Online digitale catalogi maken

Internet is in veel opzichten een beter medium dan papier. De haptische ervaring van het bladeren in een papieren catalogus is echter nog steeds ongeëvenaard. Om een deel van het papieren gevoel online beschikbaar te …

Online digitale catalogi maken

Digitaler Katalog
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Artikel
  4. »
  5. Software
  6. »
  7. Online digitale catalogi maken

Internet is in veel opzichten een beter medium dan papier. De haptische ervaring van het bladeren in een papieren catalogus is echter nog steeds ongeëvenaard. Om een deel van het papieren gevoel online beschikbaar te maken, zijn er digitale catalogi. Digitale catalogi zijn geconverteerde PDF-bestanden die zich gedragen als een papieren catalogus wanneer je de pagina omslaat met een mooie animatie. Dit is een zeer stijlvol effect dat zeer geschikt is voor hoogwaardige productpresentaties of lezingen van allerlei aard. Deze techniek is de beste manier om het omslaan van de pagina’s van een papieren catalogus op het scherm na te bootsen.

Hoe maak je een digitale catalogus?

Om een digitale catalogus te maken heeft u software nodig die PDF-bestanden kan omzetten in digitale catalogi. Gelukkig is het niet nodig om hier veel geld aan uit te geven. Er bestaat een internetdienst genaamd Yumpu waarmee u digitale catalogi in de cloud kunt maken. In de basisversie is de dienst zelfs gratis. In de betaalde versie biedt Yumpu een hele reeks extra functies, maar die zijn waarschijnlijk vooral interessant voor grote commerciële klanten met zeer hoge eisen. Niet voor niets is de Zwitserse aanbieder Yumpu het bekendste adres als het gaat om het maken van digitale catalogi.

Digitaler Katalog
Voorbeeld van een digitale catalogus

Tutorial: Naar een digitale catalogus met Yumpu in 32 minuten

Hoe nuttig Yumpu ook is als het gaat om digitale catalogi – er is helaas geen ontkomen aan een bepaalde inwerkperiode. De inwerkperiode kan echter enorm versneld worden als je vooraf een kijkje neemt op de website GTSL.de van Stefan Kleinberger. Kleinberger geeft een uitstekende tutorial over het maken van digitale catalogi met Yumpu. De uitgebreide tutorial laat aan de hand van een voorbeelddocument met talrijke screenshots van begin tot eind zien hoe Yumpu kan worden gebruikt om een conventioneel PDF-document om te zetten in een aantrekkelijke digitale catalogus met effecten. In het beste geval kan de creatie van een document met meerdere pagina’s in maximaal 32 minuten worden voltooid. (Volgens de auteur kunnen nieuwkomers echter iets langer nodig hebben). Met behulp van deze instructies en de gratis versie van Yumpu is het maken van digitale catalogi met een stijlvol paginadraaiend effect op het scherm geen hekserij meer. Zelfs als u geen webdesigner bent, kunt u met Yumpu gemakkelijk zo’n project realiseren.

Tips voor het maken van digitale catalogi

Er is geen dure speciale software nodig om digitale catalogi te maken. Met Yumpu kan het geheel in korte tijd online gebeuren. De gratis basisversie van Yumpu zou moeten volstaan voor normale gebruikers. Het biedt alle functies die nodig zijn om PDF-bestanden te converteren.
De tutorial van Stefan Kleinberger biedt een optimale introductie voor nieuwe gebruikers van Yumpu.

Tot slot kan men zich afvragen of digitale catalogi een echte meerwaarde bieden ten opzichte van een conventioneel PDF-document. Objectief gezien waarschijnlijk niet – de lezer krijgt immers inhoudelijk niet meer aangeboden. Maar soms is het de verpakking van de inhoud die telt.

Beeldbron: https://gtsl.de/

Gerelateerde berichten