Internetsnelheidstest: Meet uw internetsnelheid

Vorstellung von verschiedenen Speedtests zum Messen der Geschwindigkeit Ihres Internetzugangs.

Internetsnelheidstest: Meet uw internetsnelheid

Highspeed Internet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Mobiel
  6. »
  7. Internetsnelheidstest: Meet uw internetsnelheid

Informatie over de snelheid van een internetverbinding is nog erg relatief en beschrijft meestal alleen de maximale snelheid die via de verbinding mogelijk is. In het volgende artikel bieden we hulp bij het bepalen van de snelheid van uw internetverbinding, beantwoorden we veel voorkomende vragen en geven we tips om de snelheid nog verder te verhogen.

  • Met de Internet Speed Test op het web kunt u uw werkelijke internetsnelheid testen. Het geeft u de gemiddelde download- en uploadsnelheid in Mbits.
  • Het internet biedt een breed scala aan internetverbindingstests. Tot de populairste snelheidscontrolesites behoren Ookla, Computerbild, Chip, Kabel Deutschland en natuurlijk de breedbandmeting van het Bundesnetzagentur als neutrale aanbieder.
  • Een slecht resultaat in de snelheidstest betekent niet automatisch dat uw provider de afgesproken diensten niet levert. Veel externe factoren, zoals een verbinding via wifi, het aantal internetgebruikers of het gebruik van de server, kunnen van invloed zijn op de internetsnelheid.

De huidige internetproviders beloven hun klanten internetsnelheden tot 400 Mbit/s en sneller. Deze “highspeed” specificaties van de providers geven echter slechts aan welke breedbandsnelheid voor uw internetgebruik is gereserveerd. De werkelijke snelheid wordt beïnvloed door verschillende externe factoren. Bijvoorbeeld, hoe verder de afstand tot de verdeelkast, hoe langer de afstand tot uw internetverbinding thuis. In sommige gevallen worden enkele honderden kilometers afgelegd, wat een negatief effect kan hebben op de internetsnelheid. U kunt eenvoudig controleren hoe snel uw werkelijke internetsnelheid vanuit huis is met de internet snelheidstest.

De populairste snelheidstesten op een rij:

Provider dsl speedtestComputerbild speedtest betaOokla Beta speedtest kabelKabelDeutschland speed test macTelekom.de speed test lteUnitymedia speed test chipChipDigital Breedbandmeting
Werking ✓✓ ✓✓ ✓✓ ✓✓ ✓✓
mobiele datatransmissie test
Server selectie x
gedetailleerde resultaten ✓✓ ✓✓ ✓✓
Opslaan van de testresultaten ✓✓
Optimalisatietips
Links Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “ Naar de snelheidstest “

Hoe een snelheidstest uitvoeren

Ga met uw webbrowser naar de website van een online aanbieder van snelheidstests. Bij alle bekende internetproviders zoals Telekom, Kabel-Deutschland of Unitymedia kunt u internetcontroles vinden. Wilt u een bijzonder gedetailleerd resultaat, dan raden wij u de wereldwijde snelheidstest op de website van Ookla aan. Zodra u een snelheidstest hebt gekozen, kunt u deze starten door op “Start test” te klikken. Na een korte controle verschijnt het resultaat op het scherm.

Let op: Zorg er bij het starten van de snelheidstest voor dat alle programma’s en browservensters gesloten zijn en dat er tijdens de test geen andere gebruikers op internet actief zijn. Beveiligingssoftware zoals antivirusprogramma’s moeten voor de duur van de test worden uitgeschakeld, omdat deze het meetresultaat kunnen vervalsen.

Hoe werkt de meting van de internetverbinding?

Om de snelheid van uw internetverbinding te bepalen, wordt een gegevenspakket van de server naar uw computer gestuurd (downloadtest) of teruggestuurd naar de server (uploadtest). De download- en uploadsnelheid worden vervolgens berekend aan de hand van de tijd die voor dit proces nodig is. Dit proces wordt verschillende keren herhaald met gegevenspakketten van verschillende grootte. Het gemiddelde van alle processen geeft u de werkelijke download- en uploadsnelheid van uw internetverbinding.

