Okuna: Een alternatief sociaal netwerk?

Een advertentievrij en dataveilig sociaal netwerk als alternatief voor Facebook? Dat is wat het nieuwe project Okuna wil realiseren en vertrouwt op open source in plaats van tracking. Het volgende artikel legt de ideeën erachter …

Okuna: Een alternatief sociaal netwerk?

Okuna Logo
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Internet
  6. »
  7. Okuna: Een alternatief sociaal netwerk?

Een advertentievrij en dataveilig sociaal netwerk als alternatief voor Facebook? Dat is wat het nieuwe project Okuna wil realiseren en vertrouwt op open source in plaats van tracking. Het volgende artikel legt de ideeën erachter uit, de voordelen die het gebruikers biedt en de moeilijkheden die het moet overwinnen.

  • Okuna is een sociaal netwerk uit Nederland dat het zonder reclame en datahandel wil stellen.
  • Er staat al een bètaversie online. Je kunt je ervoor inschrijven op de website.
  • Het concept van Okuna doet denken aan Google Plus, maar dan met een sterke focus op een online marktplaats.

1. concurrentie voor Facebook?

Opmerking – Naamsverandering: Op 13.06.2019 werd aangekondigd dat “Openbook” voortaan “Openspace” zal heten. De reden was een rechtszaak van Facebook, die de term “boek” in digitale context grotendeels heeft gepatenteerd.

De oorspronkelijk geplande hernoeming naar “Openspace” mislukte echter opnieuw, omdat een Duits bedrijf met dezelfde naam het sociale netwerk bedreigde met een rechtszaak. De nieuwe officiële naam is nu “Okuna” en is in dit artikel dienovereenkomstig aangepast.

Iedereen weet welke praktische functies Facebook te bieden heeft. Maar de internetgigant eist ook veel, namelijk onze gegevens. Het gebruikt deze gegevens om ons gepersonaliseerde reclame te tonen. Veel gebruikers zijn dan ook zeer sceptisch geworden over de omgang met hun persoonlijke gegevens. Bovendien zijn nepnieuws en politieke manipulatie op Facebook herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen.

Het lijkt dus niet verwonderlijk dat veel gebruikers een alternatief willen. Deze zijn echter zeldzaam. Pas in april 2019 werd het mislukte Google Plus beëindigd. Ook tal van andere sociale netwerken zoals Vero, Ello of Diaspora zijn er niet in geslaagd zich te vestigen als echte concurrenten van Facebook.

Nu is er een nieuwe hype rond een project met de naam “Okuna”. In tegenstelling tot Facebook wil het open source, transparant, onafhankelijk en vooral veilig met gegevens omgaan.

2 Okuna: ontwikkeling en functies

okuna Open Source Joel hernandez
Okuna is beschikbaar als mobiele app en desktopversie.

Het idee voor Okuna kwam van Joel Hernández Fernández, die in Den Haag studeerde en het sociale netwerk samen met een team in Nederland bouwde. Zoals zo vaak het geval is, was het grootste probleem in het begin de kwestie van de financiering. De eerste crowdfundingcampagne moest 100.000 euro opbrengen en mislukte uiteindelijk vanwege het bedrag.

Dus begon het team opnieuw te plannen, hun ideeën wat af te slanken en het rustiger aan te doen. En zie, de tweede poging op Kickstarter bracht de gehoopte 30.000 euro op. Sinds maart 2019 stond de eerste alfa-versie van Okuna online voor crowdfunding-supporters en sinds augustus 2019 wordt de bèta uitgebreid getest. De eerste focus ligt op een kleine groep gebruikers, zodat de eerste fouten tijdens deze testfase kunnen worden gecorrigeerd.

2.1 Okuna wil leuk zijn

Het concept van het bedrijf is om een eenvoudig platform te ontwikkelen in de stijl van Facebook, maar een platform dat naast open source ook belang hecht aan gegevensbescherming en veiligheid. Zo moet Okuna het geheel zonder tracking en reclame stellen. Naast de gebruikelijke functies die Facebook, Twitter en dergelijke bieden, is er meer aandacht voor een marktplaatsfunctie waarbij gebruikers producten en diensten kunnen aanbieden en kopen met de eigen valuta van het platform.

Maar wat maakt Okuna verder bijzonder? Immers, andere sociale netwerken hebben geadverteerd dat zij geen gebruikersgegevens verzamelen en zijn daar toch niet in geslaagd.

