Wat is crossplay en welke spellen ondersteunen het?

In verband met computerspellen duikt de term “crossplay” de laatste tijd steeds vaker op. Dit verwijst naar de mogelijkheid om een bepaald spel te spelen met spelers van andere platforms. In dit artikel leer je …

Wat is crossplay en welke spellen ondersteunen het?

Gaming Notebook
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Gaming
  6. »
  7. Wat is crossplay en welke spellen ondersteunen het?

In verband met computerspellen duikt de term “crossplay” de laatste tijd steeds vaker op. Dit verwijst naar de mogelijkheid om een bepaald spel te spelen met spelers van andere platforms. In dit artikel leer je hoe crossplay werkt en welke problemen zich kunnen voordoen. Ook laten we je kennismaken met enkele van de populairste games die geschikt zijn voor crossplay voor pc, XBox One, Nintendo Switch, PS4, Android en iOS.

Welke consoles en computers kunnen met crossplay worden verbonden?

Theoretisch kunnen consoles als Nintendo Switch, Playstation 4 en Xbox One via Crossplay verbonden worden met Microsoft Windows, Mac OSX, Android en iOS. Helaas geldt dit (nog) niet voor alle games.

Welke problemen kunnen zich voordoen bij crossplay?

Door de diverse besturingssystemen en de prestatieverschillen kan het voorkomen dat spelers van een bepaald platform in het voordeel zijn zonder speciale aanpassingen aan het spel.

Worden game saves en gekochte content ook overgedragen tijdens crossplay?

Ja. Met behulp van de functies “Cross Save” en “Cross Buy” heb je toegang tot saves en in-game aankopen op verschillende platforms.

1. wat is “crossplay”?

Computer-Spieler beim Crossplay Multiplay-Game
Crossplay ondersteunt met name multiplayer games.

Op het gebied van videogames verwijst de term “crossplay” (ook “cross-platform play”) naar de mogelijkheid om een bepaald spel op verschillende platforms te spelen. Dit betekent dat spelers tegen of met elkaar kunnen spelen, zelfs als ze niet dezelfde (soort) spelconsole of computersysteem gebruiken. Met name multiplayer-spellen worden dus door de technologie ondersteund.

Hoewel crossplay nog een vrij nieuwe technologie is, wordt ze steeds populairder. Naast een console die geschikt is voor crossplay, is de enige voorwaarde een spelersaccount waarmee je vrienden en kennissen kunt uitnodigen om te spelen via een contactenlijst. Houd er echter rekening mee dat aan dergelijke lidmaatschappen meestal kosten zijn verbonden.

Goed om te weten: Naast de term“cross-play” verschijnen in deze context ook vaak de termen“cross-save” en“cross-buy“. Terwijl “CrossSave” alleen de geheugenstatus van een spel op alle apparaten laat zien, werken bij“Cross Buy” de gekochte spellen ook op alle platforms. Zo kan een spel dat ontwikkeld is voor de Play Station (PS4) ook op een Nintendo Switch gespeeld worden.

1.1 Problemen met cross-play

Omdat crossplay, zoals gezegd, technisch nog in de kinderschoenen staat, verloopt de uitwisseling tussen alle platforms niet altijd even soepel. Dit komt grotendeels door de verschillende hardware- en software-architecturen. Maar ook de verschillende besturingsmogelijkheden (muis, controller of pad) veroorzaken voor sommige spelers beperkingen of zelfs nadelen bij het spelen.

Bovendien zijn er vaak nog moeilijkheden met de interne chatsystemen. Hoewel communicatie op hetzelfde platform zonder problemen werkt, moeten spelers voor crossplay vaak hun toevlucht nemen tot alternatieven als Skype of Discord.

2. Je kunt deze spellen ook samen spelen op verschillende platforms

Welke games voor pc, PS4, Xbox One, Mac of Nintendo Switch kun je samen online spelen? In deze rubriek hebben we de populairste titels voor je verzameld.

2.1 Fortnite – Alles tegen Alles

De third-person shooter Fortnite is momenteel verreweg een van de populairste cross-play games. Het doel is om als enige van honderd spelers te overleven op een steeds kleiner wordende spelkaart. Daarvoor verzamel je onderweg verschillende melee- en ranged wapens, leg je vallen of bouw je beschermende muren.

Fortnite Screenshot
In Fortnite was de crossplay-functie voorheen optioneel. Sinds de update is deze permanent geactiveerd – tot groot verdriet van de community.

Fortnite Battle Royale kan cross-platform gespeeld worden op bijna elke gangbare pc of smartphone of console. Daarnaast kun je ook matches spelen tegen spelers van andere platformen, waaronder bijvoorbeeld de PS4, Nintendo Switch, Xbox One en zelfs iOS en Android.

