De beste gratis VPN-diensten

VPN-oplossingen worden ook steeds populairder onder particuliere gebruikers, omdat VPN’s ook anoniem surfen mogelijk maken. De meeste aanbiedingen zijn echter niet gratis of slechts zeer beperkt te gebruiken. Wij hebben daarom alle aanbieders bekeken die …

De beste gratis VPN-diensten

VPN kostenlos
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. De beste gratis VPN-diensten

VPN-oplossingen worden ook steeds populairder onder particuliere gebruikers, omdat VPN’s ook anoniem surfen mogelijk maken. De meeste aanbiedingen zijn echter niet gratis of slechts zeer beperkt te gebruiken. Wij hebben daarom alle aanbieders bekeken die adverteren met de “VPN gratis” belofte en deze belofte ook kunnen waarmaken, in sommige gevallen zelfs zonder registratie.

Waarvoor heb ik privé een VPN nodig?

Wanneer je een VPN-verbinding gebruikt, worden je gegevens over het internet volledig versleuteld in een VPN-tunnel. Bovendien is je privacy online beschermd omdat de bestemmingsservers je IP niet te weten komen en je dus anoniem kunt surfen.

Is mijn internetverbinding trager via VPN?

Via de VPN-tunnel ben je online afhankelijk van de prestaties van het VPN-netwerk. Gratis providers of gratis aanbiedingen zijn hier beperkt qua bandbreedte of algemene prestaties.

Kan ik ook streamingdiensten zoals Netflix gebruiken met gratis VPN?

Niet bij alle providers kun je streamingdiensten gebruiken met gratis aanbiedingen of is de gratis datavolume te laag om een complete serie of film te streamen.

1. VPN verbindt het thuiskantoor met het bedrijfsnetwerk

VPN staat voor Virtual Private Network en maakt het mogelijk dat twee afzonderlijke netwerken via een versleutelde VPN-tunnel via het internet met elkaar worden verbonden. De technologie wordt vaak gebruikt via verschillende VPN-clients om werknemers in het thuiskantoor via hun internettoegang te laten inloggen op de VPN-server van het bedrijf. Op die manier wordt de pc van de werknemer in het thuiskantoor onderdeel van het bedrijfsnetwerk en heeft hij toegang tot shares, printers en andere bronnen in het LAN van het bedrijf.

VPN-Darstellung
Met een VPN ben je anoniem op het internet.

De VPN-tunnel, waarin alle gegevens tussen de twee netwerken via het internet worden uitgewisseld, is versleuteld met 256-bit of hoger. Gebruikte protocollen zijn onder meer OpenVPN, L2TP/IPSec, PPTP of SSTP.

Tip: In ons artikel Een VPN-verbinding instellen in Windows 10: Hoe zet je een VPN-verbinding op met Windows 10 en hoe gebruik je een FRITZ!Box als VPN-server.

2 VPN biedt meer veiligheid voor particuliere gebruikers en beschermt de privacy

Zelfs als je geen verbinding wilt maken met een bedrijfsnetwerk, kan een VPN-verbinding nuttig zijn in de privésfeer. Er zijn talloze providers die VPN-oplossingen aanbieden waarmee u uw IP-adres kunt verbergen en anoniem op internet kunt surfen. Zo kunt u zelfs in landen met internetcensuur of permanente internetbewaking gebruik maken van “verboden inhoud”.

Omdat u met veel VPN-diensten ook een IP van een willekeurig doelland, bijvoorbeeld de VS, kunt gebruiken, hebt u ook toegang tot inhoud die u met een Duits IP-adres om licentieredenen niet ter beschikking zou staan. Een goed voorbeeld hiervan is het aanbod van streamingdiensten zoals Netflix. De providers herkennen het land van herkomst via het IP-adres en voorkomen door geo-blocking dat u toegang krijgt tot content buiten uw land. Met VPN’s kan deze blokkering echter worden omzeild, mits de diensten hiervoor zijn geoptimaliseerd en Netflix de VPN-toegang niet als zodanig herkent. Bij onze gratis versies kon de geoblocking van Netflix niet worden omzeild of werd de VPN-server als zodanig herkend.

