Wat is Hangouts? Wat de Google-dienst kan doen

Voor werknemers in het thuiskantoor, maar ook voor studenten en familieleden en vrienden is videochat onmisbaar om met elkaar in contact te blijven. Google Hangouts geniet momenteel veel populariteit als videochat. In dit artikel geven …

Wat is Hangouts? Wat de Google-dienst kan doen

was ist Google Hangouts
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Wat is Hangouts? Wat de Google-dienst kan doen

Voor werknemers in het thuiskantoor, maar ook voor studenten en familieleden en vrienden is videochat onmisbaar om met elkaar in contact te blijven. Google Hangouts geniet momenteel veel populariteit als videochat. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag wat Google Hangouts precies is en voor wie de dienst geschikt is.

Wat is Hangouts?

Hangouts is een messenger van Google die naast tekst- en spraakchat ook videochat biedt.

Hoeveel kost de dienst?

De dienst, die ook in het Duits beschikbaar is, is gratis te gebruiken. Je hebt alleen een Google-account nodig om je te registreren.

Wat is er speciaal aan Google Hangouts?

Een van de belangrijkste bijzonderheden van Hangouts is de mogelijkheid om de dienst te gebruiken voor videoconferenties. Daarnaast kun je de dienst ook gebruiken om te bellen naar mobiele of vaste netwerken.

1. wat is Google Hangouts?

Veel Google-diensten zoals Google Docs en Spreadsheets of Google Maps kent bijna iedereen. Google Hangouts daarentegen vliegt vaak onder de radar. Het is een messenger die tekst-, spraak- en videochat en telefonie biedt. Het enige wat je nodig hebt om Hangouts te gebruiken is een Google-account, waarmee je de dienst gratis kunt gebruiken.

Alleen aan gesprekken naar mobiele of vaste netwerken zijn kosten verbonden, die Google op zijn website heeft gepubliceerd. Een gesprek naar het Duitse vaste netwerk kost bijvoorbeeld 0,01 euro en naar het mobiele netwerk 0,03 euro per minuut. Net als bij Skype wordt u gefactureerd door uw Google Hangouts-account op te laden. Het opladen moet minstens 12 euro bedragen om een gesprek mogelijk te maken.

Goed om te weten: Met Google Meet is er ook een betaalde variant voor zakelijke klanten, die deel uitmaakt van de G Suite. Meet biedt de mogelijkheid om conferenties te houden met een zeer groot aantal deelnemers (tot 250) en toegang tot speciale Meet-hardware.

2. Google Hangouts gebruiken met de app

Er zijn gratis apps voor de Google Messenger voor iOS en Android. De app biedt, zoals je gewend bent van andere messengers, een chatvenster voor elke deelnemer of groep. Je kunt hier tekstberichten, stickers, smileys en foto’s gebruiken en een voicechat of videochat starten.

Smartphone App für Google Hangouts
Smartphone app voor Google Hangouts

Hangouts vindt contacten in Google Contacts of op naam, mail of mobiel nummer. Maar zodat niet iedereen met kennis van je contactgegevens contact met je kan opnemen via Hangouts, kan de messenger worden aangepast. Hier kun je kiezen of gebruikers direct contact met je kunnen opnemen, als ze je contactgegevens kennen of alleen na een uitnodiging.

Einladungen in Google Hangouts
Uitnodigingen in Google Hangouts

Met dit toegangsmodel is Hangouts ook geschikt voor minderjarigen die in contact willen blijven met oma, opa of vrienden zonder het risico te lopen door onbekende gebruikers te worden benaderd.
Hangouts kan worden gebruikt op de desktop of direct in de browser.

3 Hangouts rechtstreeks via de webbrowser

Een van de bijzondere kenmerken van Hangouts is de mogelijkheid om de dienst te gebruiken op de smartphone via gratis apps voor iOS en Android of op de pc via de webbrowser. Dit betekent dat je geen extra software op de pc nodig hebt.

U hoeft alleen maar in te loggen met uw Google-account en dan kunt u de dienst direct vanuit de browser oproepen via de selectie van Google-diensten (rechthoek met de puntjes) of het Hangout-adres, dat u hier kunt vinden.

Google Hangouts im Browser
De dienst kan direct in de webbrowser worden opgestart.

Niet alleen Google Chrome: Hoewel Google stelt dat Hangouts het beste gebruikt kan worden met Google Chrome, kun je de dienst ook gebruiken met andere browsers die gebaseerd zijn op Chromium (bijvoorbeeld Microsoft Edge Chromium) of Mozilla Firefox.

Google Hangouts als WebApp
Als WebApp heb je geen andere software op je pc nodig.

U kunt direct in de browser een videogesprek, telefoongesprek of chatbericht starten.

Was ist Hangouts?
Videotelefonie in de browser zonder extra software

Hiervoor moet je in de instellingen de toegang tot de camera, microfoon en luidspreker autoriseren.

Einstellungen im Browser
Instellingen in de browser voor het gebruik van de camera, microfoon of luidspreker.

In de instellingen heb je ook de mogelijkheid om de videokwaliteit in te stellen. Tot 720p is hier mogelijk.

Videobandbreite einstellen
De videobandbreedte kan worden aangepast.

De videochat ondersteunt maximaal 10 deelnemers, wat voldoende zou moeten zijn voor de meeste gebruikssituaties van thuisgebruikers. De videochat kan ook worden opgenomen en gedeeld via YouTube.

3.1 Scherm delen voor E-learning en kantoor aan huis

Tijdens de videochat heeft u de mogelijkheid om het scherm op het bureaublad te delen. Als er meerdere schermen zijn, kunt u ook een selectie maken welke van de desktops aan andere gebruikers moet worden getoond.

Bildschirm teilen
Je kunt een scherm delen met andere deelnemers.

Het scherm is dan zichtbaar in het browservenster van de andere deelnemers en ook op de mobiele clients en is ideaal voor kleine trainingssessies of thuislessen.

In de volgende video wordt het gebruik in de browser en als app nog eens uitgelegd:

4. google hangouts versleutelt alleen de transmissie

Net als veel andere videodiensten versleutelt Google Hangouts de transmissie via het internet. Volledige end-to-end-encryptie, zoals die wordt aangeboden door Jitsi of WhatsApp, bestaat momenteel niet. Hierdoor zou Google in principe de gegevens kunnen onderscheppen en analyseren. Wij adviseren daarom geen gevoelige informatie uit te wisselen via deze dienst.

5 Onze aanbeveling

  • Videochat voor maximaal 10 deelnemers
  • Geen software nodig, direct te gebruiken in de browser
  • Scherm kan worden gedeeld
  • Niet wijdverspreid genoeg als messenger
  • Geen end-to-end encryptie tussen deelnemers

Naar onze mening is Google Hangouts niet geschikt als standaard messenger. De reden is het gebrek aan end-to-end encryptie en de lage penetratiegraad. Voor snelle videochats met meerdere deelnemers is Google Hangouts echter een goede keuze, vooral omdat tot 10 deelnemers aan een videoconferentie kunnen deelnemen.

Gerelateerde berichten