Data Becker CD/DVD Printer 7 – Specialist vs. alleskunner

Waarom een speciale tool kopen voor het afdrukken van CD’s/DVD’s als tegenwoordig een CorelDraw X4 voor 49 euro op de koopjestafel ligt, bijna elke PC is uitgerust met een krachtige office suite en programma’s als …

Data Becker CD/DVD Printer 7 – Specialist vs. alleskunner

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Software testen
  4. »
  5. Multimedia
  6. »
  7. Data Becker CD/DVD Printer 7 – Specialist vs. alleskunner

Waarom een speciale tool kopen voor het afdrukken van CD’s/DVD’s als tegenwoordig een CorelDraw X4 voor 49 euro op de koopjestafel ligt, bijna elke PC is uitgerust met een krachtige office suite en programma’s als Inkscape, Gimp en Co. alle grafische taken afdekken qua prestaties? Om nog maar te zwijgen van de vele freeware oplossingen voor CD/DVD printen. Naast de gunstige prijs zouden ook de specialisatie en de omvang van de diensten van Data Becker CD/DVD Printer 7 een reden kunnen zijn. Wij wilden dit (nogmaals) testen.

Oude meester

De CD/DVD-printer kan terugkijken op een lange geschiedenis en was al in 1998 een verkoopsucces, wat niet alleen te danken is aan de prijs van de “gouden serie”. De huidige versie 7 kost slechts 15 euro. Met meer dan een miljoen verkochte exemplaren is het product zonder twijfel een van de bekendste tools van Data Becker.

Het is echter onwaarschijnlijk dat de verkoopcijfers het niveau van de voorgaande jaren zullen halen, want het branden van CD/DVD raakt langzaam uit de mode: goedkope en snelle USB-opslagapparaten, NAS-schijven en cloud-oplossingen, alsmede het afstappen van audio-CD’s, zorgen ervoor dat “branden” vaak alleen nog wordt gebruikt voor back-updoeleinden.

Toch zijn er nog steeds redenen om een dergelijk hulpmiddel eventueel aan te schaffen: individuele CD/DVD-geschenken zoals muziekcollecties of zelfgemaakte films, back-ups en fotoverzamelingen, hoesjes en etiketten voor professionele marketing van de eigen software of gewoon het maken van een reservekopie van films of audio-CD’s voor de kinderen, als dat überhaupt nog mogelijk is door de bestaande verboden op het omzeilen van kopieerbeveiliging.

Functies

Versie 7 van CD/DVD Printer komt met de volgende functies of vernieuwingen ten opzichte van versie 6:

– NIEUW: Uitgebreide grafische functies met filters, transparantie-effecten en eigen afbeeldingen (nu ook bijgesneden).
– NIEUW: Afdrukassistent met verbeterde gebruikersbegeleiding
– NIEUW: Geoptimaliseerde CD direct printing met innovatieve centreerhulp.
– NIEUW: Individuele opmaakopties voor tracklijsten en teksten zoals op de originele cover
– NIEUW: Geïntegreerd zoeken naar afbeeldingen op internet voor originele covers en filmmotieven.
– Fotocollage-assistent met talrijke sjablonen en effecten
– Meer dan 4.000 printklare lay-outs in sjabloonsets plus 50.000 afbeeldingen, foto’s & cliparts
– Automatische uitlezing van titelinformatie (audio-cd, cd-tekst, ID3-tags, FreeDB, iTunes®-afspeellijsten en nog veel meer)
– Clone Cover Assistant voor echte kopieën van cover, label en hoes.
– Geoptimaliseerde print editor met preview en set functie voor complete CD/DVD projecten

De installatie – als u alle cliparts en sjablonen op uw pc installeert – neemt maar liefst 3 gigabyte in beslag. De minimale installatie neemt echter al genoegen met ongeveer 60 MByte.

Installation
Installatie

Interface en wizards

Bij het opstarten begroet het welkomstscherm u met verschillende opties: Template Wizard, Copy Originals, Create New Projects of Open Existing Projects.

Startscreen
Startscherm

De sjabloonwizard biedt selectiemogelijkheden voor het projecttype en de projectselectie.

Assistenten
Wizards

Als u Audio CD of Data CD als projecttype selecteert, wordt de inhoud van de gegevensdrager automatisch ingelezen en bij audio CD’s worden de gegevens bepaald aan de hand van de metatags op de gegevensdrager of via FreeDB.

Audio-CD einlesen
Audio CD inlezen
Audio-CD einlesen
Audio CD lezen

Met de preview in de projectselectie kun je meteen zien wat er in de volgende stap wordt gemaakt.

Vorschau
Preview

In de tweede stap wijs je een naam en tekstuele inhoud toe aan het project en vervolgens in de derde stap de graphics voor de CD en de cover zelf (indien geselecteerd in het project). Hier wordt een zwak punt duidelijk: hoewel u hier afbeeldingen uit de sjablonen kunt selecteren, kunt u geen eigen afbeeldingen gebruiken. Dat kan alleen in de editor; onnodig ingewikkeld. Als u uw eigen afbeeldingen wilt gebruiken, moet u dus geen sjabloon selecteren.

Vorlagen
sjablonen

Over sjablonen gesproken: Terwijl veel van de foto’s best aangenaam kunnen zijn (bijv. bijgesneden objecten), zijn de cliparts nogal zwak en konden ze niet overtuigen. Toegegeven, we zijn ook erg verwend door de clipart van de Corel suites.

Cliparts
Cliparts

Krachtige editor

De editor is het hart van de CD/DVD-printer en heeft in de loop der jaren steeds meer functionaliteit gekregen. Hier kan de gebruiker zich echt uitleven, eigen achtergrondafbeeldingen en tekst of clipart-objecten invoegen, teksten uitlijnen op objecten en nog veel meer.

Editor
Editor

Het programma maakt ook zelf collages. Daarvoor selecteer je de lay-out en sleep je de plaatjes naar de betreffende positie.

Collagen
Collages

Helaas kun je bij collages de afbeeldingen niet direct roteren, zoals in ons voorbeeld nodig zou zijn. Als de collage eenmaal gemaakt is, kun je alleen de uitlijning van de hele collage wijzigen. De enige manier om de uitlijning vooraf te veranderen is door een aparte beeldbewerker te gebruiken – erg vervelend.

De nieuwe functie “geïntegreerd zoeken naar afbeeldingen” opent alleen de Google image search via de IE engine vanuit het programma.

Bildersuche
Image search

Om de afbeelding over te nemen, moet deze rechtstreeks worden geopend, d.w.z. hij mag niet zijn ingebed in een HTML-object/pagina. Klik hiervoor rechts in Google Image Search op “Show full-size image”.

Bildersuche
Image search

Pas dan is de knop “Openen & bewerken” actief en kun je de afbeelding overbrengen naar de editor.

Voor de rest is de editor dankzij de nieuwe grafische en tekstfuncties zoals filters en transparantie verrassend flexibel en nodigt hij uit om uit te proberen, want een multi-level undo vergeeft ook grote ontwerpzondes. De editor gedraagt zich soms wat traag bij grotere hoeveelheden gegevens door geïmporteerde afbeeldingen, maar blijft stabiel. In de tussentijd zou een drag and drop van afbeeldingen in de editor wenselijk zijn geweest, wat nog steeds niet mogelijk is.

Afdrukken en exporteren

Afgewerkte montages kunnen uiteraard worden afgedrukt. De software biedt sjablonen van vrijwel alle bekende fabrikanten voor etiketten, omslagen en hoesjes.

Drucken
Print

Voor beter snijden kan de software ook de snijtekens afdrukken, de printer instellen met een testpagina en nog veel meer.

Drucken
Print

De gemaakte objecten kunnen ook worden geëxporteerd als afbeeldingen in verschillende formaten. Wat helaas ontbreekt is een PDF-export, die alleen mogelijk is via een omleiding naar een gratis PDF-printer.

Conclusie

Waarom veel woorden wijden aan een programma waarvan het doel snel is geschetst: Covers en hoesjes voor optische gegevensdragers zijn het enige doel van de CD/DVD-printer. Dat kan ook met veel andere oplossingen, maar lang niet zo snel en comfortabel als met dit programma. Ondanks kleine bedieningsgebreken, die niet alleen sinds versie 7 bestaan, kunnen wij het programma alleen vanwege de gunstige prijs aanbevelen, als u er behoefte aan heeft.

Data Becker CD/DVD-Druckerei 7

Data Becker CD/DVD Printer 7

amazon Bestel dit product nu via Amazon
wtbuy Koop dit product nu via WinTotal

Fabrikant: Data Becker
Prijs ongeveer 15 Euro
Systeem: Windows 7, Vista, XP
Pluspunten: Zeer gespecialiseerd, veel sjablonen en aangepaste ontwerp- en printfuncties.
Negatieven: Geen drag and drop, kleine bedieningsfouten zoals gebrek aan rotatie voor collages.

Gerelateerde berichten