Nieuwe en beproefde Firefox-add-ons

Add-ons zijn kleine uitbreidingen om functies toe te voegen aan Mozilla Firefox. Welke de beste zijn is zeker een kwestie van smaak. De hier gepresenteerde add-ons zijn allemaal compatibel met Firefox versie 7, zijn getest …

Nieuwe en beproefde Firefox-add-ons

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Nieuwe en beproefde Firefox-add-ons

Add-ons zijn kleine uitbreidingen om functies toe te voegen aan Mozilla Firefox. Welke de beste zijn is zeker een kwestie van smaak. De hier gepresenteerde add-ons zijn allemaal compatibel met Firefox versie 7, zijn getest en per categorie gesorteerd. De downloadlinks leiden zoveel mogelijk naar “mozilla.org”. Firefox-gebruikers zullen ongetwijfeld de ene of de andere add-on al kennen en in gebruik hebben.

WEER

Forecastfox Weer (Duits)

Houdt u op de hoogte van het weer. Internationale of lokale weersvoorspellingen kunnen in de werkbalk of in de statusbalk worden geplaatst. De add-on gebruikt de weergegevens van het weerkanaal “AccuWeather.com”. Instellingen worden web-based opgeslagen en zijn onmiddellijk van kracht. Eigenschappen: geanimeerde weerkaart, waarschuwing voor zwaar weer, uurvoorspelling, vochtigheid, dauwpunt, neerslag, luchtdruk, UV-straling, zichtbaarheid, wind, maanfasen, zonsopgang en -ondergang, temperatuur (Fahrenheit of Celsius). De pictogrammen kunnen worden aangeklikt in de weerbalk en een groot venster wordt geopend met meer details.

Commentaar: gebruiksvriendelijk en duidelijk

Mini preview venster voor de volgende dag

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/forecastfox-weather/

AniWeather (Duits)

Geanimeerde, actuele weergegevens en het weerbericht zijn altijd in beeld tijdens het surfen met AniWeather. De add-on biedt vele internationale instellingsmogelijkheden (bijvoorbeeld voor de VS) zoals alarmen, nationaal, satellietkaart, radarkaart, UV-index en luchtkwaliteit. Voor Europa zijn er ook web-based instellingen zoals temperatuur, 5-daagse verwachting, wind, neerslag en luchtvochtigheid. Een automatisch internationaal rapport van de huidige weersituatie kan elk uur of met tussenpozen van maximaal 8 uur worden gegenereerd. Bij de instellingen onder “Locatie bepalen” let Firefox op uw privacy en vraagt u of “locatiegebaseerd surfen” moet worden toegestaan. Meer informatie hierover vindt u op “Firefox geolocatie”. U kunt echter ook meteen uw locatie instellen via “Toevoegen” in plaats van “Mijn locatie ophalen”. Het verdient aanbeveling om het land en eventueel de plaats in het Engels te schrijven (bijv. Duitsland voor Duitsland) zodat de locatie gevonden kan worden. Oostenrijk is helaas niet gevonden omdat AniWeather Oostenrijk nog niet ondersteunt. De positie van de weerbalk met de pictogrammen kan hier ook worden gekozen, hetzij in de menubalk, navigatiebalk, bladwijzerbalk of statusbalk. Klikken op een pictogram in de weerbalk opent een groot transparant venster met meer details. Met Play, Pause, Stop etc. kunnen de weergegevens worden afgespeeld als een korte film. AniWeather heeft een “cross-addon compatibiliteitsmodus” om compatibiliteit met andere add-ons te garanderen. Wie “FlashBlock” of “NoScript” gebruikt, moet de optie activeren en ook “aniweather.com” en “aniweather.s3.amazonaws.com” toevoegen aan de witte lijst. De instellingen zijn alleen effectief na een herstart van Firefox. AniWeather verkrijgt de weergegevens van “Weather.com” of “Weather.gov”.

Commentaar: Als u van speels en geanimeerd houdt en internationaal reist met uw notebook, zult u AniWeather leuk vinden.

Temperatuur USA in mini preview – München 5-daagse weersvoorspelling

Downloaden:

ADVERTENTIE

Adblock Plus (Duits)

De add-on blokkeert pop-ups, advertenties, scripts, afbeeldingen, Flash, Java enz. Het wordt ondersteund door vele filterabonnementen en aangepaste filters kunnen worden aangemaakt. Vele lijsten en extra add-ons kunnen nog worden gedownload, bijv. de add-on “Element Hiding-Helper”, die tekstreclames verbergt. De add-on “Adblock Plus Popup” verbiedt plotseling verschijnende pop-ups of vensters die reageren op muisklikken of andere gebruikersacties. Het blokkeert nieuw opduikende vensters, nieuwe TAB en aanpasbare gewone links, breidt het filter van het reeds geïnstalleerde Adblock Plus uit en voegt desgewenst achteraf pop-up domeinen toe. Zo kunnen precieze pagina’s, domeinen, afbeeldingen, enz. via vele instelmogelijkheden worden geblokkeerd.

