Internet als bescherming tegen eenzaamheid op oudere leeftijd

Het internet is niet alleen zeer nuttig voor jonge gebruikers. Ook ouderen profiteren steeds meer van de mogelijkheden die het biedt. Veel dagelijkse transacties worden gemakkelijker en vooral voor mensen die beperkt zijn in hun …

Internet als bescherming tegen eenzaamheid op oudere leeftijd

Internet im Alter
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Internet als bescherming tegen eenzaamheid op oudere leeftijd

Het internet is niet alleen zeer nuttig voor jonge gebruikers. Ook ouderen profiteren steeds meer van de mogelijkheden die het biedt. Veel dagelijkse transacties worden gemakkelijker en vooral voor mensen die beperkt zijn in hun mobiliteit kunnen online forums en sociale netwerken worden gebruikt om contact te onderhouden met vrienden en kennissen.

Het gevoel van eenzaamheid ontwikkelt zich vaak in de tweede helft van het leven

Eenzaamheid begint wanneer het eigen sociale netwerk qua omvang en kwaliteit niet meer aan de eigen eisen voldoet. Terwijl in de kindertijd en de jongvolwassenheid vaak schoolvrienden en collega’s de omgeving domineren, blijven op latere leeftijd vaak alleen familie en resterende vriendschappen over. Maar ook hier hebben zich de laatste jaren veranderingen voorgedaan. Door mobiliteit en de behoefte aan flexibiliteit zijn familieleden en vrienden vaak ver van elkaar verwijderd. Dit is op latere leeftijd, met bestaande lichamelijke beperkingen, moeilijk te overbruggen en leidt steeds meer tot het gevoel van eenzaamheid.

Er is niet alleen een gebrek aan sociale interactie en directe uitwisseling, maar vaak ook aan de noodzakelijke hulp in het dagelijks leven. Huishoudelijke taken, boodschappen doen, bezoek aan instanties of doktersafspraken zijn zonder hulp een hoop gedoe. Hoe meer de betrokkenen vertrouwd raken met het gebruik van internet, hoe gemakkelijker het is om hulp te organiseren en hoe intensiever de contacten met familie en vrienden kunnen worden onderhouden.

Alter Hand
Ondanks fysieke beperkingen op oudere leeftijd kunnen contacten met vrienden, kennissen en familie gemakkelijk via internet worden onderhouden.

De nuttigste contactpunten op het net

De Deutsche Seniorenbetreuung biedt verzorgers die 24 uur per dag, de klok rond, voor senioren zorgen. Specifieke zorgverleners kunnen worden geselecteerd op basis van individuele criteria. De diensten die onder de zorg vallen zijn:

 • Hulp in het huishouden
 • Hulp bij de dagelijkse basiszorg
 • Begeleiding naar medische afspraken of bezoeken aan instanties
 • Gezamenlijke vrijetijdsactiviteiten

De mantelzorger staat dus garant voor allround zorg. Afhankelijk van de behoeften van de senior wordt hulp geboden bij dagelijkse taken zoals schoonmaken, koken, boodschappen doen en de was doen. Het is ook mogelijk om geholpen te worden bij de dagelijkse hygiëne of bij het aan- en uitkleden. Tegelijkertijd wordt de mantelzorger een belangrijke verzorger met wie vrijetijdsactiviteiten zoals wandelingen of spelletjesavonden kunnen worden ondernomen.

Facebook als aanspreekpunt

Een ander nuttig adres is het sociale medium Facebook. Dit is een van de bekendste en meest gebruikte sociale mediaplatforms op internet. Elk kwartaal blijft het aantal gebruikers van het platform stijgen. In het eerste kwartaal van 2017 bedroeg de maandelijkse toegang iets minder dan twee miljard gebruikers. Familieleden of oude vrienden en kennissen zijn vaak vertegenwoordigd op Facebook. Via de chatfunctie of bezoeken aan het betreffende profiel kan zo voortdurend contact worden onderhouden. Door de grote mobiliteit en de gebruiksmogelijkheden via de bijbehorende app is een tijdige uitwisseling via dit platform vaak mogelijk. Nieuws kan snel en eenvoudig worden uitgewisseld. Samengevat betekent dit:

 • Het onderhouden van sociale contacten
 • Communicatie in real time
 • Uitwisseling van tekst- en videoberichten en foto’s
Facebook, Laptop
Smartphone en tablet: De basis om op oudere leeftijd in het leven te blijven staan.

Dit platform is dus ideaal om snel en gemakkelijk contact te houden met vrienden en ideeën uit te wisselen. Een gebrek aan sociale contacten en een gevoel van eenzaamheid kunnen zo worden tegengegaan. Tegelijkertijd is dit type platform ook zeer geschikt om op een ongecompliceerde manier afspraakjes te regelen.

Online sites voor dagelijkse boodschappen

Minder voor sociaal contact en meer voor het gevoel niet alleen te zijn zijn online diensten die helpen bij de dagelijkse boodschappen. In het tijdperk van internet is het dragen van zware tassen niet meer nodig. In steeds meer grote steden zijn er bedrijven die een boodschappenbezorgdienst hebben opgezet.

Online kan de portefeuille van de kruidenier worden bekeken op de respectievelijke sites. Aangezien het vooral bekende ketens zijn die bezorgdiensten aanbieden, zijn het meestal ook al bekende merken. Onder andere de volgende bedrijven hebben al een online bestel- en bezorgdienst opgezet:

 • Rewe
 • MyTime
 • Edeka24
 • AllYouNeedFresh
 • Kaufland
 • Amazon
 • Bringmeister

Uit een vergelijking van de bezorgdiensten in de praktijktest blijkt dat de bezorging meestal plaatsvindt waar de supermarkten al een hoge dichtheid hebben. Maar senioren die in de stad wonen en zich de schlep willen besparen, kunnen daar alleen maar blij mee zijn.

Vrijwilligersruil in steden

Vrijwilligersuitwisselingen bieden een interessante mogelijkheid om nieuwe contacten te leggen. Afhankelijk van de eigen fitheid van de senior kan hij of zij hier vrijwilligerswerk doen of vragen of er vrijwilligers beschikbaar zijn die hem of haar kunnen ondersteunen. Voor lichamelijk en geestelijk fitte gepensioneerden geven de vrijwilligersuitwisselingen hen nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Het gevoel zijn tijd te vullen met zinvolle activiteiten verrijkt het dagelijks leven. Afhankelijk van de eigen interesses kan men gericht op zoek gaan naar vrijwilligerswerk dat bij hem of haar past: In de milieusector, in het onderwijs voor kinderen, in de kinderopvang, of in de sociale sector zoals bij een voedselbank.

Naast het ontmoeten van nieuwe mensen en het leggen van nieuwe contacten is er ook sprake van uitwisseling tussen vrijwilligers en mogelijk nog nauwere contacten of vriendschappen. Vrijwilligersuitwisselingen zijn vaak vertegenwoordigd op de website van je eigen stad of gemakkelijk te vinden via zoekmachines.

Gerelateerde berichten