De perfecte diavoorstelling

Digitale diavoorstellingen (ook wel slideshows genoemd) zijn een afwisseling in het beroeps- en privéleven en kunnen bij vrijwel elk onderwerp goed gebruikt worden. Zodra de foto’s zijn geoptimaliseerd en grafisch bewerkt, kunt u aan de …

De perfecte diavoorstelling

Diashow
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. De perfecte diavoorstelling

Digitale diavoorstellingen (ook wel slideshows genoemd) zijn een afwisseling in het beroeps- en privéleven en kunnen bij vrijwel elk onderwerp goed gebruikt worden. Zodra de foto’s zijn geoptimaliseerd en grafisch bewerkt, kunt u aan de slag. Met foto- of diavoorstellingsprogramma’s kunnen prachtige effecten worden bereikt. Daarna kan de hele diavoorstelling eenvoudig op een opslagmedium worden gebrand en vervolgens worden gepresenteerd. Wij geven tips en presenteren enkele software-oplossingen voor deze taak.

Vroegere boringen

Veel oudere lezers associëren een diavoorstelling vooral met één ding: verveling. De diavoorstellingen, die vaak uren duurden in een verduisterde zaal, de projectionist gewapend met tijdschriften vol analoge dia’s, waren vaak zo eentonig dat je na het twintigste plaatje met moeite in slaap kwam.

Diashow
Ingelijste dia’s zijn tegenwoordig nauwelijks meer bekend – Beeldbron: Makuba – Fotolia.com

De hedendaagse diavoorstellingen hebben alleen de naam gemeen met hun analoge voorgangers. Digitale beelden worden gepresenteerd op grote, platte tv-toestellen of, nog beter, op heldere beamers met een groot projectieoppervlak. De beelden verschijnen niet zomaar, maar worden op een aantrekkelijke en vloeiende manier gepresenteerd met verschillende overgangsfilters en het geheel wordt gegarneerd met teksteffecten of zelfs achtergrondmuziek. Als u de volgende tips ter harte neemt, zult u uw publiek zeker verblijden.

Tips voor een goede diavoorstelling

Het belangrijkste is een goede selectie van foto’s, die moeten passen bij het thema. Een wilde mix van foto’s moet worden vermeden en er moet een volgorde worden aangehouden. Voor de presentatie volstaat één foto per motief. Al het andere zal de kijker snel verwarren en vervelen.

Om de spanning in zo’n presentatie niet te verliezen, is het belangrijk om hoogtepunten steeds opnieuw te plaatsen, zodat een verrassings- en spanningseffect behouden blijft. Een ander belangrijk criterium is om niemand te overweldigen, maar een aantal beelden te selecteren waardoor je meer wilt zien.

Ook het tempo van een presentatie is cruciaal. Er moeten minstens 10 seconden per foto zijn, zodat de kijker het beeld kan laten bezinken. Als een foto meer in detail moet worden besproken, kan de diavoorstelling worden gepauzeerd. Een diavoorstelling mag ook niet te lang zijn. Afhankelijk van de setting en het thema kan de lengte variëren, maar na een half uur zullen de eerste kijkers zich zeker vervelen.

Vergeet niet de mogelijkheden van akoestische achtergrondmuziek. Afhankelijk van de software kan dit helpen om de juiste overgangen te creëren en zo een presentatie nog effectiever te maken.

De software kiezen

Zodra de beelden zijn geselecteerd, kunnen ze worden geladen in een geschikt programma dat geschikt is voor een presentatie. Veel image viewers en image managers, bijvoorbeeld het populaire IrfanView, bieden al geïntegreerde functies voor eenvoudige diavoorstellingen.

IrfanView
IrfanView met diavoorstellingsfunctie

Er zijn hier echter duidelijke grenzen aan de functionaliteit en werking.

Voor hoogwaardige diavoorstellingen zijn daarom echte “speciale programma’s” de beste keuze. Qua functionaliteit (bv. exporteren als videobestand in HD of uploaden naar videoportalen, aantal en functie van effecten, enz.) en gebruiksgemak zijn de gratis vertegenwoordigers vaak niet te vergelijken met de betaalde oplossingen, die echter voor iedereen betaalbaar moeten zijn.

Als u toch een gratis oplossing wilt proberen, moet u eens kijken naar Photostage, 4k Slideshow Maker, DVD slideshow GUI, ffDiaporama of het gratis PhotoFilmStrip, dat ook het Ken-Burns effect biedt. Dit is een techniek om met een camerapan in of uit te zoomen op een beeld met hoge resolutie.

PhotoFilmStrip
PhotoFilmStrip

Microsoft heeft ook een handige, gratis variant: het goede oude Microsoft Movie Maker, dat niet alleen geschikt is voor eigen videoprojecten, maar ook voor diavoorstellingen.

Microsoft Movie Maker
Microsoft Movie Maker

En meer voor geld

Aan de andere kant zijn veel van de betaalde programma’s echt professioneel en gemakkelijk te gebruiken.

Ashampoo Slideshow Studio HD transformeert foto’s in Full HD diavoorstellingen. Met effecten zoals zooms, tracking shots en geanimeerde overgangen, alsook achtergrondmuziek, nasynchronisatie met een microfoon en de toevoeging van ondertitels en tekeningen, kunt u saaie foto-avonden omzetten in echte gebeurtenissen met diavoorstellingen die ook op DVD en BluRay kunnen worden gebrand of rechtstreeks op YouTube of Facebook kunnen worden opgeslagen. Een assistent helpt de gebruiker desgewenst bij het maken van een diavoorstelling. De proefversie is 10 dagen lang volledig functioneel.

Ashampoo Slideshow Studio HD
Ashampoo Slideshow Studio HD

Multimediaspecialist Magix heeft ook een programma voor onvergetelijke fotoshows in zijn portfolio: MAGIX Fotostory easy. De software is net als zijn concurrenten gebaseerd op de lay-out van videobewerkingssoftware en presenteert de foto’s in de tijdlijn. Deze kunnen met talrijke effecten en aanpassingen als diavoorstelling in verschillende formaten (dvd, BluRay, videobestand) worden opgeslagen en ook naar YouTube, Facebook of flickr worden geüpload. MAGIX Photo Story easy blinkt vooral uit door de zeer goede, automatische beeldverbetering van de gebruikte foto’s (rode ogen etc.) en geweldige intro- en outro-sjablonen. Dankzij verschillende kortingsacties is de software van Magix altijd bijzonder voordelig verkrijgbaar.

MAGIX Fotostory easy
MAGIX Photo Story easy

Minder is meer

Welke oplossing je ook kiest: Minder is meer. In de programma’s worden veel effecten, animaties en andere ontwerptools aangeboden. Deze hulpmiddelen moeten worden gebruikt op een manier die past bij een presentatie en die het verhaal benadrukt. Overdrijf je, dan loop je het risico de aandacht van de kijker te verliezen.

Gerelateerde berichten