CD-kast gecomprimeerd – deel 1

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-collectie efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen. 1. aan de slag 1.1 Gebruikte programma’s …

CD-kast gecomprimeerd – deel 1

© tatko aparatko - Fotolia.com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. CD-kast gecomprimeerd – deel 1

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-collectie efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen.

1. aan de slag
1.1 Gebruikte programma’s
1.2 ASPI-stuurprogramma
1.3 Het MP3 formaat
1.4 De MP3 codec Lame
2. CD’s uitpakken met Exact Audio Copy
2.1 De configuratie
2.2 Audio-CD’s uitpakken

vanaf hier in deel 2
3. de nabewerking
3.1. meerdere bestanden tegelijk hernoemen met Joe
3.2. MP3’s controleren op fouten met MP3Utility
3.3. omgaan met informatie over de MP3’s – de ID3-tag
3.3.1. MP3 Info Extensie
3.3.2. MP3tag
3.4. bewerken met de audio-editor Audacity
3.5. WAV-bestanden comprimeren met RazorLame
3.6. volume normaliseren met MP3Gain

vanaf hier in deel 3
4. de administratie
4.1 EncSpot codec viewer voor MP3’s
4.2 MP3’s afspelen met WinAmp als voorbeeld
4.3 Branden met Nero
4.3.1. een audio image branden
4.3.2. MP3 als audio CD
4.3.3. een MP3 CD maken
4.4. verstandig archiveren
4.5. CD hoesjes maken met Data Becker CD printer
5. conclusie

Een opmerking voor onszelf:
Er zijn alleen CD’s gebruikt die de auteurs voor dit artikel hebben gekocht.
Dit artikel is geen handleiding voor het kopiëren van CD’s. Voor informatie over de juridische situatie, zie “Infos zum Urheberrecht: Was darf man – was nicht?” van mp3werk.de.
Let ook op de mededelingen over het auteursrecht op de cd’s.

1. de inleiding

1.1 Gebruikte programma’s

Een Windows besturingssysteem is vereist. Dit artikel is geschreven voor Windows XP Professional SP1.
Alle programma’s zijn freeware, behalve Nero en Data Becker CD printer:

  • Lame
  • Exacte audio kopie
  • Joe
  • MP3Utility
  • MP3 Info Uitbreiding
  • Mp3tag
  • Audacity
  • RazorLame
  • MP3Gain
  • EncSpot
  • WinAmp volledig standaard
  • MP3cue 5.0 (invoegtoepassing voor WinAmp)
  • Nero
  • Data Becker CD printer

1.2 ASPI stuurprogramma

Als er bij het starten van sommige programma’s foutmeldingen verschijnen, kan dat komen doordat de ASPI-driver niet is geïnstalleerd. Deze download zou moeten helpen: ASPI-stuurprogramma downloaden

Eerst moet het gedownloade bestand worden uitgepakt. Dubbelklik hiervoor op het exe-bestand en klik op Unzip. Het bestand pakt zichzelf uit in een map waar het dubbelgeklikte exe-bestand zich bevindt en maakt een nieuwe map aan met de naam adaptec (indien niet gewijzigd tijdens het uitpakken). In de nieuwe map bevindt zich een submap met de naam aspi, waar zich ook de uitgepakte bestanden bevinden. Er is ook een bestand met de naam aspichk.exe. Als je dat uitvoert, krijg je informatie over geïnstalleerde ASPI-componenten, links staan de bestanden, een kolom verder staat de geïnstalleerde bestandsversie.

Vind je geen nummers onder versie, lees dan verder. Soms helpt de installatie van een ander ASPI stuurprogramma bij gekraak of soortgelijke problemen.

Gebruikers die al een ASPI-laag hebben geïnstalleerd en geen problemen hebben met het starten van b.v. “Exact Audio Copy” dienen dit hoofdstuk over te slaan. Het motto zou dan moeten zijn: “Verander nooit een lopend systeem”.

