Boekhouden op de pc – waar ondernemers op moeten letten

Elke zelfstandige wordt wel eens geconfronteerd met de vraag hoe hij zijn eigen boekhouding moet voeren. Voor veel bedrijven is dit een vervelende zaak, omdat het meestal vervelend en tijdrovend is. Bovendien hebben vooral kleinere …

Boekhouden op de pc – waar ondernemers op moeten letten

Büro, Taschenrechner, Zahlen, Finanzen, pfpgroup @ fotolia.com
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Boekhouden op de pc – waar ondernemers op moeten letten

Elke zelfstandige wordt wel eens geconfronteerd met de vraag hoe hij zijn eigen boekhouding moet voeren. Voor veel bedrijven is dit een vervelende zaak, omdat het meestal vervelend en tijdrovend is. Bovendien hebben vooral kleinere bedrijven niet de middelen om hun boekhouding zelf te verzorgen. Dit komt omdat niet alle ondernemers vertrouwd zijn met boekhoudkundige procedures. Extra personeel op dit gebied overschrijdt vaak het salarisbudget.

Daarom moeten ondernemers hun boekhouding zelf verzorgen

Om deze redenen huren veel ondernemers een belastingadviseur in. Maar de boekhouder moet natuurlijk ook betaald worden. Dus als u zelf uw boekhouding doet, kunt u veel geld besparen. En dat niet alleen: statistieken bewijzen dat bedrijven economisch succesvoller zijn als ze hun boekhouding zelf doen. Alleen wie zijn inkomsten en uitgaven goed in de gaten houdt, kan tekortkomingen opsporen en verhelpen. Een zorgvuldig bijgehouden boekhouding geeft bovendien in één oogopslag informatie over omzet, schulden en liquiditeit.

Inmiddels zijn er pc-programma’s waarmee de boekhouding overzichtelijk en eenvoudig kan worden gevoerd. Ze zijn vooral geschikt voor ondernemers die nog geen ervaring hebben met boekhouden. Maar ook meer ervaren boekhouders kunnen met zo’n programma veel tijd besparen. Maar wat biedt boekhoudsoftware nu precies? In het onderstaande nemen we Lexware Buchhalter als voorbeeld (naar het product) onder de loep.

Hoe Lexware het boekhouden vereenvoudigt

De boekhoudsoftware van Lexware helpt ondernemers op elk gebied van de boekhouding. Zowel inkomsten- en overschotoverzichten als debet- en creditboekingen kunnen overzichtelijk worden aangemaakt. Ook kan de software enkele of dubbele balansen maken met jaaroverzichten en onderscheid maken tussen debet- en werkelijke belastingen.

Lexware Hauptnavigation
Lexware hoofdnavigatie

Het is ook geschikt voor afwijkende boekjaren. Kant-en-klare sjablonen vereenvoudigen ingewikkelde boekingen. Dankzij een veelvoud aan evaluaties hebben ondernemers hun uitgaven en inkomsten altijd in beeld en hun financiële situatie onder controle dankzij grafische weergaven. Een verscheidenheid aan verschillende rekeningstelsels garandeert dat de software geschikt is voor bedrijven in elke sector. Het bevat onder meer speciale rekeningstelsels voor

 • Hotel- en restaurantbedrijven,
 • artsen, vooral tandartsen,
 • verpleeghuizen,
 • landbouw en bosbouw,
 • Verenigingen.

Met één druk op de knop worden alle openstaande posten weergegeven die nog door klanten moeten worden betaald. Dankzij een geïntegreerd aanmaningssysteem kunt u hen onmiddellijk aanmaningen sturen. Eventuele achterstandsrente wordt automatisch berekend.

Lexware offene Posten
Lexware openstaande posten

Efficiënt betalingsverkeer en gegevensuitwisseling

Bankoverschrijvingen en automatische incasso’s zijn in het tijdperk van internetbankieren niet meer van deze tijd. Daarom heeft de Lexware Accountant functies voor

 • online bankieren voor overschrijvingen en domiciliëringen
 • de creatie en administratie van SEPA mandaten,
 • betaling met formulieren.

Wie de klassieke manier verkiest, kan zijn betalingen nog steeds op papier uitvoeren, want ook daarvoor is het programma ingericht. Met geïntegreerde DATEV- en ELSTER-interfaces maakt de software het ook mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen met de belastingadviseur of het belastingkantoor. Bovendien is een koppeling met Microsoft Office mogelijk.

Gebruiksvriendelijk en betrouwbaar

De toekenning van een GOB-certificaat van een onafhankelijk accountantskantoor garandeert de gebruiker dat aan alle eisen van de Duitse algemeen aanvaarde boekhoudprincipes (GoB) is voldaan. De gebruiksvriendelijke interfaces en grafische weergaven maken de accountant gemakkelijk te bedienen. Programma-assistenten begeleiden de gebruiker door de afzonderlijke stappen van het programma en garanderen zo een eenvoudige en betrouwbare boekhouding.

Jahresabschluss
Jaarrekening

De boekhouder is verkrijgbaar in vier varianten: Basic, Plus, Pro en Premium. Elke versie biedt een andere stint van de hierboven beschreven diensten, wat weer van invloed is op de prijs. De software kan maandelijks worden betaald of worden aangeschaft door een eenmalige prijs te betalen. In het kader van een updategarantie voorziet Lexware haar klanten gratis van updates van de software.

Introfoto: pixabay.com © Picography (CC0 1.0)

Gerelateerde berichten