Wat zijn Bitcoins? De cryptocurrency eenvoudig uitgelegd

Online betaalmethoden zijn op veel gebieden al lang ingeburgerd als legaal alternatief voor bankoverschrijvingen, automatische incasso’s en dergelijke. In 2009 werd Bitcoin geïntroduceerd als de eerste cryptocurrency gebaseerd op een gedecentraliseerd betalingssysteem, en sindsdien is …

Wat zijn Bitcoins? De cryptocurrency eenvoudig uitgelegd

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Wat zijn Bitcoins? De cryptocurrency eenvoudig uitgelegd

Online betaalmethoden zijn op veel gebieden al lang ingeburgerd als legaal alternatief voor bankoverschrijvingen, automatische incasso’s en dergelijke. In 2009 werd Bitcoin geïntroduceerd als de eerste cryptocurrency gebaseerd op een gedecentraliseerd betalingssysteem, en sindsdien is het de sterkste cryptocurrency ter wereld geworden. Cryptocurrencies kunnen niet fysiek worden gedrukt of gereguleerd door een centrale instelling, maar ze zijn nog steeds geschikt om mee te winkelen of als investering. In dit artikel leert u hoe bitcoins werken, wie ze heeft uitgevonden en wat de onheilspellende blockchain precies inhoudt.

Wat is de waarde van een Bitcoin (BTC)?

Bitcoin is nu de duurste cryptocurrency ter wereld en heeft momenteel een nieuwe recordwaarde bereikt van ongeveer 47.571 USD (ca. 39.166 in euro’s) per Bitcoin (per 16.05.2021). Ter vergelijking: de eerste wisselkoers voor 1 Bitcoin in 2010 was slechts 0,07 USD (ca. 0,06 in euro’s).

Wat is een Bitcoin-miner?

De zogenaamde miners zijn verantwoordelijk voor het creëren en valideren van de Bitcoin-transactie. Dit zijn leden in het gedecentraliseerde netwerk die de transacties van de ene portemonnee naar de andere bevestigen.

Wanneer wordt het maximale aantal Bitcoins bereikt?

Zoals te lezen is in het Bitcoin-protocol zouden er maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop moeten zijn in de wereld, waarvan op dit moment al meer dan 80 procent is bereikt. Wie nog wil investeren, moet dus niet te lang nadenken.

1. eenvoudig uitgelegd: wat zijn bitcoins en wie heeft ze uitgevonden?

Bitcoin is een digitale valuta, een zogenaamde “cryptocurrency”, die deel uitmaakt van een wereldwijd, gedecentraliseerd betalingssysteem. Dit betekent dat transacties met Bitcoins uitsluitend van persoon tot persoon (P2P) zijn en dat er geen intermediaire banken of andere financiële instellingen zijn. Alles is puur digitaal, echte biljetten of munten om aan te raken bestaan niet in dit betalingssysteem.

Goed om te weten: De term “Bitcoin” is samengesteld uit de woorden “bit” (kleinste digitale eenheid) en het Engelse woord “coin”.

Bitcoins einfach erklärt: Mann hält Bitcoin zwischen den Fingern
Bitcoins functioneren puur digitaal, echte bankbiljetten of munten om aan te raken bestaan niet binnen dit betaalsysteem.

Normaal gesproken bepalen staats- of centrale banken (bijvoorbeeld de Duitse Bundesbank of de Europese Centrale Bank) het geld en de regels van het betalingsverkeer. Zij bepalen onder meer de waarde van een munt en hoeveel ervan in omloop is. Digitale betaalmiddelen zoals Bitcoins functioneren daarentegen volledig onafhankelijk van staten of banken. In principe kan iedereen met een computer meedoen.

In tegenstelling tot andere betaalsystemen zijn er bij Bitcoins geen maximale transactiebedragen of daglimieten, zoals bij veel huisbanken wel het geval is. En zelfs overschrijvingen naar het buitenland kunnen met een cryptocurrency worden gedaan zonder extra kosten en lange wachttijden. Alles wat u en de ontvanger nodig hebben is een portemonnee en de juiste toegang, evenals een stabiele internetverbinding.

Uitvinder Bitcoin blijft een mysterie

Satoshi Nakamoto, handelend onder een pseudoniem, wordt beschouwd als de uitvinder van het betalingssysteem Bitcoin. Hij publiceerde de Bitcoin white paper in oktober 2008 en de eerste versie van de referentie-implementatie Bitcoin Core in januari van het volgende jaar.

