Muziek converteren gemakkelijk gemaakt

In diesem Ratgeber erfahren Sie, wie man Musikdateien in andere Formate konvertiert, Audio-CDs in MP3s umwandelt oder Musik von YouTube-Videos extrahiert.

Muziek converteren gemakkelijk gemaakt

Musik Digital
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Muziek converteren gemakkelijk gemaakt

De klassieke audio-cd is steeds meer op zijn retour, terwijl digitale muziek als stream of bestand steeds populairder wordt. In de volgende gids wordt uitgelegd hoe u uw muziek-cd’s omzet in een digitaal muziekformaat, hoe u verschillende bestandsformaten converteert, bijvoorbeeld MP4 naar MP3 , en ten slotte hoe u muziek uit YouTube-video’s haalt.

 • Van alle digitale muziekformaten is het MP3-formaat verreweg het meest universele bestandsformaat, omdat het door bijna alle spelers wordt ondersteund. Daarom moet u MP3 als doelformaat kiezen als u maximale compatibiliteit wenst.
 • Windows wordt al geleverd met de Windows Media Player, een geschikt hulpmiddel om audio-CD’s uit te pakken in MP3-formaat. U kunt ook iTunes gebruiken.
 • Allrounders zoals Wondershare UniConverter, dat verderop in dit artikel wordt gepresenteerd, kunnen audiobestanden comprimeren, formaten zoals M4A naar MP3 converteren voor afzonderlijke bestanden of de inhoud van hele mappen in een ander bestandsformaat, audio-CD’s rippen, audio uit video halen en audiobestanden knippen en samenvoegen.

Muziek in al zijn vormen – voordelen van digitale muziekbestanden

Muziek komen we in het dagelijks leven in de meest uiteenlopende vormen tegen, bijvoorbeeld op de radio, als audiostreaming via aanbieders als Spotify, als klassieke audio-cd’s of als digitale muziekbestanden.

Musik, Streaming
Muziek is overal te consumeren

Vooral een digitaal muziekarchief biedt muziekliefhebbers veel voordelen:

 • Je hebt snel toegang tot je muziekcollectie.
 • Digitale muziekarchieven nemen nauwelijks ruimte in beslag, in tegenstelling tot grote cd-collecties.
 • Routers zoals de Fritz!Box kunnen uw muziek in het thuisnetwerk streamen en zo afspelen op de pc, AV-receiver, Smart TV of gameconsole.
 • Als u uw muziek in de cloud opslaat, is deze ook onderweg beschikbaar en kan deze op elk moment naar een smartphone worden gedownload.
 • Met grote geheugenkaarten of USB-sticks kun je enorme muziekcollecties gebruiken in moderne autoradio’s.

Digitale muziekformaten in één oogopslag

Met zoveel verschillende audioformaten is het voor de leek moeilijk om de juiste keuze te maken. Hier is wat achtergrondinformatie voor u.

Het bekendste van alle audioformaten is WAV – het slaat muziek ongecomprimeerd op. WAV-bestanden kunnen daarom bijna overal worden afgespeeld, maar ze nemen veel ruimte in beslag. Voor een liedje met een speelduur van 5 minuten is als MP3-bestand 6 MB nodig, voor hetzelfde bestand in WAV-formaat al bijna 60 MB. Daarom zijn gecomprimeerde audioformaten geschikter om veel titels in op te slaan.

CD, Musik, Sammlung
Een uitgebreide muziekcollectie op optische media neemt veel ruimte in beslag, maar digitaal is alleen een grote USB-stick nodig.

Bij gecomprimeerde formaten is de bitsnelheid cruciaal

Container, formaat of codec?

Veel van de gebruikte termen op het gebied van audio, maar ook video, zijn onjuist. Wanneer men over MP3 spreekt, bedoelt men eigenlijk een audiobestand dat gecodeerd is met MPEG-1 Audio Layer III. WAV is een containerformaat en bevat PCM-audiobestanden, MP4/M4A is weer een containerformaat en kan audiobestanden bevatten in de formaten MPEG-4 Part 3, AAC of MP3. In de videosector is het identiek: MKV, AVI of MP4 zijn containerformaten en bevatten zowel audio- als videosporen in verschillende formaten. Om onze lezers echter niet te veel in verwarring te brengen, gebruiken wij in deze tekst de “gangbare” benamingen.

