Meer dan 90 % van de Duitsers maakt nu dagelijks verbinding met het internet. Dit gebeurt op de meest uiteenlopende manieren. Naast het mobiele LTE-netwerk is de DSL-verbinding nog steeds wijdverbreid en uiterst populair. Maar snelle internetverbindingen zijn er nog niet in heel Duitsland. Dit ondanks het feit dat internetsnelheid en de bijbehorende bandbreedte uiterst belangrijk zijn in het tijdperk van het “internet der dingen”.
Alleen op het middenveld in Europa
Hoewel Duitsland een economische macht is en het niet aan goede technici mag ontbreken, vordert de uitbreiding van het snelle internet slechts langzaam. Dit kan vermoedelijk ook worden toegeschreven aan het grote gebied en de daaruit voortvloeiende hoge investeringskosten voor de ontwikkeling. Duitsland wordt voorbijgestreefd door Denemarken, Nederland, Zweden en Portugal.
Het zal waarschijnlijk enige tijd duren voordat de trage uitbreiding van het glasvezelnetwerk alle hoeken van Duitsland bereikt. De investering in een DSL-aansluiting moet worden heroverwogen, afhankelijk van de regionale situatie.
Een overzicht van de dekking en netwerkkwaliteit en een grafische kaart zijn te vinden op dslregional.de.
Als nog hogere snelheden nodig zijn, bieden sommige providers onder de naam Hybrid DSL al een bepaalde dataturbo aan. Deze technologie overtreft zelfs de datasnelheden van VDSL en is ook beschikbaar in landelijke gebieden.
De uitbreiding van VDSL daarentegen wordt gepusht in stedelijke gebieden, maar vindt zelden zijn weg naar meer afgelegen locaties. Dit wordt mogelijk gemaakt door een combinatie van DSL en LTE. Terwijl de DSL-verbinding de normale bandbreedte levert, zorgt een extra LTE-toegang voor een zekere snelheidsverhoging.
Het meten van de huidige snelheid
Als je van provider wilt veranderen, moet je eerst ook je eigen werkelijke internetsnelheid achterhalen. In advertenties worden immers vaak “tot” snelheden geclaimd, die in werkelijkheid zelden en met moeite worden gehaald.
Om achter de werkelijke internetsnelheid te komen, is het natuurlijk vooral belangrijk om de DSL-snelheid onder reële omstandigheden te meten.
Om de snelheid te bepalen zijn er tal van websites die een snelheidstest aanbieden. Deze leveren echter zelden ware resultaten op, omdat deze tests beperkt worden door het systeem waarop ze worden uitgevoerd. Ook de keuze van de browser kan het resultaat vervalsen. Een download via http kan de ware snelheid onthullen, maar de download kan ook worden vertraagd door de server.
De gebruiker krijgt een realistischer resultaat bij het uitvoeren van een download of upload via een FTP-server of bij het gebruik van een torrent.
Ook het populaire videoportaal YouTube is geschikt om de snelheid weer te geven. De waarden zijn te vinden onder de titel “Statistieken voor computerfreaks”.