Dropbox vs. OneDrive: Welke cloudopslag is beter?

Für die Frage “Dropbox vs OneDrive” muss man das Gesamtpaket beider Anbieter betrachten: Preis, Funktionen, Leistung und Sicherheit. Alles betrachten wir in unserem Vergleich zwischen Dropbox und OneDrive.

Dropbox vs. OneDrive: Welke cloudopslag is beter?

Verschlüsselung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Dropbox vs. OneDrive: Welke cloudopslag is beter?

Microsoft OneDrive en Dropbox zijn de meest gebruikte cloudopslag in de privéomgeving. In dit artikel vergelijken we de twee aanbieders op het gebied van functies, prestaties, snelheid, beveiliging en prijs en helpen we de vraag te beantwoorden welke van de twee clouds beter is: OneDrive of Dropbox?

 • De winnaar van de Dropbox vs OneDrive ontmoeting kan niet alleen worden bepaald door de prijs.
 • OneDrive biedt een zeer goede integratie in Windows 10.
 • Dropbox daarentegen scoort met de betere client.

1. Dropbox en OneDrive vervangen mobiele gegevensdragers

Zowel OneDrive als Dropbox zijn klassieke aanbieders van cloud-opslag, d.w.z. ze worden gebruikt om eigen bestanden zoals documenten, afbeeldingen, video’s etc. op te slaan. Bestanden kunnen worden geüpload en gedownload via de website van de provider of via clients, die beschikbaar zijn voor verschillende platforms zoals Windows, Mac, Android en iOS.

Microsoft heeft OneDrive geïntegreerd in Windows 10 en slaat hier ook systeeminstellingen, wachtwoorden, geschiedenis en gegevens van sommige apps zoals OneNote voor Windows 10 op.

https://youtu.be/QADSH8XYx_A

Mappen kunnen worden gesynchroniseerd tussen de lokale pc en de cloudopslag om de gegevens up-to-date te houden.

Gedetailleerde individuele presentatie van OneDrive en Dropbox: In dit artikel Dropbox vs OneDrive gaan we slechts kort in op de essentiële criteria. Als u meer wilt weten over de clouddiensten, raden wij u de gedetailleerde artikelen “Wat is Dropbox?” en “Wat is Microsoft OneDrive?” aan.

2. functies van de website via de browser

Beide aanbieders bieden toegang tot de cloudopslag via de browser. De gebruiker kan mappen aanmaken, bestanden uploaden en downloaden, verplaatsen, verwijderen, bestanden terugzetten uit de prullenbak en ook shares beheren.

Bestanden kunnen worden gedeeld via links en zijn dan ook toegankelijk zonder account bij de provider. Wilt u echter meer rechten toekennen dan alleen “lezen”, dan moet de ontvanger van de link ook een account hebben bij de provider. In plaats van via een link kunnen uitnodigingen om bestanden te delen ook per e-mail worden verstuurd.

Teilen von Inhalten in OneDrive
Inhoud delen in OneDrive

Beide diensten bieden een prullenbak voor maximaal 30 dagen en ook versiebeheer om een bestand terug te zetten naar een eerdere staat. Beide functies zijn alleen beschikbaar via de websites van de providers en niet via de lokale clients.

Zowel Microsoft OneDrive als Dropbox hebben Microsoft Office Online geïntegreerd – een online kantoor met minder functies dan Office 365 – zodat documenten van Microsoft Word, Microsoft Excel of PowerPoint zelfs rechtstreeks via de website kunnen worden bewerkt.

Webseite von Dropbox
Dropbox website

Dropbox Paper is een aanvulling op het klassieke Office en is vooral gericht op teamwerk. De gebruiker stelt een Dropbox Paper in en kan vervolgens een document maken met verschillende elementen zoals tekst, afbeeldingen, tabellen, tijdlijnen, taken en voltooiingen, broncode, media van andere diensten en nog veel meer, waaraan ook andere gebruikers kunnen samenwerken.

OneDrive daarentegen biedt een apart menu-item voor foto’s en groepeert alle foto’s in een aparte sectie, ongeacht de map waarin ze in de cloud zijn opgeslagen. De foto’s kunnen worden bekeken in een tijdlijn of per locatie als EXIF-informatie over de locatie waar de foto is genomen beschikbaar is.

