Mobiel gamen: zo maak je van je smartphone een spelcomputer

Het begon allemaal met de kleine draagbare consoles zoals de Gameboy, die mobiel gamen populair maakten. De eerste mobiele telefoons brachten ook casual games als Snake naar de telefoon. De smartphones van vandaag zijn niet …

Mobiel gamen: zo maak je van je smartphone een spelcomputer

Mobile Gaming mit Handy
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. Mobiel gamen: zo maak je van je smartphone een spelcomputer

Het begon allemaal met de kleine draagbare consoles zoals de Gameboy, die mobiel gamen populair maakten. De eerste mobiele telefoons brachten ook casual games als Snake naar de telefoon. De smartphones van vandaag zijn niet alleen geschikt om tussendoor spelletjes te spelen, maar kunnen met de juiste apparatuur ook worden opgewaardeerd tot echte spelcomputers.

In onze gids tonen we je de voor- en nadelen van het spelen van games op je smartphone en hoe je van je mobiele telefoon een mobiele spelcomputer kunt maken. We geven je ook enkele tips over hoe je oude consolegames kunt laten werken op je mobiele telefoon.

  • Mobiel gamen op je smartphone is een geweldig alternatief voor handheld consoles zoals de Nintendo Switch. Meestal voldoet je eigen smartphone prima.
  • Naast casual games zijn er inmiddels ook veel geavanceerde games waarvoor de aanschaf van een extra gamepad voor de mobiele telefoon de moeite waard is.
  • Met de juiste software kun je van je smartphone een retro console maken en oude spellen spelen van Gameboy, SNES, PS1, enz.

1. de trend gaat in de richting van mobiel gamen

Dankzij de grotere schermen van mobiele telefoons en de hardware die ook geschikt is voor games met een hoge resolutie, is mobiele gaming uitgegroeid tot een enorme markt: De keuze aan game-apps is bijna onbeperkt. Racespellen in hoge resolutie, MMO’s, Tetris of een potje online roulette – er is voor elk wat wils.

1.1 De voor- en nadelen van smartphonegaming

1.1.1 Wat zijn de voordelen van mobiel gamen met een mobiele telefoon?

Frauen beim mobile Gaming
Mobiel gamen spreekt niet alleen jonge mannen aan, maar ook vrouwen en ouderen.

Mobiel gamen is minder een alternatief dan een aanvulling op traditioneel gamen op consoles en computers. Ook al creëren smartphone gaming en tablet games niet dezelfde sfeer als tv’s of grote beeldschermen, mobiele games zijn een goede manier omzich tevermaken tijdens wachttijden. Dit spreekt ook doelgroepen aan zoals ouderen en vrouwen die iets willen om hen af te leiden op weg naar het werk of in de wachtkamer bij de dokter.

Een ander pluspunt is dat bijna iedereen over de basisuitrusting beschikt, namelijk een smartphone. Dit elimineert de hoge aanschafkosten van mobiele spelconsoles. Voor casual games als Candy Crush is bijvoorbeeld geen extra apparatuur nodig. Pas als je van plan bent om meer en professioneler te gaan spelen, loont het om controllers en joysticks aan te schaffen die het bedienen van shooters en rollenspellen vergemakkelijken. Extra bedieningselementen voor de smartphone zijn vooral de moeite waard als je mobiele games speelt die anders met virtuele knoppen moeten worden bediend. Deze kunnen de reactietijd vertragen of leiden tot de gevreesde kramp in de hand.

De kosten van mobiel gamen variëren sterk, maar zijn meestal veel lager dan voor computer- of consolegames. De meeste mobiele games zijn zelfs gratis en worden gefinancierd door reclame of in-game aankopen. Dit heeft als voordeel dat je het spel uitgebreid kunt testen voordat je geld investeert. Voor veel spelers is het echter ook frustrerend om te merken wanneer je alleen grotere vorderingen kunt maken door geld te investeren. De kosten van dergelijke in-game aankopen kunnen dan nog hoger uitvallen dan de aanschafprijs van een nieuw consolegame.

In-game aankopen kunnen erg duur worden. Als kinderen op de smartphone spelen, moeten ze bewust worden gemaakt van de verborgen kosten.