De programmeercode van het Bitcoin-protocol is open source en dus voor iedereen toegankelijk. Er staat ook in dat het maximum aantal Bitcoins in de wereld beperkt is tot 21 miljoen. De zogenaamde miners zijn verantwoordelijk voor het creëren en valideren van de Bitcoin-transactie. Zij zijn leden van het gedecentraliseerde netwerk die de transacties van de ene portemonnee naar de andere bevestigen.

De prijs van Bitcoins heeft sterk geschommeld sinds de eerste grote media-aandacht in 2010. Terwijl de waarde van een Bitcoin in 2010 US$0,25 bedroeg, werd in februari 2021 de grens van US$50.000 doorbroken. In de tussenliggende jaren waren er echter even grote dalingen en ook nu neigt de Bitcoinprijs weer rond de 40.000 US dollar te bewegen, wat overeenkomt met ongeveer 34.000 euro. Als u weinig bereid bent om financiële risico’s te nemen, is Bitcoin als investering niet aan te raden. In plaats daarvan kunt u goud als beleggingsalternatief overwegen, omdat dit edelmetaal een stabiele en crisisbestendige belegging is.

Goed om te weten: Bitcoin mining is een proces dat de rekenkracht, bescherming en synchronisatie van alle gebruikers binnen het netwerk combineert en beschikbaar maakt voor potjesverwerking. Mining (Duits: “schürfen” naar analogie van goudwinning) is dus een soort gedecentraliseerd datacentrum bestaande uit miners over de hele wereld.

Wat is een portemonnee?

Wie funktioniert es? Bitcoin-Wallet auf einem Smartphone
In de wallet worden de bitcoins slechts beheerd en niet direct opgeslagen.

Net als uw geld in het dagelijks leven moet u uw Bitcoins ergens opslaan. Bij cryptocurrencies gebeurt dat in de vorm van zogenaamde wallets, die niets meer zijn dan digitale portemonnees. De Bitcoins worden daar echter alleen beheerd en niet direct opgeslagen. De portemonnee bevat alleen de publieke en private sleutels die worden gebruikt om toegang te krijgen tot de adressen en tegoeden van de gebruikers en die nodig zijn voor alle soorten transacties.

Een portemonnee kan meerdere privésleutels bevatten, en u kunt zoveel portemonnees aanmaken als u wilt. De meeste gebruikers gebruiken meerdere wallets om het hoogst mogelijke veiligheidsniveau te garanderen bij het opslaan van de verschillende cryptocurrencies.

Het verliezen van de sleutels in een portemonnee is een groot probleem, omdat u enerzijds zelf geen toegang meer hebt tot uw Bitcoins en anderzijds onbevoegde derden ermee zouden kunnen knoeien. Daarom moet u uw sleutels altijd beschermen en op een veilige plaats bewaren.

Let op: In principe kan iedereen die de opslaglocatie (openbaar adres) en het bijbehorende wachtwoord (privésleutel) kent, toegang krijgen tot uw portemonnee. Als alleen de opslaglocatie bekend is, is dat geen probleem, omdat de Bitcoin-tegoeden veilig zijn opgeslagen in de blockchain.

Wat is een blockchain?

Wie funktioniert es? Illustration einer Blockchain
Om het chainen van blokken mogelijk te maken, gebruikt de blockchain een cryptografische handtekening, de zogenaamde “hash”, die niets anders is dan een soort digitale vingerafdruk.

De verschillende Bitcoin-transacties van over de hele wereld worden verzameld in blokken, waar de term blockchain vandaan komt. Dit is een openbare, gedistribueerde database die wordt gebruikt om de transacties te beheren. Elk blok bevat een bepaald aantal transacties en wordt beschreven door een header. Wanneer een blok vol is, worden de volgende transacties opgeslagen in het volgende blok.

Om het chainen van de blokken mogelijk te maken, gebruikt de blockchain een cryptografische handtekening, de zogenaamde “hash”, die niets anders is dan een soort digitale vingerafdruk. Elke transactie heeft haar eigen vingerafdruk, die haar duidelijk onderscheidt van andere gegevensrecords. Elke header bevat de hash van de vorige blokheader, evenals een tijdstempel en transactiegegevens. Elk nieuw blok verwijst dus altijd naar het vorige blok. Op die manier vormen de blokken een ketting, het wordt een “blockchain” die voortdurend doorgaat.

Goed om te weten: Elk knooppunt (d.w.z. elke computer) binnen het Bitcoin-netwerk heeft een kopie van de blockchain en kent dus het rekeningsaldo en de hele transactiegeschiedenis van elke gebruiker.

