Streaming – Alternatieven voor Netflix en Co.

Streamingdiensten voor series en films worden steeds populairder en kunnen binnenkort de klassieke aanbieders van betaaltelevisie onder grote druk zetten. Prijsstelling, verscheidenheid van het aanbod en, last but not least, de afschaffing van vaste uitzendtijden …

Streaming – Alternatieven voor Netflix en Co.

Streaming, Void
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Streaming – Alternatieven voor Netflix en Co.

Streamingdiensten voor series en films worden steeds populairder en kunnen binnenkort de klassieke aanbieders van betaaltelevisie onder grote druk zetten. Prijsstelling, verscheidenheid van het aanbod en, last but not least, de afschaffing van vaste uitzendtijden spreken duidelijk in het voordeel van streamingdiensten. Met de vele aanbieders, die netz.de ook heeft vergeleken, is het moeilijk om het overzicht te bewaren.

De triomf van streamingdiensten

Als je vroeger een actuele serie of nieuwere film wilde zien, moest je ofwel heel lang wachten, ofwel een abonnement nemen op betaaltelevisieaanbieders zoals Sky, omdat die doorgaans actuele series en nieuwere films exclusief uitzenden, lang voordat de particuliere of legale publieke aanbieders dat deden.

Het verkrijgen van series en films door downloaden uit illegale bron was en is daarentegen geen goed idee, omdat de rechthebbenden en hun advocaten hier een ware businesssector hebben opgebouwd en nog steeds hoge eisen stellen aan massa’s illegale downloaders.

Diversiteit van aanbieders

Met de brede verspreiding van snel internet werd echter ook de basis gelegd voor videostreamingdiensten, die na een hobbelige start waarin veel aanbieders kwamen en verdwenen, nu echt op stoom zijn. In juli 2017 maakte Netflix trots bekend dat het alleen al in het tweede kwartaal van 2017 meer dan 5 miljoen nieuwe abonnees had gekregen. De aandelenkoers bedankte daarvoor. Ook Amazon Prime kan zich verheugen op zo’n 65 miljoen abonnees (per 02/2017) – mede dankzij de nauwe band met vaste klanten van het gewone online bedrijf en de eigen streaming client via de Amazon Fire TV Stick.

Amazon Prime Video
Amazon Prime Video met Amazon Fire TV Stick, beeldbron: Amazon

Naast Netflix en Amazon zijn er nog andere aanbieders van streamingdiensten zoals Maxdome, Apple iTunes, Microsoft Xbox, Sony Playstation Network of zelfs Sky. Netz.de heeft in het artikel Video on Demand – het vinden van de juiste streamingaanbieder de soms zeer verschillende aanbodstructuren qua prijs (abonnement of individuele aankoop), aanbodkeuze of beeldkwaliteit met elkaar vergeleken.

Wie streamt wat?

Een essentieel probleem bij het kiezen van een streamingaanbieder is dat niet elke dienst alles aanbiedt en het aanbod van films en vooral series soms sterk verschilt. Dit heeft niet alleen te maken met licentiekosten. Vooral de toppers Amazon en Netflix proberen abonnementsklanten aan hun dienst te binden met hun eigen producties, die soms erg duur zijn.

Om het overzicht in de streamingwoestijn niet te verliezen, zijn sites als “who is streaming it” of JustWatch, dat ook als app beschikbaar is, handig.

JustWatch als App
JustWatch als app, beeldbron: JustWatch

Deze sites kennen het aanbod van de streamingdiensten en kunnen dus betrouwbaar zeggen waar de gewenste serie of film momenteel beschikbaar is. Een prettige bijkomstigheid is dat je ook nieuwe toevoegingen aan de aanbieders in de gaten kunt houden.

Klanten met een abonnement voorlopig uitgesloten

Een abonnement op een aanbieder als Amazon of Netflix is echter geen garantie voor een front row seat voor de nieuwste kaskrakers. Het huidige 7e seizoen van Game of Thrones is bijvoorbeeld niet beschikbaar op Netflix en dergelijke. Naast de klassieke tv-abonnementsaanbieder Sky, die de serie aanbiedt op het kanaal Sky Atlantic of als stream met een Sky-ticket in Duitsland, is het 7e seizoen van de fantasyserie in Duitsland verder alleen legaal te bekijken via Amazon Video. Amazon Prime-klanten staan in de kou en moeten drie euro extra betalen als ze de serie willen bekijken.

Storing

Wat er kan gebeuren met een blockbuster als Game of Thrones blijkt uit de storingen van de providers tijdens de uitzending van de eerste aflevering van seizoen 7: zowel HBO als Sky vertoonden haperingen en konden de toevloed van kijkers niet aan. Klassieke TV is immuun voor dergelijke storingen door buitensporige kijkcijfers.

Gerelateerde berichten