Maak een budget: Met 3 tools naar een eigen financieel overzicht

Een budget is een eenvoudige en betrouwbare manier om uw financiën bij te houden. Met behulp van een eigen budget kunt u bijhouden waar u uw geld aan uitgeeft en evalueren of al uw uitgaven …

Maak een budget: Met 3 tools naar een eigen financieel overzicht

haushaltsplan erstellen familie
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. Maak een budget: Met 3 tools naar een eigen financieel overzicht

Een budget is een eenvoudige en betrouwbare manier om uw financiën bij te houden. Met behulp van een eigen budget kunt u bijhouden waar u uw geld aan uitgeeft en evalueren of al uw uitgaven wel zo verstandig waren. Zo kunt u onnodige uitgaven in de toekomst vermijden en mogelijk zelfs schulden voorkomen.

1. wat hoort er allemaal in een begroting?

In principe bestaat een begroting uit inkomsten en uitgaven. Deze worden vervolgens met elkaar vergeleken zodat je altijd een exact overzicht hebt van je financiën. Zo heb je altijd een overzicht of je uitgaven nog binnen het budget vallen of dat je meer geld hebt uitgegeven dan je eigenlijk hebt en beter wat kunt sparen.

Je moet altijd onderscheid maken tussen vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn uitgaven die je elke maand hebt en die niet veranderen. Variabele kosten staan niet vast en kunnen van maand tot maand schommelen. We hebben hieronder opgesomd wat onder elke categorie kan vallen:

Specificeer Voorbeelden
vast inkomen per persoon in het huishouden
  • salaris
  • andere inkomsten
vaste lasten
  • huur
  • verzekeringen
  • internet/mobiele telefoon contracten
  • GEZ vergoedingen
variabele kosten
  • Voedsel
  • vakanties
  • kleding
  • medische zorg

Bij variabele uitgaven wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen basisbehoeften en optionele behoeften. Basisbehoeften omvatten alles wat iemand nodig heeft om te leven, maar dit kan per maand verschillen, zoals voedsel.

Onder optionele behoeften vallen zaken als luxe voedsel of vrijetijdsbesteding. Het komt vaak voor dat een plotselinge reparatie van een laptop het budget opbreekt – bij dergelijke financiële knelpunten kan bijvoorbeeld de 2000 euro lening op auxmoney.com een steun zijn.

haushaltsplan erstellen sparen
Als er grote uitgaven aankomen, maak dan een checklist. Dit helpt je om alles bij te houden.

2. maak een privébegroting met Excel

Zodra je alle belangrijke informatie hebt verzameld, kan een eenvoudig hulpmiddel om je budget te maken Excel zijn. Gebruik hiervoor de volgende checklist:

  1. Open een nieuw document.
  2. Maak 3 afzonderlijke spreadsheets: één voor de inkomsten, één voor de uitgaven en één voor het totaaloverzicht per maand.
  3. Open de eerste spreadsheet “Inkomen” en voer alle inkomsten in die meetellen voor het gezinsbudget.
  4. Genereer hieronder de som van alle inkomsten met de vergelijking “=SUM([bereik van cellen])”.
  5. Voor de eenvoud kopieert u de spreadsheet “Inkomen”, noemt hem “Uitgaven” en past alle noodzakelijke gegevens aan.
  6. Maak zo nodig nieuwe kolommen voor alle uitgaven en voer ze in. Vergeet niet de somfunctie uit te breiden naar alle benodigde cellen.
  7. Kopieer de spreadsheet “Inkomsten” opnieuw, hernoem hem “Maandoverzicht” en pas alle nodige informatie aan.
  8. Verwijder de inhoud van de cellen en voer in de eerste rij “Totale inkomsten” en in de tweede rij “Totale uitgaven” in.
  9. Gebruik de vergelijking“=Inkomsten![cel van het totaal]” of “=Uitgaven![cel van het totaal]” om de totalen automatisch te importeren.
  10. Gebruik de vergelijking “=MINUS([cel totaal inkomen];[cel totaal uitgaven])” om het verschil te berekenen.

Tip: Als je geen zin hebt om zelf een budget in Excel te maken, zijn er ook veel gratis sjablonen die je online kunt downloaden.

U kunt ook programma’s gebruiken om de uitgaven van u en uw gezin bij te houden. Programma’s en bijbehorende sjablonen die zich hiervoor hebben bewezen zijn bijvoorbeeld MyMicroBalance of My Budget Book (PDF) van de Sparkasse.

3. 6 gratis apps voor het bijhouden van uw financiën

haushaltsplan erstellen kosten
Volg je uitgaven eenvoudig met een budgetplan voor het hele gezin.

Voor wie zijn budget liever compacter opstelt, zijn er nu ook apps die je helpen om je budget in de gaten te houden. Het voordeel hierbij is dat je je uitgaven in realtime kunt invoeren omdat je je smartphone altijd bij je hebt. Sommige apps zijn zelfs direct gekoppeld aan je online rekening en verzorgen deze stap voor je.

Daarbij komt nog het gebruiksgemak dankzij gepersonaliseerde, intuïtieve dashboards en de praktische functie van categorieën. Zo kun je aan het eind van de maand niet alleen zien hoeveel je hebt uitgegeven, maar ook waaraan.

Hieronder presenteren we 6 apps voor het bijhouden van je financiën:

  • Money Manager (iOS en Android)
  • Bluecoins (Android)
  • Mijn financiën (Android)
  • Portemonnee (iOS en Android)
  • Mobills (Android)
  • 1Money (Android)

Gerelateerde berichten