Commentaar: een van de populairste add-ons

Adblock Plus Popup = Block this window – Adblock Plus = Block graphic

Adblock Plus:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/adblock-plus/

Element Hiding Helper (Duits):
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/elemhidehelper/

Adblock Plus Popup (Duits):

NoScript (Duits)

NoScript laat JavaScript, Java en andere plugins alleen draaien op vertrouwde domeinen (bijv. home banking) of voor specifieke pagina’s naar keuze – permanent of tijdelijk. De instellingen moeten voorzichtig worden ingesteld, omdat veel webmasters tegenwoordig “werken” met Flash nieuws enz. De “bliksemafleider” is bedoeld om potentieel gevaarlijke SWF-bestanden onschadelijk te maken en zo het surfen met Adobe Flash Player veiliger te maken. Onder bepaalde omstandigheden werken Flash-bestanden niet meer. Op YouTube werkte NoScript echter zonder beperkingen. De Flash omleider is niet standaard geactiveerd. De externe filter kan worden geactiveerd via Instellingen – Geavanceerd. De NoScript-informatiebalk zet zichzelf desgewenst in de statusbalk en de instellingen kunnen via het contextmenu gemaakt worden.

Commentaar: een van de bekendste add-ons

NoScript-instellingen voor bliksemafleider

NoScript context menuDownload:
[CAPTION ID] https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/noscript/

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5294

Ghostery (Engels/Duits)

Ghostery detecteert en blokkeert nieuwsgierige snooping scripts op websites die uw surfgedrag willen analyseren. De configuratie is Engels en web-based. Vergelijkbaar met NoScript kun je de trackers onderdrukken. U ziet steeds rechts kort weergegeven welke soorten trackers e.d. geblokkeerd zijn en welke u nog zou kunnen blokkeren. Onschadelijke scripts van de website blijven daarentegen ongemoeid. Ghostery herkent momenteel meer dan 200 verschillende scripts.

Commentaar: lijkt een alternatief voor NoScript om diensten als Google Analytics, StatCounter, Doubleclick, Facebook Beacon of SiteMeter te blokkeren zonder JavaScript volledig te blokkeren.

Ghostery rechts van de adresbalk

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/ghostery/

SIDEBAR

Minimap Zijbalk (Duits)

De add-on integreert Google- en Yahoo-Maps in de zijbalk van Firefox, ook converteerbaar als TAB of als preview. Het heeft een import-export functie in KML, GPX en minimap formaat – CSV is alleen mogelijk als export. Plaatsen kunnen ook rechtstreeks worden bekeken via Google Earth, Flickr, Panoramio, Geody, loc.alize.us, GeoNames, geoURL.org, Earth Tools, Wikimapia of Platial. Adressen kunnen worden ingevoegd met drag & drop. Verdere functies: Locate IP, Plaatsen, Adressen, Coördinaten, KML-RSS of GeoRSS kunnen worden toegevoegd.

Commentaar: gebruiksvriendelijk en duidelijk

Minimap Sidebar

Download: http://www.computerbild.de/download/Minimap-Sidebar-2892322.html

SCREENSHOTS / AFBEELDINGEN

Geweldig screenshot (Engels)

Je hebt de keuze om de hele website als screenshot op te slaan of alleen het zichtbare gedeelte. De add-on biedt gereedschappen als cirkels, pijlen, lijnen, bijsnijden, rechthoek, teksten, gum, kleur en vervaging om gevoelige informatie te verbergen. Afbeeldingen kunnen met één klik worden geüpload naar “awesomescreenshot.com”. U kunt kiezen of u ze wilt opslaan in PNG- of JPG-formaat. “Capture Visible Part” legt het zichtbare deel vast, “Capture Full page” legt de hele webpagina vast, “Discover Similar Site” geeft toegang tot de beste soortgelijke webpagina’s die gerelateerd zijn aan de webpagina die u zojuist hebt geopend.

Commentaar: gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te begrijpen, zelfs voor niet-Engels sprekenden.

Geweldig screenshot rechts van de adresbalk
Awesome screenshot toolbar

Downloaden:

FireShot (Duits)

Ook hier hebt u de keuze om de hele website of alleen het zichtbare gedeelte op te slaan. Opgeslagen formaten zijn PNG, GIF, JPEG of BMP. De add-on biedt uploadopties naar Picasa, Flickr, ImageShack of naar uw webserver om foto’s te koppelen. Afdrukken of verzenden per e-mail behoren ook tot de mogelijkheden, evenals de mogelijkheid om een schermafbeelding te openen in de externe editor.

Commentaar: gemakkelijk te gebruiken, zoals Awesome Screenshot, maar dan in het Duits.

FireShot contextmenu rechts van de adresbalk

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/fireshot/

TinEye (Engels)

In tegenstelling tot de beeldzoekacties van Google en Co. zoekt u hier niet met trefwoorden, maar met afbeeldingen. De beeldzoekmachine vindt ook afbeeldingen die zijn bewerkt of verkleind. Dus als u wilt weten waar een op het web gevonden afbeelding eerder is gebruikt en of er mogelijk auteursrechten op rusten, kunt u hier vinden wat u zoekt. De instellingen zijn in het Engels. Via het contextmenu van de afbeelding in de browser “Search Image on TinEye” vindt TinEye dezelfde afbeelding op verschillende websites. De add-on toont het aantal resultaten, gesorteerd op beste treffer, selectiefrequentie of grootte van de afbeeldingen. Afbeeldingen die op de harde schijf zijn opgeslagen kunnen ook worden geüpload, en er kan ook via een link worden gezocht.

Commentaar: ideaal voor iedereen die veel met afbeeldingen op internet werkt.

