Hybride routers: functies, voor- en nadelen

Hybride routers kunnen hetprobleem van traag internet via DSL of kabel oplossen, vooral in landelijke gebieden,door daarnaast een LTE-verbinding tot stand te brengen. In dit artikel wordt precies beschreven hoe het principe van een hybride …

Hybride routers: functies, voor- en nadelen

Hybrid Router
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Hybride routers: functies, voor- en nadelen

Hybride routers kunnen hetprobleem van traag internet via DSL of kabel oplossen, vooral in landelijke gebieden,door daarnaast een LTE-verbinding tot stand te brengen. In dit artikel wordt precies beschreven hoe het principe van een hybride router werkt en wat de voor- en nadelen van deze technologie zijn.

Wat is een hybride router?

Hybride routers combineren toegangstechnologieën zoals DSL met draadloze netwerken zoals 3G of 4G in één apparaat en kunnen naar behoefte de mobiele component toevoegen of omschakelen.

Welke providers bieden dergelijke toegangstechnologieën aan?

Tot nu toe biedt in Duitsland alleen Telekom Hybrid DSL een contract aan onder de naam MagentaZuhause Hybrid, dat het gebruik van Hybrid DSL, d.w.z. DSL en LTE in combinatie, mogelijk maakt.

Welke hybride routers zijn beschikbaar?

Met de Speedport Hybrid en Speedport Pro biedt Telekom twee hybride routers die voor Hybrid DSL kunnen worden gebruikt. De hybride modellen van AVM of andere fabrikanten kunnen daarentegen niet gebruikt worden met MagentaZuhause Hybrid.

1. hybride routers bieden niet alleen twee toegangstechnologieën in één apparaat.

W-Lan-Router mit LAN-Ports
Classic router voor DSL verbindingen

Internetrouters met meerdere toegangstechnologieën bestaan al lang. Vroeger werden DSL-routers gecombineerd met ISDN, tegenwoordig is mobiele radio via 3G (UMTS/HSPA) of 4G (LTE) gebruikelijk.

De tweede verbindingstechnologie dient als uitwijkniveau als DSL of het kabelnetwerk uitvalt, wat tegenwoordig gelukkig slechts zelden en lokaal voorkomt. Een echte hybride router daarentegen gebruikt het tweede medium niet alleen als uitwijkniveau, maar ook als aanvulling indien nodig.

Upgrade met mobiele radio: Veel routers, zoals de FRITZ!Box van AVM, kunnen via de USB-poort met een mobiele radiostick worden uitgerust en zo bij uitval van DSL of kabel een internetverbinding via 3G of 4G tot stand brengen. Het terugschakelen naar DSL of kabel duurt 30 minuten, maar kan ook worden geforceerd door de box opnieuw op te starten.

1.1 Hoe een hybride router werkt

Een hybride router gebruikt de DSL-verbinding voor normaal gebruik. Als er op dat moment meer bandbreedte nodig is dan de DSL-lijn kan leveren, schakelt een intelligent mechanisme dynamisch de mobiele radiocomponent via LTE in om meer bandbreedte te leveren bij het up- of downloaden, zoals bijvoorbeeld nodig is voor videostreaming of grote downloads of uploads.

Goed om te weten: De technologie die wordt gebruikt om beide toegangstechnologieën in één apparaat te combineren heet “bonding.”

Darstellung DSL Hybrid
Illustratie van Hybrid DSL door Telekom, beeldbron: Telekom

Om een hybride router kostenbesparend te kunnen gebruiken, heb je ook een internetprovider nodig die je deze technologie van bekabelde toegang en mobiele telefonie in één contract aanbiedt. In Duitsland is Telekom nog steeds de enige aanbieder van een dergelijke gecombineerde toegang, die onder de naam MagentaZuhause Hybrid op de markt wordt gebracht.

Als alternatief kan men ook een normale DSL-verbinding op een hybride router gebruiken en een SIM-kaart met een apart data-contract van een andere provider plaatsen om DSL met LTE te combineren. Deze combinatie kan echter snel erg duur worden, aangezien de kosten voor het gebruik van het mobiele netwerk bij het DSL-contract worden opgeteld en het datavolume in Duitsland ook beperkt is in de datatarieven.

Speciale datatarieven met veel volume: De meeste aanbieders van mobiele telefonie bieden ook speciale datatarieven met 50, 100 of 200 GByte overdrachtsvolume. Let er echter op dat er geen extra kosten zijn als u meer dan dit volume gebruikt en dat de toegang in dit geval wordt afgeknepen of uitgeschakeld. Zonder een dergelijke maatregel kan een toekomstige Windows-update al snel veel geld kosten als het datavolume al is opgebruikt.