Okuna moet “fun” zijn, benadrukt de oprichter keer op keer in interviews. Maar waar dat plezier precies uit bestaat en wat het nieuwe unique selling point van het bedrijf moet zijn, is waarschijnlijk zelfs voor de ontwikkelaars nog niet honderd procent duidelijk. Aan ideeën lijkt geen gebrek te zijn, en met de bètaversie van het platform testen de ontwikkelaars momenteel blijkbaar wat gebruikers leuk zullen vinden.

Een korte kennismaking met Okuna krijg je in de volgende video:

https://www.youtube.com/watch?v=JcG0nbtF5RM

2.2 Kenmerken van het sociale netwerk

Op dit moment kunnen alleen geselecteerde bètatesters te weten komen welke functies Okuna precies te bieden heeft. Actuele release notes en nieuws over het project zijn te vinden op de officiële blog.

Okuna lijkt meer gericht op Google Plus en minder op Facebook. Het gaat vooral om communities die uitwisseling tussen gelijkgestemden stimuleren. Verder kun je natuurlijk contact leggen met andere leden en ze organiseren in speciale kringen.

Gebruikers kunnen zowel in hun eigen tijdlijn als in de communities posten, met de nadruk op het laatste. Zo komt informatie specifiek daar terecht waar andere leden er belangstelling voor hebben.

Het merendeel van de gebruikers wordt in een artikel op de website Golem.de omschreven als zeer tech-savvy en komt blijkbaar vooral van Google Plus. Ze zijn dus al gewend aan de structuren bij Okuna. Helaas wordt niet vermeld hoe gebruikers van andere netwerken met Okuna omgaan.

3 Okuna heeft veel ideeën over hoe het verder zou kunnen gaan

De oprichters van Okuna zijn van plan het platform langzaam uit te breiden om tijdens de ontwikkeling bugs te kunnen blijven repareren. Kickstarter-supporters hebben elk drie uitnodigingen ontvangen om vrienden te werven voor het sociale netwerk. De bètaversie staat sinds 05 augustus 2019 online. Geïnteresseerden kunnen zich op de wachtlijst zetten op de homepage

3.1 Hoe ziet de verdere financiering eruit?

Vergoedingen van de markt

In interviews uit 2018 sprak Joel Fernández nog over financiering via de marktplaats. Voor elke transactie zou een vergoeding betaald kunnen worden aan Okuna, waarmee het bedrijf gefinancierd zou worden. Of deze optie nog bestaat of niet is momenteel echter onzeker.

De grote vraag blijft natuurlijk hoe Okuna zichzelf wil blijven financieren. Het wil het immers zonder advertentie-inkomsten doen. Nadat crowdfunding de initiële financiering heeft veiliggesteld, is er momenteel nog de mogelijkheid om sustaining member te worden op Patreon. Je kunt het project financieel steunen met een maandelijks bedrag.

Op lange termijn moet er echter een ander model gevonden worden om Okuna te financieren. In het Golem-artikel beschrijft de uitgever een abonnementsmodel waarbij gebruikers voor 5 euro per maand extra functies kunnen kopen. De functies zouden echter slechts banale uitbreidingen zijn, zodat een gratis gebruik van Okuna geen beperkingen van de hoofdfuncties met zich meebrengt.

3.2 De toekomst van Okuna is onzeker

Darstellung mobile App Okuna
Zo zal Okuna er op de mobiele app uitzien.

Of de focus op privacymaatregelen genoeg zal zijn om nieuwe leden aan te trekken zodra het platform de testfase verlaat, is onzeker. Voor veel gebruikers is het strengere privacybeleid zeker een verleiding. Toch hebben nieuwe sociale netwerken het niet zo gemakkelijk om zich te handhaven tegenover Facebook. Gegevensbescherming alleen lijkt geen voldoende stimulans om mensen weg te lokken, zoals al is gebleken bij het falen van andere concurrenten.

De eerste berichten over Okuna in samenhang met de uitspraken van de ontwikkelaars zelf klinken in principe zeer interessant en lovend. Het idee klopt, en de eerste uitvoering ook. Wat nog ontbreekt is een duidelijke richting die Okuna onderscheidt van Facebook.

Er is zeker veel belangstelling voor een alternatief voor Facebook met echte gegevensbescherming. Alleen de tijd zal leren of Okuna het bijbehorende alternatief biedt.

Gerelateerde berichten