Proxy-blokkades omzeilen met add-ons zoals YouTube Unblocker

Geblokkeerde internetinhoud bestaat niet alleen in regio’s als het Midden-Oosten of in bepaalde landen in Azië. Zelfs in Duitsland of de VS krijgt de gewone burger te maken met webblokkades, maar die worden meestal door …

Proxy-blokkades omzeilen met add-ons zoals YouTube Unblocker

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Proxy-blokkades omzeilen met add-ons zoals YouTube Unblocker

Geblokkeerde internetinhoud bestaat niet alleen in regio’s als het Midden-Oosten of in bepaalde landen in Azië. Zelfs in Duitsland of de VS krijgt de gewone burger te maken met webblokkades, maar die worden meestal door bedrijven als Google (YouTube) of tv-omroepen om licentieredenen gecreëerd. In het volgende artikel stellen we het probleem voor en bieden we enkele mogelijke oplossingen.

Wat zijn proxy-blokkades?

Proxy-blokken worden gebruikt om bepaalde gebruikers de toegang tot inhoud op het World Wide Web te ontzeggen. Zo is het bijvoorbeeld voor fans van series uit Duitsland niet mogelijk om de nieuwe Amerikaanse afleveringen van een serie te bekijken op de website van een Amerikaanse tv-zender (zoals The CW en Fox). Tot grote ergernis van de fans hebben alleen Amerikaanse gebruikers toegang tot deze video’s.

Maar het probleem doet zich niet alleen voor bij buitenlandse websites. Ook in Duitsland is het leed van geblokkeerde video’s bekend. Op YouTube zijn er bijvoorbeeld video’s die worden geblokkeerd – omdat ze niet beschikbaar zijn in Duitsland of omdat YouTube het niet eens kan worden met de GEMA over de muziekrechten.

Dit geldt bijvoorbeeld voor de muziekvideo Thriller van Michael Jackson:

“Helaas is deze video niet beschikbaar in Duitsland omdat hij mogelijk muziek bevat waarvoor GEMA niet de benodigde muziekrechten heeft verleend”.

gema
Geblokkeerde video, “Thriller”

Duitse YouTube-gebruikers lezen deze zin steeds vaker en ergeren zich eraan. Maar niet elke video die niet wordt weergegeven is echt “illegaal”. YouTube blokkeert de meeste video’s uit voorzorg als er mogelijk een juridisch probleem is – ook wel censuur op verdenking genoemd. Aangezien het aantal nieuw geüploade video’s op YouTube 48 uur aan videomateriaal per minuut bedraagt en er dagelijks meer dan 3 miljard videoweergaven worden geregistreerd, gebeurt het blokkeren van sommige video-inhoud automatisch. Slechts een klein deel heeft dus een daadwerkelijk juridisch probleem.

Mogelijke oplossingen

Er zijn veel mogelijke oplossingen voor het probleem op het internet. Zo kan men zich met behulp van tools als OkayFreedom VPN via een VPN-netwerk vermommen als gebruiker van het land dat door de blokkering wordt getroffen en zo de inhoud toch consumeren. Een andere variant is het Tor Browser Package, dat een aangepaste browser installeert die verbinding maakt met het Tor-netwerk, dat op zijn beurt het dataverkeer via drie verschillende servers leidt en dus het IP van het doelsysteem niet aan de server doorgeeft. Beide oplossingen hebben echter het probleem dat het algemene internetverkeer tijdens het gebruik vertraagt of dat slechts een bepaald basisvolume (OkayFreedom VPN 500 MB) gratis wordt doorgelaten.

Het is echter ook gemakkelijker als u alleen geblokkeerde inhoud van YouTube wilt afspelen.

De YouTube-ontblokker

Proxy-ontblokkers zoals de YouTube Unblocker kunnen de blokkade in een handomdraai omzeilen door middel van een add-on die in de browser wordt geïnstalleerd. Met een paar klikken is de add-on geïnstalleerd en hoeft er verder niets geïnstalleerd of ingesteld te worden. Geblokkeerde video’s worden automatisch afgespeeld.

Naar de softwarevermelding bij WinTotal

De functionaliteit is zeer eenvoudig en ook legaal

Zoals velen weten, wordt een gebruiker geïdentificeerd door zijn IP-adres. Het IP-adres van een Duitse gebruiker identificeert hem dus als zodanig en in Duitsland geblokkeerde video’s zijn niet toegankelijk.

Na de succesvolle installatie van de YouTube Unblocker werkt alles automatisch: om een in Duitsland geblokkeerde video op YouTube te kunnen bekijken, leidt de YouTube Unblocker het Duitse IP-adres van de gebruiker om via een buitenlandse server, zodat de gebruiker niet als “Duitser” wordt geïdentificeerd. Daardoor is het mogelijk om bijna elke geblokkeerde video te bekijken.

Zo werkt het

En het mooiste is dat Unblocker altijd gratis beschikbaar is en bovendien reclamevrij! Dit is mogelijk dankzij donaties en de sponsor www.gutscheinhelden.de. Zonder deze steun zou het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om deze add-on gratis aan te bieden.

entsperrt
gedeblokkeerd met YouTube Unblocker

Beeldbron:YouTube

Gerelateerde berichten