Klik na het uitpakken op de Start-knop in de taakbalk en selecteer “Uitvoeren”. Klik op “Bladeren” om een dialoogvenster te openen waarin u kunt doorklikken naar de uitgepakte directory. Dubbelklik tenslotte op de install.bat. Het volledige pad naar de install.bat van het ASPI-stuurprogramma staat nu in het dialoogvenster Uitvoeren. Klik nu direct achter .bat en voeg een spatie en een parameter toe aan de opdrachtregel. De parameter wordt bepaald door het gebruikte besturingssysteem.

Parameter besturingssysteem:
Windows 98/ME/NT/2000 = X86
Windows XP 32-bit = XP32
Windows XP 64-bit = XP64

Voorbeeld voor Windows XP Pro (32-bit): “C:adaptecaspiinstall.bat XP32“.

Klik vervolgens op OK om de update uit te voeren.
Na een herstart moet de ASPI-driver actief zijn. Dit kan worden gecontroleerd met aspichk.exe.

1.3 Het MP3 formaat

In het begin rijst de vraag: Waarom zou ik mijn CD verzameling converteren? Wel, de belangrijkste reden is de benodigde ruimte. Het mp3-formaat biedt acht tot tien keer de compressie van een conventionele audio-cd.

Het mp3-formaat bestaat al zo’n 10 jaar en wordt daarom veel gebruikt. Veel (gratis) spelers ondersteunen het formaat, en niet alleen op de PC. Daardoor zal het formaat ook in de toekomst nog lang blijven bestaan.

Waarom Lame? Omdat we een goed compromis willen bereiken tussen een hoge geluidskwaliteit en een kleine bestandsgrootte, want niemand heeft graag een slecht klinkende muziekcollectie. Natuurlijk is het mp3-formaat lossy. De truc is om het menselijk oor zo slim mogelijk te misleiden en zoveel mogelijk onhoorbare of nauwelijks hoorbare geluiden weg te laten, die worden overschaduwd door hardere geluiden.

Onvermijdelijk wordt men nu geconfronteerd met enkele nieuwe termen waarvan de betekenis niet onmiddellijk duidelijk is. Deze link zal u helpen:

Daarnaast een notitie over de verschillende compressiemethoden, hun afkortingen en betekenissen:

  • VBR: variabele bitrate, de bitrate wordt automatisch aangepast aan de complexiteit van het te comprimeren bestand. Moeilijke passages worden gecomprimeerd met een hoge bitsnelheid, eenvoudige passages met een lagere bitsnelheid.
  • ABR: gemiddelde bitsnelheid, komt overeen met VBR, maar tijdens de compressie wordt een parameter voor de bitsnelheid opgegeven. Deze bitsnelheid wordt vrij nauwkeurig aangehouden. Op gemakkelijke passages worden bits bespaard, die dan beschikbaar zijn voor moeilijke passages.
  • CBR: constant bit rate, constante datasnelheid, die wordt opgegeven in een bit rate parameter.

VBR geeft de beste resultaten, ABR is ook niet slecht, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheden van VBR. Het gebruik van CBR heeft nauwelijks nog zin, tenzij je de maximale geluidskwaliteit uit het mp3-bestandsformaat (320 kbps) wilt halen.

1.4 De mp3 codec Lame

Lame is een mp3 codec (code/decode = coderen/decoderen) en combineert een goede geluidskwaliteit met een kleine omvang van de resulterende mp3’s. Wij gebruiken versie 3.92. Versie 3.93 is al beschikbaar, maar er zijn berichten op relevante forums dat de presets (die we in de loop van dit artikel ook zullen gebruiken) soms slechtere resultaten opleveren dan met versie 3.92, omdat de presets niet zijn aangepast aan de nieuwe versie.

De codec hoeft niet geïnstalleerd te worden. Download het gewoon in een willekeurige directory en pak het uit. Lame is klaar voor gebruik en biedt veel instellingen. Een compleet overzicht vindt u hier:

http://lame.sourceforge.net/index.php

Met Lame 3.9x werden zogenaamde presets geïntroduceerd om de bediening van de codec sterk te vereenvoudigen. Een preset is een standaardinstelling. In plaats van het specificeren van een kolom parameters, is het voldoende om een preset te specificeren. Er kunnen drie kwaliteitsniveaus worden onderscheiden: “Standaard”, “Extreem” en “Krankzinnig”.

  • Het “Standaard”-niveau zelf biedt al een hoge kwaliteit. De bitsnelheden zijn variabel en het eindresultaat komt overeen met de geluidskwaliteit van een gemiddelde bitsnelheid tussen 170 en 200 kbps. De normale luisteraar hoort hier praktisch geen verschil met het origineel.
  • Het niveau “Extreem” maakt minder compromissen in termen van bestandsgrootte. Mensen met een zeer goed gehoor of een goede HIFI-installatie kunnen hiervan profiteren. Het “Extreme”-niveau maakt ook gebruik van variabele bitrates.
  • Het niveau “Insane” biedt momenteel de maximale kwaliteit voor mp3. Het wordt gekenmerkt door een constante bitsnelheid van 320 kbps en een bijbehorende hoge bestandsgrootte.

Voor het standaard en extreem niveau bestaat de mogelijkheid het coderingsproces te versnellen – met geringe gevolgen voor de kwaliteit en de bestandsgrootte. De kwaliteitsniveaus worden opgeroepen als parameters van de lame.exe, bijv.

lame.exe –alt-preset standaard (invoerbestand) (uitvoerbestand)

Hier is een overzicht van de presets:
–alt-preset standaard -> zeer hoge kwaliteit (VBR)
–alt-preset fast standard -> zeer hoge kwaliteit (fast VBR)
–alt-preset extreme -> extreem hoge kwaliteit (VBR)
–alt-preset fast extreme -> extreem hoge kwaliteit (fast VBR)
–alt-preset insane -> best mogelijke kwaliteit (CBR 320 kbps)

Om een specifieke, gewenste bitsnelheid te verkrijgen, kunnen andere presets worden gebruikt. Hiertoe geeft u gewoon de gewenste bitsnelheid op, zoals:

–alt-preset 128 -> codeert met 128 kbps (gemiddelde bitsnelheid, ABR).
–alt-preset cbr 128 -> codeert met 128 kbps (constante bitsnelheid, CBR).

Zoals in het begin vermeld, zijn we geïnteresseerd in een goed compromis tussen hoge geluidskwaliteit en kleine bestandsgrootte. Daarom wordt in het verdere verloop de volgende preset gebruikt:

–alt-preset standaard

Voor lage bitrates vanaf 128kbps zijn andere codecs zoals Ogg Vorbis of mp3pro geschikt.

2. uitpakken met Exact Audio Copy

Exact Audio Copy is momenteel de eerste keuze als het gaat om het digitaal uitpakken van een cd.

Na het downloaden van de versie van EAC kan het programma direct vanuit de map worden gestart.

2.1 De configuratie

We starten het programma door te dubbelklikken op EAC.exe. Om optimaal met het programma te kunnen werken, moeten eerst enkele instellingen worden gedaan. Daartoe klikken we eerst linksboven op EAC. Daar openen we de configuratiewizard, als die niet zelf opent als we het programma starten. Nu verschijnt de EAC-instellingenwizard. We klikken op de knop “Volgende”.

EAC Wizard
Klik op de afbeelding om te vergroten

Eerst worden alle stations weergegeven, zoals hier in een voorbeeld.

Weergave van de schijven
Klik op de afbeelding om te vergroten

Om later optimale en foutloze resultaten te krijgen, stellen we voor elk station“Ik geef de voorkeur aan exacte resultaten” in.

“Exacte resultaten” instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Wanneer dit proces voltooid is, kan het resultaat er als volgt uitzien.

Klaar
Klik op de foto om te vergroten

Nu is het tijd om de kreupele codec te zoeken. Het vinkje moet nu gezet worden.