TinEye resultaat

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/tineye-reverse-image-search/

TinEye website: http://www.tineye.com/

INTERNET EXPLORER

IE-weergave (Duits)

Sommige websites zijn alleen ontworpen voor Internet Explorer. Met de extensie kunt u via het contextmenu overschakelen naar Internet Explorer. Webpagina’s die altijd in IE moeten worden geopend, kunnen in de instellingen worden toegevoegd, bijvoorbeeld “update.microsoft” of “windowsupdate”. Het verschil tussen “IE View” en “IE View Lite” is dat de laatste in het Engels is.

Commentaar: Als u snel een website wilt bekijken in IE zonder deze te hoeven starten, is de add-on een goede keuze.

IE View context menu

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/ie-view/

IE Tab 2 (Duits)

Met deze add-on is het mogelijk om Internet Explorer TABs te openen met Firefox. U kunt niet alleen IE TABs openen, maar ook externe toepassingen. Websites die altijd in IE geopend moeten worden, kunnen in de instellingen worden toegevoegd, bijvoorbeeld “update.microsoft” of “windowsupdate”. Een klik met de linkermuisknop op het symbool in de statusbalk rechtsonder schakelt van Firefox naar IE en omgekeerd zonder de lay-out van Firefox te veranderen. Het symbool in de statusbalk geeft aan of u de IE-engine of de Firefox-engine gebruikt. De middelste klik opent een nieuwe IE-TAB in Firefox.

Er zijn ook “IE Tab Plus” en “IE Tab +”, die soortgelijke functies hebben, behalve dat cookies en user agents kunnen worden gesynchroniseerd of uitgeschakeld en dat beide add-ons samenwerken met Adblock Plus.

Commentaar: Ingenieuze add-on voor iedereen die veel met Firefox en IE werkt, omdat hij met één klik kan worden omgeschakeld; ook ideaal voor webontwikkelaars.

IE Tab 2: In de statusbalk kun je aan het icoontje zien dat je met de IE engine surft
.

Downloaden:

INTERNET

Lazarus (Duits)

Invoer van formulieren en forums kan worden opgeslagen en hersteld met deze add-on. Voorbeeld: U typt een webmail of plaatst een tekst in het forum, plotseling kan de tekst niet meer worden verzonden of u drukt per ongeluk op een toets en het geschrift is weg. Al dat werk voor niets – dat is vervelend. Vermeldingen kunnen nu met behulp van Lazarus worden hersteld door met de rechtermuisknop te klikken. Wachtwoorden voor webmails, forum logins enz. kunnen ook worden opgeslagen. Alle voor Lazarus relevante vermeldingen worden automatisch opgeslagen, d.w.z. ook oudere vermeldingen kunnen worden hersteld.

Commentaar: een must voor forumgebruikers en webmail-frequente schrijvers.

Lazarus context menu
Lazarus zoeken en herstellen

Downloaden:

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5428

Interclue (Engels)

Heb je ooit willen weten wat er achter een link zit voordat je erop klikt? Met deze add-on hoeft u alleen maar met uw muis naar een link te wijzen en er verschijnt een klein interclue-symbool. Als u op dit symbool klikt, wordt een klein voorbeeldvenster geopend met meer informatie. Dit voorbeeldvenster kan naar elke gewenste grootte worden gesleept.

Opmerking: is geschikt voor sommige websites, omdat Interclue waarschuwt voor malware of phishing sites.

Interclue voorbeeldvenster

Downloaden:

CoolPreviews (Engels)

Hiermee kunt u webpagina’s, foto’s of video’s bekijken zonder op de link te hoeven klikken, vergelijkbaar met Interclue. U hoeft alleen maar met de muis op een link te blijven staan en er verschijnt een klein CoolPreviews-pictogram. Als u op dit pictogram klikt, wordt een kleine preview geopend met meer informatie. U kunt in de instellingen overschakelen op mouseover.

Opmerking: vergelijkbaar met Interclue, alleen de resolutie van het voorbeeldvenster is beter.

CoolPreviews preview venster van Tipparchiv

Downloaden:

Status-4-Evar (Duits)

Vanaf versie 4 van Firefox missen sommige gebruikers de statusbalk die via het menu “Beeld” kon worden weergegeven. In plaats daarvan wordt nu het adres van een link waarnaar u wijst weergegeven in een kleine pop-up. Wie het klassieke uiterlijk verkiest, kan de balk laten weergeven onder “Instellingen” in het Firefox-menu. Maar: alleen de “hernoemde” add-on-balk wordt getoond, waarin de symbolen van add-ons worden weergegeven, niet de statusbalk zelf.

Opmerking: Als u de statusbalk mist, installeer dan de extensie.

Downloaden:

Download Statusbar (Duits)

De extensie toont u de laadstatus van de huidige download in de statusbalk en niet meer in het downloadvenster. In de instellingen kunt u de voortgangsbalk tonen, het uiterlijk veranderen of de virusscanner integreren. Alles vindt plaats in de statusbalk. De add-on heeft veel instelmogelijkheden die niet beschikbaar zijn in de normale Firefox download manager.

Commentaar: Iedereen die last heeft van het standaard download manager venster zal erg blij zijn met de add-on.

Contextmenu van Download Statusbar

Compacte modus met PreviewDownload:

Flagfox (Duits)

De add-on toont de locatie van de server van de bezochte website in de adresbalk met een landenvlag. Als u op het vlagsymbool klikt, komt u via de “geotool” meer te weten over deze website, bijv. IP-adres, domeinnaam, serverlocatie, nationaliteit van het domein, breedtegraad, lengtegraad enz. met een gedetailleerde Google-kaart.
De add-on biedt ook acties die u extra kunt activeren: Whois, Xmarks, Google vertaaldienst, W3C en W3C CSS validatiedienst, URL verkorting door “bit.ly” of “TinyURL”, Ping, traceroute, website metadata en meer. U kunt ook meer acties toevoegen of de ingestelde vlag wijzigen.

