Browser alternatieven voor Chrome, Firefox, Safari, Edge

Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari van Apple en Internet Explorer en zijn opvolgers Edge en Edge Chromium van Microsoft – iedereen kent de standaardbrowsers. Het zijn de populairste en meest gebruikte browsers voor Windows en …

Browser alternatieven voor Chrome, Firefox, Safari, Edge

IE Firefox Opera
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Browser alternatieven voor Chrome, Firefox, Safari, Edge

Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari van Apple en Internet Explorer en zijn opvolgers Edge en Edge Chromium van Microsoft – iedereen kent de standaardbrowsers. Het zijn de populairste en meest gebruikte browsers voor Windows en Mac. Maar zijn het ook de beste browsers in termen van veiligheid en snelheid? Ze worden op grote schaal gebruikt omdat ze met veel softwarepakketten worden meegeleverd. Zo is Safari vooraf geïnstalleerd op de MacBook, terwijl Microsoft zijn Edge-browser meelevert met Windows. Als u niet wilt surfen met de browsers van de grote aanbieders, vindt u in onze gids de beste browseralternatieven voor Firefox, Chrome, Safari en Edge.

  • Er zijn veel redenen om op zoek te gaan naar browseralternatieven: beveiligingsaspecten, gegevensbescherming en privacy en surfsnelheid behoren tot de meest voorkomende redenen om van browser te veranderen. Want ook kleinere browseraanbieders kunnen sterke programma’s ontwikkelen.
  • Wij geven u tips over welke browser voor u het beste is als u van Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox Mozilla of het OS X Safari wilt overstappen op een beter alternatief.
  • Als de alternatieve browsers je niet aanspreken en je gewoon meer anonimiteit op het internet wilt, moet je gewoon je favoriete browser gebruiken met een snelle VPN-provider.

1. waarom het de moeite waard is om alternatieve browsers van kleine providers te gebruiken

neuer Browser Software
Een browser is de enige manier om toegang te krijgen tot het internet. Daarmee ontstaan echter ook gaten en achterdeurtjes voor hackers.

Wie wil internetten, heeft een webbrowser nodig. Daarmee kunnen websites en inhoud probleemloos worden weergegeven. De browser interpreteert HTML, voert scripts uit en wisselt gegevens uit met servers over de hele wereld. Het maakt niet uit welke browser je gebruikt, want ze vervullen allemaal hun doel.

U moet echter wel beseffen dat uw browser altijd sporen achterlaat wanneer u surft. Ze kunnen ook aanvalsoppervlakken en veiligheidslekken bieden voor fraudeurs. Criminele hackers concentreren zich vooral op de browsers van de grote providers omdat ze daarmee een veel groter aantal slachtoffers kunnen treffen.

Hieruit volgt: Wie bijzonder belang hecht aan factoren als beveiliging, gegevensbescherming of snelheid is soms beter af met een alternatief voor de grote marktleiders. Want wie een nicheprogramma gebruikt, is minder snel het doelwit van criminelen. En omdat bijna elk alternatief programma de basisfuncties van een browser aankan, is het niet absoluut noodzakelijk om Safari, Chrome of Firefox te gebruiken of alleen met Microsoft Edge te surfen.

1.1 Alternatief voor het wisselen van browser: een klassieke browser met VPN gebruiken

Op internet is een groot aantal gratis alternatieve browsers te downloaden. Wij presenteren enkele van deze krachtige en veilige browsers, die uitstekende alternatieven zijn voor Firefox en Co. Als u echter absoluut bij uw browser wilt blijven en zich toch zorgen maakt over de veiligheid van uw privacy, bekijk dan onze tips voor het gebruik van VPN(Virtual Private Network).

Overigens zijn er ook VPN-add-ons voor browsers. Hoe goed en nuttig zulke add-ons zijn, hebben we hier onderzocht in de browser VPN-test. Onze conclusie: add-ons zijn slechts beperkt geschikt voor anoniem surfen. Hun functies zijn vaak beperkt. Wil je snel en veilig surfen, vertrouw dan liever op een echte VPN-dienst en installeer bijvoorbeeld een snelle VPN voor Windows 10.

1.2 De populairste browsers: Rankings wereldwijd

De meest gebruikte browser wereldwijd is Google Chrome, ruim voor (meer dan 60%) op Safari (minder dan 20%), Firefox en Edge (elk minder dan 5%). Enerzijds komt dit door het eenvoudige en gebruiksvriendelijke ontwerp, anderzijds door het veelvuldige mobiele gebruik op smartphones en tablets, aangezien Google Chrome standaard is voorgeïnstalleerd op Android-toestellen en slechts weinig gebruikers de moeite nemen om een alternatieve browser voor Chrome te zoeken. Toch zijn er ook voor Android zeer goede browseralternatieven voor Chrome.

Op de tweede plaats in de populariteitslijst staat Safari, dat veel wordt gebruikt vanwege de populariteit van Apple-apparaten zoals de iPhone, iPad of MacBook. Apple-gebruikers zoeken ook zelden naar een alternatief voor Safari, omdat de browser zeer goed geïntegreerd is in iOS en OS X.

