De gratis videobewerkingssoftware Movie Maker kan nu met een gerust hart worden beschouwd als een veteraan op zijn gebied. Sinds 2009 maakt de software geen deel meer uit van het Windows-besturingssysteem. Dit artikel wil een korte schets geven van de ontwikkelingsgeschiedenis van de tool en ook laten zien welke voordelen de nieuwste versie 16.4 biedt en hoe deze ook gratis op Windows 10 kan worden geïnstalleerd.
Inhoudsopgave
Klassiek onder Windows
Ondanks de vele kritische geluiden kan men in de particuliere sector al zo’n 15 jaar gewoon niet meer om de goede oude Movie Maker heen. De software kwam in 2000 op de markt als onderdeel van het toen net uitgebrachte Windows ME. Het scala aan functies was aanvankelijk nogal mager. Movie Maker was vooral bedoeld voor de eindgebruiker – de particuliere gebruiker. Met de release van Windows XP in 2001 volgde versie 1.1, die met verschillende functies werd uitgebreid en als onderdeel van de XP Media Center Edition verder werd ontwikkeld tot versie 2.5 in 2005. Toen al was het mogelijk om een afgewerkt project op DVD te branden of rechtstreeks naar YouTube te uploaden. Nieuwe overgangseffecten en een gewijzigde interface werden vervolgens gecreëerd in versie 6.0, die in 2006 uitkwam als onderdeel van Windows Vista.
Integratie in Windows Live Essentials
De software onderging uiteindelijk een meer diepgaande wijziging in 2009, toen het werd verwijderd uit het besturingssysteem van Microsoft als zodanig en geïntegreerd in het pakket Windows Live Essentials, waarmee het vandaag de dag nog steeds beschikbaar is, uiteraard gratis. Bovendien werd een volledig nieuwe lint-interface en de mogelijkheid om HD-video’s te maken toegevoegd. Op het laatst werd het programma nu ook interessant voor meer professioneel werk. Voortaan konden hoogwaardige muziekclips, korte beeldfilms of verklarende video’s worden geproduceerd door en voor bedrijven, die vrij respectabel waren. Hierdoor bleven de kosten relatief laag. Inmiddels is het echter ook mogelijk om dergelijke toelichtende video’s of beeldfilms professioneel te laten produceren – bijvoorbeeld door deze aanbieder.
Een ander uiterst nuttig hulpmiddel bleek de onder Windows 8 toegevoegde video- of beeldstabilisatie, waarmee trillende opnamen automatisch konden worden gecorrigeerd. Helaas kan deze functie pas vanaf Windows 8 worden gebruikt.
Zoals gezegd is Movie Maker nu pas sinds 2009 beschikbaar via de Windows Live Essentials. Windows 10-gebruikers moeten dus ook deze afleiding nemen, al blijft het prijzenswaardig genoeg een gratis afleiding. Het downloaden kan snel en eenvoudig via de homepage van Microsoft, maar is ook gratis te downloaden bij WinTotal.
Het hele pakket bevat 60 verschillende overgangseffecten, 18 tools voor pannen en zoomen en daarnaast nog 20 andere visuele effecten. Daarnaast kunnen ook audiotracks worden bewerkt in de basisparameters zoals begin- en eindpunten en de wijziging van de volumecurve. Het te bewerken videomateriaal kan bovendien met maximaal drie audiotracks worden onderstreept. De integratie van credits is nauwelijks het vermelden waard, aangezien dit voor een degelijk videobewerkingsprogramma een absolute vanzelfsprekendheid is. Last but not least kunnen voltooide projecten worden geëxporteerd in het HD-bestandsformaat MP4 (MPEG-4 AVC) en dus probleemloos worden afgespeeld op alle gangbare eindapparaten.
Zeer nuttig is ook de functie waarmee Movie Maker de passende achtergrondmuziek van aanbieders zoals Vimeo of Free Music Achive verkrijgt en zo het dreigende blokkeren van een video op YouTube en andere portalen om auteursrechtelijke redenen voorkomt. Natuurlijk kunt u nog steeds uw eigen muziek toevoegen. Ten slotte kunnen voltooide video’s gemakkelijk rechtstreeks vanuit het programma worden gepubliceerd en gepromoot op Flickr, YouTube of Vimeo.
Conclusie
Ondanks de vele jaren dat Movie Maker bestaat, is het nog steeds een ideaal en handig hulpmiddel om snel eigen film- en beeldmateriaal voor te bereiden en op een aantrekkelijke manier te presenteren. Voor veel taken heeft u daarom niet per se een betaalde videobewerkingssoftware met talloze functies nodig. Op internet en bij Microsoft zijn talloze handleidingen en instructies te vinden om het maximale uit deze prachtige freeware te halen.