CD-kast gecomprimeerd – Deel 2 nabewerking

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-verzameling efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen. Nadat we in deel 1 alles hebben …

CD-kast gecomprimeerd – Deel 2 nabewerking

© tatko aparatko - Fotolia.com
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. CD-kast gecomprimeerd – Deel 2 nabewerking

Dit artikel laat zien hoe u uw CD-verzameling efficiënt kunt omzetten in het ruimtebesparende audioformaat MP3. De schrijfstijl is erop gericht de stappen naast het lezen te volgen.


Nadat we in deel 1 alles hebben gegeven over het lezen van audio-CD’s en achtergrondinformatie over het MP3-formaat, gaat deel 2 nu over de nabewerking van de gelezen nummers met alle mogelijkheden.

3 Nabewerking
3.1. meerdere bestanden tegelijk hernoemen met Joe
3.2. MP3’s controleren op fouten met MP3Utility
3.3. omgaan met informatie over MP3’s – de ID3-tag
3.3.1. MP3-Info extensie
3.3.2. MP3tag
3.4. bewerken met de audio-editor Audacity
3.5. WAV-bestanden comprimeren met RazorLame
3.6. volume normaliseren met MP3Gain

Programma’s voor het 2e deel vindt u in het 1e deel. Nodig:

  • Joe
  • MP3Uitbreiding
  • MP3 Info Uitbreiding
  • MP3tag
  • Audacity
  • RazorLame
  • MP3Gain
  • EncSpot

3.1. Hernoem meerdere bestanden tegelijk met Joe

Na het downloaden is de installatie zeer eenvoudig. Alleen het installatiepad werd aangepast: C:ProgrammaJoe. U vindt dan een nieuw item in het startmenu. Wanneer het programma wordt gestart, verschijnt de volgende interface:

Joe te hernoemen
Klik op de afbeelding om te vergroten

In de bovenste helft van de interface van het programma kunnen de te hernoemen bestanden worden toegevoegd via drag & drop. Linksonder staat een masker waarmee nieuwe namen kunnen worden samengesteld. In de rechter benedenhelft zijn er verdere hulpmiddelen voor het hernoemen.

We zullen nu aan de hand van een voorbeeld laten zien wat de opties doen. Eerst lezen we een CD in met EAC. We nemen bewust de artiest op in de bestandsnaam van elke titel. Deze moet dan voor elke titel met Joe weer worden verwijderd. Bovendien moet elke titel een opeenvolgend nummer krijgen. Voor demonstratiedoeleinden kiezen we %A %T als naamgeving in EAC. Nadat de titels zijn ingelezen (hier wave-bestanden), ziet het er in Windows Verkenner als volgt uit:

Joe om te hernoemen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Zoals de afbeelding laat zien, moeten de bestanden die met “Joe” moeten worden hernoemd, worden gemarkeerd (het programma “Joe” moet worden gestart). Klik vervolgens met de linker muisknop op een gemarkeerd bestand, houd deze ingedrukt en sleep het bestand (en alle andere automatisch) op de taakbalk naar de taak “Joe”. Het programma wordt nu weergegeven, de muisaanwijzer wordt in de bovenste helft van “Joe” gesleept met de linker muisknop nog steeds ingedrukt en de muisknop wordt nu losgelaten. Nu staan alle gemarkeerde bestanden in “Joe”:

Joe om te hernoemen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Nu kunnen we met Joe werken. Ons doel is nu om de bestanden opeenvolgend te nummeren, door titels met één nummer een voorvoegsel te geven en de artiest te verwijderen. Waarom een voorvoegsel? Omdat anders titels als volgt worden geordend: 1, 11, 2, 20, 21, 22, 3, 4,…

Eerst moeten de titels in de juiste volgorde gezet worden. Je hoeft alleen maar op“laatste wijziging” te klikken. De titel met de kleinste tijd in de wijzigingsdatum staat nu bovenaan. Dit geldt natuurlijk alleen als er sinds de import geen bestand is gewijzigd. Daarom moet de titel met “Joe” zo snel mogelijk na het inlezen worden hernoemd.

In het masker klikken we op de eerste positie voor het eerste vierkante haakje. Nu is het voldoende om op de knop “[nummer]” te klikken en de wijziging in“Nieuwe naam” wordt zichtbaar. Om het overzicht te bewaren, moet een spatie worden ingevoegd tussen “[AANTAL]” en “[NAAM]”.

Aangezien we de titels opeenvolgend willen nummeren, blijven de beginwaarde en de stapgrootte op 1. We stellen de lengte in op 2 en de voorloopnullen op“nul“. Het effect van voorloopnullen is nu al zichtbaar.

Iedereen kan experimenteren met de notatie om te zien wat de opties doen. Soms kan een verandering hier nuttig zijn.

Nu willen we de artiest verwijderen. In dit geval voeren we onder“Vervangen” “Schiller” in. Na het opschrift “Schiller” zetten we een spatie, die ook verwijderd moet worden. Het voorbeeld onder“Nieuwe naam” toont al het gewenste resultaat. Als u een lettertype door een ander wilt vervangen, kunt u onder“door” het gewenste lettertype invoeren. De beste manier om het principe te begrijpen is door het uit te proberen.
Voor ons ziet het er nu zo uit:

Joe om te hernoemen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Met een klik op “Hernoemen” wordt de actie uitgevoerd en is “Joe” nu weer leeg en worden de geselecteerde bestanden hernoemd. Met de schijfknop kunnen reeds gebruikte schema’s opnieuw worden opgeroepen. Met Einde wordt het programma afgesloten.

3.2 MP3’s controleren op fouten met MP3Utility

De tool controleert ofwel individuele MP3’s of hele mappen op foutieve frames en verplaatst defecte bestanden desgewenst naar een extra map.

Ook deze tool hoeft niet geïnstalleerd te worden. Gewoon de MP3Utility.exe downloaden, uitpakken en starten.

De werking is vrij eenvoudig. We zullen hier als voorbeeld een directory testen. U hoeft alleen maar opTestDirectory” te klikken. Klik op“Load” om de te testen directory te selecteren. Klik op“Opties” om de opties te openen. Desgewenst kunt u onderTest Dir“Verplaats bestanden met fouten / waarschuwing naar de volgende directory” aanvinken om een directory op te geven waarnaar defecte bestanden moeten worden verplaatst. Alle andere opties moeten niet worden gewijzigd. Klik op“Start” om de controle te starten. Na korte tijd is het resultaat bekend.

MP3Utility controleert op fouten
Klik op de afbeelding om te vergroten

Er waren hier geen problemen. Als er een probleem wordt gevonden, is testluisteren het eerste wat moet gebeuren. Mogelijk is er niets te horen. Anders de CD schoonmaken en opnieuw inlezen.

3.3 Omgaan met informatie over de MP3’s – de ID3-tag

ID3-tag betekent dat informatie zoals artiest, albumtitel, titel van het nummer enz. aan het einde van een MP3 in een datablok van 128 bytes wordt geschreven.

De mogelijkheden van ID3-tags worden verder ontwikkeld, zodat steeds meer informatie kan worden opgeslagen. Veel informatie hierover is te vinden op de homepage van de auteur van MP3-Info Extension.

3.3.1 MP3-Info Uitbreiding

In eigenlijke zin is MP3-Info Extension geen programma, maar een shell-extensie. De installatie is zeer snel voltooid. Als een programma wordt geïnstalleerd dat het MP3-pictogram overschrijft, is het voldoende om het programma gewoon opnieuw te installeren.

Nu hebben alle MP3’s een nieuw pictogram; namelijk hun gemiddelde bitsnelheid:

MP3 Info Uitbreiding

Dit bespaart u het vervelende zoeken naar de bitsnelheid van een MP3. Voor MP3’s met variabele bitsnelheden wordt de gemiddelde bitsnelheid weergegeven.

Als u de muisaanwijzer iets langer boven zo’n pictogram houdt, verschijnt de ID3-tag. Rechtsklik op zo’n bestand en klik op “Eigenschappen” om een nieuw tabblad te zien:“MP3 Info“. Klik erop om de details van de ID3-tag te zien, die gemakkelijk kunnen worden gewijzigd.

MP3-Info uitbreiding met meer informatie
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit is echter een nogal omslachtige manier om ID3-tags te bewerken. Voor meerdere bestanden zijn andere hulpmiddelen beschikbaar. Hier gepresenteerd:

3.3.2 Mp3tag

De installatie is snel voltooid. Voor de te installeren componenten zou de selectie er als volgt uit kunnen zien:

Mp3tag installeren
Klik op de afbeelding om te vergroten

Al bij de eerste start krijgt u enkele tips te zien. Na het sluiten van het browservenster verschijnt een overzichtelijke gebruikersinterface. Het aantal knoppen laat ook zien dat dit programma veel functies heeft. We gaan hier alleen in op de belangrijkste functies. De meeste functies spreken echter voor zich. Ook hier kunt u ze naar hartelust uitproberen.

Ons doel is om snel een ID3-tag toe te voegen aan verschillende bestanden die er nog geen hebben. Daartoe klikken we op het symbool met de map en een paars plusje:

Mp3tag: Selecteer map
Klik op de afbeelding om te vergroten

Zoek nu de map met de MP3’s die u wilt bewerken, klik op de gewenste map en klik dan op OK. Nu staan de te bewerken bestanden in een lijst:

Alle bestanden in de map
Klik op de afbeelding om te vergroten

Aangezien het programma ondersteuning biedt voor freedb.org, zullen we ook deze functie gebruiken. Maar eerst moeten we het e-mailadres invoeren. Daarvoor klikken we op“Extra’s” en dan op“Opties“. Onder het item“freedb” staat een punt“Server“. Het opschrift “Server” moet met één klik worden aangevinkt. Nu ziet u rechts de bijbehorende opties. Onder “E-mail” moet opnieuw een e-mailadres worden ingevoerd:

Synchronisatie via freedb
Klik op de afbeelding om te vergroten

Klik op OK om de instellingen toe te passen en het venster met opties te sluiten.

Nu moeten alle bestanden worden gemarkeerd, wat snel kan met de toetsencombinatie [CTRL]+[A]. Vervolgens klikken we op de knop freedb, die wordt gemarkeerd door een wereldbol met een gele dubbelzijdige pijl:

Overeenstemming via freedb
Klik op de afbeelding om te vergroten

Nu opent zich een selectievenster op basis waarvan gezocht moet worden. Het is een goed idee om de audio CD te plaatsen en de optie“Bepaal van de geplaatste audio CD” te selecteren. De selectie moet worden bevestigd met een klik op OK. U kunt nu uit verschillende opties kiezen. We selecteren een dataset die overeenkomt met de CD. Nu verschijnt een ander selectievenster:

Matching via freedb: Gevonden
Klik op de afbeelding om te vergroten

Hier moet je het vakje“Include disc ID in comment” aanvinken. Omdat we de bestanden al zinvol hebben genummerd, is sorteren niet nodig. Helemaal rechts staan pijltjestoetsen waarmee ook handmatig gesorteerd kan worden. Met een klik op OK worden de gegevens overgenomen. Dit proces kan even duren. Het resultaat in ons voorbeeld ziet er als volgt uit:

Gedetailleerde weergave in Mp3tag
Klik op de afbeelding om te vergroten

Indien gewenst kan elke ID3-tag invoer handmatig worden bewerkt in de linkerbalk. Als een cd niet in de freedb-database staat, kunt u de gegevens hier ook handmatig invoeren.

Zoals in het begin vermeld, biedt dit programma nog veel meer mogelijkheden. Op dit punt doen we een beroep op de vreugde van het experimenteren. Voorlopig heeft het programma zijn werk voor ons gedaan.

3.4 Herwerken met de audio-editor Audacity

Met dit gratis programma kunnen we geluidsbestanden individueel aanpassen. Zeer goede tools zoals Steinberg “WaveLab” kunnen ongetwijfeld meer, maar dit programma volstaat voor onze doeleinden.

Hier zien we een deel van het werkvlak:

Audio-editor Audacity
Klik op de afbeelding om te vergroten

Laten we eerst naar de instellingen gaan. Klik daarvoor op“Bestand” en dan op“Instellingen“. In het tabblad“Audio I/O” selecteren we onze geluidskaart. Voor opnames is de onderste markering bepalend voor de kwaliteit, zoals de schermafbeelding laat zien:

I/O instellingen aanpassen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Alle andere tabbladen blijven zoals ze zijn. Dit geldt ook voor het tabblad“Bestandsformaten“. Daar zouden we ook de“Lame MP3 Codec” kunnen selecteren. Omdat alleen een constante bitsnelheid mogelijk is, zien we daarvan af. De instellingen worden geaccepteerd met een klik op OK.

In principe slaan we alle wijzigingen met dit programma op in WAV-formaat. De conversie van WAV formaat naar MP3 gebeurt met“RazorLame“.

Wanneer we een bestand openen om te bewerken, maakt het niet uit of het een MP3- of een WAV-bestand is. Het heeft echter weinig zin om een titel eerst als MP3 uit te lezen om hem na bewerking als WAV op te slaan en vervolgens weer te comprimeren tot het mp3-formaat. Bij het openen zijn er twee mogelijkheden. Ofwel gaan we naar “Bestand” -> “Openen” of naar “Project” -> “Audio importeren”. Na het openen moet het rood gemarkeerde “Selectiegereedschap” worden geactiveerd.

Werken met het selectiegereedschap
Klik op de afbeelding om te vergroten

We hebben dit gereedschap nodig om selecties te kunnen maken in het geopende bestand. We komen hier zo op terug.

Eerst iets over de werkbalk: We zien een “schaar” (om delen van het open bestand uit te knippen) en knoppen voor “kopiëren” en “plakken” van delen van het bestand, verder zijn er knoppen voor “ongedaan maken” en “opnieuw doen” (van respectievelijk de laatste stappen) en tenslotte twee knoppen voor “inzoomen” (het vergrootglas) en “venster aanpassen”.

De werkbalk
Klik op de afbeelding om te vergroten

Om markeringen in te stellen moet het selectiegereedschap altijd actief zijn.

Als u een gemarkeerd stuk of het hele bestand wilt beluisteren, klikt u gewoon op de knop “Afspelen” (groene driehoek). Het is mogelijk het volume te regelen, dat zich boven de werkbalk bevindt.

Nu komen we bij de menubalk. In het menu “Project” kunt u verschillende importen doen, ID3-tags bewerken en nieuwe geluidssporen toevoegen.

Onder “Genereren” kunnen “pauzes”, “stiltes” of “witte ruis” (ruis waarin alle frequenties even vaak voorkomen) worden ingevoegd in het te bewerken bestand.

Zeer experimentele mogelijkheden worden geboden door de “effecten”, zoals “fade in”, “fade out” en “ruisonderdrukking”. We selecteren ons geopende bestand geheel (of gedeeltelijk), gaan naar de menubalk “Effecten” en selecteren er hier een.

In het volgende plaatje zien we een fade out en een fade in: Fade in is handig als je het begin langzaam luider wilt laten worden. Met fade out doe je dit aan het einde om de muziek te laten uitfaden. Hier is een voorbeeld:

Fade in en fade out nummers
Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit programma kan ook worden gebruikt om opnames te maken van externe bronnen. Hiervoor moeten het kanaal (bijv. line-in) en het opnamevolume worden ingesteld, waarna de opname kan worden gestart:

Opnemen van externe bronnen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Als alle bewerkingen voor het geopende bestand zijn voltooid, slaan we het op als “WAV” (“File” -> “Export as WAV”). Als een MP3-bestand gewenst is, slaan we het ook op in WAV-formaat en comprimeren het dan met “RazorLame”.

Het is te allen tijde mogelijk een gemarkeerd deel van een bestand (bijvoorbeeld een live CD als WAV-afbeelding) op te slaan. Dit geldt zowel voor een geopend bestand als voor een nieuw opgenomen bestand. Klik hiervoor gewoon op “File” en “Export selection as WAV”.

3.5 WAV-bestanden comprimeren met RazorLame

RazorLame is een grafisch front-end voor de Lame codec. Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden. Gewoon downloaden, uitpakken en RazorLame.exe starten.

Eerst moet het programma kort worden geconfigureerd. Klik daarvoor op“Bewerken” en vervolgens op“Opties“. Bovenaan moet de locatie van Lame.exe worden opgegeven. Het mappictogram aan het einde van de regel helpt u het te vinden. De Lame.exe bevindt zich op de plaats waar de codec eerder werd uitgepakt.

Normal” moet worden geselecteerd voor“Thread Priority“. Hogere instellingen dwingen de PC opde knieën, maken nevenwerkzaamheden bijna onmogelijk en kunnen zwakke computers doen crashen. De instellingen worden geaccepteerd met een klik op OK.

