LTE – De mobiele technologie van de toekomst

Snel internet, hogere downloadsnelheden tot 300 megabits per seconde, en dat zelfs in landelijke gebieden die voorheen op dit gebied nogal onderbediend waren: “De nieuwe mobiele communicatiestandaard LTE (Long-Term Evolution) is niet meer tegen te …

LTE – De mobiele technologie van de toekomst

LTE vs 4G
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. LTE – De mobiele technologie van de toekomst

Snel internet, hogere downloadsnelheden tot 300 megabits per seconde, en dat zelfs in landelijke gebieden die voorheen op dit gebied nogal onderbediend waren: “De nieuwe mobiele communicatiestandaard LTE (Long-Term Evolution) is niet meer tegen te houden”, vinden veel deskundigen zoals Bruno Jacobfeuerborn, hoofd technologie bij Deutsche Telekom.

Vertragingen in de uitbreiding van breedbandnetwerken

Maar op dit moment zijn er nog enkele obstakels die de nieuwe technologie moet overwinnen. Om heel Duitsland van LTE te kunnen voorzien, worden de breedbandnetwerken nu uitgebreid. De uitbreiding verloopt echter niet zo snel als veel politici of de vereniging van aanbieders van telecommunicatie en diensten met toegevoegde waarde (VATM) zouden willen.
Zo kan het Bundesnetzagentur volgens de VATM enkele duizenden aanvragen voor goedkeuring van microgolfverbindingen niet op tijd verwerken omdat er onvoldoende personeel beschikbaar is. Volgens VATM-directeur Jürgen Grützner worden de goedkeuringsprocedures voor microgolfverbindingen een steeds grotere belasting voor de uitbreiding, die daardoor sterk zou worden vertraagd. “De bestaande personele middelen zijn absoluut ontoereikend, ondanks een aanzienlijke toename van het aantal verwerkingen”, aldus Grützner. Volgens de directeur van het VATM duurt de behandeling van een dergelijke aanvraag soms meerdere maanden, hoewel de wettelijk voorgeschreven tijd daarvoor eigenlijk maar zes weken bedraagt.
Het Bundesnetzagentur had eind 2011 al snellere goedkeuringsprocedures aangekondigd. Dat moet nu onder meer gebeuren door meer personeel bij de instantie.

De aanbieders van mobiele telefonie zijn niet de enigen die de uitbreiding willen doorzetten. Ook consumenten profiteren van het nieuwe LTE-netwerk. De nieuwe standaard heeft veel voordelen ten opzichte van de tot nu toe gebruikte technologieën, zoals DSL, UMTS en GSM.

Sneller, beschikbaar in heel Duitsland en zonder onderbrekingen

Voor de meeste gebruikers is het grootste voordeel waarschijnlijk de aanzienlijk hogere snelheid van de internetverbinding die met de LTE-standaard kan worden bereikt. Er zijn transmissiesnelheden tot 50 megabit per seconde mogelijk. In vergelijking met DSL is LTE dus ongeveer tien keer zo snel. In de toekomst, met uitbreidingen zoals LTE-Advanced, moet zelfs tot 300 megabit per seconde mogelijk zijn. Netwerken op basis van kabels, zoals DSL of VDSL, zouden theoretisch ook deze snelheden kunnen halen, maar dan zouden er extra kabels moeten worden aangelegd, wat tot enorme kosten zou leiden.

De consumenten profiteren ook van het feit dat LTE in heel Duitsland beschikbaar zal zijn. Bij de toekenning van de licenties voor LTE moesten de providers zich zelfs verplichten om eerst de meer landelijke gebieden te bestrijken. Momenteel is de internetverbinding buiten de grote steden vaak nogal traag. Tegen 2016 moeten echter bijna alle “witte vlekken” in de breedbanddekking in Duitsland zijn weggewerkt.

De LTE-norm voor mobiele telefonie kan ook de reactietijd, of latentie, verkorten. De internetverbinding blijft dus ononderbroken, ook al wordt er geen kabel gebruikt. Bij de vorige generatie, High Speed Downlink Packet Access (HSDPA), traden vertragingen op wanneer bijvoorbeeld met een HSDPA mobiele telefoon op internet werd gesurft en de verbinding kortstondig werd onderbroken. Dit gebeurde automatisch, bijvoorbeeld wanneer een pagina klaar was met laden. Pas bij de volgende handeling, zoals het klikken op een link, maakte de mobiele telefoon weer verbinding met het internet. De gebruiker moest tot een seconde wachten, wat niet alleen vervelend was op lange termijn, maar het ook bijna onmogelijk maakte om videotelefonie te gebruiken of TV te kijken op de mobiele telefoon. Met LTE daarentegen blijft de verbinding ononderbroken en bedraagt de reactietijd slechts een tiental milliseconden na de eerste verbinding. Zo moet het in de toekomst gaan.

Gerelateerde berichten