Gratis tabellen maken: De beste programma’s en online tools

Microsoft Excel is het summum als het gaat om het maken en bewerken van tabellen. De software is echter alleen verkrijgbaar in het Office-pakket en daardoor relatief duur. Maar het hoeft niet altijd het grote …

Gratis tabellen maken: De beste programma’s en online tools

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Gratis tabellen maken: De beste programma’s en online tools

Microsoft Excel is het summum als het gaat om het maken en bewerken van tabellen. De software is echter alleen verkrijgbaar in het Office-pakket en daardoor relatief duur. Maar het hoeft niet altijd het grote kantoorpakket van Microsoft te zijn. Er is ook een hele reeks gratis spreadsheetprogramma’s die prima voldoen voor het normale dagelijkse werk. In dit artikel stellen we vijf alternatieven voor Microsoft Excel voor.

Bieden de webtools dezelfde mogelijkheden als de desktopversies?

Online spreadsheet tools komen meestal niet in de buurt van de reeks functies van een desktop versie, maar ze zijn volledig toereikend voor basisbewerkingen.

Kunnen bestaande Excel-bestanden worden geopend en bewerkt met behulp van het gratis alternatief?

Ja, alle tools in dit artikel bieden ondersteuning voor Excel en sommige kunnen zelfs bestaande bestanden inclusief macro’s importeren. Bij sommige van hen doen zich echter van tijd tot tijd conversieproblemen voor.

Kan ik ze ook gebruiken om grafische evaluaties te maken?

Ja, dit werkt met alle voorgestelde programma’s. Sommige hulpmiddelen, zoals LibreOffice Calc, ondersteunen zelfs dynamische diagrammen.

1. Microsoft Excel Online: Het kleine broertje

Een van de beste alternatieven voor “normale” Excel komt eigenlijk van Microsoft zelf. Met Excel Online kunt u spreadsheets en plannen maken, bewerken of exporteren in uw webbrowser, en het geheel is volledig gratis! De enige voorwaarde voor gebruik is een Microsoft-account, dat vrij snel kan worden aangemaakt en natuurlijk ook volledig gratis is.

Visueel lijkt de online versie sterk op het origineel, zodat er geen langdurige training nodig is en de bediening in principe vrij intuïtief is. De formules en diagrammen worden op dezelfde manier weergegeven als in de desktopversie; alleen vormen en SmartArts zijn niet beschikbaar in de online versie. Excel Online ondersteunt ook geen geavanceerde functies zoals draaitabellen of voorwaardelijke opmaak.

Vorlagen in Excel Online deutsch kostenlos downloaden
Excel Online wordt geleverd met een hele reeks gratis sjablonen, zoals een praktische huiswerkplanner voor de kinderen.

In de webapp zijn bij de start al diverse sjablonen beschikbaar in Excel Online, waaronder bijvoorbeeld een schoolkalender of lijsten voor het berekenen van budgetten. Gebruikers van de online versie moeten echter enkele compromissen accepteren, zoals beperkingen op bestandsgrootte of datamodellen.

In Excel Online kunt u uw bestanden overbrengen naar OneDrive of opslaan in XLSX- of ODS-formaat op een lokale drager.

Tip: Op deze Microsoft Excel-pagina vindt u meer informatie over Excel Online en kunt u de verschillen tussen de online en desktopversie in detail bekijken.

2 LibreOffice Calc: dynamische tabellen inbegrepen

De Open Office-suite LibreOffice is eigenlijk het kleine broertje van OpenOffice. Sinds de afscheiding van Oracle in 2010 is het onafhankelijk ontwikkeld en wordt het nu beschouwd als het modernere alternatief vanwege de hogere updatefrequentie.

Office kostenlos: Screenshot von LibreOffice Calc
De toepassingen van het LibreOffice-pakket doen niet alleen visueel denken aan OpenOffice. Het is er in feite een meer geavanceerde versie van.

Met Libre Office Calc bevat het pakket ook een eigen spreadsheetprogramma, waarvan de functies om historische redenen grotendeels identiek zijn aan die van OpenOffice Calc. De tool biedt verschillende mogelijkheden om gegevens te berekenen, waaronder bijvoorbeeld statistieken en bankfuncties, waarmee ook complexere berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast kunt u uw gegevens ook uit een database halen of daar desgewenst opslaan, of in LibreOffice Writer seriële brieven maken op basis van uw Calc-tabellen. Als u spreadsheets met meerdere collega’s tegelijk wilt bewerken, kunt u ze in een handomdraai delen.

In Libre Office Calc kunt u onder andere tabellen reorganiseren, gegevensgebieden selecteren of verbergen of gebieden volgens bepaalde voorwaarden opmaken. Ook afbeeldingen en commentaren kunnen met een paar muisklikken worden ingevoegd. Bovendien ondersteunt de tool dynamische grafieken die automatisch worden bijgewerkt wanneer gegevens veranderen.

