Overzicht van sociale netwerken: populaire platforms in vergelijking

Oude vrienden vinden, nieuwe contacten leggen of een praatje maken met collega’s: op het internet ontmoeten mensen uit de hele wereld elkaar in sociale netwerken om informatie uit te wisselen over gemeenschappelijke interesses of hun …

Overzicht van sociale netwerken: populaire platforms in vergelijking

soziale Netzwerke Übersicht
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Overzicht van sociale netwerken: populaire platforms in vergelijking

Oude vrienden vinden, nieuwe contacten leggen of een praatje maken met collega’s: op het internet ontmoeten mensen uit de hele wereld elkaar in sociale netwerken om informatie uit te wisselen over gemeenschappelijke interesses of hun beroep. In totaal gebruiken ongeveer 3,5 miljard mensen sociale media, en dat aantal groeit elke dag. Het concept is gebaseerd op zelfexpressie: de gebruiker maakt een persoonlijk profiel aan en laat anderen delen in zijn of haar leven door middel van regelmatige updates. In het volgende overzicht hebben we de populairste platforms voor u op een rijtje gezet en leggen we uit voor wie ze geschikt zijn.

  • Meer dan 75% van de internetgebruikers in Duitsland is bij minstens één sociaal netwerk geregistreerd.
  • GeoCities was in 1994 de eerste voorloper van sociale netwerken. Het stelde gebruikers in staat hun eigen websites te maken en deze thematisch te groeperen op basis van hun inhoud.
  • Statistisch gezien worden bij Facebook elke seconde 8 nieuwe profielen aangemaakt, wat neerkomt op 700.000 nieuwe leden per dag – en de trend stijgt.

1. Facebook: De moeder van alle sociale netwerken

Facebook LogoIedereen die zich bezighoudt met sociale media kan niet om Facebook heen. Wat oorspronkelijk door oprichter Mark Zuckerberg werd bedacht als een netwerk voor studenten aan de Harvard Universiteit is uitgegroeid tot de grootste social media gemeenschap ter wereld tot op heden – en er is geen einde in zicht aan de groei.

ToenFacebook op 4 februari 2004 werd opgericht , bestond het internet nog niet in zijn huidige vorm, maar toch meldden zich op de allereerste dag 600 leden aan. Vandaag gebruiken ongeveer 1,7 miljard mensen wereldwijd het platform, waarvan de meesten in de VS of China wonen.

Het gebruik is gratis, maar registratie is vereist. Je kunt dan direct zoeken naar familieleden, vrienden, kennissen of collega’s en met hen netwerken. Dat werkt via een vriendenlijst en verzoeken die door de ander moeten worden bevestigd.

1.1 Publiek en privégebruik kunnen worden gecombineerd

Hände halten Daumen hoch
Duimen omhoog betekent “Vind ik leuk” op Facebook.

Als je contact hebt met een persoon, kun je zijn profielgegevens bekijken, berichten met elkaar uitwisselen of samen spelletjes spelen. Door statusupdates te delen, kun je ook meteen zien wat er nieuw is bij je vrienden of anderen laten weten wat je van plan bent.

Je kuntje ook abonneren op geselecteerde pagina’s, zoals profielen van beroemdheden of de aanwezigheid van bedrijven en verenigingen, door ze te markeren met“Vind ik leuk“. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van nieuwe berichten of inhoud.

Facebook Seite von Volbeat
Met Facebook kunt u altijd op de hoogte blijven van onderwerpen die u interesseren.

Facebook heeft ook functionaliteiten voor het aanmaken van evenementen en groepen, maar is vooral gericht op mensen die van gedachten willen wisselen met mensen uit het “echte” leven.

Goed om te weten: Met Google+ bracht industriegigant Google in 2011 een serieus Facebook-alternatief op de markt, dat vooral punten scoorde met onderwerpspecifieke communities en uitgebreide gedeelde functies. Door teruglopende gebruikersaantallen en de ontdekking van een groot datalek is de dienst per 2 april 2019 opgeheven.

2 Twitter: tweet tot de dokter komt

Twitter Logo

Twitter is een microblogdienst waar gebruikers communiceren via korte berichten (“tweets”) met een maximale lengte van 280 tekens (tot november 2017 was dat nog 140 tekens). Het platform werkt in real time met zogenaamde “hashtags” (#): Dit zijn gekoppelde trefwoorden waarmee berichten over specifieke onderwerpen of inhoud binnen het netwerk kunnen worden gevonden.

Tweeten” is vooral populair onder beroemdheden en politici; alleen al in Duitsland heeft het platform inmiddels meer dan 12 miljoen gebruikers.

Twitter Startseite
Nieuwe ster aan de Twitter-hemel: Met 30,5 miljoen volgers stoot de “World-Record Egg” zelfs de vorige leider Kylie Jenner van haar troon.

In tegenstelling tot Facebook zijn er op Twitter geen vrienden, maar alleen vaste lezers, de zogenaamde “volgers”. Wil je een andere gebruiker aanspreken of noemen in je tweet, dan kan dat met behulp van @NAME – maar het bericht blijft toch openbaar leesbaar . Door op @YOURNAME in uw Twitter-account te klikken, kunt u daarentegen zien wie u heeft genoemd.

Als je het liever wat meer privé hebt, kun je ook via een direct message (“DM”) contact opnemen met anderen. Deze kunnen echter alleen naar volgers worden gestuurd.

Tip: Vanwege het beperkte aantal tekens worden voor links in Twitter verkorte URL’s gebruikt (bijv. tiny.url of bit.ly).

3 Jodel: De hyperlokale gemeenschap

Jodel Logo

Yodel mag niet ontbreken in het overzicht van sociale netwerken: Met deze dienst discussieer je met mensen uit een straal van 10 kilometer.

Yodel is een smartphone-app die vergelijkbaar werkt met Twitter – alleen volledig anoniem . Een klassieke registratie is dus niet nodig, je hoeft alleen een e-mailadres in te voeren, dat door geen enkele gebruiker gezien kan worden.

Screenshot von Jodel Feed
Hieronder kun je de Yodel-feed filteren op actualiteit (links), commentaardichtheid (midden) en meeste upvotes (rechts).

Vervolgens kun je zogenaamde jodels gaan posten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zelfs je naam wordt niet vermeld als auteur van de post. Alleen de naam OJ helpt andere gebruikers om je met behulp van @OJ rechtstreeks aan te spreken in de reacties onder je jodel.

Jodel is een zelfregulerend platform. Met behulp van upvotes en downvotes kunnen gebruikers zelf bepalen hoeveel bereik het betreffende bericht moet krijgen. Als het aantal downvotes -5 bereikt, wordt de Jodel verwijderd. Zo beheren de gebruikers zelf welke inhoud ze op het platform willen hebben en welke niet.

Natuurlijk zijn er nog moderatoren die discriminerende, racistische of vrouwenhatende inhoud en commentaren zo snel mogelijk verwijderen.

Daarnaast helpen kanalen om de jodelinhoud te sorteren en te filteren. Zo zijn er verschillende kanalen met de titels: “Jodelzoo”, “Horrodatestories” of “DasGehtHeute”. Aangezien de jodelgemeenschap grotendeels uit studenten bestaat, zijn er ook kanalen over de relevante universiteiten in de betreffende omgeving.

Reddit: de startpagina van het internet

reddit logo

Hoewel Reddit een van de populairste en meest bezochte sites op het wereldwijde web is, ontbreekt het vaak in Duitse overzichten van sociale netwerken. De reden hiervoor is dat het relatief onbekend is in Duitsland. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de meeste uitwisseling in het Engels plaatsvindt en de bediening relatief ingewikkeldis.

Reddit is een verzameling van kleine, op onderwerpen gebaseerde gemeenschappen waar je lid van kunt worden. Deze gemeenschappen worden subreddits genoemd. Net als bij Jodel kunnen gebruikers beslissen hoe prominent het individuele bericht in de betreffende subreddit wordt weergegeven door middel van een upvote/downvote procedure. Positief beoordeelde Reddit-posts staan hoger in de feed.

