Of het nu gaat om een informatieportaal, een webwinkel of een bedrijfswebsite – iedereen die tegenwoordig een aanbod op het internet exploiteert, heeft bezoekers, geïnteresseerden en uiteindelijk klanten nodig om er geld mee te kunnen verdienen. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om het eigen online aanbod bekend te maken. Een daarvan is zoekmachineoptimalisatie (SEO). De bijbehorende maatregelen zorgen ervoor dat een website zodanig in geschikte zoekmachines wordt gepositioneerd dat zoekers deze zo gemakkelijk mogelijk vinden wanneer zij geschikte zoektermen invoeren. Maar hoe werkt zoekmachineoptimalisatie tegenwoordig en waarom wordt deze discipline elk jaar complexer?
Inhoudsopgave
SEO: Hoe werken zoekmachines?
In principe is het runnen van een zoekmachine ook een businessmodel. De exploitanten willen hun gebruikers telkens de beste resultaten bieden voor de juiste zoektermen. Als dat lukt, zijn de gebruikers tevreden en zullen ze de zoekmachine ook in de toekomst blijven gebruiken. Dit is bijvoorbeeld wat Google groot heeft gemaakt en ervoor heeft gezorgd dat de zoekmachine indit land nog steeds marktleideris met eenmarktaandeel van 84% (desktop) tot 97% (mobiel).
De belangrijkste taak van een zoekmachine is dus het leveren van de beste zoekresultaten voor een bepaalde zoekterm. Dit gaat gepaard met de uitdaging om deze feilloos te identificeren. Hiervoor gebruikt Google bijvoorbeeld meer dan 200 verschillende factoren op basis waarvan een website wordt beoordeeld.
En dit is precies waar zoekmachine optimalisatie om de hoek komt kijken: Het zodanig ontwerpen en plaatsen van de eigen website dat deze door de zoekmachine als een van de beste zoekresultaten voor een bepaalde zoekterm (trefwoord) wordt geclassificeerd.
Hoe kunnen de taken van zoekmachineoptimalisatie worden gespecificeerd?
Op basis van bovenstaande hoofdtaak van SEO kunnen de taken in deze discipline worden geconcretiseerd:
2.1 Taken met betrekking tot het ontwerp en de inhoud van de website (onpage-optimalisatie)
Het eerste taakgebied omvat alle maatregelen die betrekking hebben op het ontwerp, de techniek en de inhoud van het online-aanbod zelf. Ook hier kan een onderverdeling worden gemaakt:
2.1.1 Technische component (technische SEO)
Technische zoekmachineoptimalisatie zorgt ervoor dat er geen problemen zijn met de vindbaarheid en het technische proces van crawlen (de zoekmachine scant de inhoud om deze vervolgens in de zoekresultaten weer te geven). Dit omvat onder andere de volgende maatregelen:
- Sitemaps
- Juiste statuscodes
- Robot.txt bestand
- Meta-tags
- Gestructureerde gegevens
- Canonieke tags
- Laadsnelheid optimaliseren
Als de techniek van een website wordt geoptimaliseerd voor zoekmachines, kan een belangrijke bron van slechte rankings al worden geëlimineerd. Het voordeel van technische SEO-maatregelen is dat ze in veel gevallen erg op elkaar lijken. Ze behoren dus tot het zogenaamde “laaghangende fruit”.
Let op: Technische SEO-maatregelen worden problematisch als voor de uitvoering ervan grote veranderingen in het ontwerp nodig zijn.In dat geval kan het budget verrassend hoog uitvallen.
2.1.2 Inhoudelijke component
De inhoud van een online aanbieding is natuurlijk de belangrijkste factor om te bepalen of deze door zoekmachines als relevant en van hoge kwaliteit wordt beschouwd. Daarom blijkt dit gebied ook bijzonder complex te zijn. De volgende volgorde van overwegingen is van toepassing:
- Wat is de intentie achter een bepaalde zoekopdracht? (Wil de zoeker iets kopen, informatie krijgen of gewoon vermaakt worden)?