Deze wordt in de populariteitsschaal gevolgd door de voormalige favoriet onder internetgebruikers: Mozilla Firefox. Deze browser wordt vooral gekenmerkt door talrijke add-ons en is gebaseerd op de broncode van Netscape Communicator, dat op zijn beurt een verdere ontwikkeling was van de Mosaic-browser.

Dankzij zijn snelle ontwikkeling kon Firefox zich snel ontwikkelen als alternatief voor Microsofts Internet Explorer en een einde maken aan de jarenlange dominantie van Internet Explorer, dat met Windows werd meegeleverd. Deze laatste is inmiddels echter vervangendoorMicrosoft Edge, die de vijfde plaats inneemt onder de populairste browsers (na Samsung Internet, de browser van Samsung).

https://www.youtube.com/watch?v=PhwofMiloM0

2. alternatieve browsers

Voor normale internettoepassingen bieden de gangbare browsers natuurlijk alles wat je nodig hebt om zorgeloos te surfen. Ze zijn allemaal beschikbaar voor verschillende besturingssystemen en komen ook als apps voor mobiel gebruik.

Er is echter altijd kritiek op het gebied van veiligheid, vooral bij Chrome en Safari. En als het gaat om snelheid, functies en gebruiksvriendelijkheid is er vaak nog ruimte voor verbetering. Vooral de snelheid van Internet Explorer wordt vaak bekritiseerd.

Alternatieve browsers proberen het op deze gebieden beter te doen. Hoewel de meeste gebruikelijke browsers kunnen worden opgewaardeerd en beveiligd, is het veel gemakkelijker wanneer alles al optimaal is ingesteld. Wij hebben een lijst samengesteld van de speciale functies die de gratis alternatieve browsers bieden:

2.1 CLIQZ

Cliqz Icon

Stopgezet: De ontwikkeling van de CLIQZ-browser is inmiddels stopgezet.

Cliqz overtuigt vooral door zijn veiligheid en een snelle geïntegreerde zoekmachine. De browser is gebaseerd op de Firefox-technologie, die direct herkenbaar is aan het uiterlijk. Een zoekopdracht wordt direct in de browser uitgevoerd, zonder externe zoekmachine. Net als bij Chrome hoeft u alleen maar de zoekterm in de adresbalk in te voeren.

Op het gebied van beveiliging werkt Cliqz met anti-tracking om de privacy van de gebruiker te beschermen. Daarnaast is een advertentieblokker geïntegreerd en waarschuwt de browser voor potentieel gevaarlijke pagina’s en geeft hij automatisch de voorkeur aan beveiligde https-pagina’s.

Een nadeel van Cliqz is echter dat niet alle Firefox-add-ons geïnstalleerd kunnen worden. Add-ons die niet voldoen aan de beveiligings- en privacy-eisen van Cliqz worden door de fabrikant geblokkeerd. Voor het overige is Cliqz een zeer goed alternatief voor Firefox.

  • snelle browser
  • geïntegreerde zoekmachine
  • bescherming tegen gevaarlijke sites
  • advertentieblokker en anti-tracking
  • minder keuze aan add-ons

[foogallery id=”381274″]

2.2 Opera

OperaDe Opera browser is waarschijnlijk de bekendste van de alternatieve browsers en is bij veel gebruikers erg populair vanwege het slanke ontwerp. Maar Opera heeft ook veel te bieden op het gebied van veiligheid : Een geïntegreerde VPN beschermt de privacy en kan eenvoudig via een schuifknop naast de adresbalk worden in- en uitgeschakeld. Naast een geïntegreerde advertentieblokker wordt de browser geleverd met bescherming tegen onveilige websites en bepaalde malware.

De gebruikersinterface kan worden aangepast aan persoonlijke behoeften. Er zijn tal van add-ons beschikbaar, waaronder messengers zoals WhatsApp, Facebook of Telegram. Bladwijzers kunnen gemakkelijk worden verzameld in mappen op de homepage of onder de adresbalk.

De browser was ooit gebaseerd op een eigen engine, die was ontworpen voor snelheid. Inmiddels gebruikt Opera dezelfde engine als Chrome en staat qua snelheid op gelijke hoogte met de Google-browser. Wij raden de Opera browser dan ook aan als het beste alternatief voor Chrome.

  • slanke gebruikersinterface, aanpasbaar
  • hoge beveiliging dankzij gegevensbescherming (VPN) en filter tegen malware
  • geïntegreerde advertentieblokker
  • talrijke add-ons
  • relatief traag surfen met ingeschakeld VPN

[foogallery id=”381286″]

2.3 Vivaldi

Vivaldi BrowserVivaldi wil een bijzonder gebruiksvriendelijk browseralternatief zijn en hecht daarom veel belang aan zoveel mogelijk individuele instelmogelijkheden: Tabbladen kunnen anders worden ingedeeld, de adresbalk kan worden verplaatst en designs kunnen worden aangepast. Talrijke instellingen staan de gebruiker ter beschikking om het uiterlijk en de functionaliteit van de browser aan zijn of haar behoeften aan te passen. Er wordt altijd veel belang gehecht aan duidelijkheid, zowel bij de weergave van bladwijzers of de geschiedenis als bij de praktische groepering van tabbladen.

