Gratis PC-spellen: De beste gratis volledige versies voor Windows

Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe gamehits op de markt, en het is niet ongewoon dat gamers schrikken van de hoge prijzen. Als je echter niet veel waarde hecht aan grafische toeters en bellen en de …

Gratis PC-spellen: De beste gratis volledige versies voor Windows

Kostenlose PC Spiele
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Gaming
 6. »
 7. Gratis PC-spellen: De beste gratis volledige versies voor Windows

Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe gamehits op de markt, en het is niet ongewoon dat gamers schrikken van de hoge prijzen. Als je echter niet veel waarde hecht aan grafische toeters en bellen en de nieuwste technologische trends, kun je ook met gratis PC-spellen langdurig speelplezier beleven. Hier kun je zien welke soorten gratis spellen er zijn voor Microsoft Windows, welke klassiekers momenteel bijzonder populair zijn en welke nieuwe releases bovenaan de beste lijst staan.

 • Boeiend speelplezier is ook online volledig gratis beschikbaar.
 • Fabrikanten geven oudere spellen vaak na een paar jaar vrij om gratis te downloaden.
 • Tussen rollenspellen, strategische klassiekers of actieshooters is er voor elk wat wils.

Welke vormen van gratis PC spellen zijn er?

1.1 Gratis te spelen spellen worden gefinancierd door extra functies

Free-To-Play of Freemium is een nieuwe vorm van distributie die op het eerste gezicht niet verschilt van conventionele freeware. Het spel kan volledig gratis worden gespeeld, maar het is mogelijk om tegen betaling bepaalde functies en objecten te kopen. Dit kunnen bijvoorbeeld wapens, decoraties of versnelde gameplay zijn.

De kosten voor de upgrades blijven meestal binnen redelijke grenzen en worden, afhankelijk van het spel, betaald met een creditcard, onmiddellijke overschrijving of PayPal.

Goed om te weten: Het voordeel dat spelers kunnen behalen door functies en items aan te schaffen is meestal beperkt van de kant van de spelontwikkelaars. Dit zorgt voor eerlijkheid tegenover spelers die geen geld willen investeren.

1.2 Gratis volledige versies: Een of twee klassiekers zijn vandaag gratis beschikbaar

De markt voor computerspellen ontwikkelt zich snel, en meestal zijn de dure volledige versies enkele maanden na hun lancering al verouderd. Sommige fabrikanten besluiten daarom hun oude spellen na een paar jaar weg te geven. Als je het niet erg vindt dat de spellen grafisch of technisch niet up-to-date zijn, kun je je portemonnee sparen en gokken op een flinke dosis nostalgie.

Tip: Verouderde spellen zijn niet per se helemaal in, maar ze draaien meestal zonder problemen op zwakkere hardware.

1.3 Abandonware: Niemand voelt zich hier verantwoordelijk

Verlassenes Haus
Niemand voelt zich meer verantwoordelijk voor abandonware.

Een bijzondere vorm van gratis volledige versies is de zogenaamde “abandonware”. De naam vertaalt zich als “verlaten software”: dit zijn spellen waarvan de commerciële ondersteuning en distributie is stopgezet of waarvan niet helemaal duidelijk is wie de rechten erop bezit.

Af en toe is ook het faillissement van een fabrikant de oorzaak van het ontstaan van abandonware. Hoewel het officieel niet meer verkocht wordt, bevindt het zich nog steeds in een juridisch grijs gebied, omdat de titels allemaal een auteursrecht hebben en dus geen freeware zijn.

1.4 Indie games: Meestal gratis pc-spellen uit de gaminggemeenschap

De indiescene is de laatste jaren snel gegroeid. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit games die niet afhankelijk zijn van een uitgever, maar ontwikkeld worden door een klein team of individu. Met hun innovatieve en onconventionele karakter zijn deze spellen echte insider tips. In de meeste gevallen kun je de spellen gratis downloaden van de producent.

1.5 Flash- en browsergames: voor een korte pauze tussendoor

De laatste jaren hebben vooral browsergames de markt voor gratis PC-spellen overspoeld. De webbrowser dient als interface voor de interactie met de speler. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten:

 • Bij client-side browserspellen worden de programmabestanden in hun geheel gedownload en opgeslagen op de lokale harde schijf.
 • Bij server-side browserspellen worden de programmabestanden opgeslagen op een externe server van de fabrikant.

Browserspellen zijn meestal vrij amusant, maar er zijn ook enkele uitgebreide strategie- en rollenspellen die op Flash zijn gebaseerd.

2. populaire klassieke spelletjes gratis

2.1 Grand Theft Auto: Begin je gangster carrière

GTA 1 Screenshot
Screenshot uit GTA 1 met de typische 2D graphics.

“Grand Theft Auto” van Rockstar Games is een mix van autoracen en action shooter waarin je in de rol van een junior gangster kruipt. Het doel van het spel is om via verschillende opdrachten, bijvoorbeeld overvallen of ontvoeringen, de goodwill van de peetvader te winnen en zo op te klimmen tot een succesvolle crimineel.

Hiervoor zijn verschillende (gestolen) auto’s beschikbaar, die allemaal verschillende rijeigenschappen hebben. De politie en andere gangsters maken je het leven zuur.

Deel 1 en deel 2 van de meest succesvolle serie aller tijden zijn nu als gratis volledige versie voor Windows beschikbaar op internet.

2.2 Command & Conquer: drie gratis strategiespelklassiekers

Command & Conquer Tiberian Sun Screenshot
Screenshot van Command & Conquer Tiberian Sun.

