Google Search correct gebruiken – tips en trucs voor het zoeken op internet!

In Duitsland gebruiken veel mensen meerdere keren per dag de zoekmachine Google om hun weg te vinden naar specifieke inhoud op het internet of om actueel nieuws en achtergrondinformatie te onderzoeken. Vooral bij het online …

Google Search correct gebruiken – tips en trucs voor het zoeken op internet!

Google Suche optimal nutzen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Google Search correct gebruiken – tips en trucs voor het zoeken op internet!

In Duitsland gebruiken veel mensen meerdere keren per dag de zoekmachine Google om hun weg te vinden naar specifieke inhoud op het internet of om actueel nieuws en achtergrondinformatie te onderzoeken. Vooral bij het online winkelen begint een groot deel van de internetgebruikers met een zoekopdracht op Google om overeenkomstige webwinkels en producten te vinden. Maar bijna niemand kent de mechanismen achter een zoekmachine. Slechts zeer weinig gebruikers gebruiken de Google-zoekmachine goed. Na het invoeren van een zoekterm vertrouwen velen op de eerste weergave in de zoekresultaten.

Welke zoekresultaten bovenaan de Google-zoekresultatenlijst terechtkomen, is geen kwestie van toeval en wordt ook niet aan zichzelf overgelaten. Een toppositie op Google kan een website miljoenen kliks, klanten en hoge verkoopcijfers opleveren. De meeste bedrijven gebruiken daarom verschillende marketinginstrumenten op het internet om de best mogelijke positie te krijgen voor een relevante zoekopdracht op Google. Geen enkel bedrijf wil het aan het toeval overlaten dat potentiële klanten naar bepaalde websites worden geleid.

De meeste internetgebruikers zijn zich niet bewust van het feit dat er vooraf al geld is uitgegeven zodat de gebruiker een bepaalde klik maakt. Veel mensen vertrouwen op de zoekresultaten op Google en vertrouwen daarom ook op het allereerste resultaat bij een zoekopdracht. En dat resultaat is heel vaak – en in de e-commerce sector zo goed als altijd – een betaalde advertentie.

Kijk uit voor advertenties!

Advertenties zijn vaak alleen gemarkeerd in een klein lettertype met een laag contrast, zodat ze moeilijker te onderscheiden zijn van onbetaalde zoekresultaten. Vanuit het oogpunt van de consument is blindelings klikken op een advertentie daarom vaak de verkeerde weg als je een goedkope aankoop wilt doen of gebruik wilt maken van een dienst op internet. Om een perfect zoekresultaat op Google te krijgen, heeft de consument heel verschillende opties.

Er zijn een paar regels die men moet volgen bij het zoeken op Google. Daarom hebben we hieronder een kleine gids voor u gemaakt, die u zal ondersteunen met een aantal praktische tips en trucs voor uw volgende Google-zoekopdracht. We zullen ook de mechanismen uitleggen die de ranking van bepaalde zoekopdrachten bepalen. Zo kunt u uw volgende Google-zoekopdracht veel gerichter uitvoeren en sneller eerlijke en interessante zoekresultaten te zien krijgen.

1. zoekmachineoptimalisatie beïnvloedt de ranking in Google-zoekopdrachten

Tegenwoordig wordt zogenaamde zoekmachineoptimalisatie, kortweg SEO, gebruikt door zowel wereldwijde spelers als regionale bedrijven om een beslissend voordeel te behalen bij zoekopdrachten op Google. Veel bedrijven gebruiken SEO (Search Engine Optimisation) om hoger in de ranking van zoekresultaten op Google te komen en zo meer potentiële klanten naar hun eigen website te lokken.

Via backlinks, die op tal van websites op het internet worden verspreid, kan de eigen website van een bedrijf aanzienlijk meer aandacht trekken van klanten, zakenpartners en medewerkers. Met backlinks en een eigentijdse marketingstrategie is het mogelijk om de ranking in het voordeel van een bedrijf te beïnvloeden. Marketingbureaus zoals de professionals rond Patrick Tomforde zijn daarom voor veel bedrijven een belangrijke partner geworden om effectief klanten te werven en de omzet te verhogen.

Voor SEO zijn links van cruciaal belang. Maar niet elke link is echt waardevol. Er zijn zelfs bureaus die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van links.

2. de pandemie heeft veel ondernemers naar online business gedreven

Omdat SEO niet alleen in theorie maar ook bijna altijd in de praktijk werkt, zijn bijbehorende marketingcampagnes uitgegroeid tot een belangrijk instrument om het eigen bedrijf bekender te maken en de verkoopcijfers te verhogen. Vooral door de Corona-pandemie is de online business voor veel bedrijven, ook kleinere, een belangrijke afzetmarkt geworden, zodat marketingmaatregelen nu nauwelijks meer kunnen worden verwaarloosd om niet achter te blijven bij de grote concurrentie.

Voor klanten betekent dit in toenemende mate dat niet alleen de eerste zoekresultaten een rol moeten spelen bij de aankoopbeslissing, maar dat ook zoekresultaten op de achterste pagina’s bij Google-zoekopdrachten in aanmerking moeten worden genomen. Want in tegenstelling tot klassieke reclamemaatregelen is bij zoekmachineoptimalisatie het verschil tussen de vrije keuze van een potentiële klant met de intentie om te kopen en het gericht loodsen van deze persoon naar een product volledig vervaagd.

Eerste conclusie: zodra een potentiële klant de intentie heeft om te kopen, is de vraag niet meer of, maar alleen waar de aankoop uiteindelijk zal plaatsvinden, d.w.z. welke online shop en welk platform de verkoop doet.

Dit is een groot voordeel voor bedrijven, zodat het vaak voldoende is om een toppositie op Google te behalen om potentiële klanten naar hun eigen website te brengen. Moderne digitalisering en marketingcampagnes in online marketing slagen er dus in het verkeer op een website aanzienlijk te verbeteren.

Het gevolg voor de consument: gebruikers op het internet moeten er rekening mee houden dat de meeste zoekopdrachten op Google gebaseerd zijn op verschillende marketingmaatregelen die de ranking van een website aanzienlijk hebben verbeterd. Het is nauwelijks mogelijk om in een zeer concurrerende markt bovenaan in Google te staan zonder actieve maatregelen!

3. u bent nooit de eerste die een zoekterm op Google invoert

Al bij het invoeren van slechts enkele letters in het zoekveld op Google krijgen internetgebruikers verschillende suggesties te zien om op bepaalde zoektermen of -zinnen te zoeken. Wie alleen deze suggesties gebruikt, krijgt meestal alleen zoekresultaten van websites die al een grote naamsbekendheid hebben. Dat komt omdat grote bedrijven jaarlijks miljoenen investeren om het zoekgedrag van gebruikers te analyseren en de meest voorkomende zinnen en woordcombinaties te kennen. Vervolgens optimaliseren ze hun eigen websites zodat ze het beste scoren voor precies deze combinaties en zoekopdrachten.

Daarom moet u uw Google-zoekopdracht zo precies en individueel mogelijk ontwerpen. U kunt uw Google-zoekopdracht verder optimaliseren door gebruik te maken van verschillende instelmogelijkheden die de zoekmachine via haar filters aanbiedt.

TIP: Met het menu-item Zoekopties bovenaan de pagina kunt u de zoekopdracht aanzienlijk verfijnen. Bovendien zijn er zoekparameters waarmee u de zoekopdracht direct bij het invoeren nog verder kunt verfijnen.

4. Jokertekens en operatoren gebruiken voor betere zoekresultaten

Als u op internet naar zeer specifieke dingen zoekt, maar de exacte term slechts gedeeltelijk kent, is het zinvol een jokerteken in de vorm van het symbool * te gebruiken. Zoeken naar recepten, kleding, films of een specifieke vakantiebestemming kan dan veel sneller en nauwkeuriger. Er zijn nog een aantal andere zogenaamde zoekoperatoren die u kunt gebruiken om Google-zoekopdrachten veel preciezer te maken. Hoe u dergelijke Google-operatoren kunt gebruiken, wordt hier uitgelegd aan de hand van voorbeelden.

Termen uitsluiten van zoekresultaten

Het is niet ongebruikelijk dat je bij het zoeken op Google een aantal zoekresultaten krijgt die je eigenlijk niet nodig hebt. Als u bijvoorbeeld informatie zoekt over bepaalde producten of diensten, hebt u geen resultaten nodig over productuitbreidingen of soortgelijke diensten die niets gemeen hebben met de eigenlijke zoekopdracht.

In dat geval kunt u met de geavanceerde zoekfunctie sommige zoekresultaten categorisch uitsluiten, zodat u alleen interessante zoekresultaten vindt. Evenzo kunt u bij misleidende termen beledigende inhoud op internet verbergen als u de syntax ‘safesearch:’ invoert vóór de zoekterm. Soms is het ook nodig om de safesearchmodus uit te schakelen. Hoe u dat doet, wordt hier uitgelegd.

5 Conclusie: Een goede Google-zoekopdracht kost tijd

Winkelen op internet is populairder dan ooit tevoren. Het zijn dan ook vooral webwinkels die verschillende marketingmaatregelen willen inzetten om meer klanten naar hun eigen website te leiden. Maar klanten op internet zijn vooral op zoek naar de laagste prijs. In de regel worden ze dan echter geconfronteerd met advertenties of komen ze terecht op prijsvergelijkingsportalen.

5.1 Vergelijkingsportalen zijn praktisch, maar geen perfecte oplossing

Dergelijke vergelijkingsportalen zijn heel praktisch, maar ze hebben één groot nadeel: ze vermelden ook bijna altijd alleen dealers en winkels die de prijsvergelijker commissie betalen voor het afsluiten van een aankoop.

Om hier daadwerkelijk goede deals te vinden, is het raadzaam om bij het zoeken naar bepaalde producten wat tijd te nemen en zorgvuldig verschillende zoekresultaten door te nemen en zelfs pagina 2 of pagina 3 van de zoekresultaten te bekijken. Alleen wie prijzen en aanbiedingen op internet vergelijkt, kan een koopje vinden.

Gerelateerde berichten