Libre Office Calc is ook beschikbaar als online versie in de vorm van een webapp. Deze kan via elke webbrowser worden gebruikt en biedt basisspreadsheetfuncties.

Google Spreadsheets: Maak spreadsheets waar u ook bent

Als je al een Gmail-account hebt en Google Drive gebruikt, kun je gratis gebruikmaken vande geïntegreerde spreadsheet Google Spreadsheets. Dit is onderdeel van een online kantoorpakket dat het bedrijf heeft samengevoegd onder de naam “Google Docs”.

De web-app kan altijd en overal via een browser worden opgeroepen en biedt vrijwel dezelfde reeks functies als Excel. Als u in het verleden al met de Microsoft-oplossing hebt gewerkt, zou de omgang met Google Spreadsheets geen problemen moeten opleveren. De formulefuncties verschillen slechts marginaal tussen beide tools.

Kostenlos Tabellen erstellen mit Google Tabellen
De formulefuncties in Google Spreadsheets verschillen slechts in geringe mate van die in Excel.

Je kunt bestaande Excel-spreadsheets gemakkelijk uploaden, bewerken en exporteren naarGoogle Spreadsheets. Werken in teamverband werkt er ook uitstekend mee. Je kunt bijvoorbeeld wijzigingen live bijhouden en tijdens het proces via chat met andere gebruikers communiceren. In tegenstelling tot Excel Online kan Google Spreadsheets ook omgaan met voorwaardelijke opmaak en, hoewel het een cloud-applicatie is, is het mogelijk documenten offline te bewerken in de Chrome-browser .

4 Gnumeric: het open source alternatief voor Microsoft Excel

Gnumeric is een vrij spreadsheetprogramma uitgebracht onder de GNU General Public License. Het kwam oorspronkelijk uit het Linux Gnome-project en is nu ook beschikbaar in een Windows-versie.

Het programma bevat een aantal wiskundige formules voor het berekenen en evalueren van uw gegevens en is dus een goed alternatief voor Microsoft Excel. Desgewenst kunt u de resultaten ook grafisch laten evalueren. Daarvoor kunt u kiezen uit verschillende soorten grafieken, zoals staafdiagrammen of taartdiagrammen. Helaas ontbreken statistische functies of financiële rekenopties geheel.

Gnumeric kan ook overweg met het XLS-formaat van Excel en leest bestanden gemaakt met OpenOffice, StarOffice of Lotus .

Goed om te weten: Vanwege talloze bugs is er momenteel geen nieuwe versie van Gnumeric voor Windows. U kunt echter nog steeds de broncode downloaden van de website van de fabrikant.

5 Zoho Sheet: Gratis spreadsheet voor de browser

Pastelkleurige vlakken en een speels logo zijn het handelsmerk van Zoho Sheet. De tool is afkomstig van het Indiase bedrijf Zoho Corporation, dat waarschijnlijk het meest bekend is van zijn online projectbeheeroplossing Zoho Projects.

Met zijn spreadsheetprogramma voor de browser levert de fabrikant een degelijk Excel-alternatief waarmee je berekeningen kunt maken, diagrammen kunt maken en macro’s kunt vastleggen. Ook kunt u bestaande Excel-documenten rechtstreeks naar de tool uploaden. Bijzonder praktisch: de macro’s die erin staan worden ook overgezet . Er zijn meer dan 300 verschillende functies beschikbaar voor uw berekeningen.

Screenshot der Zoho Sheets Software
Qua handling zijn er in Zoho Sheets geen significante verschillen met andere spreadsheet tools.

Qua bedieningverschilt Zoho Sheet niet significant van andere tools voor het maken van spreadsheets. Naast tal van functies voor het organiseren en opslaan van je gegevens, biedt het ook de mogelijkheid om de spreadsheet te markeren om later te doorzoeken of te delen met andere gebruikers. Uiteraard bepaalt u zelf welke ontvanger u lees- of bewerkingsrechten wilt geven. Wat in deze context echter jammerlijk wordt gemist, is een geïntegreerd adresboek.

Tabellen kostenlose erstellen und bearbeiten in Zoho Sheets
Zoho Sheets is helaas nog niet beschikbaar in het Duits. De bediening is echter zo intuïtief dat de meeste mensen geen probleem zouden moeten hebben met de Engelse versie.

Helaas zijn geavanceerde functies zoals een penseelgereedschap, een opdracht om wijzigingen ongedaan te maken of een AutoFill-functie voor inhoud niet beschikbaar in Zoho Sheet. Aan de andere kant kunt u kiezen uit in totaal 27 verschillende grafiektypen voor visuele voorbereiding en zelfs draaitabellen gebruiken.

Meer Microsoft Excel alternatieven vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten