Hoe u uw eigen Office-sjablonen voor Word, Excel en PowerPoint maakt en gebruikt

Uw eigen Office-sjablonen met een briefhoofd, facturen, vouchers, vragenlijsten en andere kunnen als sjabloon in Microsoft Office worden gemaakt als u let op de opslaglocatie en het bestandsformaat. In de volgende tip leggen we uit …

Hoe u uw eigen Office-sjablonen voor Word, Excel en PowerPoint maakt en gebruikt

Office-Vorlagen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Kantoor
  6. »
  7. Hoe u uw eigen Office-sjablonen voor Word, Excel en PowerPoint maakt en gebruikt

Uw eigen Office-sjablonen met een briefhoofd, facturen, vouchers, vragenlijsten en andere kunnen als sjabloon in Microsoft Office worden gemaakt als u let op de opslaglocatie en het bestandsformaat. In de volgende tip leggen we uit hoe u te werk gaat.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van eigen sjablonen?

Met een eigen Office-sjabloon kunt u terugkerende teksten en lay-outs gebruiken zonder dat u een bestaand document hoeft te openen en te overschrijven.

Hoe kan ik mijn eigen sjablonen in Office integreren?

Opdat Word, Excel of PowerPoint uw eigen sjablonen in de rubriek “Nieuw” kunnen weergeven, moeten ze in de juiste opslagmap zijn opgeslagen.

Ondersteunt LibreOffice ook aangepaste sjablonen?

Net als Microsoft Office kan LibreOffice ook zijn eigen sjablonen in het Office-pakket opnemen als de bestanden in het juiste pad worden opgeslagen.

1. dit zijn de voordelen van sjablonen

Veel gebruikers gebruiken bestaande documenten als sjablonen door het document te openen en vervolgens onder een andere naam op te slaan. Dit type gebruik van sjablonen is in individuele gevallen denkbaar voor het incidenteel “hergebruiken” van terugkerende documenten, bijvoorbeeld een CV voor een sollicitatie of een opzegging, maar dit type gebruik van sjablonen is niet zonder problemen:

  • Bestaande documenten kunnen onbedoeld worden overschreven door ze te wijzigen en onder dezelfde naam op te slaan.
  • In het bestaande document wordt inhoud die niet geschikt is voor het nieuwe doel, bijvoorbeeld de aanhef of de datum voor een sollicitatie, over het hoofd gezien en niet aangepast aan het nieuwe doel.

Als u vaak documenten in Word, Excel of PowerPoint nodig hebt met dezelfde inhoud, raden wij u daarom aan goede Office-sjablonen te maken.

2 Hoe persoonlijke Office-sjablonen maken

Wil een document geschikt zijn als sjabloon, dan moet u eerst de inhoud als zodanig aanpassen. In Word moet u bijvoorbeeld velden zoals de aanhef, het onderwerp en andere velden in een briefhoofd of uw eigen factuur in Excel voorzien van formuliervelden. Word, Excel en PowerPoint bieden hiervoor overeenkomstige functies als u eerst de “Ontwikkelaarstoolsactiveert in de opties onder “Lint aanpassen”.

Entwicklertools zur Erstellung eigener Office-Vorlagen
Met behulp van de ontwikkelaarstools kunt u velden voor uw eigen sjablonen maken.

In de Office-apps vindt u dan een nieuw item “Ontwikkelaarstools” in het lint en kunt u tekstvelden, selectievakjes en zelfs keuzemenu’s toevoegen aan bestaande of lege documenten.

Entwicklertools für eigene Office-Vorlagen
Developer tools zijn een belangrijk hulpmiddel voor uw eigen Office-sjablonen.

Met deze tools kunt u losse sjablonen maken, zoals bonnen, facturen, omslagbladen of een briefhoofd, die u dan later alleen nog maar hoeft te vullen met inhoud. U kunt ook bestaande sjablonen of gratis Office-sjablonen die u van internet kunt downloaden, bewerken en aanpassen aan uw eigen wensen.

Beispiel für eine von vielen Office-Vorlagen
Het voorblad voor een jaarverslag is een van de vele voorbeelden van Office-sjablonen.

2.1 Altijd de juiste aanmaakdatum

Als u in een sjabloon alleen de huidige datum invult, wordt de datum altijd bijgewerkt. Daarom is het beter de veldfunctie “CreateDate” te gebruiken onder Invoegen – > Snelle Modules -> Veld invoegen.

Office Vorlagen Feldfunktion für das Datum nutzen

De veldfunctie “CreateDate” zorgt ervoor dat de datum van de creatie van het nieuwe document in het document wordt gebruikt en ook blijft staan, zelfs als u het document later opnieuw opent en niet de huidige datum wordt gebruikt.

createdate für das datum verwenden
De veldfunctie “createate” gebruikt bij nieuwe documenten op basis van een sjabloon altijd de betreffende aanmaakdatum, ook als u het document later opnieuw opent.

Voor meer tips over het maken van Office-sjablonen voor Word, zie onze tip “Een Word-sjabloon maken, bewerken en opslaan”.

Briefsjablonen volgens de DIN-norm: Hoe u het optimale briefhoofd als briefpapier volgens de DIN-norm ontwerpt, vindt u in het artikel Schreib mal wieder… Briefvorlagen und die gültigen DIN-Normen.

Voor PowerPoint kunt u een slide master maken die als sjabloon dient voor nieuwe presentaties. Voor Excel-sjablonen vindt u een tutorial in de volgende video:

2.2 Documenten opslaan als sjabloon

De beslissende stap in alle Office-programma’s is het opslaan van het document als een Office-sjabloon. Als bestandstype moet u Word-sjabloon (*.dotx), Excel-sjabloon (*.xltx) of PowerPoint-sjabloon (*.pptx) kiezen. De “t” staat hier voor sjabloon.

Fertige Office-Vorlagen müssen Sie im Dateiformat für Vorlagen abspeichern
U moet voltooide Office-sjablonen opslaan in het bestandsformaat voor sjablonen.

2.3 Individuele etiketten maken als Office-sjabloon

Word biedt zijn eigen sjabloonbeheer voor etiketten. U vindt etiketsjablonen in het lint onder Items -> Etiketten.

Umschläge und Etiketten

Als u in het veld “Label” klikt, hebt u de keuze uit vele labelsjablonen, gerangschikt volgens fabrikant en labelnummer.

Word bietet bereits viele Vorlagen für Etiketten
Word biedt al veel sjablonen voor etiketten.

Wanneer u op “Nieuw etiket” klikt, kunt u de details van het etiket opgeven, zoals de naam, de marges, het aantal rijen en kolommen per blad, enz.

Etikettendetails
Etiketdetails voor uw eigen etiketten.

Met een klik op “OK” wordt het nieuwe etiket vermeld als sjabloon onder “Ander/Gebruiker gedefinieerd” en kan dan in de toekomst worden gebruikt als lay-outsjabloon.

Office-Vorlagen für Etikett

Nieuwe documenten op basis van etiketten kunnen worden gewijzigd (bijvoorbeeld logo, barcode, tekst…) en opnieuw worden opgeslagen en hergebruikt als Office-sjabloon zoals beschreven in punt 2.2.

3. nieuwe documenten maken op basis van Office-sjablonen

Als u voortaan dubbelklikt op de nieuwe sjabloon, wordt een nieuw document gemaakt op basis van de sjabloon en wordt niet de sjabloon zelf geopend. Dit heeft voor u het voordeel dat de oorspronkelijke sjabloon niet wordt gewijzigd en de inhoud niet wordt overschreven.

Wilt u daarentegen de sjabloon bewerken, dan moet u via het contextmenu de functie “Bewerken” oproepen. Er wordt dan geen nieuw document op basis van de sjabloon geopend om te bewerken, maar de sjabloon zelf.

Neue Dokumente auf Grundlage von Office-Vorlagen können Sie mit einem Doppelklick erstellen
U kunt nieuwe documenten op basis van Office-sjablonen maken door erop te dubbelklikken.

3.1 Sjablonen selecteren bij het maken van nieuwe documenten

Alle Microsoft Office-programma’s bieden een selectie van sjablonen voor veel verschillende doeleinden. Deze worden altijd eerst weergegeven in Bestand -> Nieuw.

Word, Excel und PowerPoint bieten viele kostenlose Office-Vorlagen.
Word, Excel en PowerPoint bieden veel gratis Office-sjablonen aan.

Om uw eigen Office-sjablonen hier te laten verschijnen, moet u de standaardlocatie voor persoonlijke sjablonen in het gedeelte “Opslaan” van de Office-opties wijzigen of uw sjablonen daar opslaan.

Standardspeicherort für persönliche Office-Vorlagen
Stel in de opties de standaard opslaglocatie voor persoonlijke Office-sjablonen in.

Office toont je dan je sjablonen in “Nieuw” onder “Persoonlijk”.

Persönliche Vorlagen in Word
Persoonlijke sjablonen in de juiste map worden door Office-apps weergegeven.

U kunt veelgebruikte sjablonen ook direct onder “Nieuw” weergeven door op het pinnetje rechtsonder te klikken.

Persönliche Vorlage an Liste anheften
Persoonlijke Office-sjablonen kunnen ook worden vastgepind voor toegang.

Zo wordt het sjabloon op de invoerpagina direct onder “Nieuw” weergegeven.

Eigene Vorlage auf der Startseite "Neu"
Persoonlijke sjablonen kunnen rechtstreeks op de pagina “Nieuw” worden vastgepind.

Als u het zonder de sjablonen van Microsoft wilt doen en in plaats daarvan alleen persoonlijke sjablonen wilt gebruiken, kunt u met een wijziging in het register direct persoonlijke sjablonen in Office weergeven.

4 LibreOffice en persoonlijke sjablonen

Het gratis LibreOffice gebruikt ook zijn eigen formaat voor sjablonen, in Writer bijvoorbeeld *.ott voor ODF Text Document Template.

Office-Vorlagen für LibreOffice
LibreOffice gebruikt ook een speciaal bestandsformaat voor sjablonen.

Om je eigen sjablonen in LibreOffice te kunnen gebruiken, moeten ze worden opgeslagen in de map voor documentsjablonen en moet het pad naar de documentsjablonen (Templates) worden gewijzigd. Beide zijn te vinden onder Extra -> Opties -> Paden.

Pfad zu persönlichen Office-Vorlagen in LibreOffice
In de instellingen kun je de map voor persoonlijke kantoorsjablonen voor LibreOffice instellen.

Gerelateerde berichten