De foto’s worden dan gesorteerd op locatie weergegeven. De gebruiker kan ook fotoalbums maken en vervolgens de afbeeldingen laten weergeven met verkleinde miniaturen. Dropbox biedt daarentegen alleen een afbeeldingsviewer.

3. mogelijkheden van de clients en apps

Dropbox en OneDrive bieden elk software aan in de vorm van voor de desktop op Windows, Apple macOS of mobiel voor iOS en Android. Terwijl OneDrive ook een client voor de Xbox One biedt, waarmee de gebruiker bijvoorbeeld foto’s en video’s op de tv kan bekijken, biedt Dropbox ook een client voor Linux.

Onder Windows integreren beide clients in het systeem via het systeemvak of het contextmenu en Verkenner en maken ze een lokale cloudmap aan die wordt gesynchroniseerd met de online opslag. De clients van beide aanbieders bieden extra mogelijkheden:

 • Vrije selectie van de lokale synchronisatiemap
 • Selectieve synchronisatie om te voorkomen dat bepaalde mappen vanuit de cloud naar de lokale pc worden geüpload
 • Bandbreedtebeperking voor up- en downloaden
 • Optioneel automatisch uploaden van foto’s naar de cloud

OneDrive gebruikt het thuisvoordeel en is ook direct geïntegreerd in Microsoft Office als opslagbestemming, in Office 365 wordt het zelfs gebruikt als primaire opslagbestemming.

Speichern in OneDrive
Rechtstreeks opslaan vanuit Office naar OneDrive

Maar Dropbox kan ook worden weergegeven als opslaglocatie in Microsoft Office als je de bijbehorende functie in de instellingen activeert.

Dropbox als Speicherort in Microsoft Office
Dropbox als opslaglocatie in Microsoft Office

Zowel Dropbox als OneDrive bieden de mogelijkheid om bestanden op aanvraag op te slaan. Hierbij wordt inhoud uit de cloud getoond als lokaal beschikbaar, maar pas gedownload als het wordt gebruikt. Dit bespaart opslagruimte voor bestanden die zelden nodig zijn. Bij Dropbox is de functie alleen beschikbaar in een betaald opslagplan, terwijl OneDrive de functie ook in de gratis versie aanbiedt.

Status von Speicherzuständen in OneDrive
Status van opslagstaten in OneDrive – bestanden naar behoefte

Met mapbeveiliging biedtOneDrive nog een Windows-specifieke bijzonderheid waar Dropbox niet mee kan komen. Met mapbeveiliging worden de persoonlijke mappen van de gebruiker, zoals documenten, foto’s en video’s, omgeleid zodat ze automatisch worden gesynchroniseerd in de cloud.

OneDrive omzeilt zo op elegante wijze het probleem dat bijna alle cloudopslag alleen een lokale synchronisatiemap kan beheren. Als je je bestanden in de cloud wilt opslaan, moet je het mappenconcept van Windows met mappen voor documenten, foto’s, foto’s, muziek enz. opgeven en de bestanden opslaan in de lokale Dropbox-map.

Ordnerschutz wird aktiviert
Mapbeveiliging is geactiveerd

4. dropbox is onovertroffen in snelheid

Hoewel beide clients onderbroken uploads en downloads kunnen hervatten en bestanden niet opnieuw hoeven over te zetten als ze worden verplaatst, werkt de client van Dropbox aanzienlijk sneller bij het synchroniseren. Dit geldt niet alleen voor het controleren welke bestanden überhaupt gesynchroniseerd moeten worden, maar ook voor de overdracht zelf.

Een reden hiervoor is dat Dropbox de differentiële synchronisatie van bestanden beheerst. Daartoe bepaalt de client welke delen van een bestand op bitniveau zijn gewijzigd en draagt alleen de wijzigingen over in plaats van het hele bestand. Dropbox kan ook dubbele bestanden herkennen en hoeft deze niet meerdere keren over te dragen.

Addendum: Microsoft heeft inmiddels differentiële synchronisatie voor alle bestanden in OneDrive geïmplementeerd.

Wat is veiliger, Dropbox of OneDrive?