Veel van de tegenwoordig gebruikte audioformaten zijn gecomprimeerd, dat wil zeggen dat ze minder opslagruimte vergen dan een WAV-bestand. Bij gecomprimeerde bestandsformaten moet opnieuw onderscheid worden gemaakt tussen verliesvrije en verliesgevende formaten.

Verliesloze formaten zijn het eerder genoemde WAV-formaat, maar ook Free Lossless Audio Codec (FLAC), dat al gecomprimeerd is in vergelijking met WAV en daarom aanzienlijk minder opslagruimte vergt.
Lossy formaten zijn het veelgebruikte MP3-formaat (MPEG-1 Audio Layer III), maar ook AAC (Advanced Audio Coding), MP4 (MPEG-4 Part 3) OGG of WMA (Windows Media Audio). Alle lossy formaten maken gebruik van psychoakoestiek en laten de geluidsinformatie weg die het menselijk oor eigenlijk niet meer kan waarnemen door superpositie, maar muziekpuristen betwijfelen dit.

In termen van kwaliteit hoeven de lossy audioformaten zich echter niet te verbergen als een voldoende grote bitsnelheid werd gebruikt om ze te maken. MP3’s met een bitsnelheid van 256 kbit/s brengen bijvoorbeeld in huis of in de auto met een goede subwoofer, zoals Autobild.de onlangs testte, hetzelfde luistergenot als het nummer op een audio-cd. Spotify gebruikt bijvoorbeeld ook een bitsnelheid tot 320 kbit/s. Hogere bitsnelheden bieden over het algemeen hetzelfde luistergenot als een liedje op een audio-cd. In de regel verbeteren hogere bitrates het geluidsbeeld niet meer, maar vergroten ze alleen de omvang van de audiobestanden.

De keuze aan mogelijke bestandsformaten is echter zeer groot en verschilt ook van platform tot platform. Terwijl Windows vroeger de voorkeur gaf aan WMA, heeft het MP3-formaat zich op de PC gevestigd. Op de Mac daarentegen wordt vaak het MP4/M4A-formaat gebruikt.

Beschermde iTunes-bestanden van Apple omzetten naar MP3-formaat

Muziekbestanden die beschermd zijn met Digital Rights Management (DRM) vormen een probleem. Met name Apple distribueert muziek in de M4A-container als AAC-formaat, waardoor muziek niet op meer dan 5 computers in iTunes kan worden gedistribueerd. U kunt dergelijke bestanden alleen via een omweg weer omzetten in MP3-formaat. Daarvoor brandt u de nummers vanuit iTunes op een audio-cd en zet u ze later in de tweede stap opnieuw om, zoals in de volgende paragraaf wordt getoond. Andere manieren via speciale programma’s zoals No23 Recorder zijn vaak tijdrovender en daarom niet aan te bevelen.

Om een album of afzonderlijke nummers als muziek-cd in iTunes te branden, moet u eerst een afspeellijst met de nummers maken.

Playlist in iTunes erstellen
Een afspeellijst maken in iTunes

De volgende stap is overschakelen naar deze afspeellijst. Achter de blauwe knop rechts vind je“Afspeellijst naar medium branden“.

Musik in iTunes auf CD brennen
Muziek als afspeellijst in iTunes op een audio-cd branden

In het volgende dialoogvenster kun je dan een audio-cd branden met de beschermde iTunes-geluidsbestanden. iTunes weigert mp3-cd’s te branden als het nog geen mp3-bestanden zijn. Met “Volume aanpassen” kun je het volume uniform normaliseren voor nummers van verschillende artiesten en met “Cd-tekst toevoegen” brandt iTunes ook cd-tekstinformatie op de gegevensdrager.

Audio-CD mit iTunes brennen
Een audio CD branden met iTunes

Je kunt dan de audio-cd op deze manier laten branden waarbij eerder beschermde iTunes-nummers weer als MP3 worden uitgelezen.

Audio-CD’s omzetten in muziekbestanden

Wat is CD-tekst?

CD-tekst is een uitbreiding van een audio-CD en bevat aanvullende informatie zoals titel, artiest en ook de naam van de tracks. Moderne CD-spelers gebruiken deze informatie voor het afspelen en veel “rippers” hebben ook toegang tot deze informatie.

Wie de inhoud van audio-CD’s als digitale muziekbestanden wil opslaan, moet de audio-CD uitlezen, in technische kringen ook wel“rippen” genoemd. Hierbij wordt de inhoud van de CD omgezet in MP3, hoewel de meeste programma’s ook andere doelformaten aanbieden. Voordat een audio-CD wordt omgezet, bevragen de programma’s databanken op internet of de tekstinformatie op de audio-CD om de artiest, titel, album, genre, jaar van uitgave en zelfs de hoes als extra informatie in de digitale muziekbestanden te schrijven (b.v. ID3-tag voor MP3). Deze informatie kan later nog worden gewijzigd met een tag-editor zoals het geweldige MP3Tag.

MP3Tag
MP3Tag

Windows Media Player gebruiken om een audio CD te rippen

Windows heeft zelf al een geschikt hulpmiddel voor het lezen van muziek-cd’s: de goede oude Windows Media Player.

Voordat u voor deeerste keer een audio-cd ript met Windows Media Player, moet u het gebruikte formaat wijzigen. Ga daarvoor naar de opties. Onder Muziek kopiëren geeft u het pad op waar de muziekbestanden later worden opgeslagen en kunt u ook het doelformaat bepalen. Wij raden het MP3-formaat aan, omdat het WMA-formaat niet door alle apparaten wordt afgespeeld.

Audio-Format im Windows Media Player einstellen
Audioformaat instellen in Windows Media Player

Plaats de audio-cd en start de Windows Media Player. De speler gebruikt een internetdatabase of de cd-tekst om informatie te zoeken over het album, de titel en de artiest, die bij het uitlezen als tags in het muziekbestand worden opgeslagen. Druk op de knop “Copy CD” om te beginnen met het omzetten van de audio CD in afzonderlijke MP3-bestanden.

MP3 aus Audio-CD mit Windows Media Player erstellen
MP3 maken van audio CD met Windows Media Player

Muziek CD’s converteren met iTunes

Op veel pc’s en vooral Mac-systemen is ook iTunes geïnstalleerd. Met dit programma kun je ook audio-cd’s inlezen.

Net als bij de Windows Media Player moet u in iTunes eerst het muziekformaat veranderen in MP3, waarin later de audio-cd’s worden ingelezen. In de instellingen vindt u de importinstellingen onder “Algemeen”. Als u alleen met Apple-systemen werkt, kunt u ook de AAC-encoder gebruiken, die dan M4A-bestanden maakt. MP3 is echter beslist universeler, vooral omdat het over rechtenbeheer (DRM) beschikt.

Importeinstellungen in iTunes auf MP3 ändern
Importinstellingen in iTunes wijzigen in MP3

Het eigenlijke uitlezen is dan heel eenvoudig. Plaats de audio-cd, selecteer “Muziek” en klik vervolgens op het cd-symbool ernaast. iTunes leest dan de audio-cd en haalt de nodige informatie over de tracks van internet of van de cd zelf. De knop “Cd importeren” leest vervolgens de muziek-cd en slaat hem op in het eerder gekozen formaat.

Audio-CD mit iTunes rippen
Rippen van een audio CD met iTunes

Andere programma’s voor het rippen van audio-cd’s

Veel brandprogramma’s zoals Ashampoo Burning Studio of Nero kunnen ook muziek-cd’s omzetten naar MP3.

Er zijn veel speciale programma’s voor het lezen van audio-cd’s. Exact Audio Copy (EAC) is een van de meest uitgebreide programma’s, maar ondanks een installatiewizard is het erg moeilijk om het correct te configureren.

Exact Audio Copy
Exact Audio Copy

De nog steeds zeer populaire Audiograbber is inmiddels verouderd en ondersteunt alleen nog MP3 of Ogg Vorbis. Wij raden daarom aan een van de volgende audio converters te gebruiken, die ook audio CD’s kunnen lezen.

Audiograbber
Audiograbber

Een audioconverter helpt om digitale muziekbestanden om te zetten in andere formaten.

Een audioconverter is een speciaal programma waarmee je muziekbestanden kunt converteren, bijvoorbeeld MP4 naar MP3, MP3 naar WAV of Apple muziekbestanden M4A naar MP3. De hier gepresenteerde programma’s zijn allemaal freeware (tenminste voor privégebruik). In onze Audio/Video Converter sectie vindt u een brede selectie van gratis programma’s voor het converteren van muziek en video, maar ook shareware en demo versies. Betaalde programma’s zijn meestal vrij van reclame of bieden nog meer mogelijkheden. De vier hier gepresenteerde oplossingen zijn zeer eenvoudig te gebruiken, vooral voor minder ervaren gebruikers. Andere, complexere programma’s vindt u in ons software-archief onder Audio- en Video-converters.

