Internetcontracten voor de smartphone: wat is belangrijk?

Indrukwekkende technische gegevens van een smartphone op het gebied van internetgebruik helpen niet als het verkeerde internetcontract het plezier van de mobiele telefoon weer verpest. Consumenten weten echter vaak niet precies wat “goed” is – …

Internetcontracten voor de smartphone: wat is belangrijk?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Mobiel
 6. »
 7. Internetcontracten voor de smartphone: wat is belangrijk?

Indrukwekkende technische gegevens van een smartphone op het gebied van internetgebruik helpen niet als het verkeerde internetcontract het plezier van de mobiele telefoon weer verpest. Consumenten weten echter vaak niet precies wat “goed” is – of wat ze überhaupt nodig hebben. Dus wat is nu echt belangrijk als het gaat om gsm-contracten in de internetsector?

Verduidelijking van persoonlijke behoeften

Ten eerste moet de consument nadenken over wat hij in de eerste plaats nodig heeft. Niemand zou een sportwagen kopen als de auto alleen wordt gebruikt voor de wekelijkse boodschappen in de stad. Evenzo moeten consumenten oppassen dat ze geen contract tekenen met bijvoorbeeld 2 GB geïntegreerd volume en LTE-snelheid als het internet slechts sporadisch wordt gebruikt.

Belangrijke contractkenmerken zijn onder meer de volgende punten:

 • Datavolume
  Hoeveel megabytes of gigabytes data verbruik ik per maand? Om daar achter te komen is het de moeite waard om het gemiddelde verbruik per maand te loggen. Afhankelijk van het besturingssysteem is deze functie af fabriek ingebouwd of via een app achteraf in te bouwen. Staat het datavolume vast, dan is het eenvoudig om je hierop te oriënteren.
 • Throttling
  Zonder uitzondering smoren alle providers de snelheid flink in als het volume wordt overschreden. De omvang van de snelheidsbeperking is enorm: Van LTE met 150 Mbit/s gaat het naar 64 Kbit/s. Wie binnen zijn volume blijft, surft dus ongeveer 2.350 keer zo snel. Daarom is het zo belangrijk om nooit een te laag datavolume te kiezen.
 • Contract of prepaid?
  Ook hier hangt het af van persoonlijke behoeften: Prepaid opties bieden het algemene voordeel van kostenbeheersing. Bij het afsluiten van een contract schrijft de gsm-partner het overeengekomen bedrag inclusief aanvullende diensten van de rekening af – ongeacht of de klant het zich op dat moment kan veroorloven of niet. Voor mensen in onzekere financiële omstandigheden (scholieren, studenten, stagiairs) is prepaid daarom vaak de betere optie.

Tethering met de smartphone

Tethering is een functie die van de smartphone een WLAN-hotspot maakt. Wanneer tethering is geactiveerd, kunnen WLAN-geschikte apparaten (notebooks of tablets) verbinding maken met de smartphone en deze gebruiken om een internetverbinding tot stand te brengen.

Mobiler Hotspot Windows 10
Mobiele hotspot Windows 10

Het nadeel is een hoog batterijverbruik voor de smartphone. Bovendien wordt het datavolume van het gsm-contract belast. Toch is de functie handig om in noodgevallen toegang te bieden aan apparaten zonder mobiele internetverbinding.

Er zijn twee verschillende manieren om deze functie te gebruiken op Windows Phone en Windows 10 Mobile. In Windows Phone is tethering te vinden onder “Instellingen” -> “Internet delen”. De naam van de WLAN-hotspot wordt toegewezen onder “Transfernaam”, terwijl “Beveiligingstype” het wachtwoord specificeert. Windows 10 Mobile biedt de functie aan onder “Instellingen -> “Netwerk & Draadloos” -> “Mobiele hotspot”. Ook daar worden een WLAN-naam en wachtwoord ingesteld.

Windows 10 auf Laptop und Smartphone, Bildquelle: Microsoft
Windows 10 op laptop en smartphone, beeldbron: Microsoft

Daarna is verbinding maken vanaf andere apparaten via de WLAN-dialoog geen probleem meer.

Conclusie

Als u in een vroeg stadium duidelijk bent over uw eigen internetbehoeften, zult u snel een geschikt contract vinden. Ook vergelijkingsportalen, waaronder TopTarif, geven een uitgebreid overzicht van belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een geschikt internetcontract. Het is belangrijk om niet te blind te vertrouwen op reclame.

Gerelateerde berichten