Goed om te weten: Door verschillende subreddits te volgen, creëer je een Reddit op maat. De populairste berichten van de verschillende forums worden dan op je homepage weergegeven.

Reddit Startseite
Ook al lijkt het verouderde ontwerp op het eerste gezicht vervreemdend, Reddit heeft veel functies in petto.

Ook al zijn er veel grappige forums of heeft Reddit ook een grote verzameling schattige kattenplaatjes, de inhoud is niet geschikt voor kinderen en jongeren. Het vlaggenmotto “If it exists, there’s a subreddit for it” moet letterlijk worden genomen. Je komt er bijvoorbeeld ook aanstootgevende of pornografische inhoud tegen.

5 Instagram: Het is allemaal een kwestie van enscenering

Terwijl de oudere generatie vooral rondhangt op platforms als Twitter & Co, wijken steeds meer jonge gebruikers uit naar Instagram. De foto-video app is het geesteskind van de twee Amerikaanse ontwikkelaars Kevin Systrom en Mike Krieger en werd op 6 oktober 2010 voor het eerst geïntroduceerd in de App Store. Sinds 3 april 2012 is Instagram ook beschikbaar voor Android-toestellen. In 2012 werd Instagram voor een kleine miljard (USD) eigendom van Facebook.

Foto’s en video’s kunnen dus rechtstreeks met de smartphone worden gemaakt, bewerkt en vervolgens geüpload en gedeeld op het netwerk. Met beperkte functionaliteit kande applicatie echter ook via een browser op de pc thuis worden gebruikt. De focus ligt vooral op de presentatie van beauty en lifestyle content. Speciale functies zoals campagnes of gesponsorde posts zijn ook beschikbaar voor bedrijven.

Instagram Post
Het platform voor extraverten: Instagram draait om de perfecte look
.

In Duitsland zijn momenteel maandelijks ongeveer 15 miljoen mensen actief op het platform , maar wereldwijd wordt het door meer dan een miljard mensen gebruikt. Daarmee verslaat Instagram zelfs de videostreaminggigant YouTube, die in Duitsland “slechts” iets minder dan 8 miljoen gebruikers heeft.

Instagram is minder geschikt om verkeer te genereren omdat de beelden niet gelinkt zijn. Maar met de zogenaamde “influencers” is uit het gebruik ervan inmiddels een apart beroep ontstaan, dat ook kleinere bedrijven kan helpen om zich beter te profileren en meer aandacht te krijgen als vehikel voor reclame en marketing.

Instagram Chiara Ferragni
De Italiaanse Chiara Ferragni is momenteel de meest succesvolle influencer ter wereld.

Nadat je een profiel hebt aangemaakt, kun je direct de centrale fotofuncties gebruiken en zoeken naar vrienden of speciale tags. Als je je abonneert op een persoon of een onderwerp, krijg je regelmatig updates over nieuwe posts. Instagram kan ook worden gekoppeld aan andere sociale netwerken (bijvoorbeeld Facebook) en foto’s kunnen daar direct via de app worden geplaatst.

6. Pinterest: het trefpunt voor creatievenPinterest Logo

Het beeldnetwerk Pinterest volgt een soortgelijk concept als Instagram. Terwijl eerstgenoemde persoonlijke afbeeldingen deelt, verzamelt en curateert Pinterest inhoud van het web. Momenteel gebruiken ongeveer 250 miljoen mensen wereldwijd het sociale netwerk voor creatieven, terwijl het aantal gebruikers nog steeds snel groeit. Het is gratis te gebruiken, je kunt een nieuwe login aanmaken of je registreren met een bestaande Facebook-, Google- of Twitter-account.

De creatieve geesten achter Pinterest zijn de Amerikaanse ontwikkelaars Ben Silbermann (huidige CEO), Evan Sharp en Paul Sciarra, die er hun idee mee realiseerden om een platform te creëren voor het delen van hobby’s, interesses en shoppingtips .