Videoconverters ook voor audioconversie: Als u af en toe ook video’s in andere formaten moet omzetten, kan een videoconverter zoals de reeds door ons geteste Xilisoft Video Converter of HD Video Converter Factory Pro of de hier gepresenteerde Wondershare UniConverter ook voor u de moeite waard zijn.

U kunt muziek converteren met gratis freeware

fre:ac als draagbare freeware

fre:ac (voorheen BonkEnc) is een CD ripper en met grote formaat ondersteuning. Het gratis programma, dat ook als portable beschikbaar is, leest niet alleen uw muziek-cd, maar kan ook onderling audioformaten converteren. fre:ac ondersteunt onder meer MP3, MP4/M4A, WMA, Ogg Vorbis, FLAC, AAC, WAV en Bonk. Andere formaten zijn beschikbaar als plug-ins.

Om audio-CD’s met fre:ac te lezen, plaatst u ze en klikt u op het CD-pictogram in de menubalk. De inhoud van de audio-cd wordt dan eerst ingelezen en de titelinformatie wordt opnieuw geladen via een internetdatabase.

fre:ac
fre:ac

Wie bestaande audiobestanden wil converteren, kan afzonderlijke bestanden of een hele muziekmap converteren.

fre:ac
fre:ac kent vele audioformaten
[caption]

U kunt dan het doelformaat selecteren via de “Afspeelknop”. Voor elk formaat kunt u vooraf in de Algemene Instellingen de betreffende encoder configureren, bijvoorbeeld de bitsnelheid aanpassen.

[caption id="attachment_307929" align="alignnone" width="500"]fre:ac Aanpassingen voor de encoder

Schakel geluidsbestand converter

Switch Sound File Converter, dat gratis is voor particuliere gebruikers, kan ook audio-cd’s lezen en muziekbestanden converteren. Via “Files” voeg je individuele bestanden, mappen of audio-cd’s toe, waarvoor Switch ook trackinformatie van internet haalt.

Switch Sound File Converter
Switch Sound File Converter
Switch Sound File Converter
Switch Sound File Converter biedt vele uitvoerformaten

Onder het bestandsvenster kun je de uitvoermap en het uitvoerformaat selecteren. Achter Opties kun je de bitrate en andere details opgeven. Switch converteert vervolgens alle muziekbestanden naar het gewenste doelformaat.

Switch Sound File Converter
Aanpassingen voor het uitvoerformaat in Switch Sound File Converter

Freemake Audio Converter als een eenvoudige audio converter

Als je alleen muziekbestanden wilt converteren naar een ander formaat, moet je eens kijken naar de gratis Freemake Audio Converter. Je kunt individuele audiobestanden of hele muziekcollecties toevoegen aan het taakvenster met behulp van slepen en neerzetten of een knop.

Freemake Audio Converter
Freemake Audio Converter

In de tweede stap selecteer je vervolgens een van de gewenste doelformaten (MP3, WMA, WAV, FLAc, AAC, M4A, OGG) met behulp van de grote knoppen onderaan het venster. In de laatste stap biedt de Freemake Audio Converter u verschillende voorinstellingen voor de conversie. Kies hier een kwaliteit van minstens 256 kbps.

Freemake Audio Converter
Freemake Audio Converter

Wondershare UniConverter als alleskunner

De Wondershare UniConverter is een van de betaalde formaatconverters die in principe alle audioconversietaken in één software combineert:

 • Rip audio CD
 • Converteer muziekbestanden naar een ander formaat
 • Muziek metadata bewerken
 • Muziek branden naar CD
 • Audiobestanden knippen

Bestanden kunnen naar de software worden gesleept. Kies een van de vele uitvoerformaten voor conversie.

wondershare UniConverter
De Wondershare UniConverter wordt aangeboden voor Windows en MacOS.

Daarnaast kan de UniConverter ook videobestanden converteren, video’s van portals zoals Youtube lokaal opslaan en muziek uit Youtube-video’s halen. Alle functies zijn verenigd onder een duidelijke interface en zijn gemakkelijk te gebruiken, zelfs voor minder ervaren gebruikers.

Wondershare UniConverter kann Videos lokal speichern
Wondershare UniConverter kan Youtube video’s lokaal opslaan.

