Hoe werkt Skype en welke diensten biedt het?

Met Skype communiceert u online via chat of internettelefonie met uw vrienden, kennissen en collega’s op het werk. Maar hoe werkt Skype eigenlijk, hoeveel kost het en waar kun je het voor gebruiken? Wij vertellen …

Hoe werkt Skype en welke diensten biedt het?

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Artikel
 4. »
 5. Software
 6. »
 7. Hoe werkt Skype en welke diensten biedt het?

Met Skype communiceert u online via chat of internettelefonie met uw vrienden, kennissen en collega’s op het werk. Maar hoe werkt Skype eigenlijk, hoeveel kost het en waar kun je het voor gebruiken? Wij vertellen het u.

Wat is Skype?

Skype is een internetcommunicatiedienst van Microsoft die u kunt gebruiken in de browser of als app op uw pc, smartphone of tablet.

Welke functies biedt Skype?

In principe kunt u met Skype berichten schrijven en (video)gesprekken voeren. Alle andere diensten hebben we hier voor u op een rijtje gezet.

Is Skype gratis?

U kunt de meeste functies gratis gebruiken. Voor sommige extra functies, zoals bellen naar vaste en mobiele nummers, moet u echter betalen.

1. skype is een online dienst om te chatten en te telefoneren.

Status iphone android
Skype werkt zowel op mobiel, tablet als pc.

Skype is een zeer populaire internetcommunicatiedienst die in 2003 werd gelanceerd als instant messenger en sinds 2011 deel uitmaakt van Microsoft. Inmiddels is Skype een praktische mix van chat en internettelefonie die je op alle platforms en besturingssystemen kunt gebruiken. De focus ligt op directe communicatie met andere mensen via het internet, hetzij via messaging, spraakoproepen of zelfs videotelefonie.

U hebt dus de mogelijkheid om via Skype op verschillende manieren in contact te komen met andere gebruikers. De meeste van deze functies staan u geheel gratis ter beschikking. Voor sommige speciale diensten, met name voor videoconferenties in de zakelijke sector, is echter een betaald abonnement nodig.

1.1 Hoe werkt Skype?

Skype is in principe heel eenvoudig te gebruiken. U hoeft alleen maar een account aan te maken en u kunt aan de slag. Ga daarvoor rechtstreeks naar skype.com in uw internetbrowser en meld u daar aan, of download de app op uw mobiele telefoon of tablet. Skype werkt op alle gangbare smartphones, desktop pc’s en systemen zoals Android, iPhone, Alexa, Xbox, als app of op het web.

Na de installatie hoeft u alleen maar een Microsoft-account aan te maken en u kunt aan de slag. Als je al een Microsoft-account hebt, kun je die gebruiken om je direct bij Skype aan te melden.

2 Skype biedt de volgende functies

Skype biedt twee hoofdfuncties: Een praktische chat, waarmee u gemakkelijk berichten kunt schrijven met uw vrienden, kennissen of collega’s op het werk, en daarnaast internettelefonie voor spraakgesprekken en videoconferenties.

De volgende functies zijn beschikbaar voor de chat:

 • Contacten: Skype importeert uw contactpersonen gewoon automatisch uit Outlook of andere mailaccounts. Maar u kunt mensen ook handmatig zoeken als ze een Skype-account hebben en ze toevoegen.
 • Chatten: Zodra uw contactpersonen online zijn, kunt u tekstberichten met hen schrijven.
 • Slepen: Sleep documenten, foto’s, video’s en andere bestanden naar het berichtvenster om ze met uw chatpartner te delen.
 • SMS versturen : Een SMSversturen is ook geen probleem met Skype, maar hier zijn wel kosten aan verbonden.

2.1 Bellen met Skype

wie funktioniert skype besprechung erstellen desktop
Skype is ideaal voor videogesprekken.

Erzijn verschillende opties en functies beschikbaar voor het voeren van gesprekken: u kunt gratis Skype-naar-Skype-gesprekken voeren, rechtstreeks naar uw contacten wanneer zij online zijn. Ook is het mogelijk om via Skype naar een mobiele of vaste lijn te bellen. Hier zijn echter kosten aan verbonden, waar we later op in zullen gaan.

Maar naast bellen biedt Skype ook andere praktische functies:

 • Videogesprek: Met behulp van de camera kunt u een videobeeld van uzelf uitzenden en tegelijkertijd uw gesprekspartner zien.
 • Videoconferentie: u wilt meerdere mensen tegelijk bellen, bijvoorbeeld voor een vergadering of een groepsgesprek met vrienden? Geen probleem, want met Skype kunt u tot 10 deelnemers tegelijk bellen. In de zakelijke versie zelfs meer.
 • Uw eigen telefoonnummer: Met een betaald Skype-abonnement hebt u ook de mogelijkheid om een telefoonnummer te laten instellen. U kunt anderen dan rechtstreeks bellen vanaf uw mobiele of vaste telefoon.
 • Antwoordapparaat: Als u niet online bent, biedt Skype ook een antwoordapparaat waarop u berichten kunt achterlaten die u later kunt beluisteren.
 • Scherm delen: Tijdens een videogesprek kunt u het scherm delen met de persoon met wie u praat. Vooral handig als u iets wilt uitleggen, voor presentaties of gewoon om foto’s te laten zien.
 • Het gesprek opnemen: Neem uw Skype-gesprekken op als MP3, zodat u ze later opnieuw kunt beluisteren, bijvoorbeeld voor interviews of tijdens belangrijke vergaderingen. Maar let op: in Duitsland bent u wettelijk verplicht de persoon met wie u praat vooraf te informeren, ongeacht of het om een familielid of een volslagen vreemde gaat.
 • Push-to-talk: Als u tijdens het telefoneren last hebt van harde achtergrondgeluiden en u uw gesprekspartner dit wilt besparen, gebruik dan push-to-talk. Zolang u niet spreekt, is uw microfoon gedempt. Door op een knop te drukken, kunt u hem weer activeren en spreken.
 • Skype Translator: Heel praktisch als u veel in het buitenland moet bellen: Laat Skype uw gesprekken en chats in realtime vertalen en als ondertiteling in uw taal weergeven. Skype Translator werkt momenteel met Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Portugees, Russisch, Spaans en zelfs Chinees. Meer talen zijn gepland voor de toekomst.

Let op: Skype is geen vervanging voor een smartphone of vaste telefoon en kan niet worden gebruikt voor noodoproepen.

2.2 Hoe werkt Skype Portable?

Als u Skype onderweg wilt gebruiken, bijvoorbeeld als u veel reist, is Skype Portable iets voor u. Hiermee kunt u de software opslaan op een USB-stick en op elke pc starten om in contact te komen met andere mensen. Dit is echter geen officieel Windows-aanbod, maar meestal externe aanbieders van portable apps die het programma als download aanbieden.

3. betaalde Skype-aanbiedingen

wie funktioniert skype push to talk meeting
Skype maakt ook videoconferenties met meerdere deelnemers mogelijk.

De meeste diensten op Skype zijn gratis, maar er zijn enkele speciale functies waarvoor betaald moet worden. Dit zijn bijvoorbeeld bellen naar een vast of mobiel nummer in binnen- en buitenland, het gebruik van je eigen vaste nummer en Skype for Business.

Gesprekken naar vaste of mobiele nummers zijn afhankelijk van het land van bestemming dat u wilt bellen. Een vast gesprek naar Duitsland kost momenteel 2,4 cent, naar een mobiel 10,5 cent. Naar Turkije bijvoorbeeld kost een gesprek 3,3 cent, naar het mobiele netwerk 13,4 cent. Een overzicht van de tarieven vindt u hier bij Skype.

3.1 Hoe werkt een Skype-abonnement?

Om naar vaste of mobiele nummers te bellen, moet u vooraf beltegoed kopen. Met 10 euro kunt u ongeveer 400 minuten bellen naar Duitse vaste lijnen. Als u regelmatig wilt bellen, is een abonnement de moeite waard. Ook hier zijn de kosten afhankelijk van waar je naartoe wilt bellen. Een abonnement voor de VS kost 3,57 euro per maand.

3.2 Skype voor Bedrijven

Bent u een particulier of een klein bedrijf met maximaal 20 werknemers, dan is Skype gratis beschikbaar. Wilt u echter een telefonische vergadering met meer dan 10 deelnemers opzetten of Skype in een groot bedrijf gebruiken, dan hebt u ofwel een overeenkomstige Microsoft Office-versie ofwel Skype for Business nodig. Dat laatste kost 2 dollar per maand en per gebruiker.

Een video-introductie voor Skype vindt u in de volgende video:

Gerelateerde berichten