Gratis tekenprogramma’s: De beste CAD-programma’s voor de PC

Creatieve strips, geavanceerde 3D-toepassingen of technische constructietekeningen: CAD-programma’s (“Computer Aided Design”) zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van ingenieurs, grafisch ontwerpers en architecten. Het kiezen van de juiste software is vaak …

Gratis tekenprogramma’s: De beste CAD-programma’s voor de PC

CAD Zeichenprogramm
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Gratis tekenprogramma’s: De beste CAD-programma’s voor de PC

Creatieve strips, geavanceerde 3D-toepassingen of technische constructietekeningen: CAD-programma’s (“Computer Aided Design”) zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van ingenieurs, grafisch ontwerpers en architecten. Het kiezen van de juiste software is vaak niet eenvoudig, omdat veel programma’s ofwel te duur zijn ofwel niet over de nodige functies beschikken. Open source of freeware programma’s zijn een goedkoop alternatief. In dit artikel presenteren we de beste gratis CAD-tekenprogramma’s en laten we zien wat ze kunnen.

 • De populaire CAD-programma’s behoren tot de duurste software op de markt.
 • Ook gratis tekenprogramma’s bieden een groot aantal functies en krachtige mogelijkheden.
 • De meeste CAD-toepassingen kunnen alleen worden gebruikt op 64-bits desktop-besturingssystemen, maar er zijn ook alternatieven voor iOS en Android.

1. de beste gratis tekenprogramma’s in één oogopslag

1.1 Autodesk SketchBook – de gratis professionele toolAudodesk Sketchbook

“Autodesk Sketch Book” is niet per se een technisch tekenprogramma, maar je krijgt een software voor schilderen, schetsen en tekenen op professioneel niveau, waarmee je ook geweldige plattegronden en 2D-aanzichten kunt maken. En het beste van alles: het kost je geen cent, want sinds eind 2018 is een oudere volledige versie van het tekenprogramma gratis te downloaden. De nieuwere versie Autodesk Sketch Book Pro is daarentegen alleen gratis voor mobiele platforms.

CAD-Programm Autdesk SketchBook in Action
Met behulp van de symmetrie-tool maak je in Autodesk SketchBook figuren en elementen met convergerende helften.

Met meer dan 140 verschillende schildergereedschappen, talrijke selectie- en bewerkingstools en praktische functies (zoals de symmetriefunctie of de lijnstabilisator) biedt het programma alles wat een kunstenaarshart begeert. U kunt op meerdere lagen werken en uw creativiteit de vrije loop laten met behulp van penseeltypes zoals het airbrushpistool of de kalligrafiepen. Zijn de voorgedefinieerde presets nog niet voldoende voor uw behoeften, dan kunt u gratis extra penselen van internet downloaden.

Grafik Tablet für CAD-Programme
Autodesk Sketchbook is ook compatibel met grafische tablets.

“Autodesk Sketch Book” ondersteunt alle gangbare formaten zoals PNG, BMP, JPG, TIFF en GIF en maakt ook opslaan in PSD-formaat mogelijk. De Photoshop-bestanden blijven behouden, inclusief groepen, laagnamen en kleurgradaties, zowel bij export als import. Daarnaast kunnen met “Autodesk Sketch Book” ook animaties (in de vorm van een flipbook) worden gemaakt en vervolgens geëxporteerd als geanimeerde GIF’s, WMV of MP4.

Autodesk Sketch Book is beschikbaar als download voor Windows, MacOS, Android en iOS. De software komt echter het best tot zijn recht in combinatie met een grafische tablet.

Let op: De desktopversie van Autodesk Sketch Book kan alleen geïnstalleerd worden op 64-bit besturingssystemen!

 • gratis volledige versie voor mobiele platforms
 • breed scala aan functies
 • eenvoudige en intuïtieve bediening
 • compatibel met grafische tablets
 • registratie bij de fabrikant verplicht

1.2 Krita – Het complexe gereedschap voor illustratorenKrita Logo

Als u graag strips of manga’s tekent, dan is het gratis tekenprogramma “Krita” precies goed voor u. De krachtige allrounder voor vector- en pixelgeoriënteerd tekenen blinkt vooral uit door zijn hoge mate van aanpasbaarheid en richt zich op maximaal gebruiksgemak.

Met verschillende overvloeimodi, verschillende lagenfuncties en in totaal twaalf penseelengines (met penseelgroottes tot 10.000 pixels!) is de software vooral gericht op striptekenaars, concepttekenaars en illustratoren, maar ook ambitieuze hobbykunstenaars zouden er veel plezier aan moeten beleven. Een bijzonder praktische functie is de zogenaamde “onion skinning” techniek, waarbij de onderliggende afbeeldingen doorschijnen.

Krita Zeichenprogramm kostenlos
Krita is het summum voor iedereen die graag strips of manga’s tekent. De uitgebreide programmafuncties en het uitstekende gebruiksgemak laten vrijwel niets te wensen over
.

Het werkoppervlak kan naar wens worden ingericht door middel van drag & drop. U kunt paletten en gereedschappen naar wens indelen en zelf bepalen welke ervan getoond of verborgen moeten worden. Bovendien biedt “Krita” de mogelijkheid om alle programmafuncties te voorzien van een individuele toetsenbordindeling. Op die manier past de software zich perfect aan uw workflow aan en zorgt zo voor een snellere en efficiëntere manier van werken.

Krita in Windows 10
Kies uit talrijke tools en pas het bureaublad aan volgens uw persoonlijke voorkeuren.

Gebruik de tabtoets om over te schakelen naar volledig scherm en je volledig op je werk te concentreren.

“Krita” ondersteunt de kleurruimten RGB, Lab en CMYK en het OpenEXR-formaat en is ook compatibel met Photoshop. U kunt er ook HDR-beelden mee bewerken.

De software is te downloaden als versie voor Windows, Linux en macOS, maar sinds versie 3.3.3. worden alleen 64-bits systemen ondersteund.

Goed om te weten: Als je “Krita” in het Duits wilt gebruiken, moet je bij de eerste keer opstarten in de programma-instellingen overschakelen naar het betreffende taalbestand.

 • intuïtieve bediening
 • groot aantal functies
 • “onion skinning” mogelijk over 8 lagen
 • compatibel met grafische tabletten
 • bewaart kleuren in de kleurgeschiedenis
 • vereist extra software voor rendering
 • vereist veel geheugen
 • niet geschikt voor absolute beginners

1.3 LibreCAD – De specialist voor technische tekeningenLibreCAD Logo

Of u nu gaat verhuizen, renoveren of een Tiny House bouwt: met de open-source software “LibreCAD” zet u uw plannen op de PC om in een tot op de millimeter nauwkeurig 2D-model. Het programma gebruikt de CAD-standaard DXF en slaat ook bestanden op in de formaten CXF, LFF en JWW. Zo kunt u uw ontwerpen in andere programma’s (zoals “AutoCAD”) bewerken. Als alternatief biedt “LibreCAD” u ook de mogelijkheid om tekenbladen als PDF op te slaan of te exporteren in JPEG-, PNG-, SVG- en XBM-formaat.

LibreCAD technische Zeichnungen Architektur
Met het lijngereedschap van LibreCAD kunt u tot op de millimeter nauwkeurige 2D-grafieken en technische tekeningen maken.

Net als bij de meeste andere CAD-programma’s worden objecten in “LibreCAD” gemaakt met behulp van lijnen, punten, cirkels, ellipsen, splines en polylijnen. Voor het fijne werk heeft u ook een hele reeks gereedschappen tot uw beschikking waarmee u bijvoorbeeld uw objecten kunt trimmen, schalen, spiegelen, roteren of scheiden. Voor uw werk zijn verschillende lagen beschikbaar, die u naar wens kunt tonen of verbergen. U kunt de afzonderlijke elementen markeren met kleuren of lijnen van verschillende dikte om het overzicht te bewaren. Het complete pakket wordt gecompleteerd door functies voor variabele dimensionering, het groeperen van geselecteerde elementen en het labelen van objecten.

Ondanks de vele functies is“LibreCAD” slechts in beperkte mate geschikt voorprofessioneel gebruik, maar het is een goede keuze voor de planning van privéruimtes of het nieuwste doe-het-zelf-project.

Goed om te weten: “LibreCAD” is ontstaan uit de CAD-software “QCad” en wordt als open source onder de GPL-licentie verspreid.

 • Gratis open-source CAD-programma
 • DXF-ondersteuning
 • groot aantal functies
 • ondersteunt bestandsexport in talrijke formaten
 • intuïtieve en eenvoudige bediening
 • vereist nauwelijks trainingstijd
 • Niet geschikt voor professioneel gebruik
 • programma soms erg onstabiel

1.4 Blender – De grafische suite voor geavanceerde 3D-modelleringBlender Logo

De open-source grafische suite “Blender” is het summum als het gaat om het ontwerpen en modelleren van 3D objecten en animaties. Het programma heeft een modulaire gebruikersinterface waarop u de afzonderlijke gereedschappen en functies naar wens kunt samenstellen.

Qua functies blijven nauwelijks wensen onvervuld: “Blender” biedt figuur- en objectsculpturering (met meer dan 20 verschillende penselen) en onder andere de mogelijkheid om materialen toe te voegen en texturen te maken. Lichtbronnen en verlichtingsopties kunnen individueel worden ingesteld. Daarnaast kunt u elementen spiegelen, uw modellering uitvoeren met behulp van script en N-Gon ondersteuning of objecten animeren en synchroniseren met geluid. Rigging voor de bewegingsradius van figuren behoort net zo goed tot de functies als individueel definieerbare bewegingen.

3D-Modell in Blender
Met behulp van de geïntegreerde game-engine kunt u met Blender complexe 3D-animaties op professioneel niveau maken.

“Blender” heeft ook een geïntegreerde game-engine waarmee interactieve 3D-inhoud kan worden gemaakt, evenals een eigen videobewerkings- en effectentool. Als het scala aan functies u nog steeds niet genoeg is, kunt u de bestaande functies ook uitbreiden. Het programma wordt al geleverd met enkele add-ons die u alleen maar hoeft te activeren. U kunt ze ook zelf programmeren in Python.

Blender kostenloses Zeichenprogramm
Ook verhalenvertellers zullen blij zijn met de vele functies van Blender. Ondanks het grote aantal functies neemt de software minder dan 10 MB in beslag op de harde schijf
.

“Blender” is compatibel met Windows, Linux en macOS en neemt ondanks zijn enorme prestaties minder dan 10 MB in beslag op de harde schijf. De software is ook heel geschikt voor ambitieuze beginners die geen verschrikkelijke bedragen willen uitgeven aan een tekenprogramma. Het gebruik van de software vereist echter een vrij lange inwerkperiode. Op internet vindt u echter een hele reeks nuttige tutorials om u op weg te helpen.

 • professionele 3D-modellering
 • talrijke gratis uitbreidingen
 • vereist nauwelijks ruimte op de harde schijf (< 10 MB)
 • veel trainingstijd nodig

Gerelateerde berichten