Nu moeten we enkele instellingen maken voor de codec zelf, want we willen het resultaat van de compressie naar onze wensen vormgeven. Daartoe klikken we op de knop“Lame” en gaan we naar het tabblad“Expert“. Daar vinken we het vakje“Alleen aangepaste opties gebruiken” aan en voeren we onder“Aangepaste opties” de parameter –alt-preset standaard in:

LAME opnemen in RazorLame
Klik op de afbeelding om te vergroten

Twee opties zijn nog interessant in de Lame opties: Enerzijds het tabblad“Algemeen“, waar je de directory kunt opgeven waar de gecomprimeerde bestanden moeten worden opgeslagen (aanbeveling:“Zelfde als input directory“) en anderzijds het tabblad“Geavanceerd“, waar je een vinkje kunt zetten zodat geconverteerde WAV-bestanden worden verwijderd na het compressieproces (aanbeveling). Klik op OK om de instellingen toe te passen.

Om WAV-bestanden te comprimeren, klikken we op het pictogram“Toevoegen“, selecteren de WAV-bestanden (meervoudige selectie is mogelijk, sleep gewoon een kader of druk op [CTRL]+[A]) en klikken vervolgens op“Openen“. Nu is een klik op het“Encode” icoontje voldoende en het programma begint zijn werk. Gecomprimeerde bestanden verdwijnen geleidelijk uit de lijst.

3.6 Het volume normaliseren met Mp3Gain

Mp3Gain is een programma waarmee u eenvoudig meerdere MP3’s op een uniform volume kunt brengen (normaliseren). Het is mogelijk om hele mappen toe te voegen die veranderd moeten worden of individuele geselecteerde bestanden.

Zo kunt u het volume van een als MP3 ingelezen album luider of stiller maken door het volume van alle MP3’s met een vrij instelbare graad te verhogen of te verlagen. Het gewenste volumeniveau wordt in decibel aangegeven.

Nog handiger is de functie om meerdere MP3’s van verschillend volume op een gemeenschappelijk niveau in te stellen. Zo kunt u uw favoriete tracks op een best-of-cd branden zonder dat u bij het beluisteren ervan voortdurend het volume moet aanpassen.

De installatie is eenvoudig. Bij het selecteren van de componenten die beschikbaar zijn voor installatie, klikt u op het plusteken voor“Language Files” en vinkt u“German” aan:

Mp3Gain
Klik op de afbeelding om te vergroten

Na het starten van het programma, selecteer “Taal” à “Duits”:

Duits instellen
Klik op de afbeelding om te vergroten

Hier is de vertaalde interface:

Alle Duits
Klik op de afbeelding om te vergroten

Na het toevoegen van de te wijzigen bestanden moeten de MP3’s eerst worden geanalyseerd. We laten dit zien aan de hand van het voorbeeld van bestanden met verschillende volumes die op een CD moeten worden gebrand. Daartoe moeten alle bestanden worden gemarkeerd. Zoals in veel andere programma’s gebeurt dit met de toetsencombinatie [CTRL]+[A]. Selecteer vervolgens“Track Analysis” in het derde grote pictogram aan de linkerkant en klik op dezelfde knop:

Volume-analyse

Nu worden de geselecteerde MP3’s gescand en wordt hun volume bepaald. Soms wordt clipping gedetecteerd. Dit betekent dat er enkele plaatsen in deze MP3’s zijn waar het niveau boven de 100% ligt en dus clipt. Dit kan de geluidskwaliteit beïnvloeden. In de kolom Clip (Track) geeft “Ja” aan of er nog steeds clipping optreedt bij het beoogde volumeniveau. We veranderen dus geleidelijk het doelvolume in stappen van 1 db. Bij 92db verdwijnen de clipping-indicatoren meestal en zijn de optredende vervormingen bijna onhoorbaar. De gewenste waarde wordt ingevoerd bij“Doelwaarde voor “normaal” volume:“:

Streefwaarde instellen

Klik vervolgens op de knop“Spooraanpassing” (alleen selecteren indien nog niet gedaan).

Dat is het, het gereedschap heeft zijn werk gedaan.

Dit werkt analoog met de albumanalyse en de albumaanpassing. Na het scannen van de MP3’s wordt een gemiddeld volume berekend en weergegeven in de kolom Albumvolume. Afhankelijk van de streefwaarde voor “normaal” volume wordt het volume van de MP3’s verhoogd of verlaagd met het verschil tussen het albumvolume en de streefwaarde voor “normaal” volume.

Deel 3 behandelt het beheren en archiveren van het digitale muziekarchief….

Gerelateerde berichten