De naam van het platform is een combinatie van de Engelse woorden voor “pin” en “interest” en verklaart eigenlijk ook het principe erachter. Na het aanmaken van een account kunnen gebruikers hun eigen inhoud (bv. foto’s, afbeeldingen of video’s) uploaden en op hun virtuele prikbord prikken. Daarnaast kunnen zij inhoud van anderen delen door deze te “repinnen”.

Net als Instagram of Facebook werkt Pinterest volgens het volgersprincipe, waarbij gebruikers zich kunnen abonneren op interessante onderwerpen of inhoud van andere deelnemers.

Pinterest News Feed
Je kunt de inhoud van je Pinterest nieuwsfeed zelf bepalen en op elk moment aanpassen aan je actuele interesses.

Daarnaast biedt Pinterest ook de mogelijkheid om afbeeldingen en video’s te “liken” of van commentaar te voorzien. Dit leidt zelfs vaak tot een levendige uitwisseling van meningen, waardoor de desbetreffende inhoud erg populair kan worden.

Goed om te weten: Het platform is ook voor bedrijven een interessante optie om producten of diensten te presenteren of om op deze manier marktonderzoek te doen.

Tumblr: Maak uw eigen blogTumblr logo

Tumblr is een websitetool waarmee gebruikers na registratie een eigen blog kunnen maken. Hiervoor worden gebruiksvriendelijke bouwstenen aangereikt. Als u echter over wat meer kennis beschikt, kunt u ook zelf afzonderlijke elementen programmeren of herschrijven. U kunt bijvoorbeeld het ontwerp van de muis op uw blog veranderen.

Het gebruik van deze dienst is gratis. Er zijn echter ook zogenaamde templates, d.w.z. website-sjablonen, die kunnen worden gekocht, maar dat hoeft niet. Uw blog krijgt dan de naam [naam blog].tumblr.com.

Je hebt ook de mogelijkheid om andere blogs te volgen. De onderwerpen zijn gevarieerd: alles van literatuurblogs, mode, reizen, knutseltips, fanblogs en videogames. Als je meerdere blogs volgt, kun je er je eigen individuele dashboard mee maken waar je de verschillende inhoud kunt bekijken. Als je een video, een foto of een gezegde wilt overnemen in je eigen blog, kun je dat gemakkelijk doen met de “Reblog”-functie.

Overigens: de LGBTQ+ gemeenschap is erg groot op Tumblr. Veel blogs gaan ook openlijk om met het onderwerp seksualiteit. Sinds december 2018 zijn pornografische afbeeldingen en video’s echter niet meer toegestaan.

8 Snapchat: het leven in snapshots

Snapchat Logo gelb

Natuurlijk mag Snapchat niet ontbreken in het overzicht van sociale netwerken. De mobiele app is erg populair, vooral onder jongeren. Het is een foto-, tekst- en videomessenger voor iOS en Android. Hier kun je, vergelijkbaar met Instagram, verhalen samenstellen en posten of chatten via direct message.

De communicatie op dit netwerk verloopt meestal via foto’s of snapshots van wat je aan het doen bent (zogenaamde Snaps). De clue hierbij is dat je direct verstuurde foto’s maar twee keer kunt zien, waarna ze automatisch worden verwijderd.

Snapchat biedt ook een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Gebruikers kunnen selfies van zichzelf aanpassen met grappige of schattige filters, zoals honden- of kattenoren. Ook kunnen locatie- en tijdstempels aan een post worden toegevoegd. Daarnaast kun je met behulp van de applicatie Bitemoji je eigen avatar maken en die als sticker naar je Snapchat-contacten sturen.

9 Xing: netwerken voor bedrijven Xing Logo

Xing is een Facebook-alternatief speciaal voor het bedrijfsleven: hier presenteer je jezelf aan potentiële werkgevers en netwerk je met collega’s of professionals van andere bedrijven.

Na registratie maak je een profiel aan, vergelijkbaar met Facebook, dat vooral gericht is op je professionele leven.Voer bijvoorbeeld informatie in over je opleiding, je huidige baan of je kwalificaties. Ook getuigenissen en certificaten kun je uploaden naar Xing; het profiel dient dan als een soort CV in tabelvorm. U kunt zelf bepalen welke delen van uw profiel u voor wie toegankelijk wilt maken.