- Hoe kan men de eigen doelgroep specifiek aanspreken? (andere, vergelijkbare zoekwoorden die nog gerichter zijn)
- Welke zoekresultaten van concurrenten bestaan al?
- Hoe kan de eigen content zich daarvan onderscheiden? (andere invalshoeken, ander type content, gedetailleerder of eventueel duidelijker?)
- Welke media zijn nuttig? (Teksten met foto’s en infographics, video’s of fotoseries?)
Bij de productie van de inhoud is het ook belangrijk dat de presentatie aantrekkelijk is. Vaak zijn ermaar een paar seconden om een bezoeker te overtuigen. Als dat niet lukt, is de gebruiker verloren. Daarom moet het ontwerp aantrekkelijk zijn en de inhoud duidelijk worden gepresenteerd.
Belangrijk: Gebruikersgedrag is nu ook een van de factoren die Google raadpleegt bij het beoordelen van een website.Het bouncepercentage met bijbehorende korte verblijftijd en ook de activiteiten op de website (bijv. klikken of video’s bekijken) zijn belangrijke aspecten. Juist daarom moet SEO zich hier tegenwoordig ook mee bezighouden.
2.2 Taken in verband met de verspreiding van het eigen aanbod (offpage-optimalisatie)
Offpage optimalisatie omvat alle zoekmachine optimalisatie maatregelen die niets te maken hebben met directe veranderingen aan het online aanbod zelf. Hieronder vallen vooral marketingmaatregelen om de eigen website bekender te maken. Ook op dit gebied zijn er tal van strategieën:
- Passende social media content voor meer zichtbaarheid.
- Linkbuilding (gastartikelen)
- Contentmarketing (spannende inhoud publiceren voor andere uitgevers in de eigen marktniche)
- Contact opnemen met influencers en bloggers in de eigen doelgroep
- Expertstatus opbouwen
Met de juiste mix van maatregelen is het mogelijk om na verloop van tijd voldoende backlinks uit de juiste bronnen naar de eigen website te laten verwijzen. Net als voorheen zijn de juiste backlinks een belangrijke rankingfactor waar een goede zoekmachineoptimalisatie niet omheen kan.
SEO wordt steeds complexer: Een blik op de ontwikkeling van zoekmachineoptimalisatie laat zien dat het vakgebied steeds complexer wordt.Terwijl 10 jaar geleden een paar trefwoorden en passende linkbuilding misschien voldoende waren, zijn er tegenwoordig veel dimensies bijgekomen. Daarom kunnen de maatregelen tegenwoordig nauwelijks nog zinvol naast de core business worden uitgevoerd. Hoewel het mogelijk is een ruwe basis te leggen, moet iedereen die serieus succes op lange termijn wil vieren de hulp van deskundigen inroepen. Dit betekent ofwel het inhuren van een bureau of het opzetten van een interne SEO-afdeling.
3. zoekmachineoptimalisatie is vandaag de dag nog steeds de moeite waard
Hoewel SEO de laatste jaren aanzienlijk complexer is geworden en de concurrentie ook steeds moeilijker, zijn SEO-maatregelen nog steeds de moeite waard. Vooral op de middellange tot lange termijn kunnen op deze manier extra bezoekers en geïnteresseerden op het eigen aanbod gewezen worden. Het grote voordeel: er hoeft niet voor elke klik betaald te worden.
Dus als u een verstandige SEO-strategie opzet, de maatregelen goed uitvoert en een passend budget klaar hebt liggen om ze te pushen, kunt u op lange termijn een terugkerende stroom bezoekers genereren, wat een positief effect heeft op uw eigen omzet. Tot slot mag niet worden vergeten dat zoekmachineoptimalisatie een continu proces is dat ook steeds weer moet worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen.