoogte is van alle specificaties en updates van Google en Co.

2.1 Pas op voor rankingbeloftes

Als u zich tot dergelijke bureaus wendt, moet u niet alleen de hoogte van de kosten laten bepalen. Let vooral op de volgende punten die een goed SEO-bureau onderscheiden:

 • U krijgt niet alleen een offerte waarin alleen de kosten van de taken van het bureau worden uitgelegd. Na een eerste gesprek moet er een eerste voorlopige analyse van uw huidige situatie plaatsvinden. Het bureau moet u uitleggen welke strategieën het wil uitvoeren, hoe precies en voor hoe lang.
 • Het bureau moet referenties hebben en aantonen dat het al andere, vergelijkbare klanten heeft kunnen helpen, en niet alleen door namen te noemen, maar door correcte gegevens en verkeerscijfers te presenteren.
 • Pas op voor concrete ranking beloftes: Geen enkel SEO-bureau kan beloftes waarmaken als “u staat binnen 4 weken op de 1e plaats voor uw product”. Dat wordt niet bepaald door het bureau, maar door het algoritme van de zoekmachine. Dergelijke beloften zijn niet serieus.
 • Uw persoonlijke adviseur moet niet zomaar met technische termen gooien, maar in eenvoudige, duidelijk begrijpelijke taal kunnen uitleggen wat hij bedoelt. Zo voorkomt u misverstanden. Vraag door tot u alles begrepen hebt en let op hoe de adviseur op uw vragen reageert: Is hij geïrriteerd of zit zijn uitleg vol passie?
 • Holistische concepten: Een goed SEO-bureau moet verschillende gebieden kunnen bestrijken die niet alleen technisch van aard zijn. De creatie van goede content of in ieder geval professionele hulp bij uw content creatie zijn ook belangrijke onderdelen van goed SEO werk.
 • Flexibele manieren om de samenwerking te beëindigen: Digitaliseringsbureaus zijn als belastingadviseurs. Het kan zijn dat ze uw werkterrein begrijpen en het werk in het begin goed en ijverig aanpakken. Op een gegeven moment kan het echter zijn dat uw eisen groeien en de samenwerking niet meer past. In dat geval moet u zonder problemen afscheid kunnen nemen van uw adviseur en helper.
 • Regelmatige rapporten: U moet voortdurend worden geïnformeerd over het al dan niet slagen van de strategie. Het bureau moet regelmatig, minstens maandelijks, laten zien welke maatregelen zijn uitgevoerd en welke effecten kunnen worden verwacht. De successen moeten vervolgens ten minste elk kwartaal worden geëvalueerd, hoewel er de eerste zes maanden waarschijnlijk niet veel zal gebeuren in termen van keyword rankings, omdat zoekmachines nieuwe websites langzaam omhoog brengen.
 • Ga voor uzelf na of de toename van het verkeer ook een toename van de verkoop met zich meebrengt. Er zijn trucs om grote hoeveelheden verkeer naar een website te leiden. Maar als het niet gekwalificeerd is en niet overeenkomt met de doelgroep van de websitebeheerder, hebben alle bezoekers geen nut. De investering in meer bezoekers moet vroeg of laat resulteren in omzetgroei. Verlies het hoofddoel dus niet uit het oog.

Bij alle bureaus, consultants en freelancers van wie u gebruik wilt maken, moet u soortgelijke criteria nagaan: Tijdens een gratis eerste consultatie moet de professional u de huidige situatie van uw bedrijf vanuit hun standpunt laten zien en verstandige strategieën voorstellen.

3. maak gebruik van ondersteuningsprogramma’s voor digitalisering

De consultant moet zijn of haar eigen succes bewijzen door middel van referenties. Contracten moeten gemakkelijk op te zeggen zijn. Prestatiegegevens moeten regelmatig kunnen worden gecontroleerd. En het belangrijkste is dat de hele investering wordt beloond met de groei van uw bedrijf. Deze investering wordt zelfs gedeeltelijk gesubsidieerd in het kader van steunprogramma’s voor digitalisering.

Goed om te weten: Het federale ministerie van Economische Zaken heeft een aantal programma’s ter bevordering van digitalisering voor kleine en middelgrote ondernemingen. Kijk hier of er financiering beschikbaar is voor uw project.

Professionele adviseurs tonen u ook de financieringsmogelijkheden die de wetgever biedt. Dit is voor beide partijen lucratief: de adviesdiensten worden gesubsidieerd en u weet dat het bedrijf waarmee u in zee gaat een erkend bedrijf is waarvan de diensten in de aanvraagprocedure zijn gecontroleerd.

Gerelateerde berichten