Eenvoudig uitgelegd: Wat is een proxyserver?

In verband met internet, e-mail en uw browser bent u ongetwijfeld de term “proxyserver” tegengekomen. Dit is een praktisch systeem voor identiteitsverduistering en versnelling van het netwerkverkeer dat tussen uw computer en het internet haakt. …

Eenvoudig uitgelegd: Wat is een proxyserver?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Internet
 6. »
 7. Eenvoudig uitgelegd: Wat is een proxyserver?

In verband met internet, e-mail en uw browser bent u ongetwijfeld de term “proxyserver” tegengekomen. Dit is een praktisch systeem voor identiteitsverduistering en versnelling van het netwerkverkeer dat tussen uw computer en het internet haakt. In dit artikel leert u hoe een proxyserver werkt en welke voor- en nadelen hij biedt in welke toepassingsgebieden. Ook laten we u zien hoe u het kunt gebruiken om in een paar stappen uw IP in de browser te verhullen .

 • Proxyservers sturen clientverzoeken per proxy door naar de doelservers.
 • Met behulp van een proxyserver kunt u uw locatie verhullen en landspecifieke beperkingen omzeilen.
 • Grote bedrijven gebruiken proxyservers om de internettoegang van hun werknemers te regelen.

1. definitie: Wat is een proxyserver en hoe werkt hij?

Wanneer u met uw computer naar het internet gaat, bijvoorbeeld om een bepaalde website op te roepen, stuurt u uw verzoek rechtstreeks naar de webserver, die u de overeenkomstige inhoud terugstuurt. Tegelijkertijd wordt ook uw IP-adres doorgegeven. Dit is vergelijkbaar met een digitale vingerafdruk, waarmee u duidelijk kunt worden geïdentificeerd.

Een proxy (van het Latijnse proximus = “de dichtstbijzijnde”) wordt tussen de client en de ontvangende server geplaatst en is – eenvoudig gezegdeen soort communicatiebemiddelaar binnen een computernetwerk. Hij stuurt de clientaanvragen door naar de ontvangende server via zijn eigen adres , zonder dat er een directe verbinding tussen beide hoeft te bestaan. De inhoud van de bestemmingsserver wordt dan teruggestuurd naar de proxyserver en van daaruit doorgestuurd naar de verzoekende client.

Schaubild zur Funktion eines Proxy Servers
Een proxyserver plaatst zich tussen uw aanvragen op het internet. Daardoor ontvangt de desbetreffende website een verzoek van het IP-adres van de proxyserver in plaats van het IP-adres van uw eindapparaat.

In principe wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten proxyservers:

 • Forward proxies accepteren de verzoeken van de interne clients en sturen ze vervolgens met hun eigen adres door naar de doelcomputer op het internet. Zo wordt het LAN afgeschermd van schadelijke invloeden uit het netwerk.
 • Reverse proxies beschermen de server door de clientverzoeken van het openbare netwerk te accepteren en te controleren voordat ze worden doorgestuurd naar de interne server.

Goed om te weten: Waarschijnlijk de bekendste proxydienst op dit moment is het Tor-netwerk (“The Onion Router”). Dit is een systeem dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de geheime communicatie van de Amerikaanse regering en het leger.

Waarvoor worden proxyservers gebruikt?

Er zijn verschillende toepassingen voor proxyservers, die we in dit deel opnieuw willen bekijken.

2.1 Anonimisering van het surfgedrag

Anonym surfen über den Proxy Server.
Met behulp van de proxyserver vermom je je identiteit en surf je dus volledig anoniem over het net.

Waarschijnlijk is de belangrijkste taak van een proxyserver het anonimiseren. Door de verzoeken door te sturen, kun je je identiteit op het net verhullen, omdat alleen het IP-adres van de proxy en niet dat van jezelf naar de doelserver wordt gestuurd. Bovendien wordt hiermee ook bepaalde informatie vervalst of volledig verwijderd, zoals de locatie of de provider.

Voor de andere netwerkdeelnemers zijn alleen de gegevens van de proxy zichtbaar, zodat u praktisch anoniem surft. Zo kunnen zelfs landspecifieke beperkingen (bijv. voor videostreaming) worden omzeild. Door een proxyserver te gebruiken die zich in het buitenland bevindt, kunt u de doelserver laten denken dat uw verzoek niet uit Duitsland komt.

Let op: het omzeilen van proxy-blokkades is een juridisch grijs gebied. De meeste advocaten classificeren het proces echter als legaal omdat de blokkering gemakkelijk te omzeilen en dus niet effectief is. Consequenties zijn daarom niet te verwachten; de website-exploitant kan alleen reageren door uw IP-adres te blokkeren.

2.2 Filtering van ongewenste inhoud

Erklärung Proxy als Filter
Grote bedrijven gebruiken proxyservers om de internettoegang van hun werknemers te reguleren.

Naast identiteitsverduistering worden proxyservers vaak gebruikt om inkomende verzoeken te filteren. Deze praktijk wordt vooral gebruikt in bedrijfsnetwerken om bepaalde diensten te blokkeren (bijvoorbeeld file-sharing of pornowebsites).

Daarnaast kunnen proxyservers ook worden gebruikt als zogenaamde proxy-firewalls, waarbij de communicatie (in tegenstelling tot pakketgeoriënteerde firewalls) niet alleen via adres- en protocolgegevens, maar ook met pakketgegevens van de respectieve toepassingen wordt gecontroleerd. Dit verhoogt automatisch de veiligheid omdat het gegevensverkeer veel grondiger en gedetailleerder kan worden geanalyseerd.

Tip: Door een geschikte virusbescherming rechtstreeks op de proxyserver te installeren, kunt u de gebruikers van een netwerk vanaf een centrale locatie beschermen tegen malware van het internet.

2.3 Caching: Proxy als cache

Proxyservers kunnen ook worden gebruikt voor caching. Door de ontvangen bestanden als een lokale kopie op te slaan voor verder gebruik, hoeft niet elk verzoek daartoe steeds opnieuw te worden doorgestuurd naar de doelserver, maar wordt het direct via de cache beantwoord en teruggestuurd naar de client.

De proxy-cache maakt dus een veel efficiëntere en snellere werkwijze mogelijk en vermindert de belasting van de externe netwerkservers. Het bespaart ook schijfruimte, omdat slechts een enkele kopie van het zoekresultaat hoeft te worden opgeslagen. Het biedt ook toegang tot serverdiensten die momenteel niet online of zwaar belast zijn (bijvoorbeeld door een netwerkfout). Voorwaarde hiervoor is wel dat de proxyserver zelf toegankelijk is en het zoekresultaat al in de cache zit.

2.4 Lastenverdeling en bandbreedtecontrole

Loadbalancing-System
Door de werklast via de proxy te verdelen, kunt u de netwerkprestaties aanzienlijk verbeteren.

Een proxyserver kan ook helpen om de werklast gelijkmatig over meerdere servers te verdelen. Daartoe wordt een URL gekoppeld aan verschillende servers in het LAN. De proxy fungeert dan als centrale interface en kan de belasting binnen het netwerk gelijkmatig verdelen voor bijzonder resource-intensieve verzoeken of in geval van een storing.

Wordt de proxy daarentegen gebruikt om de bandbreedte te regelen, dan wijst hij afhankelijk van de belasting specifieke middelen toe aan de cliënten. Zo kan ervoor worden gezorgd dat individuele programma’s of toepassingen niet de gehele bandbreedte in beslag nemen.

3 De voor- en nadelen van proxyservers in één oogopslag

 • Snellere toegang tot identieke gegevens
 • Maakt anoniem surfen mogelijk
 • Biedt de mogelijkheid om censuur en proxy-blokkades te omzeilen
 • Bespaart opslagruimte door caching
 • Integratie van spamfilters en virusbescherming mogelijk
 • Bespaart netwerkbronnen op de externe servers
 • Maakt lastverdeling en bandbreedteregeling mogelijk
 • Elk internetprotocol vereist zijn eigen proxy
 • Proxies zijn niet beschikbaar voor alle protocollen
 • Proxies worden niet door alle toepassingen ondersteund (bijv. online spelletjes of deelportalen)
 • Mogelijke afwijkingen door verouderde inhoud in de cache

4. proxyserver voor thuisgebruik: Hoe u uw IP-adres via de browser kunt maskeren

Moderne besturingssystemen zoals Windows hebben twee verschillende plaatsen waar je proxy-instellingen kunt maken: Eenmaal in het systeem zelf of direct in de browser.

Om uit te leggen: terwijl de “systeemproxy” door alle programma’s wordt gebruikt, gebruiken alleen Chrome & Co. de “browserproxy”. Dit betekent dat u deze kunt gebruiken om de browser te draaien, maar alle andere webapplicaties zonder deze te draaien. In dit hoofdstuk laten we u zien hoe u een browser-specifieke proxy inst elt.

4.1 Proxy-instellingen wijzigen in Chrome

Natuurlijk hebben maar weinig gebruikers een eigen proxyserver thuis (u kunt er een huren of kopen). Gelukkig zijn er ook talloze aanbieders op het net die gratis diensten aanbieden.

Kies er een uit en voer de gegevens in uw browser in. Ga in Google Chrome als volgt te werk:

 1. Open de“Geavanceerde instellingen” en ga in het gedeelte“Systeem” naar de vermelding“Proxy-instellingen openen“.
Chrome Proxy Server nutzen
Open de proxy-instellingen in de systeeminstellingen van Chrome.
 1. Klik op“LAN-instellingen” in het tabblad“Verbindingen“.
Chrome Web Proxy Server nutzen
Klik op de knop om het dialoogvenster LAN-instellingen te openen.
 1. Vink het vakje“Gebruik proxyserver voor LAN” aan en voer het eerder geselecteerde IP-adres en de bijbehorende poort in.
Chrome Proxy einrichten
Voer de eerder geselecteerde proxygegevens in de daarvoor bestemde velden in.
 1. Bevestig uw invoer met“OK“.

Daarna moet u nogmaals testen of de gekozen instellingen naar wens werken. U kunt bijvoorbeeld met utrace controleren of de locatie daadwerkelijk is gewijzigd.

Let op: Denk goed na over welke server u verbindt tussen uw client en het internet. Hoewel een proxy uw sporen in het netwerk afdekt, heeft de betreffende provider altijd volledige toegang tot het verkeer (trefwoord: gegevensbescherming!) dat via zijn machines loopt.

Gerelateerde berichten