In de real-time strategy game serie “Command & Conquer” voer je het bevel over een eenheid soldaten in de strijd en de waardevolle grondstof Tiberium. Naast de gevechten moet je ook zorgen voor de bevoorrading van je eenheden: je bouwt wapen- en munitiefabrieken, bouwt kazernes en boerderijen.

Naast de klassieker “Command & Conquer – The Tiberian Conflict” zijn ook de opvolgers “Command & Conquer – Red Alert” en “Command & Conquer – Tiberian Sun” beschikbaar als gratis downloads. De fan modificatie “Command & Conquer – The Dawn of the Tiberian Age”, die de eerste twee delen van de serie combineert, is hier te verkrijgen.

2.3 The Settlers 2 – De moeder van alle bouwspellen

Die Siedler II - Gold Edition.
The Settlers II – Gold Edition.

“The Settlers 2” is een klassiek bouwstrategiespel waarin het je taak is om je volk aan economische rijkdom te helpen en het tegelijkertijd te beschermen tegen aanvallen van andere beschavingen. Je begint met een hoofdkwartier, een paar bouwmaterialen en een handvol arbeiders, en om je doel te bereiken moet je verschillende bouwfasen en militaire campagnes doorlopen.

Je bouwt gebouwen, verzamelt grondstoffen en produceert voedsel en gereedschap. Om je grondgebied uit te breiden, rekruteer je soldaten en val je vijandelijke landen aan. In de “Free Game”-modus heb je zelfs de mogelijkheid om veldslagen geheel naar eigen idee te ontwerpen.

Het spel van de fabrikant BlueByte kan nu direct gratis in de browser worden gespeeld. Als alternatief kan ook de volledige versie voor een klein bedrag worden aangeschaft. Deze gemoderniseerde versie is compatibel met Windows 10 en de graphics zijn herzien.

3. gratis pc-spellen die zijn ontstaan uit fan mods

3.1 Wing Commander – The Darkest Dawn: puur ruimtespektakel

Wing Commander Saga The Darkest Dawn
Voor een fanproject is “Wing Commander Saga – The Darkest Dawn” nogal wat om te zien.

“Wing Commander – The Darkest Dawn” is een fanproject gebaseerd op de legendarische computerspel saga. Het plot speelt zich af tussen WC2 en 3 en behandelt als centraal thema het conflict tussen mensen en indringers van het Kilrathi volk.

De speler kruipt in de huid van een ruimtepiloot en bestuurt een van de vele ruimtevechters in de strijd. Meer dan tien jaar ontwikkelingswerk is gaan zitten in de 55 missies, 11.000 regels dialoog en 70 cinematics van “Wing Commander – The Darkest Dawn”. De Wing Commander Saga – Prologue biedt trainingsmissies en een introductie tot de voorgeschiedenis van Darkest Dawn.

3.2 DotA 2 – Defense of the Ancients: Opvolger van de populaire WC3 mod

Dota 2 Screenshot
Het is nog duidelijk herkenbaar dat DotA oorspronkelijk gebaseerd was op Warcraft 3.

“DotA 2 – Defense of the Ancients” is een free-to-play MMO-strategiespel en de opvolger van de gelijknamige modificatie voor Warcraft3, op wiens Source Engine het ook gebaseerd is. Je strijdt in een team van vijf tegen vijandige groepen die je basis proberen te vernietigen. Met elk gevecht verdien je ervaringspunten en goud, waarmee je de vaardigheden van je spelkarakter kunt verbeteren.

Het spel is vergelijkbaar met het uiterst populaire spel League of Legends in de e-sports scene, dat ook gratis speelbaar is.

3.3 Black Mesa – De heropleving van Half Life

Black Mesa
Black Mesa is vooral gericht op fans van Half Life.

De first-person shooter “Black Mesa” is een Source Engine remake van Half Life, die oorspronkelijk als gratis mod werd ontwikkeld. Omdat de mod grote populariteit genoot, is het spel nu ook beschikbaar op Steam, maar daar als betaalde volledige versie.

Het spel bevat remakes van alle Half-Life 1 levels en houdt ook wat betreft de verhaallijn vast aan het origineel. De speler kruipt opnieuw in de huid van de MIT-fysicus Gordon Freeman, die na een mislukt experiment geconfronteerd wordt met kwaadaardige aliens.

4. gratis online spelletjes met een verslavend potentieel

4.1 Fortnite Battle Royale: Vecht om te overleven in het oog van de storm

Fortnite
Met zelfgebouwde torens krijg je in Fortnite een goed zicht op de kaart.

In de online multiplayer shooter “Fortnite Battle Royale” telt maar één ding: overleven! Het spel wordt gespeeld op een enorme kaart tegen honderd andere spelers. Wie als laatste overblijft, als één speler of als team, wint.

Ter verdediging kun je kiezen uit tal van melee- en ranged wapens en kun je vallen of beschermende muren bouwen. Het geheel wordt echter bemoeilijkt door het regelmatig “krimpen” van het speelgebied, waardoor confrontaties met andere spelers vrijwel onvermijdelijk zijn.

Goed om te weten: Om Fortnite Battle Royale te downloaden heb je een gratis account nodig bij de fabrikant Epic Games.

4.2 Rift: uitgebreide online MMORPG

Rift Screenshot
Een spelscène uit Rift.

Het fantasy-avontuur “Rift” is een project van ontwikkelaar Jon Van Caneghem waarin je in de rol van de uitverkoren held kruipt. In de magische wereld Telara vechten ze voortaan om deze te redden van Regulos the Destroyer, de vernietiger van werelden.

Je kunt kiezen uit vier basiskarakterklassen (warrior, cleric, rogue en mage), die met behulp van zielen (in de vorm van talentbomen) individueel kunnen worden aangepast.

Gerelateerde berichten