Eenvoudig uitgelegd: wat is een domein?

Online winkel, bedrijfswebsite of reisblog: Als u een webproject wilt beginnen, is het eerste wat u nodig hebt een internetdomein. Dit is een wereldwijd uniek adres waaronder geïnteresseerden uw inhoud op het internet of netwerk …

Eenvoudig uitgelegd: wat is een domein?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Eenvoudig uitgelegd: wat is een domein?

Online winkel, bedrijfswebsite of reisblog: Als u een webproject wilt beginnen, is het eerste wat u nodig hebt een internetdomein. Dit is een wereldwijd uniek adres waaronder geïnteresseerden uw inhoud op het internet of netwerk kunnen bereiken . In dit artikel leggen wij u uit wat een domein precies is en welke taken het moet vervullen op het internet. Bovendien leert u waar u in principe rekening mee moet houden alsu een domein registreert.

 • Domeinnamen kunnen vrij worden gekozen in het kader van de procedure voor de toewijzing van domeinen.
 • In Duitsland worden de DE domeinen toegewezen door DENIC eG en de providers die daarbij zijn aangesloten.
 • Via het DNS kan een domein exact aan een IP-adres worden toegewezen.

Definitie: Wat is een domein en hoe is het opgebouwd?

Een domein is een wereldwijd unieke naam voor een logisch afgebakend deel van het Domain Name System (DNS) – bijvoorbeeld een website op het internet. Het is een essentieel onderdeel van de Uniform Resource Locator (URL) en geeft aan waar in de hiërarchische structuur de overeenkomstige bron kan worden gevonden.

Goed om te weten: De term “domein” wordt vertaald als “domein” of “gebied” en werd oorspronkelijk ook gebruikt om landbouwgrond aan te duiden die eigendom was van de staat.

Internetdomeinen komen voornamelijk voor in de vorm

www.example.com
Definition einer Domain
Het domeinkenmerk www staat voor de computernaam.

Nameservers zijn verantwoordelijk voor het vertalen van domeinen naar IP-adressen. Dit zijn speciale webservers die uitsluitend zorgen voor naamresolutie.

De volledige naam van een domein heet FQDN (Fully Qualified Domain Name) en is verdeeld in vier delen:

 • Het domein op het eerste niveau is het einde na de punt, bijvoorbeeld .de, .com, .uk, .bayern, enz. Het vertegenwoordigt het hoogste niveau van naamresolutie .
 • Het domein op het tweede niveau vertelt u welke site u bezoekt. Het komt vaak overeen met de naam van een bedrijf of instelling, bijv. google.de, siemens.de, facebook.com, wintotal.de, enz.
 • Domeinen op het derde niveau stellen websitebeheerders in staat subadressen te gebruiken om de informatie op te delen in verschillende secties (bijvoorbeeld categorieën of landen), bv. de.wikipedia.org of (zoals vaak voorkomt) om de hostnaam (www) aan te geven.
 • Het rootlabel of nullabel is het eerste niveau van de DNS-rootboom en wordt in FDQN gedefinieerd als“leeg”. Daarom wordt de punt meestal niet weergegeven op het internet, zodat het domein van het eerste niveau (van rechts gezien) eerst komt.

Goed om te weten: In tegenstelling tot internetadressen eindigt de FQDN in het dagelijks gebruik (bijvoorbeeld in de resource records van naamservers in het netwerk) altijd met een punt. Dit komt door de hiërarchische structuur van het DNS, volgens welke domeinen altijd vanaf het rootlabel (dus van rechts naar links) moeten worden afgebroken.

De domeinnamen in het DNS worden beheerd door registrars in de verschillende landen; in Duitsland is dat bijvoorbeeld DENIC.

Startseite der DENIC
In Duitsland is onder andere DENIC verantwoordelijk voor het beheer van internetdomeinnamen in het DNS.

2. betekenis van de term subdomein

De term“subdomein” wordt vaak gebruikt als synoniem voor domein op het derde niveau. Strikt genomen moet er echter onderscheid worden gemaakt tussen beide, aangezien subdomeinen niet beperkt zijn tot domeinen op het derde niveau.

Het zijn domeinen die hiërarchisch onder een ander domein liggen (op het derde niveau of een nog lager niveau). Dit betekent dat in principe elk domein onder het TLD een subdomein is.

3 U kunt heel gemakkelijk een gratis domein registreren

Om uw gewenste domein te kunnen gebruiken, moet u het registreren bij de betreffende registry. Er zijn veel webhosts op het internet die dit voor u doen en waar u ook de nodige webruimte kunt reserveren. Dit is de opslagruimte op een server die later via uw domein bereikbaar is.

 1. Kijk eerst op de website van de provider of uw gewenste domein nog beschikbaar is en plaats het dan in het winkelwagentje. Uiteraard heeft u altijd de mogelijkheid om meerdere domeinen tegelijk vast te leggen.

Let op: Houd er bij het kiezen van een naam rekening mee dat niet alle tekens in alle landen kunnen worden weergegeven. Vermijd daarom umlauten of ß.

United-Domains Domain-Abfrage
Op de website van de gekozen provider kunt u controleren of uw gewenste domein nog beschikbaar is.
 1. Om de aankoop te voltooien heeft u een klantenaccount nodig bij de betreffende provider. Vul uw persoonlijke gegevens in zoals adres en telefoonnummer. Deze zijn verplicht voor de registratie van een domein.
 1. Na afronding van het proces duurt het meestal maximaal 48 uur tot het domein op uw naam is geregistreerd. U ontvangt dan een bijbehorend bericht per e-mail.

Tip: Als u de domeinregistratie niet via een hostingprovider wilt regelen, kunt u dit ook via de dienst van DENIC laten doen. In dit geval zult u echter zelf voor de technische infrastructuur moeten zorgen, aangezien het domeinbeheer via DENICdirect geen internettoegang of webruimte omvat.

4 Waar u rekening mee moet houden bij de registratie

Blanko-Domain auf Zettel
Let er bij de keuze van uw domeinnaam op dat deze geen inbreuk maakt op merkrechten.

Het domein vormt de basis van uw toekomstige website, dus u moet enkele belangrijke aspecten overwegen voordat u het koopt:

 • Zorg ervoor dathet domein geen merkrechten schendt, bijvoorbeeld doordat het overeenkomt met een geregistreerde merknaam, sterk lijkt op een merk of een beschermde term bevat. Gebruik naast Google ook de zoekmachine van het DPMA (Duits Octrooi- en Merkenbureau) voor uw zoektocht of roep de hulp in van een gespecialiseerde advocaat.
 • Bedenk vooraf of u het aanbod van uw website wilt beperken tot Duitsland of dat u deze internationaal wilt maken en bepaal vervolgens een domeinextensie. Als u bijvoorbeeld uw diensten of goederen voornamelijk in Duitsland aanbiedt, is een DE-domein de juiste keuze. Als u daarentegen ook in het buitenland levert of informatie in verschillende talen presenteert, is een COM- of ORG-domein meer aangewezen.
 • Denk vroeg na over het doel van uw website en kies de domeinnaam dienovereenkomstig. Voor een serieus nieuwsportaal zijn termen als“nachrichten” of“nieuws” bijvoorbeeld zinvol, terwijl het voor een online winkel idealiter het woord“shop” bevat.

5. domeinfeiten: Interessante feiten en curiosa

U moet ook altijd goed letten op de kosten, want die kunnen per domeinnaam sterk verschillen. Als u van plan bent uw domein later te verkopen, kunt u zelfs echt geld verdienen. In het verleden zijn bijzonder gewilde domeinen voor enkele miljoenen euro’s van eigenaar gewisseld:

 • Het duurste domein tot nu toe (per 11/2018) is“sex.com“. Het werd in 2010 verkocht voor 13 miljoen dollar.
 • De domeinnaam“toy.com” was in 2009 5,1 miljoen US dollar waard voor despeelgoedketen“Toys”R”Us”.

Het domein uni-dortmund.de daarentegen vestigt een heel ander record: het werd geregistreerd op 5 februari 1986 en is daarmee het eerste Duitse internetdomein. In die tijd verzorgde de universiteit van Dortmund echter ook de volledige nameserveroperatie voor Duitsland, dus deze omstandigheid is natuurlijk niet verwonderlijk.

Aan de andere kant moet de naamkeuze voor de chipfabrikant“Swissbit” en de pennenfabrikant“Pen Islands”worden beschouwd als klassieke “domain fails “. Maar websites als https://www.swissbit.ch en http://www.penisland.net/ zijn tenminste vrij gemakkelijk te onthouden.

Pen Island Internet Domain Startseite
De domeinnaamkeuze van de pennenfabrikant Pen Island is nogal onbedoeld grappig.

Gerelateerde berichten