Met de Video Converter heeft Ashampoo nu ook een tool in zijn portfolio die geschikt is voor de massa en vooral gericht is op minder ervaren gebruikers die videobestanden willen omzetten in andere formaten of voor andere platforms zonder zich te hoeven verdiepen in de materie zoals codec, bitrate, enz. Wij namen een kijkje bij de nieuwkomer.
Inhoudsopgave
Eenvoudige interface
De Ashampoo Video Converter roept geen vragen op qua bediening. Video’s worden naar het bewerkingsvenster gesleept met drag and drop of een knop, het uitvoerformaat en de map worden gespecificeerd, de kwaliteit wordt aangepast en dat is het. Het conversievenster kan ook meerdere video’s nemen en ze achter elkaar verwerken.
De Video Converter werkt zeer snel, omdat het de GPU-kracht van Nvidia of Intel chips (NVENC en Intel HD graphics) gebruikt voor de conversie. AMD GPU’s worden momenteel niet versneld ondersteund.
Afgewerkte profielen
In de formaatselectie zijn veel formaten afzonderlijk beschikbaar volgens het apparaattype. Er zijn echter ook formaten voor het uploaden naar YouTube, Facebook, enz. In plaats van videoconversie kan het audiospoor ook worden geëxtraheerd in MP3, AAC, OPUS, WVA, FLAC, OGG, WMA.
Wat we misten in de test is een optie om bestaande profielen aan te passen. Ook al is de Video Converter meer gericht op beginners, als professional zou je misschien graag de mogelijkheid hebben om handmatig in te grijpen in de resolutie, bitrate of audioformaat. Helaas biedt de Video Converter deze optie niet.
Alleen een kwaliteitsregelaar, die de bitsnelheid verlaagt, is te vinden in het hoofdmenu van de converter, maar dat geldt voor alle video’s in de takenlijst. Aan de andere kant kunt u voor elke video specifieke aanpassingen doen aan de helderheid, het contrast, het gamma, de scherpte en de verzadiging, en te donkere video’s van de mobiele telefoon verbeteren. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om de video’s te roteren.
Helaas komen problemen met de codecs vooral voor bij het importeren van video’s uit verschillende bronnen.
In tegenstelling tot andere video converters zoals de Xilisoft Video Converter, die alle benodigde codes zelf bevat, is de Ashampoo Video Converter afhankelijk van de codecs die in Windows geïnstalleerd zijn voor audio en video tracks. Windows is echter alleen uitgerust met de “standaard codecs”. DTS audio tracks en dergelijke geven de converter aanzienlijke problemen. Helaas geeft de videoconverter geen informatie over welke codec ontbreekt, zodat de gebruiker moet vertrouwen op de installatie van codec-collecties zoals ADVANCED Codecs. Naar onze mening is dit een zeer slechte oplossing.
Conclusie
Ja, Ashampoo’s Video Converter is gemakkelijk te gebruiken, maar meer ook niet. Voor de geadverteerde prijs van net geen 40 euro bieden alternatieve programma’s aanzienlijk meer functionaliteit, maar vereisen wellicht iets meer trainingstijd. Bovendien biedt de markt nu een schat aan gratis oplossingen voor het converteren van video- en audiobestanden naar verschillende formaten, zij het soms met de poging om daar adware tegenover te stellen.
Ashampoo Video Converter |
|
Producent: | Ashampoo |
Prijs | ongeveer 40 Euro |
Systeem: | Windows 7 of hoger |
Positieven: | Gebruiksvriendelijk, profielen, ondersteunt GPU’s |
Negatieven: | Geen aanpassing van profielen, ontbrekende codecs moeten handmatig worden geïnstalleerd |