Commentaar: Iedereen die internationaal reist heeft hier een interessante add-on.

Flagfox instellingen
Geotool

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/flagfox/

iOpus iMacros (Duits/Engels)

De add-on automatiseert uw routinewerk op het internet. Als u bijvoorbeeld ’s ochtends altijd dezelfde handelingen uitvoert, bijvoorbeeld bepaalde webpagina’s oproepen, webmails lezen, formulieren invullen of wachtwoorden opslaan, dan doet iMacros dit automatisch voor u. U kunt de macro’s opnemen, en de extensie genereert de code die nodig is om ze uit te voeren. Als u op het iMacros-pictogram in de werkbalk klikt, wordt de zijbalk geopend. Die kunt u gebruiken om alle opgeslagen macro’s eenmalig of in een continue lus als een film uit te voeren, en om nieuwe macro’s op te nemen of te beheren. In de instellingen kunt u ook de afspeelsnelheid instellen en een hoofdwachtwoord instellen voor de opgeslagen webpagina-wachtwoorden. U kunt ook “werken” met de opdrachtregel of met batchcommando’s. Meer informatie en links zijn te vinden op “Wiki.iMacros”.

Commentaar: Ook interessant voor webontwikkelaars – je moet ’s morgens nog steeds je eigen koffie zetten.

iMacros Sidebar

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/imacros-for-firefox/

Zotero (Duits)

Deze add-on is een krachtig hulpmiddel voor het verzamelen en organiseren van internetbronnen, een soort literatuur-, citatie- en notitiebeheer. Zotero “onthoudt” wat u op internet doet, of u nu een boek, een tijdschrift of andere soorten bronnen op internet bekijkt. Zotero kan dan automatisch volledige broncitaten opslaan in vele bibliotheken en andere wetenschappelijke websites. De referenties kunnen hiërarchisch worden geordend, van tags worden voorzien, aan elkaar worden gekoppeld of van bijlagen worden voorzien. De add-on beheert volledige snapshots van webdocumenten of PDF’s. U kunt een full-text search starten op alle aldus gevonden documenten. De resultaten zijn dan permanent voor u beschikbaar als opgeslagen zoekresultaten. U kunt deze resultaten gebruiken om citaten in te voegen in e-mails en Office-documenten, met correcte wetenschappelijke bronvermeldingen. Er is een previewfunctie voor de opgeslagen documenten. Er is ook ingebouwde synchronisatie van de opgeslagen gegevens. Voor meer informatie met OpenOffice plugin en Word plugin download, zie de website “cgae Zotero”.

Opmerking: niet alleen nuttig voor wetenschappelijk werk.

Zotero instellingen

Download: https://www.zotero.org/

Alles-in-één gebaren (Duits)

Met deze uitbreiding kunt u veelgebruikte opdrachten uitvoeren met muisbewegingen. U kunt ook gebaren aanpassen, bv. gebaren toevoegen, een gebaar uitwisselen met een ander of gebaren bewerken en verwijderen. Navigatie met het muiswiel, kleuren van de muisbaan en scrollen (autoscroll) met de middelste muisknop en scrollen met tabbladen (muiswiel in tabelbalk) zijn ook inbegrepen.

Commentaar: zou eigenlijk standaard moeten zijn in Firefox

All-in-One Gestures instellingen

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/all-in-one-gestures

Tabbladbereik (Duits)

Te veel tabbladen geopend? Als er meerdere tabbladen tegelijk geopend zijn, toont Tab Scope een klein real-time voorbeeldbeeld voor de tabbladen. Voorbeeldgrootte, weergavevertraging of voorbeeldpositie kunnen worden gewijzigd in de instellingen.

Commentaar: ideaal om niet in de war te raken van de vele tabbladen.

Tab Scope Preview

Tab Scope ZoomDownload:
[CAPTION ID] https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/tab-scope

DOWNLOADHELP

TweakTube (Duits)

Download video’s naar je harde schijf in MP4, FLV, 3GP of MP3 formaat met slechts één klik. Schakel de lichten rond de video uit of bekijk alleen HD-video’s. Ze kunnen ook, onder andere: Video’s converteren naar MP3, het uiterlijk van TweakTube veranderen, een preview met info over de YouTube-video tonen wanneer de muisaanwijzer ernaar wijst en nog veel meer. De instellingen zijn in het Duits, maar verdere links voor aanvullende informatie worden in het Engels weergegeven.

Commentaar: een must voor YouTube-gebruikers

Kleine preview met info

Download:

NetVideoHunter (Engels/Duits)

Met deze add-on kunt u bijna alle video sharing sites zoals YouTube, Veoh, Facebook, Google Video, Metacafe, DailyMotion, VKontakte, DivShare, Break.com, Blip.tv, MySpace Video & Co. doorzoeken op multimedia content en de content downloaden naar uw eigen harde schijf. YouTube-video’s kunnen worden gedownload in verschillende kwaliteiten (360p, 480p, 720p, 1080p), indien beschikbaar. Vóór het downloaden kunt u de video’s bekijken in een geïntegreerd voorbeeldvenster van de mediaspeler.

Opmerking: eenvoudige bediening

Geïntegreerde live preview in NetVideoHunter, daarachter draait de YouTube-film

Downloaden:

Sothink Web Video Downloader (Engels)

Live video’s, muziek, streamings en flash animaties die Sothink Web Video Downloader automatisch herkent (pictogram knippert in de werkbalk) kunnen met een muisklik van het web op uw eigen PC worden opgeslagen. Fetch video’s kunnen worden opgeslagen in verschillende formaten, waaronder flv, swf, wmv, asf, avi, mov, rm, rmvb. Pauzeren en hervatten van het downloaden is mogelijk.

Commentaar: Zij die de reclame niet erg vinden zijn goed gediend met de add-on omdat het makkelijk te gebruiken is.

Download gestart

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/sothink-web-video-downloader

PDF-download (Duits)

Bepaal zelf of een PDF-document in de browser moet worden geopend, gedownload of als HTML moet worden weergegeven. U kunt de PDF naar een e-mailadres sturen, de PDF in staand of liggend formaat bekijken en de weergave verkleinen of vergroten. Er is ook een uitsluitingslijst voor ongewenste PDF’s.

Commentaar: een goed doordachte add-on voor PDF’s op het internet

PDF download selectie

Downloaden:

DownThemAll (Duits)

Dit is een downloadmanager die de downloadsnelheid verhoogt door meerdere verbindingen tegelijkertijd tot stand te brengen met een downloadbron. Bestandsrechten kunnen worden toegewezen voor lezen en schrijven en er kunnen nieuwe filterregels worden aangemaakt. In principe kunnen maximaal 20 gelijktijdige downloads en maximaal tien downloads per server worden ingesteld.

Commentaar: DownThemAll staat ook al lang op de lijst van aanbevolen extensies.

Download toegevoegd

Download:

FlashGot (Duits)

Met één klik downloadt u de complete website naar uw harde schijf. Een groot aantal download managers zijn al geïntegreerd in FlashGot: BitComet, FlashGet, Free Download Manager, Fresh Download, LeechGet, Net Transport, ReGet, Star Downloader, JDownloader enz. Via het contextmenu van Firefox kunnen individuele downloads, specifieke bestandstypen op de pagina, alle gemarkeerde bestemmingen of alle bronnen op de website worden doorgegeven aan de betreffende downloadmanager. Bij het downloaden van afbeeldingen maakt FlashGot desgewenst zelfs een afbeeldingsgalerij aan.

Commentaar: een bekende, aanbevolen downloadmanager

contextmenu

Downloaden:

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5128

Video DownloadHelper (Duits)

Met deze add-on kunt u video’s van YouTube en Co. comfortabel en in de verschillende beschikbare resoluties downloaden. Als u op een pagina bent die links naar foto’s, muziek of films bevat, kunt u er enkele downloaden, allemaal tegelijk of na elkaar. Een zwarte lijst om onpopulaire domeinen (promotievideo’s) te negeren is ook beschikbaar. Met de dienst MP3Tunes kunt u muziek rechtstreeks overbrengen naar uw mobiele telefoon of naar een privé-webopslag die overal toegankelijk is. Video sharing sites zoals Twitter, Facebook, Google, MySpace, LinkedIn, Yahoo, Digg, Furl, del.icio.us worden ook ondersteund. Als het add-on-pictogram in de werkbalk optreedt terwijl u op internet surft, heeft Video DownloadHelper een video of muziekstuk gevonden, die u met een simpele klik kunt downloaden. Er is zelfs een (beta-)functie die video’s onthoudt die u hebt bekeken (om ze gemakkelijker terug te vinden), die dan later in batchmodus kunnen worden gedownload.

Commentaar: veel instelmogelijkheden, gemakkelijk te begrijpen

YouTube film in de verschillende beschikbare resoluties onder Media

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/video-downloadhelper/

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5129

FTP

FireFTP (Duits)

Een FTP-client voor Firefox: met de pijltjestoetsen kunt u eenvoudig bestanden uploaden en downloaden. Bovendien kunt u via het contextmenu bestanden en mappen aanmaken en bestandseigenschappen wijzigen. FireFTP gebruikt de bekende tweedelige vensterweergave voor lokale en FTP-mappen. U kunt door mappen bladeren via een mappenboom en bestanden kopiëren tussen de harde schijf en FTP-paden via drag & drop. FireFTP toont gegevens over lopende overdrachten met logboekberichten en bestandswachtrij in een infobalk onderaan. Andere functies zijn: vergelijken van mappen, synchroniseren van mappen tijdens navigatie, SFTP, SSL-codering, zoeken, filteren, integriteitscontroles, bewerken op afstand, hashing van bestanden en nog veel meer. Onder “Extra’s” – Web Developer – FireFTP kunt u login bookmarks aanmaken wanneer u een gebruikersaccount aanmaakt. Bij gelijktijdig gebruik van FireFTP en FireGPG kunnen conflicten ontstaan.

Commentaar: een klassieke volledig browser-gebaseerde FTP client die het aan niets ontbreekt

FireFTP 2-venster weergave

Engels:

Meertalig:
http://fireftp.mozdev.org/all.html

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5995

E-MAILS

WebMail Notifier (Duits)

Het houdt u altijd op de hoogte van uw inkomende webmails van Google-Mail, Yahoo, Hotmail, AOL, POP3, IMAP enz. zonder dat u tijdens het surfen uw webmailaccount hoeft op te roepen. Met een pop-up rapporteert WebMail Notifier het aantal ongelezen e-mails als ze binnenkomen. Als u op het enveloppictogram in de werkbalk of statusbalk klikt, wordt uw webmailaccount geopend zonder dat u nog hoeft in te loggen. U kunt natuurlijk meerdere accounts aanmaken, ook “onbekende” zoals. @wintotal-member.com kan per script worden opgenomen.

