Ashampoo Snap 8 – Screengrabber en meer

Gloednieuw uitgebracht in maart 2015, Ashampoo Snap 8 rust de gebruiker uit met uitgebreide mogelijkheden voor screenshots. Met Ashampoo Snap 8 kan scherminhoud worden vastgelegd en bewerkt. De tool biedt een reeks interessante opties die …

Ashampoo Snap 8 – Screengrabber en meer

 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Software testen
 4. »
 5. Multimedia
 6. »
 7. Beeldbewerking
 8. »
 9. Ashampoo Snap 8 – Screengrabber en meer

Gloednieuw uitgebracht in maart 2015, Ashampoo Snap 8 rust de gebruiker uit met uitgebreide mogelijkheden voor screenshots. Met Ashampoo Snap 8 kan scherminhoud worden vastgelegd en bewerkt. De tool biedt een reeks interessante opties die met name gericht zijn op gebruikers die ofwel scherminhoud willen documenteren voor eigen gebruik of deze willen delen met anderen. Het is tegenwoordig immers bijna gebruikelijk om grappige foutmeldingen of autocorrectiesuggesties te delen op Twitter of Facebook. Wij namen de nieuwe versie onder de loep.

Uitgebreide testfase

Het scherm wordt tot op de pixel nauwkeurig opgenomen in de vorm van afzonderlijke beelden (screenshots) of video’s (screencasts). De beelden kunnen uitgebreid worden bewerkt met het programma. Ashampoo Snap 8 gaat daarmee veel verder dan de snipping tool die sinds Windows Vista in alle Windows-versies is opgenomen.

De proefversie kan 10 dagen worden getest (40 dagen met een extra uitbreiding) voordat 29,99 euro moet worden geïnvesteerd in een volledige versie.

Functie-overzicht

Met Ashampoo Snap 8 zijn er geen grenzen aan de mogelijkheden: maak je eigen video tutorials, neem webcam video’s op, neem eenvoudig Skype gesprekken of streams op. Met het nieuwe opnamemenu kunnen video’s gemakkelijk worden gepauzeerd, nieuwe effecten worden toegevoegd of een timer worden gebruikt om een tijdslimiet in te stellen.

Optimale tekstherkenning

Soms wordt onderweg snel een foto gemaakt om informatie op te nemen: Schoolbordfoto’s, posters, menu’s – omdat de cameratelefoon onderweg is, wordt deze vorm van gegevensopslag vaak gebruikt. Met Ashampoo Snap 8 kan tekst uit afbeeldingen of PDF’s worden gekopieerd en omgezet in bruikbare tekst voor computers. Dit maakt ook de inhoud van faxen, gescande of gefotografeerde documenten beschikbaar. Het proces kan niet alleen worden gebruikt voor Duitse, maar ook voor anderstalige documenten (Engels, Frans, Spaans, Turks en Russisch).

Schermafbeeldingen aansluiten en bewerken

De editor van Ashampoo Snap 8 biedt uitgebreide, intuïtieve tools. Als u wilt, kunt u complexe processen duidelijk maken door meerdere schermafbeeldingen op één afbeelding te combineren. Details kunnen worden gemarkeerd of uitgelegd met pijlen, vormen en teksten.

Video nabewerking

Wanneer u onderweg een video opneemt, bent u zelf niet in beeld. Bovendien zal iedereen die wel eens heeft geprobeerd commentaar te geven tijdens het opnemen van een video, zich waarschijnlijk hebben geërgerd aan matig succes. Maar video’s lijken levendiger en persoonlijker als de maker via de webcam in beeld komt en zelf commentaar geeft op de situatie. Ashampoo Snap 8 biedt zo’n mogelijkheid. De positie en de grootte van het webcambeeld kunnen worden aangepast.

Korte test

Voor de test werd Ashampoo Snap 8 geïnstalleerd onder een Windows 10 Tech Preview. Na het opstarten verschijnt een helpvenster, dat behulpzaam is bij de eerste stappen. Het programma wordt bediend via een werkbalk, die onopvallend aan de rand van het scherm is gedockt. De gebruikersbegeleiding lijkt duidelijk – het programma ondersteunt elke gebruikersstap op voorbeeldige wijze met onopvallende instructies. Dit is vooral nuttig voor beginners; professionals zullen het snel zonder deze hulpvensters of overlays stellen.

Na een schermopname schakelt het programma over naar de editor-modus en maakt het gebruik van de ruimte op de nu vaak grootformaat monitoren door de werkbalken aan de randen van het scherm te plaatsen. Hierdoor zijn alle beschikbare gereedschappen in beeld, wat het zoeken naar de mogelijkheden van het programma sterk vereenvoudigt. Dit betekent dat de eerste stappen met het programma intuïtief kunnen worden uitgevoerd en snel tot succes leiden. De contextgevoelige hulp via de F1-toets doet de rest voor een snelle kennisverwerving.

Ashampoo Snap 8 Funktionen
Ashampoo Snap 8 functies

Een tweede variant voor de bediening van het programma wordt aangeboden door een pictogram in het Windows systray (pictogramgebied rechtsonder). Het maakt alle opties van de werkbalk beschikbaar via een contextmenu en is bijzonder handig voor Windows-gebruikers die al lang gewend zijn aan de taakbalk en het systray.

Ashampoo Snap Kontextmenü
Ashampoo Snap contextmenu

Wat heeft de update naar Ashampoo Snap 8 gebracht?

Het versienummer van de huidige versie doet niet zonder reden vermoeden dat het om een bewezen en volwassen programma gaat. Met deze versie heeft de fabrikant opnieuw aanzienlijke verbeteringen aangebracht. Naast de optimalisatie van het programma voor het gebruik van moderne processoren en uitgebreide selectiemogelijkheden voor multi-monitorsystemen, zijn de volgende nieuwe functies beschikbaar:

 • Positionering van het opnamegebied met de cursortoetsen
 • Door de gebruiker gedefinieerde sneltoetsen voor vele functies
 • Multi-monitoring tot 4k schermresolutie
 • Extractie van tekst uit beelden door middel van tekstherkenning
 • Tekstherkenning voor zes talen (Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks en Russisch)
 • Tekst maken van OCR en kopiëren naar klembord
 • Eenvoudigere bediening van video- en muiseffecten
 • Nieuwe besturingsbalk voor video-opname
 • Verbeterde weergave van MP4/WMV-bestanden via New Media Foundation
 • Video-opname met timer

Conclusie

Ashampoo Snap 8 biedt diverse functies voor het vastleggen van afbeeldingen en video’s, een breed scala aan tools voor het bewerken en handige toegang tot sociale media functies voor het opslaan in de cloud en publiceren op portals. Bij het publiceren op het web is het belangrijk op te merken dat het publiceren van schermafbeeldingen op het internet mogelijk auteursrechten kan schenden. Nieuwkomers zouden gebruik moeten maken van de gratis proefperiode; wie overstapt zal zeker geen moeite hebben met de interface en de uitgebreide functies.

Ashampoo Snap 8 Box

Ashampoo Snap 8

Download de demo via WinTotal

Producent: Ashampoo
Prijs ongeveer 30 Euro
Systeem: Windows 8, 7, Vista, XP
Positieven: Zeer uitgebreide functies, veel social media functies.
Negatieven:

Gerelateerde berichten