Codec opnemen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Het zoeken begint:

Het zoeken is begonnen
Klik op de foto om te vergroten

In de volgende stap zouden we het volgende beeld moeten krijgen. De gemarkeerde opties moeten vooraf zo worden ingesteld:

Verdere instellingen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Vervolgens voeren we ons e-mailadres in, zodat we later toegang krijgen tot de gratis titeldatabase“freedb.org“. U kunt ook een e-mailadres gebruiken zoals in de volgende schermafbeelding:

E-mailadres voor feedb.org
Klik op de afbeelding om te vergroten

Tenslotte is de configuratie voltooid met dit scherm. Om volledige toegang te krijgen tot de volledige functionaliteit van het programma, stellen we de optie in op het gemarkeerde veld en sluiten we af door op “Voltooien” te klikken.

Alle opties gebruiken
Klik op de afbeelding om te vergroten

Nu moeten we het programma correct instellen voor verder gebruik. Eerst openen we de“EAC-instellingen“.

EAC-instellingen

In het tabblad“Uitlezing” moeten de in de schermafbeelding getoonde instellingen worden gemaakt:

Uitlezing instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Onder“Algemeen” moeten ook veel instellingen worden gemaakt, zoals te zien is:

Algemeen instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Onder“Tools” moet het er zo uitzien:

Gereedschap instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Het tabblad“Normalisatie” blijft zoals het is. We zullen later een normalisatie naar wens uitvoeren.

Om later de juiste bestandsnamen te krijgen, gaan we naar het tabblad“Bestandsnamen” en stellen“%N %T” in bij Naamgevingsschema voor Albums (links) en“%N %A – %T” bij“Gebruik “Diverse Artiesten” Schema” (rechts):

Bestandsnamen instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

“Catalogus” blijft zoals het is. In“Map” raden we aan de optie“elke keer vragen” te kiezen.

In het tabblad“Branden” moeten de volgende opties worden geselecteerd:

Branden instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Zorg er onder“Interfaces” voor dat de geïnstalleerde externe ASPI-interface wordt gebruikt.

In het volgende gaan we nu naar de schijfinstellingen. Daartoe selecteren we de lees drive…

Selecteer gelezen station

…en klik dan op“Drive settings“:

Schijfinstellingen

In het tabblad“Uitleesmethode” gaan we naar“Eigenschappen station testen“. Vooraf moet een audio CD worden geplaatst.

Test van het station
Klik op de afbeelding om te vergroten

Aan het einde van de detectie, die een tijdje kan duren, bevestigen we met“Toepassen“.
Zelfs als het station C2-fouteninformatie ondersteunt, moet deze functie (“Use C2 error information for error correction“) worden uitgeschakeld, omdat sommige stations deze functie niet correct kunnen verwerken en onjuiste informatie verstrekken.

Nu klikken we op het tabblad“Drive“. Zoals in de volgende schermafbeelding te zien is, is de knop“Automatisch herkennen van leesopdracht nu” geactiveerd.

Laatste instellingen
Klik op de afbeelding om te vergroten

In ieder geval moet hier het vinkje“Aandrijving versnellen voor het lezen” worden gezet.

In het tabblad“Offset/Snelheid” hoeven geen wijzigingen te worden aangebracht. Voor“Pauzedetectie” en“Detectienauwkeurigheid” bevelen wij de instellingen aan zoals in de schermafbeelding:

Pauzedetectie
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als een brander is geselecteerd als leesstation, verschijnt hier een ander tabblad“Brander“, waar de knop“Automatisch herkennen leesopdracht nu” moet worden aangeklikt. Hier kun je zien of je eigen brander geschikt is voor CD-tekst.

De gemaakte instellingen worden met OK geaccepteerd.

Na de schijfinstellingen gaan we nu de compressie-instellingen nader bekijken.
Eerst klikken we weer op“EAC” en dan op“Compressie instellingen“.

Compressie-instellingen

We laten“Waveform” zoals het is. We navigeren nu naar het tabblad“Externe compressie“. We nemen over wat zichtbaar is in de schermafbeelding (behalve het pad naar de compressie, want dat was al eerder gezocht) en voegen de parameter“–alt-preset standard %s %d” toe aan de extra commandoregelopties.

Voorinstelling instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

De optie“Bitrate” heeft geen enkele functie.