Fortnite biedt al een tijdje een cross-play functie aan. Of je je score op meerdere consoles wilt gebruiken of het wilt opnemen tegen spelers van andere platformen is niet relevant. Tot nu toe moest deze optionele functie echter eerst geactiveerd worden. Sinds de update eind 2019 is het echter standaard geactiveerd, wat de fabrikant nogal wat kritiek van de community heeft opgeleverd.

Goed om te weten: De gratis Battle Royal-versie van Fortnite is momenteel nog een bèta-uitgave.

2.2 Minecraft – Bouwen, bouwen, bouwen

De klassieke bouwsteen Minecraft is ook al een tijdje speelbaar op verschillende platforms. Op de betreffende platforms moet echter versie 1.14 of hoger geïnstalleerd zijn. Deze is al gebaseerd op de zogenaamde “Bedrock Engine”.

Minecraft Screenshot
Het klassieke spel Minecraft is nu ook over platformen heen te spelen. Daarvoor heb je naast een volledige versie alleen een gratis Microsoft-account nodig.

Om cross-play te kunnen gebruiken, heb je naast een volledige versie van Minecraft ook een gratis Microsoft-account nodig waarmee je inlogt op het spel. Dit is praktisch de link tussen de verschillende platformen. Officieel ondersteunen de versies voor pc, Xbox One, Nintendo Switch en ook Android en iOS momenteel de functie. Minecraft-ontwikkelaar Mojang heeft ook aangekondigd dat er momenteel een gratis update van de Bedrock-versie wordt uitgerold voor de PlayStation 4.

Alle in-game aankopen die in Minecraft met echt geld zijn gedaan, kunnen via crossplay ook heen en weer worden overgezet tussen de verschillende platformen.

2.3 Brawlhalla – Stripgevecht met maximaal 8 spelers

Brawlhalla van Blue Mammoth Games is een free-to-play platform brawling shooter voor maximaal 8 spelers. In de epische arena van Valhalla neem je het in meerdere rondes op tegen de grootste krijgers uit de geschiedenis en probeer je als laatste op het platform te staan voor roem en glorie. In totaal kun je kiezen uit meer dan 30 unieke personages met verschillende krachten, aangevuld met personages die wekelijks veranderen.

Naast kracht, snelheid en vaardigheid heb je ook een uitgebreid arsenaal aan wapens tot je beschikking (waaronder verschillende zwaarden en lansen, oorlogshamers, een magische hoorn of pijl en boog). Elk wapen heeft zijn eigen speciale eigenschappen. Het spel is vormgegeven in een aantrekkelijke komische look en richt zich vooral op de gevechten.

Brawlhalla kan worden gespeeld als single player of samen met anderen, zowel lokaal als online. Je hebt ook de keuze uit veel verschillende spelmodi. Dankzij de nieuwe cross-play functie kun je het tegen je vrienden opnemen in casual matches op Xbox, PS4, PC en Nintendo Switch, het tegen elkaar opnemen in ranked matches of je eigen privéruimte creëren voor trainingsgevechten.

Goed om te weten: Blue Mammoth Games organiseert regelmatig e-sporttoernooien, waarvoor zelfs een officiële ranglijst bestaat.

2.4 Dauntless – Monster Slaying Made Easy

Het free2play actie-rollenspel Dauntless is afkomstig van de ontwikkelstudio Phoenix Labs, die voornamelijk bestaat uit voormalige BioWare-medewerkers. Het spel draait vooral om het verslaan van gigantische monsters in een post-apocalyptische fantasiewereld. Hiervoor vang en verzamel je materialen en gebruik je deze om wapens te maken.

Dauntless heeft standaard al een cross-play functie, wat betekent dat je geen extra software of apps nodig hebt, en je hoeft er ook geen speciale Gamings Pass voor aan te schaffen. Wel moet je net als Fortnite een account aanmaken bij Epic Games, dat je koppelt aan je PS4-, Xbox One- of Nintendo Switch-account. Voor crossplay zijn geen andere stappen nodig. Om met je vrienden te spelen, voeg je ze gewoon toe aan je buddy-lijst.

Dauntless ondersteunt ook een cross-save en cross-buy functie. Door je Epic-account te gebruiken, zijn alle game saves en in-game aankopen dus beschikbaar voor alle platforms.

Tip: Andere titels die geschikt zijn voor cross-play zijn de populaire multiplayer-shooter PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) of de arenaklassieker Rocket League, die voetbal en stockcar racing combineert tot een soort autoball.

In de volgende video vind je nog enkele crossplay-titels:

Gerelateerde berichten