1.1.2 Wat spreekt er tegen mobiel gamen op de smartphone?

Een groot probleem bij de overstap naar mobiel gamen is dat veel bekende spellen nog steeds alleen op consoles of de computer worden uitgebracht. De mobiele versies die door softwareontwikkelaars worden aangeboden zijn vaak minder uitgebreid en grafisch inferieur.

Hoewel de graphics en besturing van mobiele games steeds beter worden, zullen veel games ook in de nabije toekomst alleen voor computers of consoles worden uitgebracht. Een manier om dit nadeel te ondervangen is cloud gaming, waarbij de complexe rekenprocessen worden overgenomen door een datacenter en het spel gewoon naar de mobiele telefoon wordt gestreamd. Vooral de introductie van 5G zou deze optie erg interessant moeten maken.

Gaming am Smartphone
Als de oude mobiele telefoon te traag is voor een game, helpt meestal alleen de aanschaf van een nieuwer model.

Een ander nadeel is dat, net als bij consoles, onderdelen van mobiele telefoons niet kunnen worden vervangen. Als het oude mobieltje te traag is of oververhit raakt, is er geen mogelijkheid om individuele componenten zoals de grafische kaart te upgraden, in tegenstelling tot bij een pc. In een dergelijk geval is de enige oplossing de aanschaf van een nieuwe.

Als je online games speelt, moet je er ook rekening mee houden dat het toegenomen internetgebruik bij mobiele communicatie kan betekenen dat je een groter datavolume moet reserveren. Dit leidt tot extra kosten in vergelijking met de vaste console.

1.2 De mobiele telefoon is een goed alternatief voor draagbare consoles

In termen van graphics en prestaties kunnen mobiele telefoons natuurlijk niet concurreren met dure consoles of computers. Vaak wordt bij de keuze van processoren en grafische chips minder aandacht besteed aan de prestaties dan aan het stroomverbruik.

Enerzijds is dit goed omdat de batterijduur van de toestellen wordt verlengd, maar anderzijds kunnen schokken en lage grafische instellingen de spelervaring aanzienlijk verminderen. Met een nieuwere smartphone zijn actuele games echter meestal geen probleem. Wie bijzonder veeleisende games zoals Fortnite wil spelen, moet voor high-end smartphones gaan of op zoek gaan naar een mobiele telefoon die speciaal is aangepast aan de eisen van mobiel gamen. Een goed overzicht van geschikte smartphones vind je hier.

Een groot voordeel van handheld consoles zoals de Nintendo Switch is dat je geen extra apparaat hoeft te kopen en dat je altijd je mobiele telefoon bij je hebt. Als er een onvoorziene wachttijd is, zoals een treinvertraging, kun je gewoon je mobiele telefoon tevoorschijn halen en beginnen met spelen. Als een spel je verveelt, kun je in enkele seconden een nieuw spel downloaden.

2 Hoe de smartphone een spelcomputer wordt

2.1 Extra gamepad

Gamepad zum mobilen Gaming
Een extra gamepad kan het spelplezier aanzienlijk vergroten.

Wie overweegt zijn smartphone om te bouwen tot een handheld console heeft een ruime keuze uit gamepads en joysticks die de bediening moeten vergemakkelijken en doen denken aan de controllers van consoles. Volgens uitgelekte informatie werkt zelfs Microsoft momenteel aan een fysieke controller voor de smartphone.

Naast geschikte knoppen voor je favoriete games en een ergonomische grip, moet je vooral opletten of de gamepad is aangepast aan het besturingssysteem van je smartphone. Vooral bezitters van een iPhone of iPad moeten hier goed kijken of de apparaten geschikt zijn voor iOS. Je moet ook alleen een gamepad kopen die past bij het formaat van je smartphone. Wil je vooral tabletgames spelen, dan ben je beter af met een controller die je niet aan het apparaat vastmaakt. Enerzijds is dat handig omdat je dan geen zware en logge tablet in je hand hoeft te houden, anderzijds heb je altijd een stevige standaard voor het apparaat nodig. Gamepads voor smartphones zijn dus veel praktischer als je onderweg bent.

