PC Role-Playing Games: De beste RPG’s voor de computer

Pc-rollenspellen (kortweg RPG’s) zijn een van de populairste en tegelijkertijd meest ambitieuze genres voor gamers. De enorme spelwerelden in combinatie met elementen als levelen, verschillende uitrustingen en vaardigheden hebben een heel eigen aantrekkingskracht en betoveren …

PC Role-Playing Games: De beste RPG’s voor de computer

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. PC Role-Playing Games: De beste RPG’s voor de computer

Pc-rollenspellen (kortweg RPG’s) zijn een van de populairste en tegelijkertijd meest ambitieuze genres voor gamers. De enorme spelwerelden in combinatie met elementen als levelen, verschillende uitrustingen en vaardigheden hebben een heel eigen aantrekkingskracht en betoveren daardoor veel fans. Het spelaanbod is bijna onuitputtelijk en naast de hoofd- en zijmissies zijn ook uitbreidingen niet meer weg te denken. In onze lijst stellen we de top role-playing games voor de PC nader voor.

Wat is een PC-rollenspel?

PC-rollenspellen zijn spellen waarin je een personage (avatar) bestuurt door een (fictieve) spelwereld, dat verschillende vaardigheden en talenten verwerft door de beslissingen die je neemt.

Hoe lang bestaan computer-rollenspellen al?

De basis voor digitale helden is gelegd door de zogenaamde pen & papier rollenspellen, waarvan Dungeons & Dragons de bekendste vertegenwoordiger is. De eerste computer role-playing games kwamen daaruit voort in het midden van de jaren 1970.

Zijn PC-rollenspellen ook geschikt voor kinderen?

Veel vertegenwoordigers van het genre bevatten expliciete afbeeldingen van geweld en andere inhoud die ongeschikt is voor kinderen. Er zijn echter ook enkele PC-rollenspellen die speciaal voor kinderen zijn ontwikkeld. Bijvoorbeeld Secret of Mana of Wizard 101.

1. onze lijst met de beste rollenspellen aller tijden

1.1 World of Warcraft

World of Warcraft van Blizzard is zoiets als de moeder van alle role-playing games , staat regelmatig bovenaan de hitlijsten en verdeelt nog steeds de gemoederen van gamers. Terwijl sommigen hun halve leven doorbrengen in de virtuele (op de middeleeuwen geïnspireerde) spelwereld, vinden anderen het niets meer dan hersenloos verzamelen. Toch heeft WoW, zelfs 16 jaar na de eerste release, een trouwe fanschare met enkele miljoenen spelers die elke maand op pad zijn op een van de servers als blood elf mages, minotaur shamans of undead death knights.

Aan het begin van het spel creëer je je personage, dat je naar wens individualiseert met vrij te kiezen parameters (bijv. kapsel, huidskleur of gelaatstrekken). Vervolgens bepaal je voor welke kant je wilt vechten en dus welke rassen je kunt kiezen.

Dwerg, Ork of toch liever Nacht Elf?

Aan de Alliance-kant kun je kiezen tussen mensen, dwergen, gnomen, draenei, nachtelven, worgen, lichtvergane draenei en void elves. Aan de Horde-kant kun je kiezen uit Orcs, Tauren, Undead, Trolls, Blood Elves, Goblins, Nightborn, High Mountain Tauren, Mag’hars en Vulperas. Er zijn ook melee en ranged classes, elk met speciale vaardigheden. Bijvoorbeeld, de priester kan genezen of de magiër kan vijanden in schapen veranderen.

Screenshot aus WoW Shadowlands 2020 deutsch
Zelfs gratis tot level 20: Aan het begin van het spel maak je je personage aan en bepaal je voor welke kant je wilt vechten.

Er is geen direct speldoel in World of Warcraft. Dit wordt door de speler zelf bepaald en kan bijvoorbeeld het vorderen van het gecreëerde personage tot het maximale level van 120 of het vrijspelen van bepaalde achievements zijn. Daarvoor voltooi je taken, zogenaamde “quests”, waarbij je monsters doodt of items verzamelt. WoW is geschikt voor gamers vanaf 14 jaar en is gratis te spelen in de Starter Edition tot level 20 .

Goed om te weten: In totaal zijn er tot nu toe zeven uitbreidingen voor WoW uitgebracht, de laatste in 2018 onder de titel “Battle for Azeroth”. In 2019 verscheen ook “World of Warcraft: Classic”, een heruitgave van de eerste spelversie.

1.2 The Witcher 3 – Wild Hunt

De open-wereld fantasy role-playing game The Witcher 3 – Wild Hunt is net als zijn voorgangers gebaseerd op de serie romans van de Poolse auteur Andrzej Sapkowski. Centraal staat de tovenaar Geralt von Riva, die op zoek is naar zijn pleegdochter Ciri.

De setting is een door oorlog verscheurd land dat wegzakt in honger en armoede, waar rijke koningen en prinsen hun macht met man en macht willen verdedigen. Dankzij personages als de bloedige baron of de bedelaarskoning, het rijk van Nilfgaard en een leger van spookrijders op jacht naar de dochter van de geitenhoeder wordt een boeiende sfeer gecreëerd in een wereld zonder kunstmatige grenzen.

Geweld, seks en grove dialogen zijn net zo goed een handelsmerk van de The Witcher-franchise als een spannend verhaal met veel wendingen, gedetailleerde personages en gedenkwaardige beslissingen. Ook grafisch heeft het spel veel te bieden. De prachtige middeleeuwse spelwereld schittert met een bijna uitbundige overvloed aan details die zelfs een eenvoudige rit door het landschap tot een belevenis maken.

Terwijl deel één van de serie nog gebaseerd is op de Aurora Engine, maakt The Witcher 3 gebruik van de REDengine V3, een game engine die er speciaal voor is ontwikkeld. Samen met de twee uitbreidingen Hearts of Stone en Blood and Wine kan de speler in totaal meer dan 150 uur aan het fijnste vermaak verwachten.

Goed om te weten: The Witcher 3 – Wild Hunt is niet alleen verkrijgbaar voor de pc, maar ook als versie voor Playstation 4 en Xbox One.

1.3 Fallout 76

Fallout 76 is een online rollenspel van Bethesda waarin je de rol aanneemt van de laatste overlevende van Vault 76, een beschermende bunker. De nucleaire oorlog is voorbij, maar de spelwereld (de woestenij van Appalachia, West Virginia / VS) is verwoest, vervuild en de thuisbasis van allerlei griezelige wezens zoals krabben, wormen en super mutanten. Het ultieme doel is: overleven! Daarvoor kun je het alleen doen of samenwerken met andere spelers.

Screenshot aus Fallout76
Geen romances: In Fallout76 voltooi je quests en events, verzamel je materialen en gebruik je die om wapens of je eigen basisstation (C.A.M.P.) te bouwen
.

Je voltooit quests en events, verzamelt materialen en gebruikt ze om wapens of zelfs je eigen basisstation (C.A.M.P.) te bouwen, dat je overal op de kaart kunt verplaatsen. Je verslaat vijanden met behulp van het V.A.T.S. targeting systeem, waarmee je delen van het lichaam van de vijand kunt selecteren en in slow motion kunt schieten. Dit is vooral praktisch als je bijvoorbeeld kleine, behendige doelwitten wilt uitschakelen.

InFallout 76 moet je ook voor je lichaam zorgen: Als je personage honger of dorst heeft, moet je hem voorzien van voedsel en water. Deze moeten zo ongerept en schoon mogelijk zijn, anders kan dit een zeer fataal effect hebben op je gezondheid. Het spel biedt ook de mogelijkheid om het tegen andere spelers op te nemen in de PvP-modus.

Goed om te weten: De iconische Vault-Boy (de mascotte van het bedrijf Vault-Tec) en de hulpgadget Pip-Boy verschijnen steeds weer in het spel. De Pip-Boy toont je onder andere de belangrijkste waarden voor je personage, beheert je items en speelt desgewenst holobanden af met informatie over het verhaal.

2. andere aanbevolen PC-rollenspellen

2.1 Assassin’s Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhalla is het twaalfde deel van de door Ubisoft ontwikkelde open-wereld action-adventure serie. Je speelt de Vikingkrijger Eivor (als man of vrouw) en duikt samen met de raaf Synin het negende-eeuwse Engeland in. Leid je clan en bouw een nieuw leven op tussen de verdeelde heerschappijen van strijdende koninkrijken. Dit omvat zowel invallen en aanvallen als politieke allianties en het uitbreiden van je nederzetting.

2.2 Divinity: Original Sin 2

Divinity: Original Sin 2 is het nieuwe meesterwerk van de Belgische ontwikkelaar Larian Studios en alweer het zesde spel in de serie. Beheers complexe tactische gevechten als vleesetende elf, uit het graf herrezen ondode of keizerlijke hagedis en vorm teams met maximaal drie andere spelers. Net als in de voorgangers is de setting opnieuw de fantasiewereld Rivellon, waar zeven goden hun kracht putten uit de zogenaamde Bron. Door een mislukte missie dringen nu monsters in de vorm van de zogenaamde Void Awakened de wereld binnen. Red Rivellon en word zelf een god.

2.3 Cyberpunk 2077

Ook Cyberpunk 2077 komt uit de pen van de Poolse ontwikkelstudio CD Projekt RED en bevat net als The Witcher al enkele gratis uitbreidingen. Stijg als huurling Player V op tot een legendarische status in de straten van Night City en steel het prototype van het chip-implantaat dat het eeuwige leven belooft. Neem het daarvoor op tegen bedrijfsbazen, ondergrondse criminelen en de meest gevreesde inwoners van Night City, sluit deals, handel en neem beslissingen die het verloop van de game blijvend beïnvloeden.

Screenshot des PC Rollenspiel Cyberpunk 2077
Als Mercenary Player V stijg je tot een legendarische status in de straten van Night City.

Tip: Op Steam vind je ook een hele reeks computer role-playing games die je gratis kunt spelen. Daarnaast loont het altijd de moeite om regelmatig een kijkje te nemen op de relevante downloadportalen om op de hoogte te blijven.

Gerelateerde berichten