Permanente versleuteling via de VPN-tunnel is ook nuttig als u via WLAN verbinding maakt met een openbare hotspot, bijvoorbeeld in een café of treinstation. Zonder gebruik van een VPN-toegang bestaat het risico dat derden op zijn minst onversleutelde inhoud kunnen lezen. Als je daarentegen VPN-software op je laptop hebt staan, wordt al het internetverkeer via de hotspot versleuteld en door de VPN-tunnel geleid. Dit beschermt het tegen toegang door derden.

2.1 VPN gratis op je mobiele telefoon of tablet?

Frau hält smartphone mit sicherheitsanwendung in der hand
VPN is ook op een smartphone te gebruiken.

Om de geschetste redenen (beveiliging, gegevensbescherming, geoblocking) kun je VPN ook gebruiken op smartphones of tablets. In onze artikelen VPN op de iPhone: tips voor het instellen en alternatieve apps en VPN op Android: handmatig instellen en aanbevolen apps vind je meer informatie over hoe je VPN’s op de twee platforms verstandig kunt gebruiken.

3. Gratis VPN: de beste freeware-oplossingen voor Windows

NordVPN
NordVPN is de marktleider op het gebied van VPN.

Het voorzien in een serverinfrastructuur en voldoende bandbreedte kost geld. Het is daarom begrijpelijk als de beste VPN-oplossingen qua flexibiliteit en prestaties niet gratis worden aangeboden. In onze praktijktest van marktleider NordVPN noteerden we prijzen van 3,29 US dollar (2-jarig abonnement) tot 11,95 US dollar per maand. De nog jonge VPN-dienst Surfshark daarentegen heeft prijzen die variëren van 1,79 euro (2-jarig abonnement) tot 9,80 euro per maand. Cyberghost, een andere zeer populaire VPN-dienst, rekent 5,29 euro per maand voor een jaarabonnement.

Een langdurig abonnement is dus vrij goedkoop, maar heeft alleen zin als je het regelmatig gebruikt. Je kunt de meeste betaalde VPN-diensten ook gratis gebruiken voor een korte testfase, maar dan moet je je vooraf registreren en ook betalingsgegevens opgeven, die na afloop van de testfase een automatisch abonnement starten.

VPN kostenlos nur für begrenzte Zeit
VPN gratis? Zorg ervoor dat je bij gratis VPN geen creditcardgegevens invult.

Er zijn echter ook enkele providers waarmee je VPN kunt gebruiken zonder je te registreren.

3.1 Echte, gratis VPN-oplossingen zijn zeldzaam

Wanneer een dienstverlener gratis VPN aanbiedt, zit er meestal een addertje onder het gras. Ofwel is de gratis versie sterk beperkt, beperkt in tijd, ofwel gebeurt de financiering door het verzamelen van gebruiksgegevens, zoals het geval is bij VPN in Opera, ook al gebeurt dit anoniem volgens het privacybeleid. Gratis VPN-oplossingen zijn daarom slechts beperkt vergelijkbaar met betaalde oplossingen.

We hebben onze selectie daarom beperkt tot die aanbiedingen die we na talrijke tests zonder aarzeling kunnen aanbevelen.

4 De beste gratis VPN’s in één oogopslag

Resultaten niet vergelijkbaar met betaalde abonnementen: Houd er echter rekening mee dat onze testresultaten gebaseerd zijn op de gratis aanbiedingen. Zowel het aanbod van functies als de prestaties zijn aanzienlijk hoger en beter bij de betaalde abonnementen. Als een van de diensten u bevalt en u VPN regelmatig gebruikt, kunt u toch kiezen voor een abonnement.

Opera VPN Hotspot Shield ProtonVPN Kaspersky Beveiligde Verbinding Hide.me VPN Windscribe VPN
Logo Hotspot Shield ProtonVPN Kaspersky Secure Connection hide.me VPN Windscribe VPN
Fabrikant Opera Software Pango Proton Technologies AG Kaspersky eVenture Ltd. Windscribe Limited
Hoofdkantoor Noorwegen USA Zwitserland Rusland Maleisië Canada
Klanten Windows, MacOS, Linux, Android Windows, MacOS, Linux, Android, iOS Windows, MacOS, Linux, Android, iOS Windows, MacOS, Android, iOS Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Blackberry, Windows Phone, diverse routers, Amazon Fire OS Windows, MacOS, Android, iOS
Gratis datavolume onbeperkt 500 MByte per dag onbeperkt 200 MB dagelijks
(300 MB na registratie)
10 GByte maandelijks 10 GByte maandelijks
Keuze uit verschillende serverlocaties beperkt Alleen VS beperkt geen beperkt beperkt
Prestaties ++ ++ + ++
Bruikbaar zonder registratie [ja] [ja] [nee] [ja] [nee] [nee]
Omzeilt Netflix geoblocking [nee] [nee] [nee] [nee] [nee] [nee]
P2P uitwisseling van bestanden [nee] [nee] [nee] [nee] [ja] [ja]
Beperking van de snelheid [nee] [ja] [ja] [nee] [nee] [nee]
download [download link=”/download/opera/”] [download link=”/download/hotspot-shield/”] [download link=”/download/protonvpn/”] [download link=”https://www.kaspersky.de/vpn-secure-connection”] [download link=”/download/hide-me-vpn/”] [download link=”/download/hide-me-vpn/”] [download link=”https://windscribe.com/download”]

4.1 VPN in de browser met Opera

Opera, een van de populairste webbrowsers op basis van Chromium, heeft een geïntegreerde VPN-dienst, die u eerst moet activeren via de instellingen achter “Geavanceerd”. Zodra de VPN-dienst is geactiveerd, kunt u deze in- en uitschakelen via een pictogram in de adresbalk.

Gratis VPN mit Opera
Opera biedt VPN gratis aan

Via het VPN-pictogram kun je het gebruikte datavolume bekijken en ook de serverlocatie kiezen. Opera biedt je echter alleen de keuze tussen Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Er is geen limiet aan het datavolume. In onze test haalden we snelheden tussen 20.000 en 100.000 kBit/s, wat voldoende was om te surfen en zelfs om aanbiedingen te streamen. De ping varieerde van 100 tot 250 ms.

Kostenloses VPN im Browser mit Opera
Gratis VPN in de browser met Opera

Ook voor gamers: De gaming browser Opera GX is ook uitgerust met de VPN-functies.

De VPN-oplossing in Opera is geen volledige VPN-toegang en beschermt alleen het dataverkeer dat Opera beheert als onderdeel van de surfsessie. In principe is het dus alleen een HTTPS-proxy. De gratis VPN in Opera is ook niet geschikt om Amerikaanse content van streaming providers zoals Netflix te ontlokken.

 • Reeds geïntegreerd in de browser
 • Geen volumebegrenzing
 • Voldoende prestaties
 • Geen volledig VPN
 • Beschermt alleen het gebruik in de browser
 • Verzamelt gebruiksgegevens anoniem

4.2 Hotspot Shield met beperkte functies

Logo Hotspot ShieldHotspot Shield biedt zijn VPN-dienst zowel aan als premium abonnement (vanaf 7,99 euro per maand bij een jaarabonnement, anders 12,99 euro) als als gratis basisversie. Die is echter duidelijk beperkt: je kunt slechts 500 MB dataverkeer per dag gebruiken en alleen overschakelen op een Amerikaans IP. Het streamen is beperkt tot SD-kwaliteit en de gratis variant is ook niet geschikt voor Netflix. Wel kun je de premium versie tot 7 dagen gratis testen.

Vergleich Hotspot Shield Basic und Premium
Vergelijking VPN gratis versus VPN in abonnement bij Hotspot Shield

Het gebruik is ongecompliceerd. Door de bandbreedtebeperking tot 2 Mbps is Hotspot Shield echter niet geschikt voor streaming of andere diensten die afhankelijk zijn van een snelle bandbreedte. In de snelheidstest haalde de dienst een download en upload van 2700 Kbit/sec met een ping van ca. 170 ms.

Ondanks deze beperkingen wordt de VPN-dienst aanbevolen voor incidenteel gebruik om te surfen of voor e-mails. Je maakt verbinding met de VPN via de zeer duidelijke interface, die soms slecht of helemaal niet vertaald is, en kunt de IP-locatie (USA in de gratis editie), gebruikte datavolume, pakketbandbreedte, belasting en nog wat informatie zien. Er is ook een client voor Android en Apple.

Hotspot Shield
Hotspot Shield biedt 500 MByte datavolume per dag.
 • Gemakkelijk in te stellen
 • Te gebruiken zonder registratie
 • Bandbreedte limiet van 2 Mbps
 • Slechts één IP in de VS kan worden geselecteerd
 • Dagelijkse limiet op 500 MByte

4.3 ProtonVPN

ProtonVPNProtonVPN biedt ook gratis VPN aan, maar biedt in vergelijking met de abonnementstarieven lagere snelheden, geen filesharing/P2P en geen toegang tot Netflix e.d. via VPN. De prijzen voor een abonnement beginnen bij 4 euro per maand, maar met alle functies dan 8 euro voor een jaarabonnement.

Abo-Modelle von ProtonVPN
Abonnementsmodellen van ProtonVPN met verschillende functies.

In tegenstelling tot Hotspot Shield moet je bij ProtonVPN wel een account aanmaken, maar hoef je geen betalingsgegevens op te geven. In ruil daarvoor krijg je bij de gratis VPN al onbeperkt verkeer.

Na het installeren van de clientsoftware, die beschikbaar is voor Windows, MacOS, Linux, Android en iOS, word je begroet door een dashboard. Helaas kan de taal niet worden gewijzigd in Duits. Hier zie je een kaart met serverlocaties, details over je verbinding en kun je verbinding maken met een van de doellanden.

ProtonVPN mit Kartendarstellung
ProtonVPN met kaartweergave

De kaartweergave kan ook ingeklapt worden, waardoor de client wat overzichtelijker wordt.

Client ProtonVPN

In de snelheidstest haalde ProtonVPN ongeveer 20.000 Kbit/sec in de download en een aangename 4000 kBit/s in de upload. De gemiddelde ping was ongeveer 200 ms per seconde. De prestaties zijn echter afhankelijk van de belasting. In de gratis versie zijn er minder servers en dus over het algemeen slechtere prestaties.

 • Goede prestaties
 • Onbeperkt datavolume
 • Registratie noodzakelijk voor gebruik
 • Gratis variant geen toegang tot Netflix en Co.

4.4 Kaspersky Secure Connection

Kaspersky Secure ConnectionDe fabrikant Kaspersky, vooral bekend om zijn antivirusoplossingen, biedt met Kaspersky Secure Connection ook een VPN-oplossing, die in de gratis versie beperkt is tot 200 MByte per dag en geen vrije keuze van serverlocatie biedt. Als u Kaspersky Secure Connection koppelt aan een “My Kaspersky account”, kunt u het volume verhogen tot 300 MByte per dag. Het is echter ook mogelijk om de VPN-oplossing zonder registratie te gebruiken.

De abonnementsprijzen voor onbeperkt datavolume en vrije keuze van serverlocatie beginnen bij 4,95 euro per maand of 29,95 euro voor een heel jaar.

Preise Kaspersky Secure Connection

Na installatie van de VPN-client, die ook beschikbaar is voor MacOS, Android en Apple iOS, integreert deze zich heel duidelijk in Windows met een klein informatievenster.

Kaspersky Secure Connection
Kaspersky Secure Connection biedt VPN gratis en zonder registratie aan.

