Moderne content management systemen maken het gemakkelijk om content dynamisch te integreren, zelfs voor vrij technisch onervaren gebruikers. Tegelijkertijd bestaan er echter veel verschillende systemen – waaronder WordPress, Drupal, TYPO3 en Joomla, om maar de populairste voorbeelden te noemen. We stellen de kandidaten kort voor.
Maar voordat we de vier kandidaten nader bekijken, laten we eerst de volgende vraag verduidelijken: Waar host ik een site die met een van deze content management systemen werkt? In principe moet voor elk CMS PHP-ondersteuning beschikbaar zijn, anders werkt het gewoon niet. Geluk bij een ongeluk: vrijwel elke zichzelf respecterende webhostingdienst biedt PHP aan. Verder moet er ondersteuning zijn voor een van de SQL-databases die het CMS nodig heeft. De grootte van het benodigde geheugen hangt uiteindelijk af van de inhoud die wordt gehost:
Kleinere blogs zullen aanvankelijk volstaan met een paar honderd megabyte, maar voor grotere ambities moet het meer zijn. Als meerdere domeinen moeten worden beheerd met één CMS, moet de webhostingdienst ook meerdere domeinen en subdomeinen bieden. Er moet ook aandacht worden besteed aan snelle webhostingservers: Snelle SSL webhosting wordt bijvoorbeeld aangeboden door de webhoster Homepage-Hoster.de.
Inhoudsopgave
WordPress
Het populairste CMS WordPress wordt op ongeveer 60 miljoen websites gebruikt voor het maken en publiceren van inhoud. Daarnaast zijn er meer dan 15.000 thema’s, die vooral belangrijk zijn voor blogs, en ongeveer 20.000 extensies. Hiermee kan WordPress worden aangepast aan de eigen behoeften, bijvoorbeeld om nieuwe functies toe te voegen of de veiligheid van de eigen website te verhogen.
De populariteit van WordPress is een gevolg van de zeer eenvoudig te begrijpen gebruikersinterface: binnen enkele minuten is het mogelijk om de eerste inhoud op een volledig nieuwe website te publiceren. De integratie van extensies is eveneens eenvoudig, en ook aan speciale wensen (zoals SEO-eisen) wordt voldaan. Er zijn echter ook enkele nadelen aan WordPress verbonden: Het CMS is in zijn oorspronkelijke staat vrij rudimentair en het instellen van rechten voor meerdere gebruikers is niet eenvoudig. Toch is WordPress door zijn eenvoud zeer geschikt voor kleinere websites en blogs of soortgelijke projecten.
Joomla!
Net als WordPress is ook Joomla geprogrammeerd in PHP, en worden gegevens opgeslagen in verschillende SQL-databases (zoals MySQL, MS SQL en PostgreSQL). Meer dan 60 miljoen downloads en ongeveer 8.000 extensies lijken weinig in vergelijking met WordPress, maar Joomla! volgt ook een andere aanpak en heeft een andere doelgroep. Dat begint met de wat ingewikkelder installatie van extensies, die praktisch zijn maar veel omslachtiger om te implementeren.
Extensies worden onderverdeeld in componenten, modules en plug-ins, die op hun beurt zowel in de front-end als de back-end van Joomla! Wie niet bekend is met content management systemen en verder weinig ervaring heeft met het opzetten van websites kan hier problemen ondervinden. Bovendien: de echt goede extensies zijn vaak betalend, maar dit weerspiegelt de wat hogere standaarden van Joomla! in het algemeen. Updates van de software kunnen ook lastig zijn, omdat sommige handmatig moeten worden uitgevoerd. Maar als je de moeite neemt, is Joomla! een CMS dat door zijn complexiteit ook geschikt is voor grote sites.
Drupal
Drupal heeft een zeer modulaire structuur: enerzijds heeft het CMS, dat in PHP is bedacht, een zeer slank ontwerp en kan het binnen enkele minuten worden geïnstalleerd (de grootte van het installatiepakket is momenteel slechts 11,8 megabyte). Het is gemakkelijk om blogs, forums en dergelijke op te zetten. De meer dan 31.000 modules waarmee Drupal kan worden uitgebreid, bieden echter een zeer hoge mate van individualisering: er kunnen zowel zeer eenvoudige websites worden gebouwd als complexe elementen die zijn aangepast aan een specifiek toepassingsgebied.
Multidomeinbeheer – moeilijk te implementeren onder WordPress zonder passende plug-ins – is mogelijk in Drupal. De zogenaamde Drupal Core kan worden gebruikt voor meerdere sites met verschillende extensies en gebruikers. De complexiteit van Drupal betekent echter ook dat het beheer veel tijdrovender is: de actieve gemeenschap helpt graag, maar beginners met de wens van een eenvoudige blog zijn waarschijnlijk beter af met WordPress. De basisconfiguratie van Drupal is ook vrij eenvoudig; pas door de modules bereikt het zijn hoge status in de CMS-gemeenschap – en die moeten eerst gevonden en geïnstalleerd worden.
TYPO3
TYPO3 is vooral populair in Europa en is vertaald in meer dan 50 talen. Het is een uiterst flexibel CMS, eveneens geschreven in PHP. Door zijn complexiteit is het minder geschikt voor kleinere sites, maar vooral voor bedrijven is TYPO3 vaak de beste oplossing (daarom wordt het ook wel eens een enterprise-level CMS genoemd).
Wie TYPO3 installeert en gebruikt, ziet meteen waarom het CMS zo hoog aangeschreven staat: verschillende talen worden vanaf het begin bij de installatie aangeboden, multi-domeinondersteuning en een zeer uitgebreid rechtenbeheersysteem zijn ook standaard. Welke gebruiker moet welke rechten krijgen voor welk deel van een website? TYPO3 is het antwoord op dit soort administratieve procedures. Met zijn eigen configuratietaal kan het CMS in principe onbeperkt worden uitgebreid, zodat zelfs bedrijfsspecifieke ERP-oplossingen kunnen worden aangesloten. Maar wie dit goed gelezen heeft, weet het nu op zijn laatst: TYPO3 is niet de juiste partner voor beginners. Vooral voor particuliere websites is het CMS te groot en te moeilijk om te leren.
Intrografisch: © Trueffelpix – Fotolia.com