Voor video’s zijn er nog bewerkingsmogelijkheden zoals trimmen, effecten of bijsnijden van videomateriaal.

Videoschnitt
Met bewerkingsfuncties en effecten kunnen video’s nog bewerkt worden voor de conversie.

De conversie naar een van de vele doelformaten, meer dan 1000 formaten of bestandstypen worden ondersteund, verloopt bijzonder snel en in een resolutie tot 8K, omdat zowel de huidige GPU- als CPU-processoren optimaal worden benut.

Muziek converteren

Pure audio editors zoals Audacity of OcenAudio, die primair bedoeld zijn voor het bewerken van muziekbestanden, kunnen ook muziekbestanden converteren, maar zijn minder geschikt dan de eerder gepresenteerde programma’s voor hele mappen of grote muziekcollecties.

ocenaudio
ocenaudio

Mediaconversie met de VLC Media Player
De gratis VLC Media Player kan meer dan alleen audio en video’s afspelen en is ook geschikt om af en toe allerlei mediabestanden te converteren. In ons artikel Allround talent VLC Media Player leer je hoe je VLC kunt gebruiken voor het converteren, maar ook als streamripper voor YouTube-video’s.

Konvertierung von Audio mit VLC
Audio converteren met VLC

Audiobestanden van alle formaten online converteren met een online audio converter

Voor incidenteel gebruik zijn er ook gratis online audioconverters beschikbaar. Hier kunt u afzonderlijke bestanden rechtstreeks via de webbrowser converteren naar andere audioformaten. Als u meerdere bestanden wilt converteren, kunt u zeker beter een van de gepresenteerde tools gebruiken, aangezien online converters meestal vereisen dat u elk bestand afzonderlijk uploadt.

Online Audio Converter
https://online-audio-converter.com/de/
Online Audio Converter
https://convertio.co/de/audio-converter/

Muziek uit YouTube-video’s halen

Videoplatforms zoals YouTube of MyVideo bieden ook een enorme selectie muziekvideo’s. Als u deze video’s als audiobestanden wilt downloaden, kunt u zich ook wenden tot een online converter voor incidenteel gebruik. De online tool ondersteunt vele videoplatforms. U voert gewoon de URL naar de video in, selecteert het gewenste formaat en de gewenste kwaliteit en na een korte wachttijd kunt u dan de audiotrack in bijvoorbeeld MP3-formaat downloaden.

YouTube video to mp3 conveter
YouTube Video to Mp3 Converter

Voor de desktop is er bijvoorbeeld de draagbare en gratis Free Music Video Downloader. Je kunt ook een URL van een video in de tool invoeren en het bestand als MP3 downloaden via het contextmenu.

Free Music Video Downloader
Free Music Video Downloader

De Free Music & Video Downloader biedt ook de mogelijkheid om op vele portalen te zoeken en geeft dan alle gevonden hits weer.

Free Music Video Downloader
Free Music Video Downloader

De door advertenties gefinancierde YouTube Song Downloader is nog handiger. Je kunt de tool ook gebruiken om naar muziekbestanden in YouTube te zoeken, hier zelfs naar hele albums, of om de URL naar een YouTube-video in te voeren. Als je meerdere nummers hebt, kan de tool ook het volume van de nummers aan elkaar aanpassen.

YouTube Song Downloader
YouTube Song Downloader

In de instellingen kun je vooraf het uitvoerformaat en de kwaliteit instellen.

Youtube Song Downloader
YouTube Song Downloader instellingen

Muziek converteren van beschermde streams zoals Spotify of Napster

Streaming portals zoals Napster of Spotify bieden zeker een enorme selectie aan muziek. Je kunt de bestanden echter niet afspelen buiten Spotify. Daarom zijn er verschillende streamrippers op de markt, zoals clipinc voor Spotify of Recordify (Spotify, Google). Deze programma’s werken eigenlijk als een microfoon en nemen op wat er wordt afgespeeld.

clipinc
clipinc

Omdat de opname van de nummers gebeurt via het afspelen van Spotify, duurt de back-up precies even lang als het afspelen van de nummers.

Conclusie

Met een beetje achtergrondkennis en de juiste programma’s is het omgaan met verschillende audioformaten geen hekserij en is het converteren van hele muziekcollecties eigenlijk kinderspel. Met MP3 zit je aan de veilige kant, want dit formaat is de standaard geworden en wordt door bijna alle afspeelapparaten ondersteund.

Gerelateerde berichten