Spelletjes met weinig geheugenruimte: Kleine PC-spelletjes voor single- en multiplayer

Bijna elke dag lanceren gamefabrikanten nieuwe titels die elkaar overtreffen met bombastische graphics en uitstekende details. Ze vergen echter ook veel ruimte op de harde schijf. Gelukkig hoeft het niet altijd het nieuwste 3D-spel te …

Spelletjes met weinig geheugenruimte: Kleine PC-spelletjes voor single- en multiplayer

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. Spelletjes met weinig geheugenruimte: Kleine PC-spelletjes voor single- en multiplayer

Bijna elke dag lanceren gamefabrikanten nieuwe titels die elkaar overtreffen met bombastische graphics en uitstekende details. Ze vergen echter ook veel ruimte op de harde schijf. Gelukkig hoeft het niet altijd het nieuwste 3D-spel te zijn voor uitgebreid speelplezier. Hieronder vind je enkele kleine pc-spelletjes voor single- en multiplayer die weinig HDD-ruimte vergen en ook zonder problemen op oudere systemen gespeeld kunnen worden.

Waarom hebben huidige titels meer geheugen nodig dan oudere spellen?

De graphics in computerspellen worden steeds beter, waardoor ze steeds meer hardware en geheugen nodig hebben. Daarom kan men een generalisatie maken: Hoe ouder een spel is, hoe minder geheugen het gemiddeld nodig heeft.

Zijn er ook huidige spellen die weinig geheugen in beslag nemen?

Ja. Het 2D Battle Royale-spel in dit artikel wordt bijvoorbeeld gespeeld via een browser en vergt dus helemaal geen HDD-opslagruimte.

Zijn de kleine PC-spellen goedkoper dan hun “grote” tegenhangers?

Omdat geheugenbespaarders vaak oudere titels zijn, kun je ze meestal voor weinig geld krijgen. In veel gevallen zijn ze echter ook helemaal gratis.

1e StarCraft Anthology: Battle of the Races

Het real-time strategiespel StarCraft was een van de meest gespeelde strategiespellen in de professionele e-sports totdat het werd vervangen door zijn opvolger StarCraft II. Hoewel het nu een beetje verouderd is, is het nog steeds erg populair op LAN parties.

Het sciencefictionavontuur speelt zich af in het begin van de 26e eeuw en richt zich op een galactische strijd om dominantie tussen drie dominante rassen: De menselijke Terrans, de genetisch gemanipuleerde Zergen en de buitenaardse Protoss. Elk ras heeft unieke vaardigheden en eigenschappen.

Het spel is verdeeld in drie episodes, waarin je telkens het bevel voert over een ander ras. Naast het basisspel bevat het Anthology-pakket ook de uitbreiding Brood War. Het hele verhaal bestaat uit 58 missies verdeeld over in totaal 6 campagnes. Daarnaast is er ook een uitgebreide multiplayermodus waarin je het in realtime tegen je medespelers kunt opnemen.

StarCraft is compatibel met Windows (vanaf 95) en Mac OS (vanaf System 7.6) en vereist slechts 80 MB vrije ruimte op de harde schijf.

Opmerking: Onder Windows 7 moet u mogelijk de compatibiliteitsmodus starten om StarCraft Anthology te kunnen spelen.

2 SimCity 4: Ik bouw een stad

Het bouwstrategiespel SimCity 4 is zijn hoogtijdagen al lang voorbij, maar het is nog steeds erg leuk om te spelen en blijft met de benodigde 1,6 GB ook qua ruimte binnen de perken.

Spiele mit wenig Speicherplatz: Screenshot aus SimCity 4
De belangrijkste taak in SimCity 4 is het bouwen van een stad met een functionerende infrastructuur.

Je taak in het spel is in de eerste plaats het bouwen van een stad. Wat begint met het uitmeten van gebieden en het definiëren van plangebieden wordt op het laatst een echte uitdaging als het gaat om het voorzien in elektriciteit, water, ziekenhuizen, wegen of het regelmatig ophalen van afval. Als iets niet werkt zoals het hoort, krijg je soms te maken met protesterende burgers.

Spiele mit wenige Speicherplatz: Screenshot aus SimCity 4
Natuurlijk moet er ook gezorgd worden voor vrijetijdsbesteding. Als burgemeester staat het je natuurlijk vrij om het voetbalstation naar jezelf te vernoemen.

Helaas biedt SimCity 4 geen “echte” multiplayermodus. Wel kun je jezelf helpen door stadskaarten te downloaden van een server of cloudopslag (bijvoorbeeld Dropbox) en deze weer terug te downloaden. De kaart wordt vergrendeld voor andere gebruikers terwijl jij hem bewerkt. Op deze manier kan samen met meerdere spelers een soort regio worden ontwikkeld.

3 Factorio: Op het grondgebied van de aliens

In de economische simulatie Factorio ben je gestrand op een buitenaardse planeet en het eerste wat je daar moet doen is grondstoffen zoeken en vervolgens natuurlijk winnen. Je ontwikkelt een infrastructuur, bouwt fabrieken en optimaliseert mijnbouw- en productieroutes. Het doel van het spel is om zogenaamde “wetenschapspakketten” te produceren, waarmee je nieuwe technologieën kunt onderzoeken en de automatisering van je processen kunt bevorderen.

