Wie tegenwoordig op zoek is naar een geschikt bedrijf of meer wil weten over een bepaald onderwerp, begint zijn zoektocht meestal op het internet. Daarom is het voor bedrijven zinvol om een eigen website te maken waarop je informatie kunt geven over je diensten, een onderwerp of in het algemeen over jezelf. Wellicht kunt u zelfs geld verdienen met uw website.
In onze gids laten wij u zien welke mogelijkheden er zijn om een website te maken en wat u nodig heeft om deze op het World Wide Web te laten verschijnen. Daarnaast geven we u enkele tips over hoe u te werk moet gaan om uw website zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
- Afhankelijk van de grootte van de website en de inhoud die erop moet worden geplaatst, zijn er verschillende methoden om de website te maken.
- Om een website overal toegankelijk te maken, zijn een domein en een webhost nodig. Meestal moet u hiervoor maandelijks of eenmaal per jaar betalen.
- Om ervoor te zorgen dat uw website duidelijk en gebruiksvriendelijk is, moet u vooraf een schets maken van hoe de uiteindelijke website eruit moet zien.
Inhoudsopgave
1. maak uw eigen website
Afhankelijk van uw eigen ervaring en het doel van de website zijn er verschillende methoden om een website te maken. Met alle drie de varianten is het in principe mogelijk om een professionele website te maken. Toch moet u van tevoren goed nadenken over hoe u uw eigen website gaat maken, want het is erg ingewikkeld om die later te veranderen. Hieronder presenteren we alle varianten en laten we zien voor welke gebruikers ze geschikt zijn:
1.1. homepage bouwpakket
De eenvoudigste manier om een website te maken is met zogenaamde modulaire systemen. Deze vereisen meestal geen programmeerkennis en slechts een zeer korte inwerkperiode. Het maken van een eigen website is relatief intuïtief en snel. Dergelijke aanbiedingen zijn dan ook geschikt voor mensen die nog geen website hebben gemaakt en geen tijd hebben om zich uitgebreid bezig te houden met programmeren of de werking van een content management systeem.
Een groot voordeel is dat je maar één provider nodig hebt om je hele website te maken, omdat je de webruimte om de website op te slaan en je eigen domein bij dezelfde provider kunt krijgen. Hierdoor heb je heel snel een overzicht van de kosten die erbij komen kijken. Bovendien zorgt de provider ervoor dat uw website regelmatig wordt bijgewerkt en dat beveiligingslekken snel worden gedicht.
Eenvoudige projecten, zoals het maken van een online visitekaartje waarop contactgegevens worden ingevuld, zijn probleemloos mogelijk. In dit opzicht is een modulair systeem bijzonder geschikt voor bedrijven die online aanwezig willen zijn, maar toch via persoonlijk klantencontact zaken willen doen. De aanwezigheid op internet is dus in de eerste plaats bedoeld om klanten aan te trekken die online op zoek zijn naar een geschikt bedrijf. Maar het modulaire systeem is ook een goede oplossing voor particulieren die bijvoorbeeld informatie over hun hobby willen verstrekken in de vorm van een blog.
Echter, hoe meer speciale elementen u nodig heeft op uw website, hoe moeilijker het wordt om deze te implementeren met een modulair systeem. Eenvoudige blogs kunnen meestal nog gratis worden toegevoegd, maar complexere functies brengen extra kosten met zich mee. In veel gevallen is er helemaal geen mogelijkheid om de gewenste functie te integreren. Voor grotere en ingewikkelder webprojecten is het daarom raadzaam een content management systeem (CMS) te gebruiken, ook al zijn deze in het Westen ingewikkelder en wordt er meestal geen ondersteuning geboden.
Tip: Veel aanbieders van bouwsteensystemen hebben gratis testversies waarmee u kunt uitproberen of het aanbod aan de eisen voldoet.
1.2 Contentmanagementsystemen
Met een content management systeem kunt u relatief eenvoudig een eigen website maken en tegelijkertijd flexibel inspelen op toekomstige wensen. Daarvoor is wel een sjabloon nodig dat de lay-out van uw website bepaalt. Afhankelijk van uw kennisniveau kunt u dit zelf maken of kant-en-klare templates gebruiken die u alleen nog maar hoeft aan te passen aan uw behoeften. Er zijn zowel gratis als betaalde templates die sterk in kwaliteit verschillen.
Het voordeel van deze aanpak is dat u zelfs geprefabriceerde sjablonen altijd kunt aanpassen aan uw individuele behoeften en niet beperkt wordt door de nauwe grenzen van een modulair systeem. Templates met een aanpassingsfunctie kunnen ook relatief gemakkelijk worden aangepast, maar voor zeer speciale wensen moet u de code bewerken of een CSS-document toevoegen.
Contentmanagementsystemen zijn zo ontworpen dat nieuwe teksten en afbeeldingen gemakkelijk in de website kunnen worden geïntegreerd. Voor grote websites is het beheer daarom veel eenvoudiger dan bij modulaire systemen.
De bekendste content management systemen zoals WordPress, Joomla of Typo3 kunnen gratis worden gebruikt, maar moeten vooraf op de webruimte worden geïnstalleerd. Dat gaat het gemakkelijkst als uw webhost een zogenaamde One Click-installatie van de software aanbiedt, waarbij u de toegangsrechten en configuraties niet handmatig hoeft aan te passen.
Het nadeel van dergelijke open-source CMS-programma’s is dat ze regelmatig moeten worden bijgewerkt en geen officiële ondersteuningsfunctie hebben. Als u problemen hebt, kan dus alleen de gemeenschap of een professionele webdesigner die daarvoor betaald wil worden, u helpen. Dit kan uw website veel duurder maken dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Tip: Voor de grote CMS-programma’s zijn er veel gratis handleidingen en helpgidsen op internet te vinden. U staat er dus niet alleen voor.
1.3 Een website programmeren
De grootste vrijheid en flexibiliteit bieden natuurlijk websites die u zelf hebt geprogrammeerd. Naast veel oefening en theoretische kennis heb je echter veel tijd en vooral veel doorzettingsvermogen nodig, want problemen, bugs en frustraties zijn letterlijk “voorgeprogrammeerd”. Maar de inspanning om je eigen stijl te ontwikkelen kan de moeite waard zijn, vooral als je wilt opvallen tussen de vele concurrenten op het web. Een eerste indruk van waar u op moet letten bij het programmeren van uw eigen homepage vindt u hier.
Voor grote bedrijven kan het de moeite waard zijn om webdesigners in te huren om een website te maken die de individuele stijl van het bedrijf vertegenwoordigt. Voor kleinere projecten staan de kosten echter niet in verhouding tot de voordelen.
2. wat u nodig hebt voor uw eigen website
2.1 Het juiste domein
Het eerste wat je nodig hebt voor een website is een eigen domein. Dit moet zo gedenkwaardig mogelijk zijn en in grote lijnen het onderwerp van de website weergeven. Wanneer u uw eigen domein creëert, moet u ook nagaan hoe gemakkelijk het met andere URL’s kan worden verward. Bij twijfel moet u uw (merk)naam in het domein opnemen.
Bij uw keuze moet u ook onbekende domeineindes vermijden, ook al zijn ze veel goedkoper. Gangbare eindes zoals “.de” of “.com” zijn een kwaliteitskenmerk van domeinen en scoren veel beter in Google dan eindes waar u nog nooit van hebt gehoord.
2.2 De juiste webhoster
Met een eigen domein waarop de website bereikbaar is, kunt u zich wenden tot de tweede stap: de geschikte webruimte waarop de site zal worden opgeslagen. Bij modulaire systemen bent u meestal gebonden aan één provider, maar bij content management systemen en speciaal geprogrammeerde websites bent u vrij om te kiezen welke provider u wilt gebruiken voor uw webhosting. De eenvoudigste en goedkoopste webhosters bieden een vaste hoeveelheid opslagruimte die u voor uw project kunt gebruiken. Om het beste aanbod te vinden, moet u naast de prijs de volgende criteria in gedachten houden:
- Bereikbaarheid: Een goede webhost wordt gekenmerkt door het feit dat de websites op zijn servers altijd bereikbaar zijn. De beste providers hebben slechts enkele minuten downtime per maand.
- Serverlocatie: De dataverbinding van een datacenter is van doorslaggevend belang voor het succes van een website. Websites met lagere responstijden zijn gebruiksvriendelijker en scoren beter.
- Rekenkracht: Net als de dataverbinding is ook de rekenkracht van invloed op de snelheid van een website.
- Opslagruimte: De prijscategorieën worden meestal verdeeld volgens de beschikbare opslagruimte. Afhankelijk van het soort project kunnen de vereisten sterk variëren. Meestal is 10 GB echter absoluut voldoende.
- Ondersteuning: Vragen of problemen kunnen vaak alleen worden opgehelderd met een direct contactpersoon. Goede providers staan altijd klaar voor hun klanten.
- Back-ups: Omdat gegevens steeds weer verloren kunnen gaan, is het belangrijk dat uw provider regelmatig back-ups maakt.
- SSL-certificaat en mySQL-database: Moderne aanbieders van webruimte moeten zowel over SSL-codering als over een mySQL-database beschikken.
Voor grote webprojecten kunt u ook een dedicated of managed server huren. Dit heeft als voordeel dat de rekencapaciteit niet met andere websites hoeft te worden gedeeld.
2.3 De meeste websites hebben een opdruk nodig
Als u een website maakt en deze in Duitsland exploiteert, moet u weten dat u verplicht bent een impressum te verstrekken. De enige uitzondering zijn websites die niet voor zakelijke doeleinden worden gebruikt en uitsluitend privédoeleinden dienen. De grens tussen een privé-website en een zakelijke website is echter vaak vaag. In geval van twijfel dient u dus een opdruk te verstrekken om geen waarschuwing te riskeren. De informatie die moet worden opgenomen is te vinden in de Telemediawet §5.
Als u advertenties op uw website plaatst om reclame-inkomsten te genereren of gebruik maakt van andere mogelijkheden om geld te verdienen, bent u verplicht een impressum te verstrekken.
3 Tips voor het maken van uw eigen website
Het belangrijkste bij het maken van een website is natuurlijk de inhoud en het uiterlijk van de website. In het volgende hebben we enkele tips voor u verzameld die u kunnen helpen bij het bouwen van uw website:
3.1 Brainstormen en mindmaps
Voordat u in de code duikt of een template koopt, moet u precies analyseren welke gebieden u nodig hebt. Het beste is om een schets te maken voordat u de eigenlijke homepage maakt. Zo zorgt u ervoor dat u geen categorieën vergeet en later misschien de hele website opnieuw moet ontwerpen. Het is ook raadzaam een overzicht te maken van de afzonderlijke subpagina’s. Hiervoor is bijvoorbeeld een eenvoudige Excel-tabel geschikt.
3.2 Verzamel ideeën
Noteer websites waarvan de lay-out u bevalt, idealiter schrijft u ze zelfs op. Dit geeft je ideeën en inspiratie voor het maken van je eigen website. Als u niet weet hoe u uw inhoud overzichtelijk kunt indelen, kunt u altijd kijken hoe andere websites het probleem hebben opgelost.
3.3 Optimaliseren voor mobiele apparaten
Een groot deel van het webverkeer vindt plaats via mobiele apparaten zoals mobiele telefoons of tablets. Om ervoor te zorgen dat uw inhoud ook vanaf deze apparaten goed toegankelijk is, moet u kiezen voor een responsive webdesign dat zich flexibel aanpast aan de schermgrootte.
3.4 Zorg voor duidelijkheid
De meeste mensen weten het wel van zichzelf: Als de gewenste informatie niet binnen enkele seconden zichtbaar is, verlaat je de website weer. Zorg er daarom bij het maken van een website voor dat alles overzichtelijk is en dat de belangrijkste informatie in eerste instantie opvalt. Anders kunnen bezoekers uw website vroegtijdig verlaten en komt u lager in Google te staan.
3.5 Zoekmachineoptimalisatie verhoogt de zichtbaarheid
Zeer weinig mensen zullen uw website bezoeken door de URL in hun browser in te typen. Daarom is het belangrijk dat u bedenkt welke zoekingangen u wilt dat internetgebruikers gebruiken om u te vinden. Om uw zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten, moet u deze termen in uw teksten gebruiken. In de meeste gevallen gebeurt dit echter automatisch.
3.6 Kies een aantrekkelijk ontwerp
Webdesign is natuurlijk een kwestie van smaak. Toch moet uw website zoveel mogelijk bezoekers aanspreken. Kleurencombinaties, lettertypes en logo’s moeten daarom op elkaar zijn afgestemd en niet te vaak worden afgewisseld. Een vaste vormgeving heeft ook een herkenningswaarde en maakt duidelijk dat de subpagina’s bij elkaar horen.
3.7 Afbeeldingen invoegen
Afbeeldingen maken een website visueel aantrekkelijk en bevorderen het leesverloop. Als u een website maakt, moet u altijd thematisch passende afbeeldingen invoegen die de websitebezoeker aanzetten tot het lezen van de bijbehorende tekst. Natuurlijk hoeft u niet alle foto’s zelf te maken: op internet vindt u veel portals waar u stockfoto’s kunt kopen. Er zijn ook websites waar u licentievrije afbeeldingen kunt downloaden.