Tip: Snelheidstests voor verbindingen via WLAN (Wireless Local Area Network) kunnen onnauwkeurige resultaten opleveren door interferentie van andere apparaten in uw omgeving of door de kwaliteit van de verbinding. Sluit daarom, indien mogelijk, uw computer rechtstreeks op de router aan via een netwerkkabel.

Belangrijke vragen

Wat is het verschil tussen upload- en downloadsnelheid?

De downloadsnelheid vertelt je hoe snel je een bestand kunt downloaden (bijvoorbeeld een film of een muziekbestand). De uploadtest daarentegen vertelt je de snelheid waarmee je een bestand uploadt (bijvoorbeeld het uploaden van een foto of video op Instagram).

Rate Snelheid Downloadtijd van een film met 700 MB
DSL 3000 6 Mbit/s ongeveer 32 minuten
DSL 16000 16 Mbit/s ca. 6 minuten
VDSL 50 Mbit/s ca. 2 minuten
Glasvezel 100 Mbit/s ongeveer 1 minuut

Welke tips zijn er om de netsnelheid te versnellen?

speedtest ratgeber
De meeste snelheidstesten zijn volledig zelf uit te voeren en gratis.
.

De enige manier om je internetsnelheid direct te verhogen is door je tarief bij je provider te wijzigen en dus extra kosten te maken. Er zijn echter enkele factoren die de internetsnelheid negatief kunnen beïnvloeden:

Hoewel de internetverbinding via wifi handig is en gemakkelijk in te stellen vanwege de draadloze verbinding, kan deze gemakkelijk verstoord worden door externe factoren. Controleer uw draadloze kanaal in uw router op interferentie van andere wifi-gebruikers en verander het indien nodig.

De internetverbinding via een directe netwerkkabelverbinding biedt daarom altijd een hogere snelheid dan de draadloze variant. Geef daarom, indien mogelijk, de voorkeur aan de verbinding via de kabel.

Welke providers worden gemiddeld aanbevolen?

Het aantal internet providers in Duitsland is zeer beperkt. De tarieven bieden meestal vergelijkbare internetsnelheden. De keuze van de perfecte provider hangt af van de behoeften van de gebruiker.

Wie zeer snel internet wil, moet bij de provider nagaan of internet via glasvezel wordt aangeboden. De snelste transmissiesnelheden worden bereikt met glasvezeltechnologie.
Wilt u complete pakketten (telefoon, internet en televisie), dan is het de moeite waard om te kijken naar de bekende kabelnetproviders zoals Kabel Deutschland of Unitymedia.

Let bij het kiezen van een provider op de maandelijkse kosten en de klantenservice. Vergelijk de aanbiedingen en tarieven van de verschillende aanbieders om de beste te vinden.

Wat is hybride DSL?

Hybrid DSL is een combinatie van DSL en LTE en vereist dus een DSL-lijn en LTE-ontvangst. Met DSL Hybrid zijn datasnelheden tot 100 MBit/s bij downloaden en tot 40 MBit/s bij uploaden mogelijk.

Darstellung DSL Hybrid
Illustratie DSL Hybrid, beeldbron: Telekom

In tegenstelling tot zuivere LTE-toegang is het maximale datavolume voor hybride DSL-technologie over het algemeen niet beperkt. Momenteel biedt alleen Telekom deze technologie aan onder de naam MagentaZuhause Hybrid voor eindklanten en onder de naam DeutschlandLAN IP Start Premium Hybrid voor zakelijke klanten.

Meer informatie over Hybrid DSL vindt u in ons aparte artikel Hybrid DSL – De dataturbo van DSL en LTE, met name voor landelijke gebieden.

Welke snelheidstests voor mobiele datatransmissie?

Voor het meten van mobiele datasnelheden bieden de pagina’s van Computerbild of Chip speciale snelheidstests aan. Deze werken op dezelfde manier als de normale internetsnelheidstesten en bepalen de LTE- of UMTS-snelheden.

Gerelateerde berichten