VR games: De beste virtual reality games op een rij

Vergeet de realiteit en dompel jezelf onder in een andere wereld: Virtual reality ligt op ieders lippen en houdt niet op bij pc- en consolegames. Met het toenemende aantal krachtige headsets en het afnemende aantal …

VR games: De beste virtual reality games op een rij

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. VR games: De beste virtual reality games op een rij

Vergeet de realiteit en dompel jezelf onder in een andere wereld: Virtual reality ligt op ieders lippen en houdt niet op bij pc- en consolegames. Met het toenemende aantal krachtige headsets en het afnemende aantal vereisten verschijnen er bijna dagelijks nieuwe titels die verrukken met fantastische graphics en een compleet nieuwe spelervaring. We hebben in dit artikel enkele VR-game highlights voor HTC Vive, Oculus Rift en Playstation VR voor je verzameld.

Wat zijn de hardwarevereisten voor het spelen van VR-spellen?

VR-spellen vereisen meestal krachtige hardware. Naast gaming pc’s zijn ook moderne consoles zoals de PS4 geschikt. Er zijn echter ook titels die je kunt spelen met een huidige Android smartphone of iPhone.

Hoeveel ruimte heb ik nodig om te spelen?

De vuistregel is minstens 1,5 m x 2 m vrije ruimte. Normaal gesproken biedt een gemiddelde woonkamer voldoende ruimte om full-body te gamen.

Hoeveel kosten VR-spellen en waar kan ik ze kopen?

De games in dit artikel kosten allemaal tussen de 30 en 80 euro en zijn verkrijgbaar in de winkel of in de desbetreffende online winkels.

1. De toorn van Asgard: ontketen de toorn van de Noorse goden

Het actierollenspel Asgard’s Wrath is de nieuwste exclusieve titel voor de Oculus Rift, waarin je in de huid kruipt van een jonge god uit de Noorse mythologie. Samen met je mentor Loki en verschillende sterfelijke krijgers zwerf je door de indrukwekkende fantasiesetting om te bewijzen dat je echt waardig bent om toegelaten te worden tot Asgard (de zetel van de Aesir). Daartoe moet je tal van opdrachten uitvoeren en een reeks heldendaden verrichten.

Die besten VR Games 2019: Asgard's Wrath
De graphics van “Asgard’s Wrath” behoren tot het beste wat de VR-markt momenteel te bieden heeft. Het gevechtssysteem is gebaseerd op een uiterst realistische physics engine in first-person perspectief, wat instinctieve bewegingssequenties vereist.

Daarvoor verander je ook steeds weer van gedaante: soms loop je bijvoorbeeld als een goddelijke titaan door het Noordse rijk. Andere keren vecht je vanuit het perspectief van een van je heldhaftige metgezellen. Daarnaast kun je gebruikmaken van allerlei verschillende uitrustingen (waaronder wegwerpwapens en magische betoveringen) en gevechtsmethoden, waarbij je gaandeweg nieuwe trucs en vaardigheden leert.

Het vechtsysteem van de VR-game is gebaseerd op een uiterst realistische physics engine in first-person perspectief die instinctieve bewegingen vereist. Zo reik je bijvoorbeeld over je schouder om je zwaard af te vellen of gooi je allerlei voorwerpen naar je tegenstanders. Op deze manier wordt het hele lichaam geïntegreerd in het spel en moet je je ook fysiek aanpassen aan de voortdurend veranderende uitdagingen.

Spielszene aus Asgard's Wrath
High Five! Samen met verschillende sterfelijke en heldhaftige strijders moet je bewijzen dat je inderdaad waardig bent om tot Asgard te worden toegelaten.

Volgens de ontwikkelaar moet het godenavontuur in totaal 30 uur speeltijd bieden. Daarnaast biedt het onder andere een asynchrone multiplayermodus, een progressiesysteem en diverse craftingopties.

2 MOSS: Op een magische reis met een muis

In de action-adventure puzzelgame MOSS begeleid je het muisje Quill op haar avontuur door een magische fantasiewereld gebaseerd op de Unreal 4-engine. Het VR-spel voor één speler van de Amerikaanse spelontwikkelaar Polyarc is bepaald geen kinderspel.

Los van het feit dat gamers onder de twaalf jaar sowieso geen VR-headset mogen gebruiken, is het voor volwassenen echt moeilijk om de schattigheidsfactor van het schattige muisje te weerstaan. Met de cursor kunnen ze zelfs op gezette tijden het al even pluizige hoofd van de heldin krabben.