Recruiters of personeelsdienstverleners kunnen bijvoorbeeld naar u zoeken en nagaan of u geschikt bent voor een bepaalde functie of bedrijf. Als het resultaat positief is, kun je via het platform direct contact leggen.

In de vacaturebeurs kunt u actuele vacatures vinden of als werkgever vacatures plaatsen. Anderzijds kunt u in de afsprakenkalender zowel officiële zakelijke als privé-evenementen organiseren.

XING Businessportal
In de zakelijke groepen van XING kunt u meningen of ideeën uitwisselen met andere leden
.

Met een basisaccount kun je Xing helemaal gratis gebruiken, maar dan zijn alleen de basisfuncties beschikbaar. Wil je bijvoorbeeld zien wie je profiel heeft bezocht of berichten uitwisselen met mensen buiten je contactenlijst, dan moet je upgraden naar een premium account. Dat kost momenteel ongeveer 10 euro per maand. Daarvoor kun je echter, naast de bovengenoemde functies, ook genieten van de “Advanced Search” met diverse filterfuncties.

Goed om te weten: Terwijl Xing wordt beschouwd als het belangrijkste netwerk voor Duitstalige landen, is LinkedIn ook een internationaal platform dat bijzonder geschikt is voor werknemers of bedrijven in wereldwijd actieve sectoren (bv. IT, auto’s, financiën, enz.).

10. YouTube: De springplank voor ontluikende sterrenYoutube Logo

Met de introductie van de Community Tab in 2017 is de videostreaminggigant YouTube eindelijk gemuteerd in een sociaal netwerk. Er kunnen niet alleen video’s worden gepubliceerd en becommentarieerd, maar ook foto’s, tekstbijdragen, links of afbeeldingen worden gedeeld.

Het bedrijf werd in februari 2005 opgericht door voormalige PayPal-medewerkers Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. Het was Karim die op 23 april van hetzelfde jaar de eerste video getiteld “Me at the zoo” op het platform presenteerde.

YouTube wordt vertaald als “you tube”, waarbij het woord “tube” verwijst naar een ouderwets televisietoestel. In Duitsland gebruiken ongeveer 8 miljoen mensen het streamingplatform; wereldwijd loggen maandelijks meer dan 1,8 miljard gebruikers in. In 2006 werd het bedrijf overgenomen door Google voor het equivalent van 1,31 miljard euro.

YouTube Künstlerkanal
Muzikanten en bands kunnen zich via een artiestenkanaal op YouTube presenteren aan potentiële fans over de hele wereld.

YouTube kan worden gebruikt via een gratis basisaccount of een premium abonnement. Voor 11,99 euro per maand kun je dan ook video’s downloaden en toegang krijgen tot films en series (via YouTube Originals). Bij het gezinsabonnement voor 17,99 euro per maand kunnen zelfs maximaal zes gezinsleden gebruikmaken van de dienst. Wil je alleen muziek streamen, dan kan dat voor 9,99 euro per maand via YouTube Music.

10.1 YouTube: Het huis voor muzikanten, artiesten en entertainers

YouTube is vooral populair bij muzikanten en bands, omdat het een goede manier is om je aan een wereldwijd publiek te presenteren. Voor dit doel hebben de makers ook speciale “artiestenkanalen” geïntroduceerd, waar de inhoud van verschillende YouTube-kanalen wordt samengevoegd tot één officieel kanaal.

Inmiddels heeft zich een grote groep zogenaamde Youtubers ontwikkeld. Net als iedere andere gebruiker hebben ook zij kanalen waarop video’s te vinden zijn. Je kunt je gratis abonneren op de kanalen om op de hoogte te blijven van nieuwe video’s in de feed. Daarnaast kunnen video’s geliked of gedisliked en becommentarieerd worden, net als op Facebook. De onderwerpen worden steeds diverser: onder andere muzikanten, getalenteerde kunstenaars en animators, vloggers (= videobloggers), entertainers, beautygoeroes en letsplayers zijn op het platform te vinden.

Gerelateerde berichten