Je hebt geen keuze over de locatie van de virtuele server. De datasnelheid in onze metingen was 13600 kBit/s in download en ongeveer 10000 kBit/s in upload. De ping was aangenaam snel met een gemiddelde van ongeveer 50 ms.

 • Zeer eenvoudig in te stellen en te gebruiken
 • Goede prestaties
 • Geen registratie vereist
 • Slechts 200 MByte verkeer per dag
 • Geen vrije keuze van serverlocatie

4.5 Hide.me VPN

hide.me VPNNet als alle andere providers biedt ook Hide.me VPN een gratis VPN aan, maar alleen met een premium tarief (vanaf 4,99 euro per maand voor een 2-jarig abonnement, anders 12,99 euro per maand).

Vergleich VPN kostenlos und im Abo für Hide.me VPN
Vergelijking VPN gratis en in abonnement bij Hide.me VPN

De gratis versie kent slechts 5 verschillende serverlocaties en moet het doen zonder bijvoorbeeld file sharing of Netflix-ondersteuning, maar biedt maandelijks 10 GByte aan overdrachtsvolume. Om de software te gebruiken moet je eerst een gratis account aanmaken voor de dienst.

Hide.me VPN
Hide.me VPN

De prestaties waren erg goed in onze test en bereikten net geen 20000 kBit/s in de download en 3600 kBit/s in de upload. De gemiddelde ping was 100 ms.

 • 10 GByte maandelijks overdrachtsvolume
 • Goede prestaties
 • Verschillende serverlocaties selecteerbaar
 • Registratie vereist

4.6 Windscribe VPN

Windscribe VPNNet als Hide.me VPN biedt de gratis versie van Windscribe 10 GByte datavolume per maand, maar vereist registratie met een gratis account. Als je geen mailadres invult, krijg je slechts 2 GByte datavolume. Abonnementen beginnen bij 4 US dollar per maand (jaarabonnement) of 9 US dollar voor een maandabonnement. In ruil daarvoor krijgt de gebruiker onbeperkt datavolume, serverlocaties in meer dan 60 landen en een functie genaamd R.O.B.E.R.T. Dit is een webfilter en een reclame- en malwareblokkering, die eenvoudig via filters kan worden aangepast.

Filter für Windscribe VPN
Filter voor Windscribe VPN

De client interface, die wordt aangeboden voor Windows, macOS, Linux, mobiel voor iOS, Android en Blackberry en een plug-in voor de browsers Google Chrome, Firefox en Opera, is heel eenvoudig gehouden maar bevat alle essentiële elementen zoals de verbindingsstatus, het huidige IP, het resterende verkeer en de serverlocatie. In de gratis versie kunt u kiezen uit 10 verschillende servers.

Client von Windscribe VPN
Client van Windscribe VPN

Een geïntegreerde firewall, die optioneel kan worden ingeschakeld, beëindigt alle verbindingen die niet via het VPN-netwerk van Windscribe lopen.

In onze tests was de datasnelheid slechts een magere 5500 kBit/s down en zelfs maar 2700 kBit/s up. De ping was ook vrij traag met 220 ms.

 • Kan worden gebruikt zonder registratie van een mailadres
 • Keuze uit verschillende serverlocaties
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Slechts matige prestaties
 • Slechts 2 GByte datavolume per maand zonder opgave van mailadres

5. onze aanbeveling

Van de hier gepresenteerde gratis VPN-diensten is elk geschikt om voldoende online bescherming te bieden voor occasioneel surfen. Opera gebruikers besparen zich de moeite van het installeren van externe clients en kunnen comfortabel gebruik maken van de ingebouwde VPN oplossing.

Voor browser-onafhankelijke VPN zijn alle gepresenteerde oplossingen vanuit ons oogpunt geschikt. ProtonVPN biedt onbeperkt dataverkeer en voldoende prestaties. In onze tests was de gratis versie van Hotspot Shield te traag. De VPN-oplossing van Kaspersky wordt aanbevolen voor beginners, maar is met slechts 200 MByte dataverkeer per dag te laag.

Gerelateerde berichten