Spielszene aus "MOSS": Bunte Fantasy-World
In “MOSS” begeleid je het muisje “Quill” op een avontuur door een magische fantasiewereld.

De speler mengt zich in de actie als zogenaamde “lezer” en interageert met de omgeving en natuurlijk met Quill zelf. Ze ondersteunen de muis bijvoorbeeld bij het verplaatsen van blokken, het omzetten van schakelaars of het openen van deuren, en genezen hem als hij zich verwondt.

Defocus van het avonturenspel ligt echter vooral op de puzzels. Om Quill door een level te krijgen, moet je in principe de omgeving veranderen.

De puzzels zelf zijn relatief eenvoudig, maar worden steeds moeilijker naarmate het spel vordert. Als je er niet uitkomt, helpt de muis je met kleine hints, die hij op een pantomimische manier met wilde gebaren presenteert.

VR Games 2019: Spielszene aus "MOSS"
Pak aan! Helaas worden de Move motion controllers van de PlayStation niet ondersteund. Maar dat doet niets af aan de gameplay
.

De Move motion controllers van de PlayStation worden helaas niet ondersteund, maar zelfs met de standaard DualSchock controller lijdt de spelervaring er niet echt onder. Pc-spelers en bezitters van een Oculus Quest zijn hier echter duidelijk in het voordeel: dankzij de ondersteuning van twee touch- of indexcontrollers kunnen meerdere dingen parallel worden bewogen om de weg vrij te maken voor de muis.

3 Blood & Truth: Schiet je een weg door de Londense onderwereld

Blood & Truth wordt terecht beschouwd als een van de beste VR-games die momenteel voor de PlayStation beschikbaar zijn. De first-person shooter gaat mechanisch verder waar The London Heist ophield.

Als elitesoldaat Ryan Marks, die net uit de oorlog is teruggekeerd, moet je je familie beschermen tegen een meedogenloze bende gangsters en je daarvoor een weg door de Londense onderwereld schieten. Snelle achtervolgingen en diverse puzzels en ondervragingen zorgen voor genoeg afwisseling tussendoor.

Zo klim je bijvoorbeeld op gevels en wurm je je door ventilatieschachten. Of je gebruikt de gebruiksvoorwerpen in je kleine gereedschapstas om sloten te kraken en draden door te knippen.

Spielszene aus Blood & Truth
Gebruik de gebruiksvoorwerpen in je kleine gereedschapstas om draden door te knippen en sloten te kraken.

3.1 Uitstekende onderdompeling, ondanks het gebrek aan vrije beweging.

In Blood & Truth functioneren de Move-controllers opnieuw als handen in virtual reality. Je gebruikt ze voor interactie met de omgeving of om je wapens te hanteren. Het aanbod varieert van eenvoudige standaardpistolen tot machinegeweren, pompgeweren en sluipschuttersgeweren.

Om te herladen moet je een nieuw magazijn uit je borstzak halen en in je wapen schuiven, wat de immersie zeer ten goede komt. De beschikbare munitie is theoretisch beperkt, maar je krijgt regelmatig meer patronen toegeworpen of struikelt er in de loop van het spel gewoon over.

Af en toe vind je ook een granaat of twee waarmee je je vijanden explosieve groeten kunt doen. In je wapenopslagplaats kun je upgrades zoals geluiddempers, grotere magazijnen of laservizieren opbergen.

Spielszene aus Blood & Truth
Gewoon blijven schieten: Op zoek naar je ontvoerde familie schiet je je meedogenloos een weg door de Londense onderwereld in Blood & Truth
.

Helaas is er geen vrije beweging in Blood & Truth. Je kunt alleen langs vaste waypoints bewegen of bij een vuurgevecht naar rechts of links uitwijken.

De 19 hoofdstukken hebben een totale speelduur van ongeveer zes uur en worden uitsluitend in singleplayer gespeeld. Er is ook een challenge mode waarin je in verschillende onderdelen je best doet en punten verzamelt voor een online ranking.

Goed om te weten: Als je kiest voor de bioscoopmodus voordat je aan de VR-game begint, kom je nooit zonder munitie te zitten. Daarnaast kun je vanaf het begin genieten van de handige laservizieren voor alle wapens.

4 Ace Combat 7 – Skies Unknown: Groeten uit de cockpit

Met Ace Combat 7 – Skies Unknown zet Bandai Namco zijn legendarische gamereeks na een lange pauze voort in VR. Op het eerste gezicht doet men denken aan een normale vluchtsimulator.

Spielszene aus Ace Combat 7 – Skies Unknown
Dankzij de Unreal Engine zijn de wolken in “Ace Combat 7 – Skies Unknown” binnen handbereik. En er wordt ook volop geschoten
.

Als piloot “Trigger” zit je in de cockpit van een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen ooit ontwikkeld. Je begeeft je echter ook in een fictieve oorlog tussen twee grootmachten en toont je vaardigheden in aangrijpende luchtgevechten à la Top Gun. Overdadig schieten inbegrepen.

Naast een reeks authentieke en futuristische vliegtuigen beschik je ook over een arsenaal ultramoderne superwapens. Drones spelen ook een belangrijke rol in Ace Combat 7 – Skies Unknown. Bemannen of onbemand, ze dienen de vijand om je verdediging te overwinnen en laten je ook zweten in de luchtgevechten.

De grootste kracht van het spel ligt in de verbluffende graphics, die gebaseerd zijn op de Unreal Engine. De wolken in de lucht zien er zo realistisch uit dat je het gevoel hebt dat je ze kunt aanraken.

Daarnaast brengen de stadsbeelden op het hoogste detailniveau het gevoel van halsbrekende toeren over. De goed gemaakte weereffecten zijn ook een echt hoogtepunt. Als er bijvoorbeeld een wolkenfront doorheen vliegt, ontstaat er zelfs neerslag op de ramen.

Ace Combat 7 – Skies Unknown is te spelen als singleplayer of in multiplayermodus met maximaal 8 spelers (inclusief team deathmatch of battle royale). Voor PlayStation VR-bezitters zijn er drie speciaal aangepaste virtual reality-missies waarin je een glimp van vijanden kunt opvangen door je hoofd te draaien. In totaal zijn er 20 missies beschikbaar in de game, die zich uitstrekken over een totale speelduur van ongeveer 15 uur.

5 Eden Tomorrow: Oliver Kalkofe als verwarde drone

Het singleplayer sci-fi avontuur Eden Tomorrow is afkomstig van het Duitse ontwikkelaarsduo Soulpix en werd exclusief voor de PlayStation VR ontwikkeld. Het rekent bewust af met lange voorrondes: meteen na het indrukken van de startknop word je wakker in het lichaam van een naamloze astronaut in een neergestorte ruimtecapsule.

Helaas ben je bij de crash ook je geheugen kwijtgeraakt. Dat betekent dat je noch weet wie je bent, noch waar je bent en wat je nu precies moet doen.

VR Games 2019: Spielszene aus "Eden Tomorrow"
Wie ben ik en hoeveel? In “Eden Tomorrow” kruip je in de huid van een onbekende astronaut die tot overmaat van ramp zijn geheugen kwijt is.

Gelukkig krijg je al snel steun in de vorm van de pratende drone “Newton” (in de Duitse nasynchronisatie ingesproken door niemand minder dan komiek Oliver Kalkofe). Hij laat je ook kennismaken met de besturing, die op zich vrij intuïtief is.

De twee personages leiden je om beurten door het onherbergzame landschap. Je bestuurt het spel met de gamecontroller, waarmee je vrij door de wereld kunt bewegen.

[caption id="attachment_405280" align="alignnone" width="500"]VR Games 2019: Screenshot aus "Eden Tomorrow" De bekende komiek Oliver Kalkofe leent zijn stem aan de drone “Newton” in de Duitse nasynchronisatie van “Eden Tomorrow”.

Het spel wordt bestuurd met een spelcontroller.

In tegenstelling tot andere VR thrillers hoeft er in Eden Tomorrow niet geschoten te worden. De ontwikkelaars richten zich op het verkennen van de planeet en het oplossen van slim geconstrueerde puzzels.

Degame presenteert immersie op zijn best: bewegingen en omgeving zijn zo intensief geënsceneerd dat je al na een paar minuten in de nieuwe, buitenaardse wereld wordt getrokken.

Naast de prachtige graphics maakt Eden Tomorrow ook indruk met zijn unieke akoestiek. Het survivalavontuur wordt begeleid door strijkersgeluiden die speciaal ervoor zijn gecomponeerd door Dirk Ehlert.

Een top 10 lijst van VR-games vanaf juni 2019 vind je in de volgende video:

Gerelateerde berichten