Wat maakt de blockchain zo veilig?

Beveiliging is een integraal onderdeel van de blockchain, omdat alle processen worden gelogd en beschermd tegen manipulatie op basis van cryptografische procedures. Dit gebeurt in het hele netwerk. Om een nieuw proces te kunnen starten, moet het vorige volgens bepaalde regels zijn verlopen. Elk blok binnen de blockchain verwijst naar het vorige en neemt altijd zijn hele geschiedenis mee. Dit maakt de keten traceerbaar, maar hij kan achteraf niet worden veranderd. Manipulatie is dus praktisch onmogelijk, want zelfs een poging daartoe zou worden ontdekt.

Wat zijn de voor- en nadelen van Bitcoins als betalingssysteem?

  • wereldwijd bruikbaar (alleen een internetverbinding is vereist)
  • volledig gedecentraliseerd, alle transacties vinden plaats binnen het systeem
  • groot gebruiksgemak
  • geen derde partijen (bv. banken of andere financiële instellingen) nodig voor transacties
  • beschermde privacy, aangezien alleen de portemonneenummers bekend zijn
  • geen beperkingen of restricties op transacties
  • zeer transparant, aangezien verzender en ontvanger en het bedrag van de transactie te allen tijde kunnen worden bekeken
  • lage kosten (het openen van een Bitcoin-account en het gebruik van het elektronische valutasysteem zijn gratis)
  • Bitcoins zijn onderhevig aan grote prijsschommelingen als speculatief object (trefwoord: volatiliteit)
  • Vaak gebruikt als betaalmiddel voor criminele diensten en drugs, vooral in de beginperiode
  • Gedecentraliseerd systeem vergemakkelijkt het witwassen van geld en belastingontduiking
  • Technische basiskennis vereist om bitcoins op te slaan
  • Iedere gebruiker moet zelf zorgen voor de beveiliging en encryptie van zijn Bitcoins.
  • Bitcoins worden (nog) niet overal geaccepteerd als betaalmiddel
  • de juridische situatie rond cryptocurrencies is in sommige landen nog erg ingewikkeld
  • de Bitcoin-software is nog niet volwassen en wordt voortdurend verder ontwikkeld

In dit artikel vertellen we u hoe u zich kunt beschermen tegen cryptojacking.

https://www.youtube.com/watch?v=IAMGccSRzlQ

6 Goud en edele metalen als beleggingsalternatief

Als u wilt kiezen voor een belegging met een laag risico en zich zekerder voelt bij fysiek tastbare activa, kunnen edelmetalen worden beschouwd als een beleggingsalternatief. Goud, gekocht in de vorm van staven en munten, is veel gemakkelijker in te wisselen voor contant geld dan cryptocurrencies. Bovendien wordt goud beschouwd als crisisbestendig en is het slechts onderhevig aan vrij kleine prijsschommelingen. Van 2010 tot 2020 steeg de prijs per troy ounce van 800 tot ongeveer 1.300 euro, hoewel er in de tussentijd nog lichte neerwaartse schommelingen waren. Een voordeel van edelmetalen zoals goud is dat een totaal verlies is uitgesloten en dat ze als relatief inflatiebestendig worden beschouwd.

goldbarren und goldmünzen
Een belegging in goud is geschikt als een optie met een laag risico voor beleggers die hun vermogen veilig willen stellen.

Factoren die de goudprijs beïnvloeden zijn bijvoorbeeld het algemene renteniveau of economische crises. Als de rente laag is, nemen beleggers daar zelden genoegen mee en zijn ze geneigd te investeren in de edelmetalen, wat de goudprijs weer omhoog stuwt. Bovendien wordt goud beschouwd als een veilige haven in de financiële wereld en is daarom bijzonder gewild bij mensen wanneer de economie instort of er sprake is van hoge inflatie. Bovendien verandert ook de vraag in de goud- of juwelenindustrie de algemene waarde.

Naast goud worden ook zilver, platina en palladium verhandeld op de edelmetaalmarkt, die worden beïnvloed door andere factoren in bepaalde industrieën waar ze worden gebruikt. Als u besluit te beleggen in een edelmetaal, moet u zich ervan bewust zijn dat er, in tegenstelling tot beleggen op de beurs, geen dividend of rente wordt uitgekeerd. Ervaren beleggers stellen hun vermogen veilig met een belegging in goud, maar behalen er geen bovengemiddeld rendement mee.

Gerelateerde berichten