Qua beveiliging zijn er geen fundamentele verschillen. Beide diensten bieden 2-factor authenticatie voor toegang tot het account en versleutelen de overdracht tussen client en cloud. Beide aanbieders slaan de gegevens ook versleuteld op in hun datacenters, die zich niet in Duitsland bevinden (maar in de VS/EU),

De uitzondering is OneDrive for Business. In het servicecontract van Microsoft staat dat bijvoorbeeld naaktfoto’s niet via de dienst mogen worden verspreid en dat Microsoft de dienst kan blokkeren. Of dit ook geldt voor onthullende vakantiefoto’s blijft onduidelijk. Wel geeft het contract een indicatie dat Microsoft in ieder geval de inhoud zou kunnen bekijken. Dat zou bij Dropbox niet anders moeten zijn.

Omdie reden adviseren wij vooralle providers encryptie in de cloud met tools als Boxcryptor.

6 Gratis aanbiedingen en opslagplannen met meer opslagruimte

OneDrive biedt 5 GB opslagruimte in de gratis versie, terwijl Dropbox altijd erg gierig is geweest met slechts 2 GB. Voor de meeste gebruikers is dit opslagvolume echter niet voldoende voor zinvol gebruik als back-up. Uitgebreide ondersteuning is niet te verwachten bij de gratis aanbiedingen.

Beide aanbieders bieden ook betaalde opslagplannen met meer opslagvolume. Het goedkoopste aanbod van Dropbox, Dropbox Plus, begint bij 10 euro per maand voor 1 TB opslagruimte.

OneDrive daarentegen biedt 50 GB voor 2 euro per maand. Voor 7 euro per maand krijg je echter al 1 terabyte en het complete Office 365 in een abonnement.

Het volgende overzicht vergelijkt de aanbiedingen voor particuliere klanten.

Kenmerken Dropbox Gratis Dropbox Plus Dropbox Professional OneDrive Gratis OneDrive50 Office 365 Persoonlijk Office 365 Thuis
Kosten gratis 10 € / maand 19,99 € / maand gratis 2 € / maand 7 € / maand 10 € / maand
Opslag 2 GB 1 TB 2 TB 5 GB 50 GB 1 TB 1 TB elk voor 6 gebruikers
Bestandsherstel en versiegeschiedenis 30 dagen 30 dagen 120 dagen 30 dagen 30 dagen 30 dagen 30 dagen
Beheer van gedeelde links
Bestanden op aanvraag

7 Dropbox vs. OneDrive – Conclusie

OneDrive biedt meer opslagruimte en Office 365 voor een onverslaanbare prijs

 • Al 5 GB gratis
 • Goede integratie met Windows
 • Zeer goedkoop in een abonnement met Office 365
 • Synchronisatie alleen iets langzamer dan Dropbox
 • Website niet zo intuïtief in gebruik
 • Geen client voor Linux

Als de vraag Dropbox vs OneDrive alleen op basis van de prijs wordt beslist, ligt OneDrive duidelijk voor. Voor de prijs van een Dropbox-abonnement met één terabyte, krijg je met OneDrive ook het volledige Office 365-abonnement voor maximaal 6 gebruikers met elk één terabyte opslagruimte.

Dropbox biedt betere snelheid

 • Zeer goede synchronisatie
 • Geen overdracht van dubbele bestanden
 • Client voor Linux
 • Slechts 2 GB gratis opslagruimte
 • Bestanden op aanvraag alleen met betaald abonnement
 • Te duur in vergelijking met OneDrive

Toch kan Dropbox ook punten scoren als het vooral gaat om snelle synchronisatie. In onze test vonden we dat de differentiële synchronisatie van Dropbox een enorm voordeel heeft, vooral bij grote bestanden. Dit bespaart veel tijd, vooral bij uploads met asynchrone verbindingen, en kostbaar datavolume bij mobiele dataverbindingen.

DeDropbox-website was in de test ook iets gemakkelijker te gebruiken dan OneDrive. Voor Linux-gebruikers is er geen keuze: alleen Dropbox biedt een client voor Linux.

8 Alternatieve aanbieders in vergelijking met Dropbox of OneDrive

In ons artikel Dropbox Alternatieven: Cloudopslag in vergelijking hebben we andere aanbieders van cloudopslag vergeleken die bijvoorbeeld een serverlocatie in Duitsland of toegangsmogelijkheden tot de cloudopslag via WebDAV etc. bieden. Misschien zit hier ook een aanbieder tussen die nog meer aan jouw eisen voldoet.

Gerelateerde berichten