Het register“Offset” blijft ongewijzigd. Dan gaan we over naar het register“ID3 Tag“. In de regel“Construction of file names from ID3 tags” voegen we de parameter“%N %T” in. Merk op dat de vinkjes moeten worden gezet zoals hier:

ID-tag instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

2.2 Audio-CD’s uitpakken

We stoppen een audio CD in het leesstation. Tegenwoordig zijn er al veel CD’s die CD-tekst hebben en ons dan hier de CD-tekst tonen. Als dit niet het geval is, wordt automatisch een query naar de freedb-database gestart, omdat we dit eerder in de instellingen hebben aangegeven. We krijgen dan verschillende mogelijkheden aangeboden waaruit we de gewenste kunnen kiezen. Als het resultaat niet bevredigend is, kunnen we natuurlijk op elk moment een nieuwe freedb query maken en een andere dataset selecteren, als die beschikbaar is. Het bijbehorende pictogram is omkaderd in de schermafbeelding:

Audio-CD’s lezen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Natuurlijk kunnen alle gegevens achteraf handmatig worden bewerkt. Als noch de CD-tekst noch de freedb-query resultaat oplevert, moeten we de moeite nemen en de gegevens met de hand invoeren.

Eerst willen we een hele CD als image inlezen. Dit is zinvol bij bijvoorbeeld live-cd’s. Het probleem met mp3 is dat het niet seconde voor seconde kan worden opgeslagen, maar frame voor frame. Dit heeft als nadeel dat de overgangen tussen de tracks dan verspringen.

Om dit te omzeilen gebruiken we een truc. We klikken op Action,“Copy Image and Create Cue Sheet” en dan op“Compressed”. Als we een mapnaam en titel hebben ingevoerd en dit met Openen hebben bevestigd, worden eerst de hiaten van de CD opgezocht (hiaten zijn titelovergangen). Als dit klaar is, zien we het volgende beeld:

Uitlezen in actie

Dit duurt even. Wanneer dit proces voltooid is, begint de compressie automatisch.

Daarna zien we het compressieproces, dat er zo uit kan zien.

Compressie om spaties te verwijderen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit proces duurt enkele minuten, afhankelijk van de ingestelde voorinstelling.

De afbeelding staat nu op de harde schijf en bevat de volgende bestanden:

De voltooide image

Voor andere CD’s die geen vloeiende overgangen hebben, kunnen de tracks ook afzonderlijk worden uitgelezen en opgeslagen als mp3. Daartoe selecteren we alle (of alleen individuele) titels en klikken op de knop “mp3”:

Normale uitlezing
Klik op de afbeelding om te vergroten

In het venster dat verschijnt, kiezen we een opslaglocatie en klikken op “Opslaan”. Natuurlijk duurt ook dit proces even.

Om bijvoorbeeld Live CD’s te bewerken, is het zinvol om de CD als één WAV-bestand te importeren. Dit heeft echter alleen zin als u het wilt bewerken met een geluidseditor zoals Audacity (later beschreven).

Klik hiervoor op“Actie“, vervolgens op“Beeld kopiëren en Cue Sheet maken” en tenslotte op“Ongecomprimeerd“.

Omzetten naar WAV
Klik op de afbeelding om te vergroten

Natuurlijk is het ook mogelijk om afzonderlijke titels in WAV-formaat in te lezen. Daarvoor selecteren we ofwel alle titels met [CTRL]+[A] of we klikken op afzonderlijke titels terwijl we de [CTRL]-toets ingedrukt houden en klikken dan op de knop“WAV“:

Afzonderlijke tracks als WAV
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als sommige CD’s niet kunnen worden gelezen, kan dit vele redenen hebben. Krassen in het gebied van de inhoudsopgave kunnen een CD onbruikbaar maken, evenals andere onjuiste behandelingen zoals langdurige blootstelling aan zonlicht. Veel CD’s zijn tegenwoordig voorzien van kopieerbeveiliging. Sommige oudere lezers kunnen op deze manier beschermde media niet herkennen.

Na het uitlezen van de audio-informatie kunnen we nu overgaan tot de nabewerking.

Deel 2 toont enkele mogelijkheden….

Gerelateerde berichten