2 Dit zijn de voordelen van een hybride router in combinatie met DSL Hybrid

Voor regio’s met goede internetverbindingen biedt een hybride router geen voordelen, omdat de technologie niet alleen duurder is dan gewone DSL, maar ook speciale hardware vereist (zie punt 4). Hybrid DSL is interessant als u in een vrij landelijke regio woont met een slechte internetverbinding (DSL 16000 of minder), maar toch gebruik wilt maken van sneller internet.

In de praktijk belooft Telekom met MagentaZuhause Hybrid datasnelheden tot 50 Mbit/s bij downloaden en 10 Mbit/s bij uploaden. Vergeleken met snelle DSL- of kabelverbindingen is dat weinig.

Voor geplaagde gebruikers met een magere verbinding van bijvoorbeeld DSL 6000 of minder zou deze technologie echter een ware dataturbo zijn. Bovendien kan, afhankelijk van de regionale situatie, tot 100 Mbit/s worden toegevoegd met de LTE-snelheidsoptie.

Datenraten bei Hybrid DSL
Datasnelheden met Hybrid DSL, beeldbron: Telekom

Er zijn wel voorwaarden voor het gebruik van Hybrid DSL via Telekom met MagentaZuhause Hybrid. Er moet een Telekom LTE-radiocel in uw gebied zijn met voldoende middelen om meerdere klanten van snel internet te voorzien. Of Hybrid DSL in uw gebied mogelijk is, kan worden opgehelderd door een beschikbaarheidsaanvraag voor MagentaZuhause Hybrid bij Deutsche Telekom.

Als de technologie in uw regio beschikbaar is, kunt u zoals gewoonlijk een nieuw contract afsluiten of als bestaande klant zonder problemen op het aanbod overstappen, waarbij echter ook de looptijd van bestaande contracten met Telekom wordt verlengd.

Hybride DSL ook voor zakelijke klanten: Telekom biedt deze technologie ook voor zakelijke klanten aan onder de naam DeutschlandLAN IP Start Premium Hybrid.

Als Deutsche Telekom u geen Hybrid DSL wil of kan aanbieden, hebt u nog altijd de keuze uit een aanvullend mobiel telefooncontract van andere providers met een datatarief voor hoge datavolumes om trage DSL met LTE te combineren.

3. nadelen van hybride routers

Externe LTE-Antenne für LTE-Router
Externe LTE-antenne voor LTE-routers

Hybride routers zijn aanzienlijk duur in aanschaf en zijn ook slechts bij zeer weinig providers verkrijgbaar. Een nadeel van de hybride technologie ligt ook in de ontvangsttechniek via de mobiele radio: de datasnelheden schommelen hier aanzienlijk meer en zijn voor de gebruiker niet gegarandeerd. Veel gebruikers kennen dit probleem al bij het gebruik van een smartphone via LTE.

Ook bij hybride routers is de ontvangstkwestie een probleem. Zonder externe antennes, waarvoor niet elke hybride router een aansluiting biedt, heb je in de kelder of in binnenkamers soms maar matige of slechte ontvangst, wat weer van invloed is op de snelheid.

Een ander nadeel van hybride routers zijn de schommelende ping-waarden voor LTE-verbindingen, die verschillende latenties veroorzaken afhankelijk van de belasting van de LTE-radiocel. U kunt de ping-waarden over een LTE-verbinding testen met een speciale LTE-ping.

4 Deze hybride routers zijn momenteel beschikbaar in Duitsland

Het aanbod van echte hybride routers is zeer beperkt. We konden in totaal slechts drie modellen vinden die voor DSL en LTE kunnen worden gebruikt.

LTE-boxen van de mobiele netwerkproviders:

De selectie van LTE-routers die alleen vertrouwen op de mobiele toegangstechnologie is veel groter. De mobiele providers bieden zelfs routers en contracten direct in een bundel aan, bijvoorbeeld GigaCube (Vodafone, Hotspot (o2) of Speedbox (Telekom). Deze routers hebben het voordeel dat ze niet gebonden zijn aan een specifieke locatie, zodat ze ook meegenomen kunnen worden naar een studentenflat of hotel, en ze bieden meestal al een datavolume van 100 GByte of meer per maand.

Met de FRITZ!Box 6980 LTE biedt AVM een echte hybride router die DSL en LTE kan combineren. Ook deze router gebruikt DSL-toegangstechnologie via een SIM-kaart met een gegevenscontract en kan beide media combineren of LTE als uitwijkniveau gebruiken.

Helaas kan deze router, net als andere hybride modellen, niet worden gebruikt voor de hybride DSL-technologie van Telekom. Slechts twee modellen zijn hiervoor door Telekom goedgekeurd.

Telekom biedt zelfs twee hybride routers aan, die beide geschikt zijn voor de eigen MagentaZuhause Hybrid.

De Speedport Hybrid router wordt al jaren door Telekom aangeboden voor ongeveer 400 euro bij aankoop of 10 euro maandelijkse huur. Momenteel verkoopt Telekom dit model niet meer op haar website, maar is het bij andere bronnen zoals Amazon verkrijgbaar voor 250 euro.

De Speedport Hybrid is gebaseerd op het ontwerp en de functies van de andere Speedport-modellen van Telekom. De SIM-kaart die nodig is voor de hybride werking wordt in een achterste compartiment gestoken.

Speedport Hybrid
Speedport Hybrid, beeldbron: Telekom

Hier vindt u ook de mogelijkheid om externe antennes aan te sluiten voor een betere ontvangst. Speciaal voor gebruikers die bijvoorbeeld hun DSL-aansluiting in de kelder hebben, biedt dit de mogelijkheid om met een interne antenne op het raam of zelfs een weerbestendige buitenantenne de LTE-ontvangst vanuit het “kelder” draadloze gat te verbeteren of zelfs mogelijk te maken.

Anschlüsse Speedport Hybrid
Speedport Hybrid aansluitingen aan de achterzijde voor DSL, compartiment voor de SIM-kaart en externe LTE-antenne

De Speedport Pro is de langverwachte opvolger van de hybride router, en het ontwerp is nogal afwijkend. De zwarte doos doet meer denken aan een SmartHome-apparaat dan aan een klassieke router en kost nog steeds 400 euro in aanschaf of 10 euro maandelijkse huur.

Speedport Pro Hybrid-Router der Telekom
Speedport Pro hybride router van Telekom, beeldbron: Telekom

De Speedport Pro is de langverwachte opvolger van de hybride router en is heel anders vormgegeven. De zwarte doos doet meer denken aan een SmartHome-apparaat dan aan een klassieke router en kost nog steeds 400 euro in aanschaf of 10 euro maandelijkse huur.

De aansluitingen op de Speedport Pro zitten niet zoals gebruikelijk aan de achterkant, maar aan de onderkant van het apparaaten onderstreept de “stijlvolle” indruk van het apparaat. Een apparaat met de typische vormgeving en de mogelijkheid om aan de muur te worden bevestigd is dus momenteel niet bij Telekom verkrijgbaar.

Unterseite Speedport Pro Hybrid Router
Bodem van Speedport Pro Hybrid Router, beeldbron: Telekom

Technisch gezien biedt de Speedport Pro betere mogelijkheden dan zijn voorganger, zoals de volgende vergelijkingstabel laat zien.

Speedport Hybrid Speedport Pro
DSL VDSL Vectoring (100 Mbit/s) VDSL Supervectoring (250 Mbit/s)
LTE LTE Cat4 (150 Mbits) LTE Cat6 (2CA, tot 300 Mbits)
WLAN WLAN 802.11ac, 4×4 MIMO WLAN 802.11ac, 8×8 MIMO, tot 9,6 Gbit/s
Aansluitingen DSL, 4x Gigabit LAN, 1x USB 2.0 3x Gigabit LAN, 1x Gigabit WAN ook voor glasvezel (FTTH via ONT), 2x USB 3.0
Externe antenne 2x SMA aansluiting geen
Telefonie 2x TAE, DECT 2x TAE, DECT

In de praktijk profiteert de Speedport Pro van het zeer snelle WLAN, dat theoretisch een datasnelheid tot 9,6 GBit/s in 5 GHz haalt. Individuele clients kunnen dus worden voorzien van de maximale datasnelheid van 1,3 Gbit/s zonder de bandbreedte voor andere gebruikers te hoeven beperken. Met deze transmissietechnologie is een repeater niet nodig voor normale woningen, hoewel de router ook mesh aankan.

Voor LTE-toegang is de Speedport Pro op papier ook sneller omdat hij twee frequentiebereiken kan bundelen. In de praktijk zou dit echter minder een rol moeten spelen, omdat de maximale bandbreedte wordt beperkt door het contract voor MagentaZuhause Hybrid. Een tekortkoming is echter het ontbreken van aansluitmogelijkheden voor externe antennes. Daarom kan de Speedport Pro alleen bruikbare resultaten opleveren als hij optimaal geplaatst is. Het gebruik van de Speedport Pro in de kelder bij de DSL-aansluiting is daarom vrijwel uitgesloten.

De USB 3.0-poorten zijn vooral interessant voor het gebruik van externe harde schijven als de NAS-functie in de router wordt gebruikt.

In de volgende video vindt u een vergelijking tussen de Telekom Speedport Pro en de Telekom Speedport Hybrid.

5 Meer informatie over Hybrid DSL

In ons artikel “Hybrid DSL – de dataturbo van DSL en LTE speciaal voor landelijke gebieden” zijn wij uitgebreid ingegaan op de technologie, de opbouw en het gebruik van Hybrid DSL. Daarin vindt u ook veel informatie en tips over het gebruik van de hybride router Speedport Hybrid van Telekom.

Gerelateerde berichten