Driver Updater – Hoe uw drivers up-to-date te houden

Bijgewerkte stuurprogramma’s dragen aanzienlijk bij tot de stabiliteit en veiligheid van uw computer. Daarom publiceren fabrikanten en ontwikkelaars regelmatig nieuwe releases waarin ze de code aanpassen aan nieuwe versies van besturingssystemen, bugs oplossen of kritieke …

Driver Updater – Hoe uw drivers up-to-date te houden

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Driver Updater – Hoe uw drivers up-to-date te houden

Bijgewerkte stuurprogramma’s dragen aanzienlijk bij tot de stabiliteit en veiligheid van uw computer. Daarom publiceren fabrikanten en ontwikkelaars regelmatig nieuwe releases waarin ze de code aanpassen aan nieuwe versies van besturingssystemen, bugs oplossen of kritieke beveiligingslekken dichten. Als de driversoftware op uw pc daarentegen niet meer up-to-date is, kan dat leiden tot crashes of fouten. Slechts weinig gebruikers hebben echter tijd om de geïnstalleerde software regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat deze up-to-date is. Een driver updater kan deze taak voor u uitvoeren. In dit artikel laten we u kennismaken met verschillende programma’s en laten we u zien wat ze kunnen doen.

Windows heeft zelf een update manager. Waarom heb ik een extra nodig?

De Windows Update Manager draait bijna ongemerkt op de achtergrond en controleert één keer per dag de Microsoft-servers op updates voor Windows, de door Microsoft geleverde stuurprogramma’s en Office. Alle andere toepassingen en programma’s (inclusief de apparaatstuurprogramma’s) worden volledig genegeerd.

Zijn er belangrijke verschillen in de driver updaters, of kun je er gewoon één gebruiken?

Update managers worden meestal als aparte programma’s aangeboden, maar er zijn ook toepassingen die open source zijn of deel uitmaken van een compleet tool pakket. Merk op dat sommige programma’s updateprocessen bevatten die permanent actief blijven in het hoofdgeheugen en regelmatig het internet controleren op updates.

Verbetert een driver update daadwerkelijk de prestaties van mijn PC?

Ja en nee. Nieuwe firmware kan de snelheid van uw SSD optimaliseren en de levensduur ervan verlengen. Grafische kaarten en moederborden profiteren van een driver update en vertonen daardoor een merkbare prestatieverhoging. Dit geldt niet voor alle andere hardwarecomponenten.

1. de populairste driver-updaters in vergelijking

Let op: Voordat u nieuwe drivers installeert, moet u altijd een back-up van uw besturingssysteem maken of op zijn minst een herstelpunt aanmaken. Zo kunt u uw computer in zijn oorspronkelijke staat herstellen als een van de drivers problemen veroorzaakt.

1.1 IObit Driver Booster Free – Multifunctioneel hulpmiddel met een grote database

IOBit’s Driver Booster Free is een gratis update manager voor alle Windows versies vanaf XP. Na de installatie controleert het programma de huidige staat van uw systeem en toont vervolgens verouderde en huidige drivers op twee overzichtelijke tabbladen. Achter elke bevinding zit een knop voor het direct updaten. Daarnaast vindt u een keuzemenu waarmee u gedetailleerde informatie (bijv. het versienummer) over de gevonden software kunt bekijken of de driver eventueel kunt verwijderen.

Screenshot von iObit Driver Booster
Door na een vondst op de knop “Bijwerken” te klikken, kunt u met één muisklik het stuurprogramma direct bijwerken.

Driver Booster Free ondersteunt meer dan 2,5 miljoen drivers en biedt ook diverse andere praktische functies zoals de“Game Ready Driver” (met een database van speciale gaming drivers) of de game acceleratie functie, die de harten van gamers sneller moet doen kloppen. Als een van de weinige programma’s in zijn soort heeft Driver Booster Free ook een selectieoptie die alleen WHQL-gecertificeerde drivers weergeeft. Mochten er tijdens de installatie echter problemen optreden, dan kunt u met behulp van de functie “Roll Back” gemakkelijk terug naar een oudere versie.

Geavanceerde functies zoals het automatisch downloaden van drivers of het maken van back-ups zijn echter voorbehouden aan gebruikers van de Pro-versie. Deze kost momenteel net geen 25 euro voor een jaarabonnement.

1.2 Ashampoo Driver Updater – duidelijk en gebruiksvriendelijk

Met de Ashampoo Driver Updater stapt ook een Duitse fabrikant in de race. De tool van het softwarebedrijf uit Oldenburg blinkt vooral uit door zijn duidelijke en overzichtelijke gebruikersinterface. Na het starten begint de updater onmiddellijk het systeem te doorzoeken naar verouderde stuurprogramma’s en geeft vervolgens een overzicht van de bevindingen in het tabblad “Overzicht”. Als u op een item klikt, verschijnen aanvullende details, zoals het versienummer of de releasedatum.