Gern gesehener Gast auf LAN-Partys: Ein Screenshot aus Factorio
De aliens houden niet echt van je aanwezigheid en laten daarom geen kans onbenut om je het leven zuur te maken.
De aliens houden niet echt van je aanwezigheid en laten daarom geen kans onbenut om je het leven zuur te maken.

Er zit echter een addertje onder het gras: De buitenaardse planeet wordt al bevolkt door aliens die niet bepaald blij zijn met jouw aanwezigheid en daarom geen enkele gelegenheid voorbij laten gaan om je het leven zuur te maken. En omdat dat nog niet genoeg is, evolueert het ongedierte ook nog eens mee met de toenemende milieuvervuiling.

De strijd tegen de aliens kan alleen of in multiplayer modus worden aangegaan. Er is ook een gratis add-on in de vorm van een challenge pack die campagne-uitdagingen toevoegt. Op de harde schijf heeft Factorio ongeveer 1 GB vrij geheugen nodig.

4 Quake I, II en III: Klassieke spellen met weinig opslagruimte

Als je van wat meer actie houdt, is de first-person shooter-serie Quake het spel voor jou. De eerste titel uit de serie verscheen in 1996 en neemt slechts 80 MB in beslag op de harde schijf. Maar ook de opvolgers Quake II en III vallen in ons geheugenschema met respectievelijk 80 en 490 MB.

De verhaallijn verandert van deel tot deel, maar je taak is altijd hetzelfde: je schiet de stront uit je vijanden en schakelt ze uit zonder zelf gedood te worden. Terwijl Quake I en II ook als single-player games gespeeld kunnen worden, is het derde deel ontworpen als een pure multiplayer titel (en doet zonder ondersteunende verhaallijn).

Goed om te weten: Quake 2 stond tot enkele weken geleden in Duitsland op de index. Pas in augustus hief het Bundesprüfungsamt für Jugendschutz (BpjM) de index op, waardoor id Software de first-person shooter hier voor het eerst sinds 1997 weer kon aanbieden. Zowel de originele versie als de nieuwe editie (RTX) zijn beschikbaar op de Duitse Steam-site.

5 Zombs Royale: Fortnite voor beginners

Zombs Royale is nog rudimentairder: het 2D Battle Royale-spel neemt geen ruimte in op de harde schijf. Het spel wordt uitsluitend gespeeld via een webbrowser, maar er zijn ook apps beschikbaar voor iOS en Android.

Spiele mit wenig Speicherplatz: : Zomb Royale beansprucht nur Arbeitsspeicher
Zomb Royale wordt gespeeld via de webbrowser – helaas inclusief vervelende advertenties!

In het spel van de Amerikaanse studio End Game vecht je tegen je vrienden op een grid-achtig 2D speelveld. Je wordt omringd door een blauwe cirkel (het zogenaamde “gas”), die steeds kleiner wordt.

In het begin sla je elkaar met je vuisten, maar naarmate het spel vordert verzamel je steeds meer wapens die in dozen of gebouwen verstopt zitten. Klinkt dat bekend? Het spel staat niet voor niets ook bekend als fortnite.io.

https://youtu.be/D4_SkASY4xQ

Naast de single-player modus heeft Zombs Royale ook verschillende multiplayer modi, zoals Duo of Squad. Met de seizoenswisselingen verschijnen er nieuwe items, functies, skins of locaties. Daarnaast worden er van tijd tot tijd ook Limited Time Modes (LTM) gehouden.

6 Minecraft: de teerling is geworpen

Hoeveel ruimte het open-wereldspel Minecraft op je HDD inneemt, hangt uiteindelijk af van hoeveel kaarten je al in gebruik hebt. In de regel kun je echter volstaan met 150 MB voor de oudere versies. In de Pocket Edition voor Android is dat met 10 MB zelfs beduidend minder.

Screenshot einer Minecraft Welt
Mooi is anders: De wereld in Minecraft bestaat bijna uitsluitend uit kubussen.

Met kubusvormige blokken bouw je constructies in een 3D-wereld en probeer je tegelijkertijd te overleven. Afhankelijk van de modus is daar geen vaste speelduur voor. Je knutselt gewoon zo lang als je zin hebt. Standaard wordt het spel gespeeld vanuit het first-person perspectief, maar je hebt ook de mogelijkheid om op elk moment over te schakelen naar het third-person perspectief.

Er zijn in totaal 5 spelmodi (creative mode, survival mode, hardcore mode, adventure mode, spectator mode) en een multiplayer mode waarin je met andere spelers samen op één wereld kunt spelen en communiceren.

Goed om te weten: Minecraft is ontwikkeld door de Zweedse programmeur Markus Persson en zijn bedrijf Mojang, dat in september 2014 werd overgenomen door Microsoft voor 2,5 miljoen dollar.

Gerelateerde berichten