De Vivaldi-browser kan bovendien worden uitgebreid met add-ons voor Chrome en zo perfect worden uitgerust. Dankzij de Chromium Engine werkt de browser snel en betrouwbaar. Op het gebied van beveiliging en gegevensbescherming is Vivaldi aanvankelijk echter maar matig ingesteld. In de instellingen en add-ons kan dit echter aanzienlijk worden verbeterd (onder andere wordt ook de alternatieve zoekmachine qwandt.com ondersteund). Wie geen moeite wil doen, maar tegelijkertijd waarde hecht aan privacy, kan daarom beter een andere alternatieve browser gebruiken.

  • aanpasbare ontwerpen en opties
  • duidelijkheid
  • zeer gebruiksvriendelijk
  • gegevensbescherming in het begin niet optimaal
  • niet voor onervaren pc-gebruikers

[foogallery id=”381294″]

2.4 SeaMonkey

SeaMonkeyDe SeaMonkey-suite is net als Cliqz gebaseerd op Firefox en biedt naast een browser nog andere nuttige hulpmiddelen: Een e-mailprogramma ondersteunt het beheer van talrijke mailaccounts, plus er is een nieuwsgroeplezer, een chatfunctie en een HTML-editor. U hebt ook toegang tot vele add-ons. De gebruikersinterface kan ook worden aangepast en veranderd met thema’s.

SeaMonkey heeft ook veel te bieden op het gebied van gegevensbescherming en beveiliging: Een adaptief spamfilter, pop-up blocker, automatische verwijdering van surfsporen. Bovendien kunt u bepalen hoe een website moet omgaan met afbeeldingen en cookies en zo de surfsnelheid verbeteren.

  • geïntegreerd mailprogramma
  • automatische verwijdering van cookies en gegevens
  • persoonlijke instellingen voor cookies en afbeeldingen
  • niet iedereen heeft de extra functies nodig
  • verouderd ontwerp

[foogallery id=”381297″]

2.5 Midori

De focus van Midori ligt duidelijk op snelheid. Dit is een kleine browser die weinig resources nodig heeft en daardoor ook zeer geschikt is voor oudere computers en notebooks. Voor mensen die gemakkelijk en snel willen internetten is dit browseralternatief bij uitstek geschikt.

De interface van de browser is zeer eenvoudig gehouden. Daarnaast worden tabbladen en extensies ondersteund en is ook maatwerk mogelijk. Op het gebied van beveiliging en gegevensbescherming biedt Midori echter geen speciale functies. Wel zijn een adblocker en cookiebeheer inbegrepen. Wij raden Midori alleen aan als browser-alternatief voor ervaren gebruikers die hun systeem goed beveiligd hebben.

  • snel surfplezier
  • slank ontwerp
  • vereist weinig bronnen
  • geen aandacht voor gegevensbescherming en beveiliging

[foogallery id=”381323″]

2.6 Tor Browser

Tor BrowserDe Tor browser is de tegenhanger van Midori, omdat deze browser bijzondere waarde hecht aan je privacy. Tor maakt anoniem surfen mogelijk, slaat geen gegevens op en stuurt niets door. Gegevens worden via talloze omwegen en versleutelingen over het Tor-netwerk uitgewisseld. Je eigen IP-adres blijft verborgen en je hele surfgedrag wordt geanonimiseerd.

Ook de Tor-browser is gebaseerd op een aangepaste versie van Mozilla Firefox. De eenvoudige bediening maakt het zelfs voor onervaren internetgebruikers gemakkelijk om met het anonieme Tor-netwerk aan de slag te gaan. Alleen de snelheid schiet hier vaak tekort. Dat is de prijs die je moet betalen voor de beschermde uitwisseling van gegevens.

  • anoniem surfen
  • veel instelbare beveiligingsinstellingen
  • gebruiksvriendelijk
  • trage surfsnelheid

[foogallery id=”381325″]

3. conclusie: er is een alternatief voor elke gebruiker

Er bestaat niet zoiets als het absoluut beste alternatief waar elke gebruiker blij van wordt. Welk browseralternatief voor u het beste is, hangt grotendeels af van wat u belangrijk vindt bij het surfen:

  • Opera , met zijn grote schare fans, is een allround talent dat gemakkelijk kan concurreren met de grote browsers van Google, Apple en Microsoft.
  • Maar als privacy voor u bijzonder belangrijk is, moet u de Tor-browser een kans geven als veilig alternatief voor Firefox en Chrome.
  • Individualisten kunnen zich uitleven met de browserVivaldi en deze naar eigen wens aanpassen. Ook de browsers SeaMonkey en Cliqz zijn zeer geschikt voor internetgebruikers die op zoek zijn naar een ongecompliceerd browseralternatief dat hen onafhankelijk maakt van de grote bedrijven en hun privacy beter beschermt .
  • Wie Firefox, Chrome of Safari wil blijven gebruiken, moet hetgelijktijdig gebruik van VPN testen .Dit vertraagt het surfen vaak wat, maar verhoogt de veiligheid.

Gerelateerde berichten