E-sports: Wat zit er achter de trend uit de gamerswereld?

Veel sporters strijden niet langer op het veld, maar in computerspelletjes die vaardigheid en tactiek vereisen. De populaire verzamelnaam hiervoor is eSport. In dit artikel wordt uitgelegd wat er achter deze term schuilgaat en welke …

E-sports: Wat zit er achter de trend uit de gamerswereld?

Jugendliche beim eSport
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. E-sports: Wat zit er achter de trend uit de gamerswereld?

Veel sporters strijden niet langer op het veld, maar in computerspelletjes die vaardigheid en tactiek vereisen. De populaire verzamelnaam hiervoor is eSport. In dit artikel wordt uitgelegd wat er achter deze term schuilgaat en welke games momenteel populair zijn om vaardigheden op de proef te stellen.

  • eSports is de term voor professioneel gamen waarbij spelers bepaalde toernooien willen winnen of de beste in hun competitie willen zijn.
  • Net als professionele atleten kunnen succesvolle eSports-spelers ook van hun beroep leven. Naast prijzengeld en sponsorcontracten ontvangen velen ook een vast salaris.
  • E-sports vereisen een hoog niveau van vaardigheid en tactiek van de spelers. Om tot de besten te behoren, zijn jaren van training nodig.

1. wat is e-sport?

Mann gewinnt bei eSportVoor de meeste mensen is eSports puur entertainment dat kan worden genoten als video of stream vanuit huis of door het bijwonen van grote eSports-evenementen. Er zitten echter veel professionele gamers achter deze sport die jarenlang voor hun droom hebben getraind en soms zelfs van eSports kunnen leven. In tegenstelling tot conventionele sporten moeten spelers hun vaardigheid en tactiek trainen in plaats van hun fysieke vermogen. Maar met sommige spellen die meer dan 300 klikken per minuut vereisen, moeten de fysieke eisen niet worden onderschat.

Vooral in Japan en Zuid-Korea zijn eSports zeer wijdverbreid, maar ook in Europa en Amerika worden strategiespellen als Leagues of Legend of tactische shooters als Counter Strike steeds populairder, zowel onder spelers als toeschouwers.

Net als wedstrijdsporters specialiseren professionele gamers zich in een bepaalde sport, d.w.z. een specifiek spel dat wordt gespeeld op een console of een krachtige computer met de juiste uitrusting. Professionele eSporters spelen echter in principe alleen spellen waarbij alleen de spelvaardigheid bepalend is voor overwinning en nederlaag. Kansspelen uit online casino’s, zoals roulette of poker, zijn dus geen eSports in de ware zin van het woord, hoewel ze ook een strategische aanpak vereisen.

Professionele eSports worden nu niet alleen online, maar ook op televisie uitgezonden. Sport1 heeft bijvoorbeeld een kanaal geïntroduceerd dat uitsluitend aan de eSports-scene is gewijd.

1.1 Hoe word je een eSports speler?

Het idee om geld te verdienen met computerspellen is voor veel hobbygamers erg verleidelijk, maar de meesten mislukken door de hoge eisen en de tijdrovende training, want een professionele gamer speelt tot 12 uur per dag. Tegelijkertijd mag hij echter de lichaamsbeweging en een gezond dieet niet verwaarlozen. Naast prestatieverlies kan een gebrek aan evenwicht bij het gamen ook leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten.

Gruppe trainiert Gaming
E-sports vereisen veel concentratie en regelmatige training.

Een ander punt dat veel hobbygamers ervan weerhoudt om van hun passie een beroep te maken, is dat ze zich op één spel moeten concentreren om de spelmechanismen ervan van binnen en van buiten te leren. Op sommige dagen kan dit veel moeite kosten. Elke dag blijven trainen ondanks kortstondige verveling en teleurstelling door verloren games is wat de professionele eSports-speler onderscheidt van de casual gamer, voor wie alleen plezier de prioriteit is.

Wie echter over het nodige uithoudingsvermogen en talent beschikt, kan zeker zijn brood verdienen met eSports. Naast sponsorcontracten en prijzengeld ontvangen sommige spelers in Duitse eSports-teams ook een vast salaris. Het is echter een lange weg te gaan voordat je in zo’n team wordt opgenomen. In het begin moet je je vaardigheden bewijzen. Zo zijn er competities zoals de ESL Open, waar iedereen zich kan inschrijven om zijn vaardigheden te bewijzen.

Net als fysieke prestaties neemt ook de reactietijd af met de leeftijd. Daarom hebben esportspelers na hun actieve tijd als professionele gamer altijd een perspectief nodig.

1.2 E-sporten zijn nog niet officieel erkend

Hoewel enkele bekende clubs, zoals Schalke, hun eigen eSports-teams hebben, is de computersport nog steeds niet officieel erkend. Over de mate waarin dat zou moeten gebeuren, wordt controversieel gediscussieerd. Critici klagen vooral over het gebrek aan lichaamsbeweging, maar dat geldt ook voor andere sporten zoals schaken of motorsport.

Het gebrek aan erkenning als sport heeft als nadeel dat er geen non-profit eSports-verenigingen zijn. Bijgevolg kunnen giften niet fiscaal worden opgevoerd. Bovendien wordt onbetaald werk voor eSports, bijvoorbeeld als coach, niet beschouwd als een erefunctie.

2 Welke games zijn populair bij e-sporters?

E-sport games zijn in principe in te delen in drie categorieën, die we hieronder hebben samengesteld. Uiteindelijk verschillen de eisen echter sterk per spel:

      • Strategiegames: Hieronder vallen eSport games zoals League of Legends, Dota 2 of Starcraft II. Naast snelheid is het bij deze spellen vooral belangrijk om de moves op het juiste moment uit te voeren.
      • Tactische shooter: Een bijzonder populaire shooter is Counter Strike: Global Offensive, maar ook andere populaire games zoals Call of Duty worden veel gespeeld.
      • Virtuele sporten: sporten als voetbal of basketbal hebben virtuele tegenhangers onder de naam FIFA en NBA 2K. Net als de oorspronkelijke sporten hebben deze eSports-spellen hun eigen competities en zelfs een WK.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is dat Battle Royal-games zoals Fortnite ook hun eigen eSports-toernooien hebben. Op het WK van dit jaar is al 30 miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen.

Welke toernooien en competities zijn er?

Het belangrijkste bij eSports is natuurlijk de competitie met andere spelers en teams. Een bekende organisator van deze competities is de Electronic Sports League (ESL), die zowel eigen competities als toernooien voor de individuele games organiseert . In het ESL-kampioenschap nemen sporters het online tegen elkaar op en plaatsen zich zo voor de volgende rondes. Alleen de finalewedstrijden vinden dan plaats in een stadion voor toeschouwers.

Gaming WettkampfHet ESL-kampioenschap vindt drie keer per jaar plaats en is het hoogste toernooi in Duitsland waar de nationale kampioen wordt bepaald. Tot nu toe hebben deze wedstrijden echter alleen plaatsgevonden voor Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), Leagues of Legend (ESL LoL) en PlayerUnknown’s Battleground (PUBG). Voor CS:GO en Dota organiseert ESL echter ook een internationaal toernooi, ESL One genaamd. Sommige van deze wedstrijden zijn zo populair dat sommigen zelfs eSports-weddenschappen plaatsen op een winnend team.

Voor virtuele sporten zoals FIFA is er een aparte nationale competitie waarin het beste team kampioen wordt, maar de slechtsten een divisie degraderen. Internationale competitie vindt plaats via een apart wereldkampioenschap, de zogenaamde FIFA eWorld Cup.

Het hoogst bedeelde eSports-toernooi tot nu toe is “The International”, waarin spelers het tegen elkaar opnemen in Dota 2. In 2018 werd maar liefst 25 miljoen dollar aan prijzengeld verdeeld.

Gerelateerde berichten