Voor onze WinTotal-leden is het script te downloaden:
https://www.wintotal.de/server/tipps/WinTotal_Webmail.zip

(Na het downloaden, moet u het bestand uitpakken, WinTotal_Webmail.js selecteren in de webmail notifier instellingen onder “Accounts” met de knop “Scripts” – “Toevoegen”, selecteer “WinTotal member” in het drop-down menu ernaast, voer dan gewoon uw gebruikersnaam en wachtwoord in, klik op de knop “Toevoegen” en vink het account aan in het rechter venster. U kunt de onderste instellingen activeren zoals in de schermafbeelding).

Commentaar: altijd op de hoogte van webmails

Account aanmaken via script

Meer webmailscripts om te downloaden:
http://webmailnotifier.mozdev.org/scripts/

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/webmail-notifier/

ZOEK

AutoPager (Duits)

Bij het zoeken via Google, Yahoo, Digg, Lifehacker, New York Times en Co. zijn de gewenste zoekresultaten soms pas op de tweede of derde pagina te vinden. AutoPager laadt automatisch de volgende pagina wanneer u het einde van een pagina bereikt. In plaats van te klikken op “Volgende” of bijvoorbeeld pagina 5, hoeft u alleen maar verder te scrollen. De add-on configureert automatisch de regels voor de zoekmachine. U kunt echter nog steeds zelf instellingen maken. Er zijn uitgebreide instellingen beschikbaar.

Commentaar: Als u veel zoekt op het web, zal dit het u gemakkelijker maken.

Doorscrollen in plaats van klikken op pagina 5
AutoPager opties
Regels automatisch aangemaakt door AutoPager

Downloaden:

DESIGNS

KleurrijkeTabs (Engels)

TABs kunnen in verschillende kleuren worden ingekleurd om ze gemakkelijker van elkaar te onderscheiden of om een beetje afwisseling in de TAB-balk te brengen. U kunt de kleur van uw keuze rechtstreeks kiezen in het contextmenu van het tabblad.

Commentaar: Als u het graag wat kleurrijker ziet, waarom niet?

TAB’s gekleurd

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/colorfultabs/

Tab Mix Plus (Duits)

Verander het uiterlijk van TAB’s bij het openen en sluiten van links. Er is ook een knop voor de navigatiebalk opgenomen waarmee u eerder gesloten TAB’s kunt herstellen.

Opmerking: veel instelmogelijkheden, niet alleen voor het uiterlijk, gemakkelijk uitgelegd.

TAB’s in verschillende kleuren

Downloaden:

Personas (Duits)

Met Personas kunt u de achtergrondafbeelding van de werkbalk en de statusbalk veranderen. Er zijn 35.000 kant-en-klare ontwerpen beschikbaar, maar u kunt ook uw eigen persona maken. Kleine tip: Als je met de muis op een persona afbeelding wijst, verschijnt er eerst een preview direct in de browser voordat je besluit de persona te laden. Met “Details” kun je een meer gedetailleerde presentatie en informatie over het ontwerp oproepen. Met “Draag het” maakt u ten slotte het geselecteerde ontwerp tot standaardthema voor uw Firefox. Persona’s zijn een vast onderdeel sinds Firefox versie 3.6. Firefox kon meer dan het onderste deel van de afbeelding weergeven als een andere werkbalk of ander element aan de gebruikersinterface werd toegevoegd.
Hoe u meer ruimte kunt maken voor persona’s, leest u in de tip “Zoekbalk naast adresbalk in Firefox verwijderen”.

Commentaar: leuke functie om Firefox wat kleurrijker te maken

Persona’s in de preview

Download:

Firefox Thema’s (Duits)

Full-Skin verandert het uiterlijk van Firefox volledig, inclusief de instellingen en het contextmenu. Full-skin thema’s zijn beschikbaar met lichteffecten, highlights of geanimeerd. Noia 4, bijvoorbeeld, heeft 5 thema’s in één en werkt samen met ColorfulTabs, Tab Mix Plus, Personas, enz.

Commentaar: Er is voor elk wat wils

Noia 4 Thema’s

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/themes/

GreaseMonkey (Duits)

Met de gebruikers script manager GreaseMonkey kunt u webpagina’s veranderen zoals u dat wilt. U kunt scripts gebruiken om nieuwe knoppen toe te voegen, advertenties te verwijderen of links aan webpagina’s toe te voegen. Honderden kant-en-klare scripts ontworpen door andere gebruikers kunnen worden gedownload van “http://userscripts.org/”.

Commentaar: voor scriptknutselaars

GreaseMonkey gebruikersscripts zijn toegevoegd aan de Add-ons Manager

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/greasemonkey/

VERTALINGEN / WOORDENBOEKEN

FoxLingo (Duits)

FoxLingo voegt een nieuwe werkbalk toe die op elk moment via het pictogram kan worden verborgen. Via het pictogram “AutoTrans” of het contextmenu kunt u een webpagina met één klik laten vertalen. FoxLingo ondersteunt meer dan 75 talen en 30 gratis online vertalers. Het bevat woordenboeken, encyclopedieën, spelling, grammatica, enz., maar ook TTS spraaksynthese, die tekst omzet in gesproken taal. De add-on maakt gebruik van de vertaaldiensten van Google, Bing Translator, Excite, Lingro, Yahoo, SLI en Co. Bij de installatie moet men er alleen op letten dat de shareware “Babylon” en de advertentie-app “DealPly” (online winkelen) niet worden geïnstalleerd. Ask.com werd verwijderd in versie 2.6.7 (06.12.2010).

Commentaar: vertaalt zoals je “gewend” bent van Google Translate, maar is vooral nuttig voor exotische talen.

Met het FoxLingo-pictogram in de werkbalk kun je de nieuwe balk tonen en verbergen. AutoTrans herkent de taal van de webpagina en vertaalt deze automatisch

Downloaden:

ImTranslator (Engels/Duits)

De add-on vertaalt geselecteerde tekstpassages in 2.652 talencombinaties via het contextmenu of het ImTranslator-pictogram. Het biedt handige toegang tot online vertalingen voor 51 talen. ImTranslator omvat online vertaler, online woordenboek, TTS spraaksynthese (tekst in gesproken taal), spellingcontrole, terugvertaling, optie voor het verzenden van e-mails, enz. Een virtueel toetsenbord maakt meertalige tekstinvoer mogelijk. De “Russische Decoder” herkent de verkeerde Russische tekencodering van een Russische tekst en zet deze om in de cyrillische codering, waarmee u de Russische tekst met Latijnse letters kunt schrijven.

Nadat u een tekst hebt geselecteerd, klikt u op het pictogram van ImTranslator. Het widgetvenster wordt geopend met de gemarkeerde tekst, en als u “automatische taal” hebt geactiveerd, wordt de tekst onmiddellijk vertaald. U kunt echter nog steeds kiezen tussen Promt, Google of Microsoft. De twee megafoons aan de zijkant staan voor TTS-spraaksynthese met geanimeerde avatars.

Commentaar: De aanbevolen add-on houdt de belangrijkste talen online en heeft alles wat een vertaaltool moet hebben. Als u de reclame niet erg vindt, moet u zeker eens kijken naar deze eenvoudig te gebruiken add-on.

Widget venster

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/imtranslator/

Woordenboek “Duits” met nieuwe spelling (en_DE)

De add-on biedt een spellingcontrole tijdens het invoeren van tekst in webmails of op forums. Verkeerd gespelde woorden worden rood onderstreept. Na rechtsklikken wordt het woord correct weergegeven en kunt u de spelling direct overnemen. Onjuist hoofdlettergebruik wordt ook bekritiseerd. Als het woordenboek twijfelt aan een correct gespeld woord omdat het nog onbekend is, kun je het toevoegen. Hoe je woordenboeken toevoegt, woordenboeken wijzigt, verkeerd gespelde woorden corrigeert of een per ongeluk toegevoegd woord verwijdert, lees je op de “Mozilla Support Page”. Het woordenboek is ook beschikbaar in Oostenrijkse spelling (de_AT) of in Zwitserse stijl (de_CH).

Commentaar: Voor iedereen die veel op internet schrijft, is het woordenboek onmisbaar.

Het contextmenu toont de juiste spelling

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/german-dictionary-de_de-for-sp/

WEBONTWIKKELING

Webontwikkelaar (Duits)

De add-on biedt handige hulpmiddelen voor webontwikkeling: CSS wijzigingen, uitschakelen van Java en Javascript, toegang tot cookies en hun functies, aanpassen van de venstergrootte, links naar diverse validators, tonen van diverse HTML functies en velden, functieveranderingen rond formulieren en afbeeldingen. Web Developer integreert een nieuwe balk in Firefox die u kunt tonen en verbergen, en is ook bereikbaar onder het menu-item “Extra’s”.

Commentaar: niet alleen interessant voor webontwikkelaars

Web Developer bar

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/web-developer/

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5996

Firebug (Duits)

Firebug biedt talrijke hulpmiddelen voor webontwikkeling en toont fouten in de broncode van een website. U kunt CSS, HTML en JavaScript live bewerken, debuggen enz. Met deze add-on kunt u bugs vinden, ze oplossen en webpagina’s bewerken.

Commentaar: een absolute “must-have” voor ontwikkelaars

Firebug instellingen

Downloaden:

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5466

YSlow (Engels)

YSlow analyseert websites op hun laadsnelheid met behulp van verschillende regelsets en toont manieren om ze te optimaliseren. De add-on biedt suggesties om de prestaties van de website te verbeteren, toont statistieken over de site en biedt 2 tools voor prestatieanalyse. YSlow gebruikt Yahoo! Smush.it service (http://developer.yahoo.com/yslow/smushit/) en JSLint (http://jslint.com/). Smush.it gebruikt optimalisatietechnieken om onnodige bytes uit afbeeldingsbestanden te verwijderen met behoud van de beeldkwaliteit. JSLint is een JavaScript-programma dat JavaScript-bronnen controleert. YSlow draait niet als zelfstandige add-on. Firebug moet eerst worden geïnstalleerd. In Firefox onder “Extras” – Web Developer – Firebug – “Open Firebug” vindt u dan YSlow als eigen tabblad.

Commentaar: De laadtijd van webpagina’s is een van de belangrijkste punten in de ontwikkeling voor de webmaster.

YSlow resultaten

Downloaden:
https://addons.mozilla.org/de/firefox/addon/yslow

ANDERE

gui:config (Duits)

Deze add-on biedt veel extra opties die niet te vinden zijn in de “opties” van Firefox, maar alleen toegankelijk zijn via about:config. gui:config is een soort gebruikersinterface voor about:config. Firefox heeft veel instellingen verborgen onder about:config. Om ze te gebruiken, zou je echter de vermelding en de daar in te stellen waarde moeten kennen. De meer dan 200 opties van de add-on zijn toegankelijk via “Extra” – “Geavanceerde instellingen”. Elke optie heeft een uitleg onderaan als u de muisaanwijzer over de optie beweegt. Alle instellingen kunnen opnieuw worden ingesteld.

Commentaar: geen echte GUI-vervanger voor about:config, want about:config is krachtiger, maar toch geschikt voor gebruikers die niet in de configuratie van Firefox willen duiken maar toch een paar instellingen willen wijzigen.

gui:config instellingen

Downloaden:

Naar WinTotal tip archief “Mozilla Firefox gui:config”.

Add-on compatibiliteitsrapport (Engels)

Veel Firefox-add-ons zijn nog steeds niet compatibel met alle versies. Met de Add-on Compatibility Reporter kunt u ook add-ons installeren die de browser normaal gesproken zou afwijzen.

Tiparchief “Firefox-extensies niet compatibel met versie”.

Commentaar: Als u niet zonder uw favoriete add-on wilt, die helaas niet meer compatibel is, gebruik dan de Add-on Compatibility Reporter.

Maar let op: de Add-on Compatibility Reporter garandeert niet dat de browser daarna zonder fouten draait. In het ergste geval wordt het hele gebruikersprofiel beschadigd. Het is daarom raadzaam om een back-up te maken voordat u de tool gebruikt.

Add-on Compatibility Reporter

Downloaden:

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5972

BACKUPS

FEBE (Duits)

De extensie is een back-up oplossing voor het volledige profiel van Firefox of door de gebruiker gedefinieerde alleen delen ervan. De back-up kan thema’s, extensies, bladwijzers, instellingen, cookies, geschiedenis, profiel, zoekplugins, machtigingen, UserChrome.css, gebruikersnamen en wachtwoorden opslaan en herstellen. De back-up kan ook op andere pc’s worden hersteld. Back-ups kunnen op verzoek worden gemaakt, dagelijks, wekelijks, maandelijks of zonder toezicht. U kunt uw back-ups uploaden naar uw Box.net account (5 GB gratis).

Commentaar: Het programma is bijzonder geschikt voor het overzetten van thema’s en extensies tussen 2 verschillende systemen.

FEBE onder Extras

Downloaden:

WinTotal software archief:
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5399

MozBackup (Engels/Duits)

MozBackup bewaart het profiel van Mozilla Firefox. U kunt kiezen van welke onderdelen van een profiel een back-up moet worden gemaakt. Dit omvat bijvoorbeeld instellingen, bladwijzers, mails, mailinstellingen, geschiedenis, cookies, adresboeken, enz. Het bestand kan desgewenst worden versleuteld. Het aangemaakte bestand kan desgewenst worden gecodeerd. Als een te back-uppen profiel niet door het programma zelf wordt gevonden, kan er handmatig naar worden gezocht. MozBackup maakt niet alleen een back-up van Firefox-profielen, maar ook van die van zijn afstammelingen zoals Mozilla Suite, Thunderbird, Sunbird, SeaMonkey, Spicebird, Songbird, enz.

Commentaar: Backup is altijd goed als je het doet.

Selecteer details voor back-up

WinTotal software archief (met Duits taalbestand):
https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=2070

Reeds geïntegreerde of overbodige add-ons

Toon bestandsgrootte (Engels)

Geïntegreerd sinds Firefox versie 9

Hoe groot is de download? IE toont het standaard in de downloaddialoog, Firefox heeft er een add-on voor nodig.

Commentaar: onbelangrijk voor sommigen, een ontbrekende standaardfunctie voor anderen.

Downloadgrootte wordt weergegeven

XMarks voor Firefox

Bladwijzers, wachtwoorden, geschiedenis en TAB’s online opslaan en onderweg raadplegen: een vast onderdeel sinds Firefox versie 4.0 (Instellingen – Synchronisatie).

https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=5488

PasswordFox

Deze add-on toont de in Firefox opgeslagen gebruikersnamen en wachtwoorden voor websites in platte tekst. Afgezien van het feit dat het weergeven van wachtwoorden in platte tekst altijd een onveiligheidsfactor is als er andere mensen achter de computer zitten: In de instellingen van Firefox onder “Beveiliging”, “Wachtwoorden”, knop “Opgeslagen wachtwoorden”, knop “Wachtwoorden tonen” worden ook websites met bijbehorende gebruikersnamen en wachtwoorden weergegeven. Bovendien kan de toegang tot de wachtwoorden daar worden beveiligd met een hoofdwachtwoord.

https://www.wintotal.de/softwarearchiv/?id=4780

Conclusie

Er zijn zeker veel goede add-ons die hier niet genoemd zijn, maar die dit artikel eindeloos zouden maken. Veel goede add-ons zijn in mijn add-on manager gebleven. Toch moet u alleen add-ons installeren die u echt nodig hebt en gebruikt. Een overvolle add-on manager maakt Firefox alleen maar trager.

Gerelateerde berichten