Tip: Als je een PS4 of XBox One hebt, kun je de controller via Bluetooth verbinden met je Android-smartphone of -tablet. Bij iOS-apparaten is dit alleen mogelijk met een jailbreak, oftewel een hack van het besturingssysteem.

Ondanks het feit dat gamepads rechtstreeks aan de smartphone worden bevestigd, worden ze meestal via Bluetooth met de mobiele telefoon verbonden. Aangezien eigenlijk elke smartphone over Bluetooth beschikt, is deze variant veel gemakkelijker dan de verbinding met kabel, waarbij op de juiste aansluiting moet worden gelet.

Over het algemeen is het echter ook mogelijk om een controller aan te sluiten via een OTG-adapter. Bij Android-smartphones moet u erop letten dat u de juiste adapter koopt, want afhankelijk van het model is de smartphone uitgerust met de oudere Mirco-USB of de nieuwere USB Type-C.

2.2 Virtuele realiteit

VR-Brille mit HandyEr zijn in principe twee varianten voor de VR-ervaring op de smartphone. Enerzijds zijn er spellen zoals Pokémon Go, die de camera en locatiegegevens van de smartphone gebruiken om een virtuele realiteit op het scherm te creëren. Dit maakt het mogelijk voor de app om te interageren met de echte omgeving en een virtuele spelervaring te creëren.

Anderzijds zijn er VR-brillen die de echte omgeving volledig blokkeren en zo de speler in staat stellen volledig op te gaan in het mobiele gamen. De smartphone wordt in een geschikte VR-bril geplaatst en door de app zo geconfigureerd dat het scherm in twee delen wordt gesplitst, zodat elk oog een ander beeld ziet. Helaas is het aanbod van geschikte games nog zeer beperkt.

4 Retro gaming op de smartphone

Wie oude tijden wil herbeleven, kan in plaats van de nieuwere games uit de Play Store oude klassiekers op zijn gametelefoon installeren. Daarvoor heb je meestal niets meer nodig dan geschikte emulatiesoftware uit de Play Store en het bijbehorende ROM-bestand waarop het spel is opgeslagen. De meeste klassieke spellen die draaiden op de oude consoles zoals NES, PS1 enz. zijn nu gratis te vinden op het internet. Voor deze spellen bestaan echter nog auteursrechten, dus downloaden is in veel gevallen illegaal. Wil je legaal aan de veilige kant zitten, dan kun je losse spellen of hele collecties downloaden uit de Play Store of App Store. Dit heeft ook het voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste emulatiesoftware.

Voor de beste retro-ervaring is het ook een goed idee om een geschikte controller met een OTG-adapter aan te sluiten. Er zijn veel modellen die gemodelleerd zijn naar de oude versies en dus perfect zijn voor alle games op een oude console. Als u in multiplayer wilt spelen, kunt u ook één controller via USB of de OTG-adapter aansluiten en de andere via Bluetooth met de mobiele telefoon verbinden.

In deze Youtube video wordt goed uitgelegd hoe je oude SNES spellen op de smartphone aan de praat krijgt. Maar de methode is ook toepasbaar op andere consoles.

5. sluit de mobiele telefoon aan op de console

Als de tv geblokkeerd is maar je toch op je console wilt spelen, kun je ook het scherm van je mobiele telefoon gebruiken en je console gebruiken voor mobiel gamen. De nieuwere PS4- en XBox One-consoles bieden de mogelijkheid om het beeld naar de smartphone te streamen. Je hoeft alleen maar de juiste app te downloaden uit de Play Store of App Store.

Bovendien kunt u met deze apps voor Android en iOS de console bedienen met uw smartphone. Dit is vooral praktisch als u langere teksten op de console wilt schrijven. Vooral bij chats of de applicaties van streaming providers zoals Netflix of Amazon Prime kan het erg vervelend zijn om de teksten of zoektermen in te voeren met de controller. De smartphone kan deze invoer vergemakkelijken en biedt bovendien de mogelijkheid om met een swipe door de menu’s te navigeren.

Gerelateerde berichten