Ashampoo Driver Updater Screenshot
Het resultaat van de Driver Updater scan wordt weergegeven in een duidelijke grafiek.

Ashampoo Driver Updater biedt in principe twee basisfuncties: Het werkt de bestaande drivers bij en maakt er back-ups van. Op deze manier is er altijd een back-up beschikbaar mocht een nieuw geïnstalleerde driver incompatibel blijken te zijn. Als u een stuurprogramma wilt uitsluiten van de update, hoeft u het alleen maar op de “Negeren” lijst te zetten.

Volgens de fabrikant bevat de driver database meer dan 400.000 drivers, wat op het eerste gezicht ontnuchterend klinkt in vergelijking met andere programma’s met enkele miljoenen entries. Dit komt echter door het gebrek aan compatibiliteit met XP en Vista, dat bewust is weggelaten, waardoor een hele reeks drivers is weggelaten. Voor de huidige Windows-versies zijn er echter evenveel drivers beschikbaar als bij andere aanbieders.

1.3 SUMo (“Software Update Monitor”) – Klein maar krachtig

De Software Update Monitor (kortweg SUMo) is een vrij kleine tool die niettemin uitstekend werk levert. Het doorzoekt uw computer naar geïnstalleerde programma’s en vergelijkt de bestaande versienummers met de momenteel beschikbare. Als er al een nieuwere versie bestaat, geeft het een bijbehorend bericht. Het maakt niet uit of het om freeware, shareware of een betaalde versie gaat. U kunt ook kiezen of u bètaversies in de update wilt opnemen.

Ansicht der Funde in SUMo
SUMo heeft niet veel poespas nodig om vlekkeloos zijn werk te doen. Het doet dit door de bestaande versienummers van je software te vergelijken met de momenteel beschikbare.

SUMo identificeert de geïnstalleerde software met behulp van een online database. Als er een nieuwe update of patch wordt gevonden, informeert de tool u onmiddellijk, zodat u dienovereenkomstig kunt reageren. Het is ook mogelijk om met de tool afzonderlijke programma’s te controleren: sleep gewoon het betreffende *.exe-bestand naar het programmavenster. Dit is bijzonder praktisch voor updates waarvoor bijvoorbeeld kosten in rekening worden gebracht.

Naast de gratis en draagbare versies is SUMo ook beschikbaar in een betaalde versie, die niet aan te bevelen is: voor iets minder dan 15 euro per jaar krijgt u een soort automatische “zelf-update” met links naar de homepage van de fabrikant of een zoekmachine met een lijst van links.

1.4 Driver Easy – extra’s alleen beschikbaar tegen betaling

Driver Easy is een zeer gebruiksvriendelijke driver updater met een enorme database met meer dan 8 miljoen entries. In tegenstelling tot veel andere gratis update-tools biedt het het voordeel dat de beschikbare drivers niet alleen worden weergegeven, maar ook automatisch kunnen worden bijgewerkt. Maar daar houden de voordelen op. Helaas moet u betalen voor alle andere functies en is ondersteuning alleen beschikbaar tegen extra kosten.

Ansicht der Funde in Driver Easy
Er is niets gratis bij Driver Easy: behalve de automatische driver update zijn alle essentiële functies alleen beschikbaar in de betaalde Pro-versie.
.

De Pro-versie kost momenteel 29,99 euro voor een jaarabonnement en biedt onder meer functies voor het maken van back-ups en het herstellen van eerder geïnstalleerde drivers. Bovendien moet je bij de freeware elke driver afzonderlijk downloaden, terwijl je bij de betaalde versie alle gevonden updates in één keer kunt installeren. Het verwijderen van driversoftware is ook niet mogelijk met Driver Easy Free. Bovendien maakt de betaalde versie voor elke installatie automatisch een herstelpunt aan. U kunt dus altijd terug naar de oorspronkelijke staat als de update om een of andere reden mislukt. En zelfs de downloadsnelheid van de stuurprogrammabestanden is in de Pro-versie hoger dan bij Driver Easy Free. Maar aangezien de bestanden meestal erg klein zijn, maakt deze omstandigheid gelukkig niet al te veel uit.

Driver Easy is compatibel met alle Windows-versies vanaf XP en is beschikbaar in tien verschillende talen (waaronder Duits, Engels en Frans).

Goed om te weten: De bekende antivirusfabrikant AVG probeert met zijn “Driver Updater” ook een tool te maken die uw systeem up-to-date houdt. Met ongeveer 127.000 vermeldingen in de database blijft het aanbod van beschikbare drivers echter nog ver achter bij de concurrentie.

Een andere Driver Updater aanbevelingslijst vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten